Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2022, dincolo de Nadal și Djokovic. Premieră după 17 ani

Cristian Mihală

Actualizat 10/11/2022 la 14:55 GMT+2

2022 a adus un nou aer în ierarhia ATP, chiar dacă Djokovic și Nadal au livrat în continuare. Totuși, e limpede că există o schimbare de paradigmă în circuit, mai ales datorită lui Carlos Alcaraz și Holgher Rune, puștii de 19 ani care sunt printre remarcații anului.

Carlos Alcaraz (L) and Holger Rune

Credit imagine: Getty Images

Turneul Campionilor bate la ușă, ultimul eveniment major din 2022 urmând să pună capăt unui sezon neașteptat din multe puncte de vedere. Marea surpriză a fost reprezentată probabil de Nadal, care a câștigat primele două turnee de Grand Slam ale anului, și a fost la un pas să ajungă și în finala de la Wimbledon, dar a fost forțat să se retragă din cauza unei accidentări. Djokovic - interzis la Australian Open și US Open - și-a tras partea leului la Wimbledon, astfel că cei doi mari titani nu se pot plânge de un sezon ratat.
Betano Afiș, varianta 2
Acest conținut vă este oferit de Betano
Chiar și așa, pentru prima oară din 2005 până în prezent, am asistat la 5 câștigători noi de turnee de Masters 1000, semn că lucrurile încep să se miște în favoarea noii generații.

5 câștigători noi de turnee ATP Masters 1000, în 2022

Alcaraz - care are șanse uriașe să termine anul pe primul loc ATP - a fost singurul care a câștigat 2 titluri de Masters 1000 (Miami și Madrid) în 2022, în timp ce Stefanos Tsitsipas e singurul care s-a bucurat de prezența în trei finale (una singură câștigată, la Monte Carlo). Carlitos a câștigat și US Openul, primul turneu al său de Grand Slam și e văzut de mulți viitorul mare campion din sportul alb.
O rivalitate impresionantă se anunță între Alcaraz și Holger Rune, danezul care și-a împărțit cu Felix Auger-Aliassime laurii din ultimele două luni. Canadianul a evoluat entuziasmant, dar nu a reușit să câștige vreun turneu ATP 1000, așa cum a făcut-o danezul. Acesta s-a impus la Paris, după o bătălie epică purtată împotriva lui Djokovic. A fost o săptămână magică pentru tânărul de 19 ani, care a trecut de Wawrinka și de 5 jucători de TOP 10 ATP în drumul spre titlu. Rune a ajuns la 19 meciuri câștigate din ultimele 21, astfel că în 2023 se anunță un real pericol pentru Alcaraz și Djokovic, în lupta pentru locul 1 ATP.
Pe lângă Alcaraz și Rune, alți 3 tenismeni au mai câștigat în premieră un turneu Masters sezonul acesta. Primul a fost Taylor Fritz, care a profitat la Indian Wells de problemele avute de Nadal la mușchii abdominali. Ibericul a rămas pe teren până la final, dar a cedat finala cu 3-6, 6-7.
Un alt jucător care a câștigat pentru prima oară un Masters a fost Carreno Busta. Considerat de Kyrgios un sportiv care face față doar pe zgură, ibericul a avut o săptămână magică în Canada, care a culminat cu finala câștigată în fața lui Hubert Hurkacz.
În sfârșit, al 5-lea câștigător în premieră de Masters în 2022 a fost Borna Coric, care, la fel ca și Carreno Busta, a obținut o victorie total neașteptată la Cincinnati; croatul mai jucase o singură finală din această categorie (Shanghai, în 2018, înfrângere la Djokovic), dar în ultimii ani s-a luptat cu accidentările și nimeni nu credea că va mai reveni la un astfel de nivel.
În concluzie, chiar dacă 2022 a însemnat anul retragerii lui Federer, tenisul are viitor și dincolo de cei 3 mari titani care au schimbat pentru totdeauna fața acestui sport. În special Alcaraz și Rune par să aibă ceva cu totul special și să ne poată oferi în anii ce vor urma bătălii pe cinste.
Turneul Campionilor se vede în săptămâna 13 – 20 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo