Djokovic a rămas din nou fără viză, ieri, după ce ministrul integrării, Alex Hawke, a decis să i-o ridice pentru a doua oară. Avocaţii sârbului se aşteptau la o asemenea măsură şi au pregătit din timp documentaţia necesară pentru o nouă contestaţie. Azi au avut loc audieri, în care s-au discutat în mare parte chestiuni administrative, în perspectiva procesului propriu-zis de duminică.
Avocaţii sârbului au obţinut un mare beneficiu, anunţă presa australiană, cazul urmând să fie analizat duminică de un complet de judecată, nu doar de judecătorul Kelly (care i-a şi dat câştig de cauză numărului unu mondial acum 6 zile). Acest lucru reprezintă un atu important pentru Nole, în contextul în care decizia finală nu va mai putea fi atacată de autorităţi, ca în cazul în care verdictul era dat de un singur judecător. Cu alte cuvinte, dacă va fi găsit nevinovat, Djokovic va juca 100% la Australian Open, guvernanţii având "mâinile legate".
"Victorie timpurie pentru avocaţii lui Djokovic", titrează The Age, care apoi punctează: "cazul va fi analizat de un întreg complet de judecată, nu doar de un judecător".
Tenis
Sârbii, în extaz după ultima veste despre Novak Djokovic! Ce au descoperit jurnaliștii de la Belgrad
ACUM O ORĂ
"Părţile au discutat chestiuni procedurale despre modul în care contestarea anulării vizei va avea loc în acest weekend. S-a ajuns la un acord ca audierea finală să aibă loc mâine (n.r. duminică) la 9.30 dimineața (n.r. ora de la Melbourne, 0:30 la Bucureşti). Audierea de azi a vizat lucruri administrative, singura dispută între părți fiind când s-a pus problema dacă speţa lui Djokovic va fi audiată de un singur judecător sau de către întregul tribunal, format din trei judecători. Domnul Hawke (n.r. ministrul imigrării) nu a vrut ca un complet de judecată să analizeze cazul pentru că nu va avea nicio cale de a contesta decizia luată, în cazul în care aceasta contravine hotărârii lui de vineri", scriu jurnaliştii sursei citate.
CITEŞTE ŞI:
GAME, SET, MECI POLITICUL ŞI POPORUL AUSTRALIAN. DJOKOVIC NU A AVUT VREO ŞANSĂ SĂ CÂŞTIGE ACEASTĂ PARTIDĂ

Novak Djokovic, înapoi în centrul de detenţie din Melbourne

Novak Djokovic a fost trimis din nou într-un centru de detenţie în oraşul Melbourne, după ce viza i-a fost anulată pentru a doua oară de guvernul australian, care susţine că jucătorul nevaccinat împotriva Covid-19 constituie un pericol public.
Acest nou episod dintr-o saga care a început pe 5 ianuarie, când Djokovic a fost blocat pe aeroportul din Melbourne, face din ce în ce mai puţin probabil ca sârbul în vârstă de 34 de ani să participe la Australian Open, ce începe luni. Djokovic caută o a 10-a victorie în acest turneu, care ar fi un al 21-lea titlu de Grand Slam, un record.
Prezenţa lui Djokovic în Australia "ar putea să încurajeze sentimentul anti-vaccinare" şi "să ducă la o recrudescenţă a tulburărilor civile", a declarat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, într-un document judiciar.
Potrivit documentelor instanţei, Novak Djokovic, care a fost citat în cursul dimineţii de către serviciile de imigraţie, se afla sâmbătă într-un centru de detenţie din Melbourne, aşteptând o decizie judecătorească în cazul sau.
Sâmbătă şi duminică sunt programate audieri la tribunalul federal, iar autorităţile au declarat vineri seara că nu-l vor expulza pe tenisman din Australia până când judecătorii nu se vor pronunţa.
Jucătorul are voie să părăsească centrul de detenţie doar pentru a urmări, online, audierile legale care îl privesc din birourile avocaţilor săi şi sub supravegherea poliţiştilor de frontieră.
Este a doua oară când guvernul australian încearcă să-l expulzeze pe Djokovic. Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.
Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.
În concluziile sale prezentate sâmbătă în faţa tribunalului, ministrul a susţinut că prezenţa lui Djokovic în ţară "este susceptibilă sa prezinte un risc pentru sănătatea comunităţii australiene", deoarece ea încurajează, în opinia sa, sentimentul anti-vaccinare şi i-ar putea convinge australienii să nu-şi mai facă dozele de rapel, în timp ce varianta Omicron se răspândeşte în continuare cu viteză mare.
Deşi a recunoscut că riscul ca Djokovic să-i infecteze pe australieni este "neglijabil", ministrul a considerat că "dispreţul" arătat în trecut de jucător faţă de regulile sanitare împotriva Covid-19 constituie un exemplu prost şi, prin urmare, un risc pentru sănătatea publicului. Ministrul "nu citează nicio dovadă" în sprijinul argumentelor sale, au replicat avocaţii jucătorului.
Această telenovelă cu întorsături de situaţie are loc într-o ţară ai cărei locuitori au îndurat aproape doi ani unele dintre cele mai stricte restricţii anti-Covid din lume şi unde sunt programate alegeri pentru luna mai. De aici un context politic încărcat. Presiunea s-a intensificat în jurul prim-ministrului conservator Scott Morrison, acuzat de "incompetenţă" de către opoziţia laburistă.
Această saga este urmărită cu mare atenţie şi în Serbia, unde liderii politici îl ridică pe Djokovic la rangul de erou naţional. Vineri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a susţinut din nou pe jucător, acuzând Australia cî îl "maltratează".
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Tenis
Pronostic sumbru pentru cariera lui Novak Djokovic: "Viața lui în circuit va deveni un iad!"
ACUM 3 ORE
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Osaka, bătută de Anisimova! Nadal, în optimi! Rezulatele zilei
IERI LA 13:47