Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sabalenka "amenință" că vrea să monopolizeze tenisul feminin! Marea sa ambiție, după titlul de la Australian Open

Nicu Savin

Publicat 27/01/2024 la 16:35 GMT+2

Aryna Sabalenka a cucerit al doilea titlu consecutiv la Australian Open, după ce a învins-o fără drept de apel în finală pe Qinwen Zheng, scor 6-3, 6-2. La conferința de presă de după meci, bielorusa a declarat că nu a dorit niciodată să câștige un titlu major și apoi să dispară din peisaj și are ambiția de a cuceri multe alte titluri de Grand Slam, nu doar pe hard, ci și pe zgură și iarbă.

Povestea finalei Australian Open 2024, Sabalenka - Zheng

Aryna Sabalenka a fost de neoprit la Australian Open 2024. Profitând și de faptul că cele mai multe rivale au părăsit prematur competiția, bielorusa a mers din nou până la capăt, cucerind al doilea titlu consecutiv la "Openul Vesel". Cel mai greu test l-a trecut în semifinale, unde a învins-o în două seturi pe Cori Gauff. Finala cu Qinwen Zheng a fost la discreția numărului 2 WTA, care s-a impus categoric, scor 6-3, 6-2.
Astfel, Sabalenka a devenit prima jucătoare de la Victoria Azarenka încoace (2012 și 2013) care își apără titlul la Melbourne. Cele două sportive din Belarus sunt singurele din istorie care au câștigat primele lor două Grand Slam-uluri la Australian Open.
Dacă Azarenka a rămas până în prezent doar cu cele două trofee majore în palmares, Sabalenka nu vrea să se oprească aici. Aryna are ambiții mari pentru restul sezonului și nu s-a ferit să-și manifeste încrederea că poate câștiga și la Roland Garros sau Wimbledon, competiții la care a ajuns în semifinale anul trecut (la Wimbledon mai are o prezență în careul de ași, în 2021).
"De mult timp a fost în mintea mea dorința de a nu fi o jucătoare care câștigă un Grand Slam și apoi dispare. Am vrut doar să arăt că sunt capabilă să fiu constantp, că pot câștiga mai mult. Chiar sper să mai câștig mai multe titluri, chiar acum am două, dar acesta a fost foarte important.
Anul trecut am arătat că pot juca bine pe orice suprafață, acele două semifinale (n.r. Roland Garros și Wimbledon) m-au emoționat foarte mult, am pierdut ambele meciuri împotriva a două jucători incredibile (n.r. Muchova și Jabeur), pur și simplu au arătat un nivel impresionant, dar am simțit că am fost prea emoționată sau că am lăsat ambele meciuri să-mi scape. Cu siguranță cred că muncesc din greu pentru a corecta aceste lucruri, vom continua să construim în aceeași direcție pentru că știu că pot face același lucru pe iarbă și pe zgură. Sper că în 2024 pot atinge aceleași obiective pe aceste două suprafețe.", a spus Sabalenka la conferința de presă.

Aryna Sabalenka, campioană pentru al 2-lea an la rând la Australian Open

Sabalenka a fost rugată să facă o comparație între primul ei titlu la Antipozi și cel obținut azi, iar bielorusa a explicat că sentimentul e similar, dar că experiența de a fi fost deja campioană a ajutat-o să fie mult mai relaxată pe teren, ceea ce s-a și văzut în jocul său care a funcționat aproape perfect pe tot parcursul turneului. Aryna nu a ascuns faptul că înainte de primul ei succes la "Openul Vesel" se gândea că nu va reușit niciodată să pună mâna pe un trofeu major, dar a continuat să muncească și să creadă în visul său.
"A fost puțin diferit față de anul trecut, acum nu am fost la fel de emoționată pe teren, deși înainte de meci am simțit aceleași emoții. Știi, este dorința ca totul să înceapă și să meargă bine, normal este să fii super entuziasmat. Sunt încă foarte emoționată în afara terenului, dar de îndată ce intru pe teren simt că am controlul și sunt pregătită pentru asta. Comparativ cu anul trecut, simt că sunt cineva complet diferit. Și față de US Open (n.r. a pierdut finala la Gauff) sunt diferită, sunt mai controlată și nu las restul factorilor să-mi intre în minte, mă concentrez mai mult pe mine. Asta pentru mine este o mare diferență.
Au fost momente în care am crezut cu adevărat că nu voi câștiga niciodată un Grand Slam, mai ales în acea perioadă în care comiteamduble greșeli și nu reușeam să repar acel defect. Au fost multe suișuri și coborâșuri, dar nu am vrut să renunț. Am simțit că trebuie să continui să fac ceea ce fac, să lupt pentru visul meu și să mă asigur că tatăl meu mă urmărește și că este mândru de mine. Daca nu m-am oprit in acel moment a fost datorită familiei mele. Toate astea mă fac foarte nostalgică, dar la capătul drumului vezi dacă ai fost sau nu destinat pentru asta. Trebuie doar să nu mai gândești negativ, nimic mai mult.
După primul titlu aici am început să joc puțin mai eliberată, să nu mă mai îngrijorez atât de mult, dar în realitate nu este chiar așa. Încă simți la fel, încă îți dorești atât de mult și încă muncești din greu pentru asta, tot trebuie să facie să ieși pe teren și să arăți cel mai bun nivel al tău. Trebuie doar să te uiți la toți acei campioni care, după ce au câștigat primul lor Grand Slam, nu contează dacă au mai câștigat cincisprezece, încă plâng. Presiunea este aceeași, așteptările la fel, și tu vrei să repeți performanța. Câștigarea unui Grand Slam va fi întotdeauna un moment foarte emoționant.", a adăugat bielorusa.
Odată cu titlul cucerit azi, Aryna Sabalenka și-a consolidat poziția a 2-a în clasamentul WTA și o amenință serios pe Iga Swiatek. Bielorusa are șanse reale de a redeveni lider mondial în viitorul apropiat, mai ales dacă va avea un parcurs lung la turneele WTA 100 din această primăvară.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo