Ministrul imigraţiei, Alex Hawke, i-a anulat, vineri, viza de Australia liderului mondial, pe motive de "interes public". De această dată, şansele ca Nole să mai câştige în instanţă au scăzut dramatic, un renumit avocat din Australia explicând de ce.
Dincolo de vina lui Djokovic - pe care australienii o consideră axiomatică -, decizia de azi are şi un puternic caracter politic. Australienii de rând nu l-au vrut pe sârb în ţara lor nevaccinat, în contextul sacrificiilor făcute, iar Scott Morrison s-ar fi "sinucis politic" dacă nu lua act de dorinţa poporului.
"În politică, la fel ca în tenis, toată lumea ține scorul; iar Novak Djokovic tocmai a pierdut un meci în care factorul politic a contat decisiv. Scott Morrison a luat decizia rațională de a-l trimite acasă pe starul tenisului, după ce a calculat enormul cost politic în cazul în care Djokovic beneficia de tratament special.
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Osaka, bătută de Anisimova! Nadal, în optimi! Rezulatele zilei
ACUM 12 ORE
Să-l lase să rămână ar fi fost o modalitate sigură pentru prim-ministru de a pune peste gafele făcute în ultima perioadă un strat gros de nebunie politică. Ar fi fost o greşeală enormă să îi permită jucătorului de tenis, care e nevaccinat, să rămână în Australia, în contextul în care a indus în eroare oficialii de frontieră cu privire la călătoria sa în Spania și a fost prins în public, în Serbia, în timp ce era infectat cu coronavirus. Pedeapsa adevărată e dacă i se va interzice intrarea în Australia timp de trei ani sau nu.
Factorii politici au fost, aşadar, esențiali pentru decizia ministrului imigrației, Alex Hawke, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Morrison. Guvernul a văzut clar că australienii nu vor derogare pentru Djokovic. Lucru normal, în contextul în care atât de mulți oameni au suportat reguli dure atât de mult timp.
Asta înseamnă că decizia este una corectă din multe puncte de vedere. Australienii sunt extrem de îngrijorați de valul Omicron, într-un moment în care rezervele de alimente se epuizează la unele supermarketuri. Morrison este sub presiune şi nu era momentul să ofere scutiri speciale unui jucător de tenis. Factorul decisiv a fost experiența australienilor obișnuiți, în special a celor care și-au transmis frustrările către guvern, în legătură cu subiectul. Australienilor li s-a interzis să îşi viziteze un părinte aflat pe moarte, în spital, să nu îşi vadă nepoţii nou-născuţi sau să organizeze nunţi. Ar trebui să accepte ca o vedetă a tenisului să primească libertatea de a intra în ţară, deşi nu respectă regulile? Să-i înfurii pe oameni cu o asemenea decizie ar fi fost un pericol uriaș pentru Morrison, care se află la doar câteva luni distanță de alegeri", notează The Age.
CITEŞTE ŞI:

Novak Djokovic, audiere de urgenţă

Curtea Federală din Australia a anunţat pe Twitter că "are loc o întâlnire între Novak Djokovic şi Ministerul pentru Imigraţie, Cetăţenie, Servicii de migraţie şi Afaceri Multiculturale".
Este de aşteptat ca Djokovic să obţină, în urma acestei întâlniri, un proces de apel de urgenţă în privinţa anulării vizei sale, pentru a putea evolua la turneul de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, care va debuta luni la Melbourne.
Nicholas Wood, avocatul lui Djokovic, a afirmat, vineri, că decizia ministrului Alex Hawke de a-i anula viza jucătorului sârb este una "iraţională", acuzând autorităţile australiene că au luat această decizie bazându-se pe faptul că Djokovic ar putea produce un val de reacţii "anti-vaccinare", având în vedere că el nu s-a vaccinat.
Totodată, avocaţii şi-au exprimat speranţa că totul se va desfăşura pe "repede-înainte", astfel încât Djokovic să afle hotărârea Curţii până duminică, cu o zi înainte de startul Australian Open. "Ne așteptăm ca argumentele pe care le formulăm să fie mai simple și mai puține decât cele prezentate înainte de prima decizie. Ce se susţine în noua decizie e în contrast cu ce i s-a imputat lui Djokovic la aeroport. Inițial, s-a spus că Novak ar putea infecta alte persoane. Acum, motivele sunt diferite", a afirmat Nick Wood, unul dintre reprezentanţii legali ai lui Djokovic.
Australian Open 2022 se vede în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player (17-30 ianuarie).
Australian Open
Marian Vajda a rupt, în sfârşit, tăcerea. Antrenorul lui Djokovic a spus cum se simte sârbul
ACUM 19 ORE
Australian Open
EXCLUSIV | Florin Mergea, despre controversatul "caz Djokovic": "E normal să-i dea în judecată!"
ACUM 20 ORE