Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek a explicat latura neplăcută a dominației sale autoritare în WTA: "Nu e așa simplu cum pare"

Nicu Savin

Publicat 18/03/2024 la 15:41 GMT+2

Iga Swiatek a câștigat pentru a 2-a oară în carieră turneul WTA 1000 de la Indian Wells, după ce a învins-o fără drept de apel în finală pe Maria Sakkari, scor 6-4, 6-0. La conferința de presă de după meci, liderul mondial a explicat că dominația sa atât de evidentă din anumite perioade nu e deloc ușor de gestionat, pentru că mereu există riscul unei deconcentrări.

Iga Swiatek a surclasat-o pe Maria Sakkari în finala Indian Wells 2024 (Sursa Video: SNTV)

Iga Swiatek este cu adevărat o jucătoare de neoprit atunci cân jocul îi funcționează la capacitate maximă. Așa s-a întâmplat la ediția din acest an de la Indian Wells, unde poloneza a defilat în drumul către trofeu. În finală, liderul mondial a avut nevoie de numai 68 de minute pentru a trece de Maria Sakkari, scor 6-4, 6-0.
Swiatek a părut invincibilă, dar a dezvăluit că nu i-a fost deloc ușor să meargă până la capăt, mai ales că urmele dezamăgirii de la Australian Open încă o bântuiau la nivel mental. Poloneza a insistat că victoriile ei atât de clare nu sunt nici pe departe ușor de realizat, pentru că o asemenea dominație poate duce imediat la lipsă de concentrare și automat la prestații modeste, cum s-a mai întâmplat și în trecut.
"Mă simt foarte mândră de mine, cred că am făcut o treabă foarte bună, pentru că nu a fost ușor să-mi gestionez emoțiile după ce s-a întâmplat în Australia. Am avut o parte de tablou complexă, jucând împotriva rivalelor cu care am avut probleme în trecut, iar asta mi-a creat mult stres, dar confortul meu a crescut pe măsură ce jucam mai multe meciuri.
Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. A fi numărul 1 te poate face să-ți pierzi concentrarea și să crezi că trebuie să câștigi fiecare joc. Este necesar să găsești o concentrare mentală bună pentru a profita de încrederea care vine. Eu știu că dacă eu joc la cel mai bun nivel al meu, sunt în măsură să înving pe oricine, fără ca asta să implice obligația de a câștiga mereu. Sunt conștientă că voi avea suișuri și coborâșuri, dar învăț să fac față mai bine presiunii", a spus Swiatek la conferința de presă.

IGA SWIATEK, BORNE IMPRESIONANTE, DUPĂ AL 2-LEA TITLU CUCERIT LA INDIAN WELLS

Iga Swiatek a câștigat pentru a 2-a oară în carieră turneul de la Indian Wells. Prima dată o făcuse în 2022, când a învins-o în finală tot pe Maria Sakkari, cu un scor foarte asemănător: 6-4, 6-1. Poloneza a devenit astfel a 10-a jucătoare din istorie cu două titluri la competiție din California, după Martina Navratilova, Mary Joe Fernandez, Steffi Graf, Lindsay Davenport, Serena Williams, Kim Klijsters, Daniela Hantuchova, Maria Sharapova, Victoria Azarenka. Doar Serena și Klijsters au reușit să obțină această performanță înainte de a împlini 23 de ani.
Intersant este că nimeni nu a câștigat acest turneu de mai multe ori, astfel că Swiatek are tot timpul din lume să spargă gheața în acest sens (de notat că surorile Williams au boicotat turneul din California timp de 10 ani).
Titlul de la Indian Wells e al 19-lea din cariera polonezei, din 23 de finale jucate. În toată istoria tenisului, doar Chris Evert, Gail Sherriff și Nancy Richey au mai atins această bornă atât de repede.
Pe parcursul turneului, Swiatek a pierdut numai 21 de game-uri. În toată istoria competiției, doar Moncia Seles (12 în 1992) și Steffi Graf (14 în 1994) au pierdut mai puține game-uri în cursa către trofeu. De menționat totuși că cele două mari campioane din anii '80-'90 au jucat numai 5 meciuri, în timp ce acum campioana joacă 6 partide.
Victoria de duminică a fost a 36-a pentru Swiatek din 50 de meciuri jucate contra unor adversare de top 10 WTA. Doar legendara Martina Navratilova a obținut mai multe succese (40) în primele 50 de dispute cu sportive din top 10.
Iga Swiatek nu are prea mult timp să celebreze trofeul cucerit în deșertul californian, pentru că trebuie să ia drumul Floridei, unde va juca laal doilea turneu din Sunshine Double, la Miami. Iga e favorită 1 la competiția care va marca și revenirea Simonei Halep în circuit. Românca o va întâlni în primul tur pe Paula Badosa, iar învingătoarea se va duela ulterior cu Aryna Sabalenka, a 2-a favorită.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo