Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Partidă pentru istorie a lui Federer! A salvat 7 mingi de meci și e în semifinale la Australian Open

Cristian Mihală

Publicat 28/01/2020 la 09:57 GMT+2

De 6 ori învingător la Australian Open, Roger Federer a fost la un pas să fie eliminat în sferturile de finală ale competiției de Tennys Sandren, numărul 100 ATP. Elvețianul s-a impus în cele din urmă impresionant, după ce a salvat 7 mingi de meci: 6-3, 2-6, 2-6, 7-6(8), 6-3.

Roger Federer

Credit imagine: Getty Images

După ce a câștigat printr-o revenire de excepție în super-tiebreak-ul decisivului meciul cu Millman, Roger părea să se fi reglat în disputa cu Fucsovic, din optimi. Deși a pierdut primul set contra maghiarului, Swiss Maestro a făcut ulterior o partidă aproape perfectă, conservându-și energia.
Partida cu Sangren a început în "condiții normale", cu "FedEx" vioara întâi. El a câștigat primul set cu 6-3, determinându-l pe Wilander să spună, la capătul primei manșe, că nu crede că Tennys mai poate reveni în meci. Nici nu ar fi avut cum în condiții normale, având în vedere că partida s-a disputat ziua, când mingile sunt mai rapide, lucru care îi convine de minune recordmanului de Grand Slamuri (20 de turnee de Mare Șlem câștigate).
Doar că din setul doi, probabil și pe fondul unor probleme medicale, Federer a devenit de nerecunoscut. În următoarele două seturi, elvețianul a adunat 30 de greșeli neforțate, în condițiile în care a fost dominat clar la winners de adversar. Lui Sandgren i-a funcționat serviciul din plin, astfel că nu a avut emoții să își facă misiunea ușoară.
Un moment psihologic al partidei a avut loc în setul trei, când, la 2-0 pentru american, fostul lider mondial a beneficiat de 3 mingi de break consecutive. Le-a ratat pe toate, primind în acest interval și o avertizare pentru limbaj licențios. Imediat după acest game, elvețianul a cerut un time-out medical, dar revenit de la cabine nu a arătat o creștere în joc.
Renașterea lui Federer
Deși în setul 4 s-a mers cap la cap până la 4-4, în cele din urmă Federer părea că va ceda și îi va oferi lui Sandgren prilejul să înregistreze victoria carierei. Dar Federer nu e doar un mare campion, ci și un luptător fantastic. A salvat la 4-5 nu mai puțin de trei mingi de meci, iar ulterior a împins partida în tie-break.
Unul care a fost epic. Sandgren a condus cu 6-3, dar adversarul a găsit din nou resurse nebănuite și a mai salvat cinci mingi de meci, pentru ca apoi să forțeze un decisiv la care nici suporterii lui optimiști nu mai credeau, la un moment dat. De notat că elvețianul a ridicat mult nivelul pe final de set patru, însă și oponentul a fost extrem de reținut în a-și asuma riscuri la mingile de meci avute. Speriat parcă de performanța fantastică pe care o poate atinge, Tennys nu a mai fost la fel de lucid și a preferat să aștepte greșeala fostului număr unu mondial. Iar aceasta nu a venit, astfel că am avut parte de un final de set care va rămâne pentru mult timp în memoria iubitorilor tenisiului.
Cu un moral mult mai ridicat, Federer părea să aibă o misiune mai ușoară în setul cinci, mai ales că Sandgren a părut să aibă la rândul lui o problemă medicală, la picior. Și așa s-a întâmplat, mai ales că sportivul de peste ocean probabil că și-a pierdut total încrederea în propriile forțe, după ce a pățit în setul anterior. "Maestrul" elvețian a făcut breakul la 3-2 și nu a mai lăsat să îi scape din mână partida.
La 38 de ani și 178 de zile, Roger Federer a devenit cel mai bătrân jucător care ajunge în semifinale la Australian Open, de la Ken Rosewall până în prezent. În ianuarie 1977, australianul avea 42 de ani și 68 de zile.
FedEx devenise cel mai bătrân jucător care ajunge în sferturi la Melbourne, tot de la Rosewall (43 ani și 59 de zile, în decembrie 1977).
În semifinale, Federer va întâlni învingătorul din disputa Djokovic - Raonic, însă, judecând după ce a arătat Nole în ultima perioadă, doar o minune ar putea să îl ajute pe "FedEx" să ajungă în ultimul act. Chiar și așa, performanța sa, la vârsta pe care o are, este unică în istoria modernă a tenisului.

Sandgren, un singur trofeu în carieră

Un jucător extrem de talentat, cu un prim serviciu excelent, Sandgren ar fi fost o prezență ciudată în "careul de ași" de la Australian Open, mai ales că la masculin cei trei "titani" - Nadal, Djokovic, Federer - ajung mai mereu în penultimul act.
Sandgren nu are nici pe departe un CV care să îl recomande. Pe locul 100 în lume, el a câștigat un singur turneu ATP în carieră: la Auckland, în 2019.
Debutul de an a fost mai mereu excelent pentru american: pe lângă titlul cucerit anul trecut în ianuarie, la Australian Open 2018 el bifase cea mai bună performanță într-un Grand Slam, atingând și atunci faza sferturilor de finală.
Dacă în circuitul ATP nu s-a făcut remarcat cu prea multe rezultate mari, Sandgren a excelat în turnee Challengers și ITF. Acolo a strâns 26 de finale, câștigând 14 dintre ele.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo