Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic s-a întors în arestul la domiciu din hotelul de refugiați, iar apelul său se va judeca duminică

Ion Alexandru

Actualizat 15/01/2022 la 10:06 GMT+2

Novak Djokovic este izolat, din nou, în hotelul de refugiați, iar autoritățile australiene speră să țină cât mai departe de ochii presei până la verdictul final. Apelul său este programat să înceapă în dimineața zilei de duminică la ora 9.30 (ora locală).

Novak Djokovic s-a întors în hotelul pentru refugiați

Credit imagine: Eurosport

Update / Motivarea anulării vizei lui Djokovic
Ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, i-a anulat pentru a doua oară viza liderului mondial, iar presa din Australia a publicat și motivarea acestei decizii. "Prezenţa domnului Djokovic în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunităţii australiene, deoarece poate stimula sentimentul antivaccinare, ducând la refuzul altor persoane nevaccinate să se vaccineze, alte persoane nevaccinate fiind convinse şi mai tare să nu se vaccineze şi/sau o reducere a utilizării dozei booster. Există dovezi care sugerează că domnul Djokovic a arătat, în trecut, o aparentă desconsiderare faţă de necesitatea de a se izola după primirea unui rezultat pozitiv al testului Covid-19. Având în vedere statutul şi poziţia lui Djokovic ca model în comunitatea sportivă şi nu numai, prezenţa sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare a cerinţelor de precauţie după primirea unui test COVID-19 pozitiv. În special, comportamentul său poate încuraja sau influenţa pe alţii să-i imite comportamentul anterior şi să nu respecte măsurile adecvate de sănătate publică în urma unui rezultat pozitiv al testului COVID-19, care ar putea duce la transmiterea bolii şi la riscuri grave pentru sănătatea lor şi a altora" a fost motivul invocat de Hawke pentru anularea vizei lui Novak Djokovic.
Update / Un nou caz Djokovic. Un croat a fost deportat!
Antrenorul croat Filip Serdarusic a fost deportat pentru că nu era vaccinat. Este al treilea caz de acest gen, după Novak Djokovic și Renata Voravkova. Ca și numărul 1 mondial, Serdarusic avea o scutire admisă de autoritățile australiene și este convins că toată tevatura din ultimele zile au dus la deportarea sa. "În ziua în care Novak a aterizat la Melbourne am fost chemat de că autoritățile de imigrare. Am discutat cu jucătorii și am decis să plec liniștit. Nu solicit o nouă viză pentru că știu 99% că nu am șanse. Nu sunt la fel de mare ca Novak! Dacă l-au oprit pe el, e clar că vânătoarea va ajunge și cu noi" spune croatul într-un interviu luat de jurnalistul sărb Sașa Ozmo. Filip este fratele și antrenorul lui Nino Serdarusic, numărul 276 ATP. Croații au ajuns în Australia cu 12 zile înaintea lui Novak Djokovic.
Update / Campioana de la US Open, Emma Răducanu: "Tenisul are de pierdut"
Campioana surpriză de la US Open 2021, Emma Răducanu este convinsă că tot acest scandal dăunează sportului. Djokovic se luptă pentru dreptul său de a juca la Australian Open și în 2022, dar faptul că nu este vaccinat îl plasează, în opinia autorităților australiane, în categoria de risc maxim.
"Tot ce s-a întâmplat în Australia ia din savoarea tenisuluși face rău sportului. Ar trebui să vorbim mai mult despre performanțe și mai puțin despre tribunale. Sper exemplu Andy Murray va juca finala de la Sydney. Este o performanță superbă și eu voi fi alături de el" spune Emma Răducanu.
Andy Murray va juca prima finală după 3 ani împotriva rusului Karatsev. Ultimul titlu pentru fostul număr 1 mondial a fost în 2017.
Știrea inițailă / Djokovic a fost surprins de jurnaliști în mașina care l-a readus în Centrul de detenție Carlton, scrie publicația online The Age. Numărul 1 mondial a fost descris ca fiind calm și relaxat la revenirea în hotelul rezervat refugiaților. Autoritățile au încercat să atragă atenția cu o mașină în care era un alt bărbat îmbrăcat în verde pentru a evita incidentele dintre fanii lui Djokovic și poliție. Este de așteptat ca susținătorii sârbului să revină la tribunal duminică dimineață.

Saga Djokovic continuă. Apelul se judecă duminică

Autoritățile din Australia au dorit să evite un circ mediatic în cazul Djokovic și tocmai de aceea au decis ca sârbul să fie reținut într-un loc care nu a fost dat publicității. Conform presei de la Antipozi, acesta s-a prezentat sâmbătă, la ora 8 dimineața (vineri, ora 23:00 în România), la birourile Ministerului Imigrării, unde a fost audiat timp de două ore.
Sârbul a avut la dispoziție 4 ore alături de avocații săi pentru a-și organiza apărarea în apelul care este programat mâine dimineață la ora 9:30 (ora Australiei). Atunci începe procesul în urma căruia liderul mondial va afla dacă va avea sau nu dreptul de a rămâne în Australia și a juca la primul turneu de Grand Slam al anului. Este foarte clar că decizia finală se va lua în cursul zilei de duminică, pentru luni ar trebui ca sârbul să joace deja în primul meci de la Melbourne.
Citește și:
Un aspect importnat este că apelul lui Djokovic a fost transferat de la Federal Circuit Court la Tribunalul Federal, deși avocații lui Nole și-ar fi dorit ca speța să fie judecată la prima instituție, așa cum s-a întâmplat în primă fază.
Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a afirmat, vineri, că decizia ministrului Alex Hawke de a-i anula viza jucătorului sârb este una "iraţională". Acesta a acuzat autorităţile australiene că au fost supuse unei presiuni uriașe bazându-se pe faptul că Djokovic ar putea produce un val de reacţii "anti-vaccinare", având în vedere că el nu s-a vaccinat.
Totodată, avocaţii şi-au exprimat speranţa că totul se va desfăşura cu celeritate, astfel încât Djokovic să afle hotărârea Curţii duminică, cu o zi înainte de startul Australian Open.
"Ne așteptăm ca argumentele pe care le formulăm să fie mai simple și mai puține decât cele prezentate înainte de prima decizie. Ce se susţine în noua decizie e în contrast cu ce i s-a imputat lui Djokovic la aeroport. Inițial, s-a spus că Novak ar putea infecta alte persoane. Acum, motivele sunt diferite", a afirmat Nick Wood, unul dintre reprezentanţii legali ai lui Djokovic.
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo