Lui Novak Djokovic i s-a retras pentru a doua oară viza, deşi câştigase în instanţă, luni, dreptul de a juca la Australian Open 2022. Acum, sârbul aşteaptă audierea de duminică, acolo urmând a se stabili clar dacă poate sau nu să îşi apere titlul cucerit la "openul vesel".
Dincolo de culpa lui Nole - e evident că şi el a contribuit din plin la situaţia actuală -, decizia de ieri a ministrului imigrării pare să aibă un puternic iz politic. Acest lucru a fost remarcat şi de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care a postat un mesaj extrem de tăios la adresa premierului Australiei, Scott Morrison, care e văzut drept principalul responsabil pentru situaţia fără precedent în care se află un jucător de tenis.
"Sprijin pentru Novak Djokovic și răspuns către prim-ministrul Australiei", este titlul materialului urcat pe o reţea de socializare de administraţia prezidenţială de la Belgrad, în care Vucic ţine un discurs extrem de tăios şi îi cere socoteală lui Scott Morrison.
Tenis
Novak Djokovic a lăsat în urmă Australian Open! La ce turneu își face sârbul revenirea în circuit
ACUM 6 ORE
"Dacă ai vrut să-i interzici lui Novak Djokovic să câștige pentru a zecea oară trofeul, de ce nu l-ai interzis imediat, de ce nu i-ai spus că este imposibil să obțină viză? De ce îl hărțuiești, de ce îl maltratezi, pe el, pe familia lui și națiunea lui mândră și liberă? Apare un președinte al unei țări mici care are curajul să-i spună asta unui mare prim-ministru al unei țări mari – pot pentru că spun adevărul și știi că spun adevărul! -. Adesea ni se predică despre statul de drept! Vă puteți imagina ce s-ar întâmpla dacă un ministru din Serbia ar anula hotărârile judecătorești? Ne-au arătat cum arată o justiție independentă, dar ne-au arătat și cum arată o justiție irelevantă, pentru că toată puterea este în mâinile executivului", e mesajul postat de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.
CITEŞTE ŞI:

Şi australienii admit că politicul a jucat un rol important în cazul "Novak Djokovic"

Dincolo de vina lui Djokovic - pe care australienii o consideră indubitabilă -, decizia de a-i anula viza pentru a doua oară are şi un puternic caracter politic. Australienii de rând nu l-au vrut pe sârb în ţara lor nevaccinat, în contextul sacrificiilor făcute, iar Scott Morrison s-ar fi "sinucis politic" dacă nu lua act de dorinţa poporului.
"În politică, la fel ca în tenis, toată lumea ține scorul; iar Novak Djokovic tocmai a pierdut un meci în care factorul politic a contat decisiv. Scott Morrison a luat decizia rațională de a-l trimite acasă pe starul tenisului, după ce a calculat enormul cost politic în cazul în care Djokovic beneficia de tratament special.
Să-l lase să rămână ar fi fost o modalitate sigură pentru prim-ministru de a pune peste gafele făcute în ultima perioadă un strat gros de nebunie politică. Ar fi fost o greşeală enormă să îi permită jucătorului de tenis, care e nevaccinat, să rămână în Australia, în contextul în care a indus în eroare oficialii de frontieră cu privire la călătoria sa în Spania și a fost prins în public, în Serbia, în timp ce era infectat cu coronavirus. Pedeapsa adevărată e dacă i se va interzice intrarea în Australia timp de trei ani sau nu.
Factorii politici au fost, aşadar, esențiali pentru decizia ministrului imigrației, Alex Hawke, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Morrison. Guvernul a văzut clar că australienii nu vor derogare pentru Djokovic. Lucru normal, în contextul în care atât de mulți oameni au suportat reguli dure atât de mult timp.
Asta înseamnă că decizia este una corectă din multe puncte de vedere. Australienii sunt extrem de îngrijorați de valul Omicron, într-un moment în care rezervele de alimente se epuizează la unele supermarketuri. Morrison este sub presiune şi nu era momentul să ofere scutiri speciale unui jucător de tenis. Factorul decisiv a fost experiența australienilor obișnuiți, în special a celor care și-au transmis frustrările către guvern, în legătură cu subiectul. Australienilor li s-a interzis să îşi viziteze un părinte aflat pe moarte, în spital, să nu îşi vadă nepoţii nou-născuţi sau să organizeze nunţi. Ar trebui să accepte ca o vedetă a tenisului să primească libertatea de a intra în ţară, deşi nu respectă regulile? Să-i înfurii pe oameni cu o asemenea decizie ar fi fost un pericol uriaș pentru Morrison, care se află la doar câteva luni distanță de alegeri", notează The Age.
Australian Open
Australian Open Live Blog | Berrettini - Nadal și Barty - Keys, primele semifinale
ACUM 15 ORE
Australian Open
Novak Djokovic, în continuare atacat din Australia: "E fantastic că acest individ nu e prezent aici"
IERI LA 03:33