Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Australian Open 2024 | 5 recorduri pe care Djokovic le poate doborî la Melbourne

Dani Morar

Actualizat 13/01/2024 la 20:08 GMT+2

Novak Djokovic va debuta în primul tur la Australian Open împotriva lui Dino Prizmic și speră la un al 11-lea trofeu la Antipozi, record absolut în circuitul ATP. Sârbul atacă 5 recorduri aici, în turneul care va fi transmis în direct pe Eurosport și aplicația Eurosport.

Australian Open 2024 se vede în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport (14-28 ianuarie)

Novak Djokovic are ocazia de a deveni primul jucător din istoria tenisului care cucerește 25 de titluri de Grand Slam. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sârbul trebuie să meargă ceas la Australian Open și se impună în finală. Mai jos sunt 5 recorduri pe care Nole le va doborî dacă acest lucru se va întâmpla.
1. Al 11-lea titlu la Australian Open
Djokovic deține deja recordul, cu 10 titluri la Melbourne, cele mai multe pentru un singur jucător din circuitul masculin. El poate egala pergormanța lui Margaret Court, singura care s-a impus de 11 ori în Australia.
2. Cele mai multe finale de Grand Slam
Cu 36 de finale de Grand Slam în dreptul numelui său, Djokovic deține și acest record, pe care îl poate însă extinde. La AO ar fi a 11-a finală, având procentaj de 100% în precedentele 10. Dacă ar câștiga trofeul, s-ar apropia la o singură victorie de recordul lui Federer, care are 369 de succese în meciuri de Grand Slam.
3. Cele mai multe titluri pe hard
Nole se află la egalitate cu Roger Federer în ceea ce privește titluri obținute pe suprafețe hard, ambii având câte 71. Sârbul l-a egalat după ce s-a impus în finala Turneului Campionilor, dar ar putea trece în avantaj dacă ridică din nou trofeul deasupra capului.
Ar fi al 72-lea titlu pe hard pentru Djokovic, care ar dovedi încă o dată că e cel mai mare din tenis pe această suprafață. El deține și recordul pentru cel mai bun procentaj la victorii la Australian Open, cu 91,8%.
4. Cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie
Un alt record care ar cădea dacă Djokovic se impune la AO ar fi deținerea celor mai multe titluri de Grand Slam din istoria tenisului. În acest moment, el are 24, tot atâtea câte are și Margaret Court. Ar fi primul jucător din istorie care atinge borna a 25 de Grand Slamuri.
5. Numărul 1 mondial
Djokovic începe turneul din postura de lider mondial, dar nimic nu îi garantează că va rămâne pe această poziție.
Novak Djokovic are de apărat titlul câștigat anul trecut (2000 de puncte), în timp ce Carlos Alcaraz va adăuga puncte cu orice victorie obținută. El nu a jucat anul trecut la Melbourne, fiind accidentat.
Cifrele din prezent pot fi înșelătoare. Oricine consultă în acest moment clasamentul ATP, și vede că Novak Djokovic are un avans de 2.200 de puncte față de Alcaraz, s-ar putea gândi că murcianul nu are nicio șansă să revină pe acea poziție privilegiată pe care a ocupat-o deja de 36 de săptămâni.
Alcaraz depinde de el însuși pentru a fi numărul 1 ATP după Australian Open și ar putea ocupa această poziție și dacă e eliminat în sferturi (condiția ca Nole să nu treacă de optimi).
Citește și:

Djokovic se teme doar de el la Australian Open

Marele campion sârb e în fața titlului de Grand Slam cu numărul 25, iar în Australia se simte perfect, dovadă cele 10 titluri cucerite la Antipozi (record absolut).
După un 2023 în care a cucerit 3 din cele 4 turnee majore, Nole are încredere totală că poate continua pe aceeași linie. Chiar dacă Sinner, Alcaraz și Medvedev au dat în multe momente dovadă că îl pot "întinde" serios, chiar și în Slamuri (Alcaraz l-a învins în finala Wimbledon anul trecut), sârbul a venit la Melbourne cu un sentiment de siguranță legat de jocul său.
Întrebat cine e cel mai periculos adversar la Australian Open, sârbul nu a stat prea mult pe gânduri și a răspuns: "Eu apoi cei mai buni jucători din lume. Sunt sigur că și ceilalți visează să câștige un Grand Slam, iar unii au, normal, mai multe șanse de a se apropia de acel vis. Sunt 128 de jucători pe tablou, e un Grand Slam și știm ce reprezintă asta în sportul nostru. E locul în care fiecare jucător vrea să joace cel mai bun tenis. E emoționant să particip încă o dată la un Slam".
Primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, care se desfășoară în perioada 14-28 ianuarie 2024, poate fi urmărit în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo