Novak Djokovic, liderul mondial din ATP, a câștigat ieri finala primului turneu de Grand Slam al anului, în fața lui Daniil Medvedev, scor 7-5, 6-2, 6-2, la capătul unui meci fără un istoric prea lung, de o oră și 54 de minute de joc. Nole a cucerit astfel al nouălea titlu la Australian Open și al 18-lea din întreaga carieră, apropiindu-se de marii lui rivali, Roger Federer și Rafael Nadal, amândoi cu câte 20 de titluri majore.
În ultima victoriei obținute ieri în fața lui Medvedev, Novak Djokovic s-a îmbogățit cu 2,13 milioane dolari. Chiar și așa, această sumă este cu aproximativ 1 milion de dolari mai mică decât premiul încasat anul trecut pentru câștigarea titlului. Și asta în ciuda faptului că Australian Open a înregistrat o creștere considerabilă de 7 milioane de dolari în bugetul dedicat premiilor la ediția din 2021.

Gest de mare campion! De ce a încasat Novak Djokovic cu un milion de dolari mai puțin la Australian Open 2021 decât la ediția de anul trecut

Australian Open
Australian Open LIVE BLOG | Medvedev, în semifinale, după o partidă ireală cu Auger-Aliassime
ACUM 6 ORE
Suma de 1 milion de dolari pe care Novak Djokovic ar fi trebuit s-o încaseze a fost distribuită în rândul jucătorilor care au pierdut în fazele inaugurale ale turneului și în calificări. Fără a reprezenta o mare surpriză, această decizie a fost puternic influențată de nimeni altul decât de Novak Djokovic însuși, care se luptă pentru ca jucătorii din subsolul clasamentului să primească premii mai mari la turnee, diferențele dintre jucătorii mai slab clasați și cei de top fiind uriașă în acest moment.
Astfel, liderul mondial din ATP a renunțat la o sumă impresionantă din premiul pe care avea să-l încaseze în urma titlului câștigat la Australian Open pentru jucătorii mai slab clasați, care au cedat în rundele de debut ale competiției de la Melbourne. Această informație a fost făcută publică de directorul turneului major de la Antipozi, Craig Tiley, care a lăudat inițiativa sârbului.
"Am redus în mod semnificativ premiul destinat câștigătorilor, dar asta pentru că jucători ca Novak Djokovic și Serena Williams au fost de acord să distribuim premiile în bani în alt mod, astfel încât jucătorii care părăsesc competiția mai devreme să primească o sumă mai mare decât în mod obișnuit, asta pentru că toată lumea traversează o perioadă atât de grea, iar pentru ei a fost difcil în 2020 din punct de vedere financiar. Cred că este o inițiativă grozavă și eu am fost de la început de acord cu asta", a spus Tiley.
https://i.eurosport.com/2021/02/12/2992324.jpg
În 2020, jucătorii care au pierdut în prima rundă a calificărilor au plecat acasă cu 15,700 de dolari, însă anul acesta au încasat 19,322 de dolari. Jucătorii care au fost eliminați în primul tur pe tabloul principal au încasat în 2020 71,000 de dolari. Acum, după eofrturile lui Novak Djokovic, aceștia au încasat 77,000 de dolari. Pentru jucătorii care nu au reușit să meargă mai departe de turul secund, un bonus extra de 15,000 de dolari le-a fost acordat.
Australian Open
Daniil Medvedev, când era condus cu 0-2 în meciul cu Aliassime: "M-am întrebat ce ar face Djokovic"
ACUM 6 ORE
Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
ACUM 12 ORE