Novak Djokovic așteaptă cu sufletul la gură procesul în care justiția din Australia va decide dacă anularea vizei sale a fost sau nu în conformitate cu legea. Oficialitățile de la Antipozi au dorit să amâne până miercuri sentința, însă judecătorii au refuzat și vor lua în această noapte o decizie, însă aceasta nu va fi definitivă.
Cel puțin așa susțin jurnaliștii de la The Age, care menționează că o victorie a lui Djokovic nu i-ar garanta participarea la Australian Open. Conform sursei citate, ministrul Afacerilor Interne din Australia are puterea să facă recurs în cazul unei decizii nefavorabile, ceea ce ar prelungi cel puțin câteva zile cazul.
În mod normal, organizatorii Australian Open trebuie să știe până cel târziu marți dacă liderul mondial are sau nu dreptul să joace, ori în cazul unui recurs la prima sentință situația se va complica.
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
ACUM 18 ORE
Citește și:

Djokovic riscă să rateze Australian Open chiar dacă justiția îi va da dreptate

Pentru ca Djokovic să fie cu adevărat în siguranță, avocații săi trebuie să demonstreze că nu a existat nicio bază rațională pentru anularea inițială a vizei. Acest lucru va fi însă greu de făcut din cauza puterilor ministrului de interne de anulare a vizelor.
Un articol din legea în vigoare permite ministrului de interne să anuleze viza oricărei persoane dacă prezența acesteia "ar putea fi un risc pentru sănătatea, siguranța sau buna ordine a comunității australiane."
Faptul că Djokovic nu are dovada vaccinării ar putea fi suficient pentru a permite anularea vizei sale în baza acestei puteri. Conform concluziilor avocaților guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane și deci de a îngreuna sistemul de sănătate.
Indiferent de ce decizie vor lua judecătorii, e clar că există mari carențe în legea din Australia, subliniază presa de la Antipozi, care consideră că situația creată în cazul Djokovic doar a scos la suprafață posibilitățile de interpretare.
Evident, o decizie favorabilă lui Djokovic va pune într-o lumină proastă autoritățile din Australia, iar un eventual recurs care ar duce la ratarea turneului pentru sârb ar crea o și mai mare tensiune. Rămâne de văzut cum se va termina toată această poveste, dar cert este că oamenii politici de la Antipozi au puterea de a tergiversa situația, iar acest lucru va fi doar în detrimentul lui Djokovic.
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51