Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, a încheiat anul 2020 cu un titlu nobiliar. BBC anunță că după ce a fost desemnat "Personalitatea Sportivă a Anului" în Marea Britanie, Hamilton a fost promovat la rang de cavaler, la capătul unui sezon în care a egalat recordul de șapte titluri mondiale deținut de germanul Michael Schumacher și a devenit pilotul cu cele mai multe victorii în Formula 1 (95).
Este a doua oară când "Sir" Lewis Hamilton este onorat de această manieră în Marea Britanie, după ce în 2008 a primit ordinul MBE (Most Excellent Order of the British Empire). Inițiativa de a-l declara cavaler pe Hamilton le-a aparținut unor parlamentari britanici, care s-au adresat direct Guvernului de la Londra. "Lista de Onoare de Anul Nou în Regatul Unit" evidenţiază realizările excepţionale în diferite domenii, în special în sport, lumea spectacolului şi politică, precum şi contribuţiile unui mare număr de simpli cetăţeni, fiind transmisă de premier Reginei Elisabeta a II-a spre aprobare, notează Agerpres.

Hamilton, o nouă premieră absolută

Sporturi cu Motor
Francesco Bagnaia, campion mondial în Moto GP! Primul italian, de la Rossi, care cucerește titlul
06/11/2022 LA 14:25
Hamilton, în vârstă de 35 de ani, este al patrulea pilot de Formula 1 care devine cavaler, după Stirling Moss, Jackie Stewart şi Jack Brabham. Lewis Hamilton este însă primul pilot care devine "Sir" înainte de a-și fi încheiat cariera.
Hamilton fusese propuse anterior pentru acordarea titlului de cavaler și în 2017, însă atunci înnobilarea sa nu a fost validată.

Dezbateri aprinse înainte de înnobilarea lui Hamilton: iată motivul

Deși Lewis Hamilton se detașează destul de evident ca sportiv de top al Marii Britanii, nu puțini au fost cei care au protestat după propunerea de înnobilare a pilotului Mercedes. Și asta din cauza faptului că Hamilton și-a stabilit reședința în paradisul fiscal Monaco, iar recent și-a înregistrat un avion în Insula Man – un alt paradis fiscal, tocmai pentru a scăpa de anumite dări către bugetul de stat britanic.
S-a stabilit însă că artificiul fiscal prin care britanicul a salvat peste 3,5 milioane de dolari pe care ar fi fost nevoit să îi plătească în Regatdupă achiziționarea avionului a fost unul legal, iar Hamilton a susținut apăsat că plătește impozite considerabile și acasă, în Regat. Presa britanică precizează că premierul Boris Johnson a intervenit personal pentru ca Hamilton să fie recompensat pentru realizările sale sportive
  • Legenda rugby-ului, Bob Burrow, căpitanul echipei de Fed Cup a Marii Britanii Anne Keothavong și foștii fotbaliști Jimmy Greaves și Ron Flowers primit în cadrul aceleiași acțiuni ordinul MBE.
Sporturi cu Motor
Ghinion teribil! Am ratat la mustață trofeul la Est European
25/10/2022 LA 06:31
Sporturi cu Motor
Francesco Bagnaia a câștigat MP al Maleziei la MotoGP. Italianul, pas uriaș spre titlul mondial
23/10/2022 LA 09:30