Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jucătoarea zilei: Aryna Sabalenka, în istorie! A câștigat Australian Open fără să piardă vreun set

Cristian Mihală

Actualizat 27/01/2024 la 12:18 GMT+2

Aryna Sabalenka a câștigat fără emoții finala Australian Open 2024, după 6-3, 6-2 contra chinezoaicei Qinwen Zheng (cap de serie 12). Jucătoarea din Belarus e prima sportivă care își apără titlul la antipozi după conaționala sa, Victoria Azarenka (2012 și 2013). Numărul 2 WTA a câștigat al doilea Grand Slam al carierei fără să cedeze vreun set.

Povestea finalei Australian Open 2024, Sabalenka - Zheng

Betano - Australian Open 2024
Toată emoția de la Australian Open de pe Eurosport se joacă cu BETANO.
era una cu o favorită certă. Aryna Sabalenka juca pentru a doua oară la rând în marea finală de la Australian Open, fiind prima jucătoare de la Serena Williams încoace care bifează această performanță la Antipozi (în 2015 și 2016). Era a 3-a finală la rând în turneele de Grand Slam care se desfășoară pe hard pentru bielorusă (după Australian Open și US Open, în 2023), o singură jucătoar reușind mai multe astfel de prezențe în secolul 20: Victoria Azarenka (4).
Neînvinsă la Melbourne de 13 meciuri, numărul doi mondial era fără set pierdut la actuala ediție, iar în față îi stătea o adversară fără prea mult pedigree. Qinwen Zheng nu depășise până la actuala ediție de AO sferturile în vreun Grand Slam, iar la antipozi a avut parte de un culoar incredibil, neîntâlnind vreo sportivă din top 50 WTA până în ultimul act.
Capacitată la maximum și dorind să onoreze memoria tatălui său, care, înainte să părăsească această lume, anticipa că Aryna va câștiga două Grand Slamuri până la 25 de ani, Sabalenka a început ca din tun confruntarea contra chinezoaicei. Ea a făcut break încă din startul disputei, dar la 2-0 a avut de apărat 3 mingi de rebreak la rând. Bielorusa s-a descurcat perfect, anulându-le pe toate înainte de a se desprinde la 3-0.
De aici, prima manșă a fost o formalitate pentru Aryna, deși asiatica a găsit puterea să anuleze 3 mingi de set la rând la 2-5. S-a terminat, totuși, 6-3 pentru bielorusă, și era greu de crezut că Qinwen va găsi forța pentru a reveni de la 0-1 la seturi.

Sabalenka, victorie categorică în finala de la Australian Open 2024

Al doilea set a început cu aceeași Aryna în rol de primadonă, aceasta reușind să facă breakul încă din debut. Trădată de serviciu, principala ei armă la această ediție, Zheng a cedat încă o dată pe propriul serviciu la 1-3 și era limpede pentru toată lumea că Sabalenka va fi prima jucătoare din ultimul deceniu care își apără trofeul la Australian Open. S-a terminat 6-3, 6-2 și Aryna cucerește al doilea Grand Slam al carierei, de această dată fără să cedeze vreun set.
Sabalenka a câștigat al 12-lea titlu al său pe hard din ultimul an. A pierdut doar 3 finale pe această suprafață de când se impunea la AO 2023 (Indian Wells, US Open și Brisbane).
Aryna e a doua jucătoare din istorie care câștigă primele sale două Grand Slamuri din carieră la Australian Open. Doar Azarenka a mai reușit o performanță similară.
Doar Davenport (2000), Sharapova (2008), Serena Williams (2017) și Barty (2022) s-au impus la antipozi în acest secol fără să piardă set.
Cu succesul de la Australian Open, Sabalenka ajunge la 8905 puncte în clasament și își menține poziția secundă (liderul, Swiatek, are 9770 puncte). Pentru Zheng, în schimb, saltul este impresionant, ea urmând să ocupe de luni locul 7 WTA (cea mai bună clasare a carierei).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo