Câştigător în 9 rânduri la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021), Novak Djokovic va avea ocazia să îşi apere şi în acest an titlul.
Deşi organizatorii de la "Openul Vesel" au spus că vor avea toleranţă "0" pentru cei nevaccinaţi, în cele din urmă s-a acordat o derogare. Evident, primul Grand Slam al anului ar fi avut mult de suferit dacă la startul lui nu se afla cel mai bun tenismen al lumii şi omul care a marcat cel mai mult istoria modernă a turneului.
Decizia australienilor a declanşat deja o serie de reacţii contradictorii în presa din Vest, dar e de aşteptat ca şi jucătorii să se declare nemulţumiţi de hotărârea organizatorilor, care nu sunt consecvenţi în ceea ce susţin şi tratează sportivi diferit.
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
IERI LA 12:35
Astfel, primul nume mare care a ieşit în faţă şi a luat atitudine faţă de această decizie a fost Jamie Murray, unul dintre cei mai buni dublişti din lume şi fratele marelui campion Andy Murray.
"Nu ştiu ce să spun despre asta, sincer. Cred că dacă în locul lui eram eu, şi nu eram vaccinat, nu aş fi primit nicio dispensă. Dar bravo lui că a reuşit să obţină dreptul de a juca în Australia", a spus Jamie Murray, după partida de dublu contra Canadei, de la ATP Cup.

Australienii explică de ce Djokovic a primit "derogarea medicală"

Federaţia australiană de tenis (TA), organizatoarea turneului Australian Open, a confirmat marţi că tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a primit o "derogare medicală" pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie), transmite AFP.
"Djokovic a solicitat o derogare medicală care i-a fost acordată după un proces riguros (al cererii sale) implicând două grupuri diferite de experţi medicali independenţi pentru a se vedea dacă îndeplineşte liniile directoare ale Grupului consultativ tehnic australian privind imunizarea. Novak Djokovic va participa la Australian Open şi este pe drum", se arată în comunicatul Tennis Australia, dat publicităţii la câteva minute după ce liderul mondial ATP şi-a anunţat plecarea către Melbourne.
Djokovic, 34 ani, are astfel oportunitatea de a câştigat al zecelea său titlu la Australian Open şi de a ajunge la 21 de titluri de Grand Slam, depăşindu-i astfel pe marii să rivali Roger Federer şi Rafael Nadal, cu care este la egalitate acum, fiecare având câte 20 de succese.
"Au fost instituite protocoale echitabile şi independente pentru a evalua cererile de scutire medicală şi pentru a asigura un Australian Open 2022 sigur şi agreabil pentru fiecare", a spus Craig Tiley, preşedintele Tennis Australia în comunicat.
Campionul sârb nu a dezvăluit niciodată dacă s-a vaccinat sau nu, după ce în aprilie 2020 s-a exprimat împotriva imunizării obligatorii, un pas obligatoriu pentru reluarea turneelor de tenis în pofida pandemiei de coronavirus.
"Am petrecut o perioadă fantastică alături de cei dragi, în timpul vacanţei, iar astăzi mă îndrept spre Down Under (Australia) graţie unei derogări... Sunt gata să trăiesc şi să respir tenis în următoarele câteva săptămâni. Mulţumesc tuturor pentru sprijin", a scris Djokovic, care s-a antrenat în ultimele zile la Marbella (Spania), într-un mesaj postat pe Instagram, alături de o fotografie făcută pe aeroport.
La sfâşitul lunii decembrie, Djokovic s-a retras din echipa Serbiei pentru ATP Cup, competiţie care are loc în prezent la Sydney, alimentând speculaţiile privind absenţa lui de la Melbourne.
Australian Open se desfăşoară în perioada 17 - 30 ianuarie şi are acoperire totală pe Eurosport şi Eurosport Player.
Roland Garros
"Nadal este idolul nostru, dar Alcaraz va însemna mai mult!" Corretja, despre viitorul lui Carlitos
19/05/2022 LA 05:08
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44