Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic a pierdut apelul și va fi obligat să părăsească Australia. Reacție la cald a sârbului

Cristian Mihală

Actualizat 16/01/2022 la 10:41 GMT+2

Prezenţa lui Novak Djokovic la Australian Open 2022 era condiţionată de decizia ministrului imigrării, Alex Hawke, care a anunțat vineri că va retrage din nou viza sârbului. Avocații sârbului au făcut apel, dar acesta a fodst respins.

Novak Djokovic

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | Primul ministru australian se bucură după decizia de deportare a lui Djokovic
Premierul australian Scott Morrison a susținut mereu decizia de a anula viza lui Djokovic și a fost încântat după aflarea deciziei luate de judecătorii federali de la Canberra.
"Plenul Tribunal Federal din Australia a decis în unanimitate să respingă cererea domnului Novak Djokovic de revizuire judiciară care urmărea să conteste decizia ministrului imigrării de a-i anula viza. Această decizie de anulare a fost luată din motive de sănătate, siguranță și ordine publică, pe motiv că era în interesul comun al australienilor să se facă acest lucru. Salut decizia de a ne menține granițele noastre puternice și de a păstra australienii în siguranță. După cum am spus vineri, australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii și se așteaptă pe bună dreptate ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat.
În timpul pandemiei, împreună am atins una dintre cele mai scăzute rate de deces, cele mai puternice economii și cele mai mari rate de vaccinare din lume. Granițele puternice sunt fundamentale pentru modul de viață australian, la fel ca statul de drept. Guvernul nostru a înțeles întotdeauna acest lucru și a fost pregătit să ia deciziile și acțiunile necesare pentru a proteja integritatea frontierelor noastre. Mulțumesc Curții pentru promptitudinea rezolvării acestor probleme și răbdarea tuturor celor implicați în rezolvarea aceastei probleme. Acum este timpul să începem cu Australian Open și să bucurăm de tenisul din această vară" a spus Morrison.
UPDATE | Fanii lui Djokovic care au așteptat la Melbourne decizia judecătorilor au fost foarte dezamăgiți.
UPDATE | Declarație făcută de judecătorii australieni
Judecătorii federari au decis că Guvernul australian are dreptate în lupta legală cu Novak Djokovic.
UPDATE | Prima reacție a lui Djokovic
"Sunt foarte dezamăgit de decizia curții de a-mi revoca viza și asta înseamnă că nu voi putea juca la Australian Open. Respect acestă decizie și voi colabora cu autoritățile pentru a părăsi Australia. Vreau să urnez succes jucătorilor, oficialilor, voluntarilor și fanilor care se vor bucura de acest turneu. De asemenea, mulțumesc familiei mele, fanilor, poporului sârb și celor care au fost alături de mine. Ei mi-au dat forța de a cotinua " a spus Djokovic, după ce i-a fost comunicat faptul că nu mai are căi de atac după ce judecătorii federali au decis că Guvernul australian are dreptate în cazul său.
UPDATE | Reacție violentă a presei de la Belgrad după decizia Curții Federale de la Canberra de la a-i confirma anularea vizei de ședere a lui Djokovic. "Cea mai mare RUSINE din istoria sportului s-a intamplat in Melbourne! Rusine Australiei!" scrie cotidianul Kurir.
UPDATE | Numărul 150 mondial, italianul Caruso îi va lua locul lui Djokovic pe tabloul principal de la Melbourne.
Citești și:
UPDATE | Djokovic a pierdut apelul la Curtea Federală și va fi obligat să părăsească Australia. Decizia judecătorilor a fost unanimă.
UPDATE | Curtea federală de la Melbourne a intrat în pronunțare după audierea părților. Judecătorii James Allsop, Anthony Besanko și David O’Callaghan vor analiza toate argumentele aduse astăzi în fața curții și vor anunța decizia în cel mai scurt timp. Șeful completului de judecată Allsop a spus că "este un caz foarte complicat și este imposibil de ajuns la un acord între cei trei judecători atât de repede, dar cazul va fi soluționat cu celeritate din cauza implicațiilor sale". Asta înseamnă că decizia va veni pe parcursul zilei de astăzi sau cel mai târziu în primele ore ale dimineții australiene (seara de duminică în România).
UPDATE / Curtea a luat o pauză până la ora 13:30 (ora 04:30 București). Lloyd a susținut că mai are de făcut observații aproximativ o oră. Așadar, audierea ar urma să se încheie spre după-amiază la Melbourne, la primele ore în România.
UPDATE | S-a trecut de ora prânzului la Melbourne (ora 03:25 în România), sugerată de judecătorul Alsop pentru terminarea cazului, iar audierile sunt în plină desfășurare.
UPDATE| Avocatul guvernului prezintă comportamentul lui Djokovic la ședința foto L'Equipe: "Desconsiderare aparentă pentru măsurile de siguranță".
"Oamenii folosesc sportivi de nivel înalt pentru a promova idei și cauze tot timpul. Legătura lui cu o cauză, indiferent dacă vrea sau nu, este încă prezentă".
Stephen Lloyd a negat, totodată, categoric că ministrul nu a luat în considerare consecințele deportării lui Djokovic. El spune că a luat în considerare posibilitatea unor tulburări, indiferent dacă Djokovic va fi prezent în Australia sau va fi deportat.

Susținătorii lui Djokovic s-au adunat în fața Tribunalului

UPDATE / Susținătorii lui Novak Djokovic se adună în fața instanței și arborează steagurile Serbiei.

Lovitură în timpul audierilor pentru Novak Djokovic

UPDATE / Echipa lui Novak Djokovic și-a expus toate argumentele. Judecătorul Allsop a intervenit pentru a face o observație, care este de mare ajutor ministrului Imigrației. Faptul că are dreptul să se bazeze pe bunul simț, în urma unor opinii relevante în comunitate.
"Aceasta este o lovitură mare pentru cazul lui Djokovic", susține The Guardian.
Acum, avocatul Stephen Lloyd face observații în numele ministrului Imigrației, Alex Hawke. El a reluat rapid un punct susținut de judecătorului Allsop, spunând că ministrul are dreptul să se bazeze pe bunul simț atunci când decide dacă anulează o viză, nu doar pe dovezi materiale prezentate ulterior unei instanțe. Avocatul a mai spus că nu se bazează doar pe declarațiile publice ale lui Djokovic în privința vacinării. "Nu doar declarațiile publice ale solicitantului, ci și faptul că nu este vaccinat contează în această etapă a pandemiei. Se poate deduce că o persoană din poziția solicitantului ar fi putut fi vaccinată dacă și-ar fi dorit".
UPDATE / Wood a susținut că ministrul ar fi trebuit să ia în considerare consecințele deportării lui Djokovic pe sentimentul anti-vaccinare.
UPDATE / O idee dezbătută la audieri a fost afirmația ministrului Alex Hawke, conform căreia Djokovic este un "risc pentru ordinea publică". Acesta a fost un motiv separat folosit pentru anularea vizei lui Djokovic, alături de preocupările de sănătate exprimate de Hawke. Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, contestă, de asemenea, ideea că prezența lui Djokovic este o amenințare la "ordinea publică", spunând că se bazează și pe o logică greșită.
UPDATE / Ministrul Hawke s-a bazat pe un raport BBC, pentru a sugera că prezența lui Djokovic în țară ar stimula sentimentul anti-vaccinare. Wood a susținut că raportul BBC a fost publicat după prima decizie a guvernului de a anula viza lui Djokovic și că acțiunile guvernului, nu cele ale vedetei de tenis, au aprins grupurile anti-vaccinare: "Singura dovadă este furia și agitația grupurilor anti-vaccinare ca răspuns la acțiunea statului de a-i anula viza lui Novak Djokovic și, prin urmare, de a pune în practică un curs al evenimentelor care ar fi... dus la expulzarea lui".

Hawke nu a cerut nicio lămurire de la Djokovic

UPDATE / Curtea a fost informată de avocații sârbului că Hawke nu a cerut nicio lămurire nouă de la Djokovic, cu privire la atitudinile sale actuale față de vaccinare. Wood spune că declarațiile lui Djokovic despre vaccinare au fost dinainte de dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19. Curtea îl audiază pe ministrul Hawke, care a citat două articole, unul din The Guardian și altul din ABC, pentru a sugera că grupurile anti-vaccinare din Australia și-au exprimat sprijinul pentru Djokovic din cauza statutului său de vaccinare. Dar Wood, avocatul jucătorului sârb, spune că niciun articol nu face vreo mențiune despre Djokovic. El spune că este clar o eroare a ministrului.

Ședința de judecată s-ar putea încheia în jurul prânzului în Australia

UPDATE / Judecătorul a susținut că această ședință de judecată nu ar trebui să dureze prea mult. "Ar trebui să putem termina acest caz până la ora prânzului... (nr. În jur de ora 03:00 la București). Dacă nu este posibil, nu este posibil. Instanța nu stabilește un calendar". Avocații lui Novak Djokovic încearcă să întoarcă argumentul ministrului, spunând că scoaterea lui Djokovic din țară ar putea stârni și mai multe pasiuni anti-vaccin. Nu susțin, în schimb, că Nole este anti-vaccinare.

Decizia finală în cazul lui Djokovic este necesară cât mai curând posibil

Judecătorul Alsop a explicat că s-a format un complet de judecată format din trei membri pentru a se ajunge la un verdict în acest caz cât mai curând posibil, pentru că luni începe Australian Open. În traducere - decizia finală este necesară cât mai curând posibil.

Trei opțiuni pentru Novak Djokovic după audieri

UPDATE / Completul de judecată este format din trei membri David O'Callaghan, Anthony Besank și James Alsop. Acestea sunt personajele care vor da răspunsurile la toate dilemele în cazul lui Novak Djokovic.
Potrivit blic.rs, există trei opțiuni pentru jucătorul sârb. Prima opțiune este că, dacă Novak va câștiga cazul, Alex Hawke nu are dreptul de a face apel și jucătorul ar participa cu siguranță la viitorul Australian Open. Dacă Djokovic va pierde, singura variantă va fi să facă recurs la Curtea Supremă, dar asta necesită timp, ceea ce Nole nu-l mai are, pentru că primul turneu de Grand Slam debutează în aproximativ 24 de ore.
A treia variantă, judecătorii nu reușesc să ia o decizie. "În acest caz, o presiune uriașă a publicului s-ar exercita asupra lui Hawk pentru a-i acorda lui Novak dreptul de a participa la turneu. În acest caz, Hawk va fi singura persoană care poate aproba viza lui Djokovic și să îi permită să participe la turneul de Grand Slam care urmează, dar acest caz este puțin probabil", notează sursa citată.
Ședința de judecată poate fi urmărită live

Djokovic a ajuns la tribunal

UPDATE / Novak Djokovic a părăsit hotelul Park și a ajuns la Tribunalul Federal din Melbourne. A apărut și primul videoclip cu Nole în momentul în care a părăsit hotelul pentru imigranți. Audierile încep în câteva minute (ora 09:30 la Melboune - ora 00:30 la București).

Australienii spun că Djokovic trebuie trimis acasă

UPDATE / În următoarele ore, Novak Djokovic va avea, cel mai probabil, un răspuns final în ceea ce privește participarea la Australian Open sau deportarea lui. Înaintea "luptei finale", un sondaj desfășurat la Antipozi a arătat clar opinia australienilor.

Avocaţii lui Djokovic au reuşit să obţină un avantaj important

UPDATE / Cazul lui Novak Djokovic va fi analizat duminică de un complet de judecători, nu de unul singur cum a fost în cazul contestaţiei de luni, pe care numărul unu mondial a câştigat-o. Vorbim de o primă victorie a avocaţilor sârbului în acest nou caz, pentru că decizia finală nu va mai putea fi atacată de Guvern.
Avocaţii sârbului au obţinut un mare beneficiu, anunţă presa australiană, cazul urmând să fie analizat duminică de un complet de judecată, nu doar de judecătorul Kelly (care i-a şi dat câştig de cauză numărului unu mondial acum 6 zile). Acest lucru reprezintă un atu important pentru Nole, în contextul în care decizia finală nu va mai putea fi atacată de autorităţi, ca în cazul în care verdictul era dat de un singur judecător. Cu alte cuvinte, dacă va fi găsit nevinovat, Djokovic va juca 100% la Australian Open, guvernanţii având "mâinile legate".
"Victorie timpurie pentru avocaţii lui Djokovic", titrează The Age, care apoi punctează: "cazul va fi analizat de un întreg complet de judecată, nu doar de un judecător".
"Părţile au discutat chestiuni procedurale despre modul în care contestarea anulării vizei va avea loc în acest weekend. S-a ajuns la un acord ca audierea finală să aibă loc mâine (n.r. duminică) la 9.30 dimineața (n.r. ora de la Melbourne, 0:30 la Bucureşti). Audierea de azi a vizat lucruri administrative, singura dispută între părți fiind când s-a pus problema dacă speţa lui Djokovic va fi audiată de un singur judecător sau de către întregul tribunal, format din trei judecători. Domnul Hawke (n.r. ministrul imigrării) nu a vrut ca un complet de judecată să analizeze cazul pentru că nu va avea nicio cale de a contesta decizia luată, în cazul în care aceasta contravine hotărârii lui de vineri", scriu jurnaliştii sursei citate.

Novak Djokovic, înapoi în centrul de detenţie din Melbourne

UPDATE / Novak Djokovic a fost trimis din nou într-un centru de detenţie în oraşul Melbourne, după ce viza i-a fost anulată pentru a doua oară de guvernul australian, care susţine că jucătorul nevaccinat împotriva Covid-19 constituie un pericol public, transmite AFP.
Acest nou episod dintr-o saga care a început pe 5 ianuarie, când Djokovic a fost blocat pe aeroportul din Melbourne, face din ce în ce mai puţin probabil ca sârbul în vârstă de 34 de ani să participe la Australian Open, ce începe luni. Djokovic caută o a 10-a victorie în acest turneu, care ar fi un al 21-lea titlu de Grand Slam, un record.
Prezenţa lui Djokovic în Australia "ar putea să încurajeze sentimentul anti-vaccinare" şi "să ducă la o recrudescenţă a tulburărilor civile", a declarat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, într-un document judiciar.
Potrivit documentelor instanţei, Novak Djokovic, care a fost citat în cursul dimineţii de către serviciile de imigraţie, se afla sâmbătă într-un centru de detenţie din Melbourne, aşteptând o decizie judecătorească în cazul sau.
Sâmbătă şi duminică sunt programate audieri la tribunalul federal, iar autorităţile au declarat vineri seara că nu-l vor expulza pe tenisman din Australia până când judecătorii nu se vor pronunţa.
Jucătorul are voie să părăsească centrul de detenţie doar pentru a urmări, online, audierile legale care îl privesc din birourile avocaţilor săi şi sub supravegherea poliţiştilor de frontieră. Este a doua oară când guvernul australian încearcă să-l expulzeze pe Djokovic.
Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.
Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.
În concluziile sale prezentate sâmbătă în faţa tribunalului, ministrul a susţinut că prezenţa lui Djokovic în ţară "este susceptibilă sa prezinte un risc pentru sănătatea comunităţii australiene", deoarece ea încurajează, în opinia sa, sentimentul anti-vaccinare şi i-ar putea convinge australienii să nu-şi mai facă dozele de rapel, în timp ce varianta Omicron se răspândeşte în continuare cu viteză mare.
Deşi a recunoscut că riscul ca Djokovic să-i infecteze pe australieni este "neglijabil", ministrul a considerat că "dispreţul" arătat în trecut de jucător faţă de regulile sanitare împotriva Covid-19 constituie un exemplu prost şi, prin urmare, un risc pentru sănătatea publicului. Ministrul "nu citează nicio dovadă" în sprijinul argumentelor sale, au replicat avocaţii jucătorului.
Această telenovelă cu întorsături de situaţie are loc într-o ţară ai cărei locuitori au îndurat aproape doi ani unele dintre cele mai stricte restricţii anti-Covid din lume şi unde sunt programate alegeri pentru luna mai. De aici un context politic încărcat. Presiunea s-a intensificat în jurul prim-ministrului conservator Scott Morrison, acuzat de "incompetenţă" de către opoziţia laburistă.
Această saga este urmărită cu mare atenţie şi în Serbia, unde liderii politici îl ridică pe Djokovic la rangul de erou naţional. Vineri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a susţinut din nou pe jucător, acuzând Australia cî îl "maltratează".
UPDATE / Autoritățile din Australia vor să evite un circ mediatic în cazul Djokovic și tocmai de aceea au decis ca sârbul să fie reținut într-un loc care nu e dat publicității. Conform presei de la Antipozi, acesta este obligat să se prezinte sâmbătă, la ora 8 dimineața (vineri, ora 23:00 în România), la birourile Ministerului Imigrării, unde va fi audiat timp de două ore.
Ulterior, între orele 10:00 și 14:00 va sta în biroruile avocaților săi, probabil pentru a-și pregăti apărarea, după care va reveni în locul de detenție. Duminică la ora 9:00 (ora Australiei) va începe procesul în urma căruia liderul mondial va afla dacă va avea sau nu dreptul de a rămâne în Australia și a juca la primul turneu de Grand Slam al anului. Mai mult ca sigur, decizia finală se va lua în cursul zilei de duminică, pentru luni ar trebui ca sârbul să joace deja în primul meci de la "Openul Vesel".
Un alt lucru de notat este că procesul a fost transferat de la Federal Circuit Court la Tribunalul Federal, deși avocații lui Nole și-ar fi dorit ca speța să fie judecată la prima instituție, așa cum s-a întâmplat în primă fază.

Audierea la care au participat avocaţii lui Djokovic s-a încheiat

UPDATE / S-au încheiat audierile la care au luat parte avocaţii lui Djokovic şi judecătorul Kelly. Acesta din urmă a anunţat că va publica mâine dimineaţă detalii despre ce s-a convenit între părţi.
Judecătorul Kelly a vorbit despre aranjamentele dintre părţi privind "detenția" lui Djokovic. Au fost convenite detaliile, de către părți, dar a existat un pic de dezacord în acest sens, deoarece nimic nu a fost semnat oficial.
UPDATE / Organizatorii de la Australian Open au anunţat că luni, în prima zi de concurs, se vor juca meciurile din tablourile superioare, atât la masculin, cât şi la feminin. Ca atare, meciul lui Djokovic din primul tur ar trebui să aibă loc luni, el fiind cap de serie numărul unu. În consecinţă, are nevoie de o decizie finală din partea instanţei până duminică, aşa cum au cerut şi avocaţii săi.
UPDATE / Unul dintre avocaţii lui Djokovic susţine că decizia ministrului imigrării în anularea vizei sârbului a fost legată de politica anti-vaccinare avută de Nole. Ca atare, în hotărâre ar fi contat mult declaraţii din trecut şi nu realitatea prezentă, în care ar fi trebuit să se dea verdictul.
Totodată, avocaţii şi-au exprimat speranţa că totul se va desfăşura pe "repede-înainte", astfel încât Djokovic să afle hotărârea Curţii până duminică, cu o zi înainte de startul Australian Open. "Ne așteptăm ca argumentele pe care le formulăm să fie mai simple și mai puține decât cele prezentate înainte de prima decizie. Ce se susţine în noua decizie e în contrast cu ce i s-a imputat lui Djokovic la aeroport. Inițial, s-a spus că Novak ar putea infecta alte persoane. Acum, motivele sunt diferite", a afirmat Nick Wood.

Novak Djokovic, audiat, după ce i-a fost anulată viza de Australia

UPDATE / Probabil nu vom avea stenograme de la audierile de azi ale lui Djokovic, dar cu siguranță că vom avea mai multe informații despre pașii pe care avocații lui Nole îi vor face în tentativa de a-l salva din nou. Apărătorii care îl reprezintă pe sârb au solicitat o acțiune în instanță pentru a împiedica expulzarea clientului lor din Australia. Avocatul Nick Wood spune că intenționează să depună o cerere formală scrisă până la ora 22:15 (ora Melbourneului, ora 13:15, la noi în ţară).
UPDATE / Novak Djokovic va fi audiat azi, în contestația pe care echipa sa de avocați a pregătit-o pentru anularea vizei. Judecătorul Anthony Kelly, cel care a a dat verdictul pro-Nole luni, prezidează audierea și cu această ocazie. Ședința este în plină desfășurare, iar Djokovic va fi prezent și sâmbătă pentru noi declarații.
Până la un nou verdict al Curții, Djokovic va rămâne cazat în hotelul la care se mutase după ce ieșise din locația destinată imigranților care au probleme cu viza. Nu se știe încă dacă sârbul va avea permisiunea să se mai antreneze pe terenurile de la Australian Open, înainte de decizia Tribunalului.
UPDATE / Dr. Sangeetha Pillai, un renumit avocat constituțional în Australia, a vorbit despre cazul lui Novak Djokovic, înainte ca Tribunalul Federal să înceapă audierile în această seară la Melbourne la contestația depusă de avocații sârbului, după ce și a doua viză i-a fost anulată de Alex Hawke, ministrul Imigrării. Dr. Pillai a detaliat modul în care lucrurile s-ar putea desfășura. Avocatul a susținut că o revizuire judiciară va fi mai dificilă de data aceasta, din două motive.
UPDATE / Incertitudinile planează asupra modului în care Australian Open va începe, existând mai multe scenarii. Avocații lui Novak Djokovic s-au pregătit de decizia de anulare a vizei și, potrivit presei din Serbia, vor cere alt tip de viză pentru numărul unu mondial.
Planul nu este însă bătut în cuie. Reprezentanții legali ai lui Nole au primit documentația de la biroul ministrului imigrării, Alex Hawke, la ora 18:03, și s-au mobilizat deja să pregătească apelul. Ei speră să prezinte în fața instanței probele duminică, astfel încât luni, la ora începerii Australian Open, statutul lui Djokovic să fie unul clar.
Fiind vorba de un eveniment fără precedent în istorie, există mai multe scenarii, iar Herald Sun prezintă două variante, în contextul în care sursele prestigioasei publicații de la Antipozi indică faptul că e puțin probabil ca avocații lui Djokovic să apară în fața instanței până duminică.
Astfel, există o posibilitate ca turneul să înceapă și Nole să nu își fi aflat încă verdictul final dat de Tribunal, caz în care va fi înlocuit pe tabloul de concurs cu un "lucky loser". În cazul în care instanța se pronunță până duminică și decizia nu e favorabilă sârbului, pe tablou locul său ar urma să fie luat de rusul Andrey Rublev, cap de serie numărul 5. Mai există o variantă, vehiculată de sursa citată: Novak Djokovic să fie pe teren la Australian Open, în contextul în care Tribunalul nu judecă în timp util cererea avocaților și, ulterior, în funcție de decizia instanței, să se ia hotărârea finală: dacă Nole are câștig de cauză să continue turneul, dacă nu, să fie eliminat și în continuare să avanseze în competiție următorul adversar pe care îl avea (care se va califica în turul următor fără să joace).

Sârbii, după anularea vizei lui Djokovic

UPDATE / Cum era de așteptat, jurnaliștii din Serbia tratează pe larg subiectul anulării vizei lui Djokovic și sunt extrem de acizi la adresa autorităților de la Antipozi.
"Vești șocante din Australia. Ministrul Alex Hawke a luat decizia de a-l expulza din țară pe Novak Djokovic! Această decizie este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari scandaluri sportive din secolul XXI", relatează publicația sârbă Sport Blic. Sursa citată a susținut apoi că anunțul lui Novak Djokovic, în care a recunoscut că a mers la interviul programat cu cotidianul francez L’Equipe știind că este infectat cu covid-19, a fost ultima "picătură" care a determinat Guvernul australian să ia această măsură: "După mesajul pe care l-a postat pe Instagram, guvernul australian a primit noi muniții pentru atacul asupra tenismanului sârb și deportarea din țară".
Mass-media din Serbia susține că motivul real pentru care Novak Djokovic a rămas fără viză este, mai presus de toate, de natură politică. "Şederea nevaccinului Novak Djokovic la Melbourne şi apariţia lui la Grand Slam a fost, mai presus de toate, un PR dezastruos pentru politicienii australieni la putere, pentru că oamenii şi alegătorii lor trăiesc de doi ani sub una dintre cele mai stricte reguli din lume. În ciuda faptului că peste 80% din populație a fost revaccinată, Australia este o insulă, izolată de alte teritorii, așa că fiecare nou vizitator în această țară trece printr-un control mult mai strict. Un alt lucru este că trebuie să înțelegem cum funcționează conștiința unui australian mediu. Oamenii sunt obișnuiți să respecte sistemul social-politic ordonat și funcționează după aceste reguli toată viața. Când milioane de australieni, care trăiesc de doi ani în condiții de libertate limitată, în ciuda faptului că au fost vaccinați, anunță vestea că un tenismen nevaccinat, chiar dacă a fost cel mai bun jucător al tuturor timpurilor și de nouă ori campion la Australian Open, va primi un permis special de a juca în țara lor, și asta după procesul în care practic a 'bătut Australia', provoacă o reacție specială în rândul oamenilor. Adăugați la asta alegerile care vin peste trei luni, iar tabloul va fi și mai complet.Autoritățile australiene pur și simplu nu au îndrăznit să-și permită o astfel de sinucidere politică'', a mai notat Sport Blic.
UPDATE / În teorie, decizia de anulare a vizei duce la expulzarea lui Djokovic și, deci, la pierderea dreptului de a-și apărat titlul la Australian Open. Doar că există o cale de atac a deciziei, iar jurnaliștii sârbi au aflat că avocații lui Nole și-au făcut deja temele și au un plan foarte clar, după ce clientul lor a rămas iar fără viză.
"COD 4013, Djokovic și asul din mânecă. Aceasta e arma secretă a avocaților lui Novak", titrează blic.rs, care explică faptul că numărul unu mondial poate cere cu succes un alt tip de viză, după ce cea recâștigată în Tribunal a fost din nou anulată.
"Există o variantă ca cel mai bun tenismen din lume să rămână în Australia. Politica australiană de imigrare are ca opțiune diferite tipuri de vize, cu accent pe cea înregistrată sub codul "Public Interest 4013". Viza cu codul 4013 presupune o perioadă de trei ani de scutire de la interdicție în cazul în care viza este revocată. Ea permite șederea în continuare, cu condiția îndeplinirii anumitor criterii. Unele sunt legate direct de Djokovic, altele de speța în care ministrul imigrării va lua o decizie în privința sârbului. Una dintre chestiuni vizează informațiile incorecte apărute în cererea de viză, adică chiar cazul lui Djokovic", notează blic.rs.

Novak Djokovic, viză de Australia anulată

UPDATE / Alex Hawke, ministrul imigrării din Australia, a anulat viza lui Novak Djokovic, argumentând că "e în interesul public să procedez așa". "Azi mi-am exercitat puterea prevăzută în sub-secțiunea 133C(3) a Actului de Migrație și am anulat viza domnului Novak Djokovic. În această decizie, am luat în considerare informațiile primite de la Departamentul Afacerilor Interne și de la Poliția de Frontieră. Guvernul Morrison încearcă să protejeze cât mai mult frontierele Australiei, în special în relația cu COVID-19", se arată în comunicat.
UPDATE / Rusul Andrey Rublev va "moșteni" traseul lui Djokovic, pe un sfert de tablou în care se mai află Matteo Berrettini. Nole fusese extrem de norocos la tragerea la sorți, având, pe hârtie, un parcurs destul de ușor. Nadal se află și el pe această jumătate, dar ibericul nu ar fi avut probabil șanse în fața numărului unu mondial, într-o eventuală semifinală.
Sârbul l-a învins pe "Matador" în majoritatea partidelor jucate în ultimii 5 ani, pe hard. Acum, Rafa are o șansă bună la finală, el și Zverev fiind acum principalii "suspecți" pentru a ajunge în ultimul act. Germanul și spaniolul s-ar întâlni în sferturi, urmând ca învingătorul din dispută să fie, probabil, mare favorit în semifinala cu Rublev sau Berrettini.
Zverev e creditat în acest moment cu a doua șansă la trofeu, după Medvedev, capul de serie 2, care e prezent pe jumătatea cealaltă de tablou. Fără Djokovic, neamțul are o șansă mare pentru o finală. Într-un eventual duel cu Nole, în penultimul act, Zverev trebuia să treacă peste handicapul faptului că nu l-a învins niciodată pe sârb la un Grand Slam, deși în partidele de la Jocurile Olimpice și de la Turneul Campionilor de anul trecut, "Sascha" avusese câștig de cauză. Vorbim însă de confruntări disputate după sistemul "cel mai bun din 3 seturi". La Grand Slamuri, Nole pare un adversar mult mai greu pentru Zverev.
Posibile sferturi de finală la Australian Open 2022
  • Rublev - Berrettini
  • Zverev - Nadal
  • Tsitsipas - Sinner/Ruud
  • Medvedev - Felix Auger Aliassime

Nici joi nu s-a luat vreo decizie în cazul Novak Djokovic

UPDATE / Cazul Novak Djokovic rămâne sub semnul incertitudinii, după ce nici joi ministrul imigrării nu a luat vreo decizie. Tot mai multe voci se declară nemulțumite de modul în care autoritățile din Australia tratează lucrurile. Alex Hawke a fost somat să își anunțe decizia în cazul sârbului, în contextul în care în ceva mai mult de două zile e programat startul turneului.
Jaqui Lambie, unul dintre cei mai cunoscuți senatori din Australia, a luat poziție, sătul de modul în care se tot amână lucrurile și l-a somat pe Alex Hawke să își facă publică ancheta și să dea verdictul final.
"Alex Hawke, unde ești? Te-ai pierdut în misiune? Dacă nu ești în stare să iei o decizie în cazul lui Djokovic, Dumnezeule, cum pot oamenii pe care îi conduci să guverneze o țară? E o rușine absolută", a spus Lambie, citat de aap.com.au.
În acest timp, avocații sârbului au pregătit deja apărarea, așteptându-se ca al lor client să rămână fără viză. Totul ține de momentul anunțului final, astfel încât să fie timp fizic pentru a ataca din nou în instanță hotărârea.
UPDATE / Decizia finală privind anularea vizei lui Djokovic se va da joi. Potrivit informaţiilor Herald Sun, autorităţile sunt decise să îl expulzeze pe sârb.
"Guvernul federal încă pregătește în această seară (n.r.miercuri) un caz solid pentru a revoca viza lui Novak Djokovic și a-l expulza. Surse spun că ministrul Alex Hawke a amânat o decizie finală cu privire la invocarea sau nu a puterii sale discreționare de anulare a vizei lui Djokovic, deoarece cazul a avut implicații grave pentru politica Guvernului de protecție a frontierei. O sursă guvernamentală a dezvăluit că orice mișcare spre relaxarea regulilor guvernamentale de imigrare și de a permite jucătorului de tenis să rămână în Australia ar crea un precedent periculos. Guvernul este pregătit să înfrunte o reacție internațională pe care o va atrage decizia, deoarece ar fi în interesul național și ar fi în concordanță cu <eforturile noastre continue de a controla răspândirea Covid>", se arată în cotidianul australian.
UPDATE / Probabil că Djokovic a vrut să fie sincer în demersul pe care l-a făcut pe reţeaua de socializare, însă dezvăluirile şi asumarea responsabilităţilor le oferă "gloanţe" autorităţilor australiene, care trebuie să ia decizia finală privind expulzarea.
"Australia pregătește cel mai rău scenariu pentru un sârb: Nu trebuie să permitem un astfel de precedent", titrează blic.rs, care apoi adaugă: "Cel mai bun tenismen din lume, Novak Djokovic, nu va fi expulzat astăzi, dar exist o avalanșă de informații noi din toate părțile. Sârbul a făcut astăzi un nou antrenament pe arena "Rod Laver", iar apoi au venit informații de la biroul ministrului Imigrării, Alex Hawk, că încă nu există o decizie cu privire la expulzarea lui Djokovic. Cu toate acestea, lucrurile s-au complicat când Novak a emis declarația cu privire la ieşirea din izolare pe 18 decembrie. Guvernul australian va pregăti documente pentru a încerca să-l expulzeze pe Novak Djokovic din țară, pentru că, după cum avertizează sursele, șederea sa ar fi un "precedent periculos", care nu trebuie să aibă loc".
Novak Djokovic ar risca până la 5 ani de închisoare

Djokovic riscă 5 ani de închisoare, susţine presa sârbă

Dincolo de expulzarea din Australia şi neparticiparea la Australian Open, Djokovic se confruntă cu probleme mult mai serioase, de natură penală. Problema cea mare e că Nole e pasibil de închisoare până la 5 ani.
"După șapte zile de "Golgotha" la aeroportul și hotelul unde nu ar fi trebuit să stea, aseară Djokovic a decis să se adreseze întregii lumi. Din cauza acestui anunț, oficialii australieni se gândesc că "sfârșitul pentru Novak în Australia" e aproape. Oficialii australieni sunt îngrijorați de faptul că Djokovic a recunoscut că a încălcat regulile de izolare în Serbia, după ce a aflat că a fost testat pozitiv, dar şi pentru faptul că şi-a acuzat agentul pentru informațiile false din formularul său de cerere de călătorie în Australia", scriu sârbii, care apoi vin cu un scenariu neaşteptat: "Au sosit noi informații din Australia conform cărora, conform legii locale, sârbul ar putea primi cinci ani de închisoare!".
Trebuie precizat că, înainte ca presa din Serbia să vorbească despre schimbarea încadrării faptei lui Djokovic, se ştia că eroarea făcută i-ar putea aduce maximum 12 luni după gratii. Conform unui material publicat ieri în The Age, o astfel de greşeală în formularul completat la sosirea în Australia "e o serioasă ofensă. Oricine completează cu bună știință greșit e pasibil de o pedeapsă civilă pentru fals în declarații și poate sta după gratii până la 12 luni".
UPDATE / Novak Djokovic a recunoscut că a participat la un eveniment public deşi avea COVID-19, iar aceste noi informaţii reprezintă "muniţie" pentru autorităţile australiene în decizia de a-l expulza sau nu din ţară pe sârb.
"Autorităţile analizează acum o serie de erori și discrepanțe legate de testul COVID-19 al lui Novak Djokovic și de călătorie, după ce starul tenisului și-a cerut scuze pentru că a participat la un interviu cu presa, în timp ce ştia că este pozitiv la coronavirus. Ancheta Departamentului pentru Afaceri Interne cu privire la starul tenisului s-a extins pentru a include încălcarea cerințelor de izolare în Serbia, declarațiile incorecte din formularul său de intrare în călătorie și inconsecvențele date de testul COVID-19", anunţă The Age.
Trebuie spus că, odată cu noile informaţii, avocaţii lui Nole au pregătit şi ei o serie de documente pe care le-au pus la dispoziţia autorităţilor, astfel că e puţin probabil ca decizia finală privind participarea numărului unu mondial la Australian Open să fie dată azi. Totuşi, jurnaliştii de la Antipozi sunt aproape siguri că mâine se va lua o hotărâre clară, înainte de tragerea la sorţi a tabloului de la "openul vesel".
UPDATE / Decizia finală pentru deportarea lui Novak Djokovic din Australia ar putea să fie amânată pentru joi. Echipa sa de avocaţi a prezentat alte observații legale relevante pentru potențiala anulare a vizei.
"Bineînțeles, acest lucru va afecta perioada de timp necesară pentru luarea unei decizii", a precizat purtătorul de cuvânt al ministrului imigrării, Alex Hawke, pentru The Age.
UPDATE / Novak Djokovic riscă să fie condamnat la închisoare şi în Serbia, nu doar în Australia, după ce a recunoscut că nu a respectat protocoalele de izolare impuse de COVID-19.
Conform articolului 248 din Codul Penal al Serbiei, Novak Djokovic riscă acum până la trei ani de închisoare pentru iresponsabilitatea de care a dat dovadă, deşi, având în vedere numele său, probabil autorităţile vor da dovadă de clemenţă.
"Oricine nu acționează conform reglementărilor hotărârilor sau ordinelor care prevăd măsuri pentru suprimarea sau prevenirea pandemiei va fi sancţionat cu amendă sau închisoare de până la trei ani", se arată în prevederile Codului Penal din Serbia.
UPDATE / Autorităţile de la Antipozi au apelat la John Utting, CEO-ul de la Utting Research, unul dintre cele mai mari Institute de Cercetare şi Sondare a Opiniei Publice din Sydney, pentru a afla părerea australienilor în legătură cu deportarea lui Djokovic. Rezultatele au fost făcute publice în această dimineaţă şi, deşi marja de eroare e de aproximativ +/-5%, pentru că sondajul a fost făcut pe un eşantion de doar 500 de persoane, cifrele sunt clare. Astfel, 51% dintre cei care au votat în acest sondaj au mers pe varianta expulzării lui Djokovic, în timp ce doar 31% consideră că sârbul ar trebui să rămână în ţară şi să îşi apere şansele la Australian Open. 18% dintre subiecţi au explicat că nu au o părere clară în legătură cu speţa.
UPDATE / Novak Djokovic a recunoscut că a participat la evenimentul organizat de L'Equipe, pe 18 decembrie, deşi ştia că are COVID-19. Sârbul a admis totodată că a făcut o greşeală în completarea documentelor pentru aterizarea la Melbourne, dar a dat vina pe un membru al staffului său.
Ştirea iniţială

Novak Djokovic află miercuri dacă va putea juca la Australian Open 2022

Cu toate că a câştigat procesul privind anularea vizei, Djokovic nu e sigur că va participa la Australian Open. Nole e suspectat de autorităţi că a mințit în formularul de intrare în Australia. În acea declarație, sârbul a bifat că nu a călătorit cu 14 zile înainte de sosirea la Melbourne, lucru care ar fi fals. Sârbul s-ar fi aflat la Belgrad în perioada în care susține că a avut COVID-19, acolo petrecându-și și Crăciunul. Ulterior, ar fi zburat în Spania, lucru pe care "l-a uitat" în declarația completată.
Autorităţile studiază în detaliu dosarul, fără a se mai grăbi astfel încât să ia o decizie greşită, cum s-a demonstrat că au făcut pe 5 ianuarie, când numărul unu mondial a aterizat la Melbourne. Cheia întregii "afaceri" e la Alex Hawke, care poate lua decizia de a-i retrage viza independent de decizia de ieri a Tribunalului. Reprezentanţii acestuia au confirmat deja că ministrul studiază cazul şi e de aşteptat ca miercuri să ia decizia finală.
CITEŞTE ŞI:

Presa australiană, împărţită în legătură cu verdictul final în cazul Djokovic

The Herald Sun anunţă că, potrivit informaţiilor pe care le au, există o mai mare probabilitate ca Djokovic să nu mai fie sancţionat şi să i se permită să evolueze la "openul vesel". Scandalul a escaladat enorm, iar guvernul Australiei a pierdut teribil în planul imaginii, după ce judecătorul a decis că a greşit. Ca atare, din punct de vedere al PR-ului, pare mai inspirat ca tot "circul", aşa cum l-a numit Nadal, să înceteze.
Pe de altă parte, Australia şi-ar asuma greşeala, dacă Alex Hawke nu decide să îi retragă viza lui Djokovic. Mai mult, există o teamă reală că oamenii simpli de la Antipozi vor percepe prezenţa lui Nole la turneu drept o victorie a antivacciniştilor. Vorbim de un oraş - Melborune - vaccinat în proporţie de 97%, ai cărei locuitori au stat aproximativ 250 de zile în lockdown în 2021. Ca atare, e greu de înţeles cum o persoană străină poate să pătrundă în ţară fără probleme, nevaccinată, în contextul în care oamenii normali din oraşul care va găzdui turneul au în continuare o serie de restricţii când călătoresc.
Astfel, Paul Sakkal, poate jurnalistul care a acoperit cel mai bine, de la faţa locului, subiectul, a lăsat de înţeles că ar fi şanse mai mari ca lui Djokovic să îi fie ridicată viza miercuri. Evident, nimeni nu are informaţii concrete, ci doar pe surse, şi probabil nici la nivel guvernamental nu se ştie ce decizie va lua Alex Hawke. Cert e că sunt şanse relativ egale în privinţa participării lui Nole la Australian Open 2022.
The Age nu s-a hazardat să dea vreun verdict, dar a lăsat de înţeles că Scott Morrison ar avea enorm de pierdut din punct de vedere al imaginii, dacă Nole va evolua la Melbourne.

Cine este Alex Hawke, omul de care depinde soarta lui Djokovic la Australian Open 2022

În vârstă de 44 ani, Alex Hawke este ministrul imigrării în Australia, poziție pe care o ocupă din decembrie 2020. Anterior el a mai fost ministru al dezvoltării și asistent al ministrului apărării.
Și-a început cariera politică în 1995, când s-a înscris în Partidul Liberal, în scurt timp devenind președintele organizației de tineret.
Membru al Parlamentului din 2007, Hawke este un apropiat al premierului Scott Morrison, făcând parte din centrul restrâns de oameni loiali al acestuia. Din acest punct de vedere, Djokovic are multe emoții, în contextul în care mulți au acreditat ideea că tot ce i s-a întâmplat lui Nole la Antipozi a fost un joc politic al lui Morrison, în perspectiva alegerilor din primăvară.
Trebuie spus că premierul Australiei și omologul său din Serbia au discutat aseară pe seama cazului "Djokovic", iar australianul a oferit garanţii că nu a fost vorba de vreun joc politic, ci de respectarea legii. Discuţia a fost catalogată drept "constructivă" de către purtătorul de cuvânt al premierului Australiei.
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo