Novak Djokovic a declanșat un scandal uriaș prin călătoria sa în Australia, acolo unde intenționează să participe la primul turneu de Grand Slam al anului. Sârbul nu este vaccinat și s-a bazat pe o dispensă medicală care îi dă dreptul să joace și în aceste condiții, dar autoritățile au considerat că documentația prezentată nu este suficientă și au decis să-i anuleze viza.
Avocații liderului mondial au atacat hotărârea în instanță, însă judecătorii se vor pronunța abia luni, astfel că până atunci tenismenul este obligat să locuiască într-un hotel destinat imigranților. Familia sârbului s-a plâns în ultimele 24 de ore de tratamentul la care este supus marele campion, insinuând că acesta este tratat ca un captiv.
Autoritățile de la Melbourne au ținut să facă lumină în acest caz și ministrul australian al afacerilor interne, Karen Andrews, a declarat că sârbul este liber să plece oricând din țară.
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
IERI LA 12:35
"Domnul Djokovic nu este ţinut captiv în Australia, este liber să plece în orice moment în care doreşte să facă asta, iar poliția de frontieră cu siguranță va facilita acest lucru", a declarat Andrews pentru postul naţional de televiziune ABC, citat de Marca.
Citește și:

Novak Djokovic ar risca o interdicție de 3 ani în Australia

Familia lui Djokovic a susținut ieri o amplă conferință de presă în care a prezentat, din punctul său de vedere, situația delicată în care se află tenismenul. Fratele lui Nole a recunoscut că acesta are dreptul să părăsească în orice moment Australia, dar a insinuat că acest lucru i-ar putea atrage o interdicție de 3 ani în țara de la Antipozi, deoarece autoritățile de acolo ar putea interpreta o eventuală revenire în Serbia înaintea unei decizii finale ca pe o recunoaștere a faptului că sârbul a încercat să intre ilegal în țară.
"Novak nu a încălcat niciun protocol, avea documentație la fel ca toți tenismenii care au intrat în țară. Când a ajuns în Australia, a suferit un mare abuz diplomatic. A fost audiat de polițiștii de frontieră. În primele 45 de minute, a putut să comunice cu familia lui, dar apoi i-a fost luat telefonul și nu am putut să-l contactam timp de trei ore și jumătate. Apoi s-a luat decizia că nu i se va acorda viză pentru a rămâne în Australia și că nu va primi dreptul să-și apere titlul și să stabilească un record (n.r. de titluri de Grand Slam).
Ultima veste pe care o avem este că instanța a ordonat autorităților să nu-l expulzeze până luni dimineață. El ar putea decide să se întoarcă oricând în Serbia, dar asta ar putea însemna o interdicție de a intra în Australia în următorii 3 ani.Fratele meu nu este un criminal, ci un sportiv", a declarat Djordje Djokovic pentru presa din Serbia.
În timp ce apropiații lui Djokovic fac scut în jurul său, autoritățile de la Melbourne sunt ferme pe poziție și decise să meargă până la capăt cu decizia de a-i interzice sârbului să joace la Australian Open. Legile sunt foarte clare și e clar că oamenii cu drept de decizie de la Antipozi se bazează pe acestea, fiind greu de crezut că ar avea ceva personal cu tenismenul. Evident, există încă multe semne de întrebare privind vinovații pentru creearea acestei situații delicate, iar răspunsul va fi dat în următoarele zile.
Australian Open se desfăşoară în perioada 17 - 30 ianuarie 2022 şi va avea acoperire totală pe canalele Eurosport şi pe Eurosport Player.
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51