Simona Halep a încheiat colaborarea cu Darren Cahill, antrenorul care a ajutat-o pe dubla câștigătoare de Grand Slam să obțină cele mai bune rezultate ale carierei. Cea mai bună jucătoare de tenis din România a postat astăzi un mesaj pe contul personal de Twitter prin care anunță despărțirea de antrenorul australian și prin care îi mulțumește pentru cei șase ani în care au colaborat.
"După șase ani minunați în care am lucrat împreună, Darren și eu am decis că este timpul să punem capăt colaborării noastre. Îți mulțumesc, D, pentru tot, pentru că m-ai făcut o jucătoare de tenis mai bună și o persoană mai bună", a fost mesajul emoționant publicat de Simona Halep pe rețelele de socializare.
Tenis
Secretul lui Carlos Alcaraz, dezvăluit de Marius Copil! "Nu-i place stilul ăla de joc"
ACUM 11 ORE

Ce a însemnat Darren Cahill pentru Simona Halep

În 2016, atunci când Darren Cahill a devenit antrenorul full time al Simonei Halep, aceasta era deja o jucătoare consacrată în circuitul WTA, fiind deja o jucătoare consacrată în Top 10, cu prezențe în fazele superioare ale turneelor de Grand Slam. Cu o singură finală jucată până atunci, cea din 2014 de la Roland Garros, Simona Halep avea toate calitățile pentru a deveni o câștigătoare a unui turneu major și de a ocupa primul loc în ierarhia mondială. Cu toate acestea, Simonei i-a lipsit ceva pentru a își atinge cu adevărat potențialul.
După ce a avut mai mulți antrenori precum Firicel Tomai, Adrian Marcu, Andrei Mlendea, Wim Fissette sau Victor Ioniță, la începutul anului 2016, Simona Halep a anunțat că va începe colaborarea cu fostul jucător australian Darren Cahill, cel care i-a antrenat, printre alții, pe Lleyton Hewitt sau Andre Agassi.
Colaborarea dintre Darrren Cahill și Simona Halep a devenit ușor-ușor una dintre cele mai de succes colaborări ale circuitului WTA, cu jucătoarea din România obținând primul ei titlu de Grand Slam și terminând doi ani la rând pe primul loc în clasamentul mondial. Dar cum a reușit Darren Cahill să o ajute pe Simona Halep să își atingă potențialul?
Darren Cahill nu este doar un antrenor foarte bun de tenis, ci și un foarte bun comunicator. Poate cel mai important lucru pe care l-a reușit Cahill ca antrenor al Simonei este legat de mentalitate. Acesta a reușit, fără doar și poate, să schimbe ceva în modul de abordare al meciurilor și al turneelor de către Halep. S-a pus accentul mai mult pe îmbunătățirea lucrurilor pe lungă durată și nu s-a încercat grăbirea acestui proces, în căutarea de rezultate imediate.

O colaborare cu bune și cu rele între Halep și Cahill

Relația dintre cei doi nu a fost întotdeauna perfectă, fiind cu toții martori la diferite momente în timpul partidelor când Halep își pierdea cumpătul atunci când Cahill încerca să vină cu îmbunătățiri, dar australianul a știut mereu cum să gestioneze aceste situații. De cele mai multe ori, Halep avea probleme cu presiunea, atunci când trebuia să câștige un Grand Slam sau să obțină o victorie pentru a urca pe primul loc. Lipsa de încredere a fost, probabil, unul dintre principalele probleme cu care se confrunta jucătoarea din România, iar rolul lui Cahill a fost întotdeauna să o ajute să depășească aceste probleme.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822096.jpg
În 2018, Darren Cahill a vorbit despre relația cu Simona Halep: "Ce o împinge de la spate este, de fapt, ce o reține. Acel spirit, sângele românesc, faptul că este o persoană incredibil de nerăbdătoare. Am lucrat foarte mult să înțelegem că nu vei reuși niciodată să fii perfect pe terenul de tenis, pentru că nu se poate. Vreau să fie ea însăși, dar din când în când intervin și o mai corectez. Să realizeze când emoțiile pun stăpânire pe ea pe teren, ceea ce este ok, dar să treacă peste și să revină la treabă. Să realizeze asta înainte să piardă puncte, game-uri sau chiar seturi. Iar acum nu mai face asta", declara Darren Cahill în 2018 pentru WTA Insider.
Cu un an în urmă, după ediția din 2017 a turneului de la Miami, Simona Halep a avut parte de un șoc din partea antrenorului australian. Darren Cahill a decis să nu mai lucreze cu ea din cauza atitudinii pe care aceasta a avut-o în timpul unui timeout în partida pierdută în fața britanicei Johanna Konta. Pentru o scurtă perioadă, până la debutul sezonului de zgură, Cahill a lăsat-o să lucreze singură la mentalitatea ei: "După Miami, el a încetat să lucreze cu mine, pentru că era supărat. Nu pentru că am pierdut meciul, ci pentru atitudinea mea, a simţit că am renunţat. Atunci am început să lucrez mai mult la mentalitatea mea, la psihic. Astăzi am arătat o nouă Simo, care nu renunţă, deşi am pierdut greu setul doi. Sunt mândră că am reuşit să schimb totul în scurt timp.
https://i.eurosport.com/2020/06/13/2832125.jpg
Acum doar vreau să rămân aşa şi să devin mai puternică. Nu vreau să pierd asta, pentru că personalitatea mea poate fi puţin nebună pe teren. Acum vreau doar să fiu calmă, pentru că atunci când sunt calmă pot vedea jocul şi ce face adversara. Astfel, pot juca un tenis mai bun. Îl admir şi îl respect pe Darren. Îi mulţumesc pentru decizia luată după Miami, a fost un şoc pentru mine şi nu m-am gândit decât că trebuie să schimb lucrurile", declara în 2017 Simona Halep pentru WTA Insider.
Acest șoc a fost binevenit pentru Simona Halep, care în a reușit să câștige în perioada următoare turneul de la Madrid și să ajungă în finalele de la Roma și de la Roland Garros. Chiar dacă primul titlu de Grand Slam a venit în 2018, s-a putut observa o schimbare în bine a jocului și a atitudinii româncei încă din 2017.

Cahill, alături de Halep și în anul în care nu au colaborat

Darren Cahill a anunțat că întrerupe colaborarea cu Simona Halep începând cu sezonul 2019, invocând motive personale. Alături de Daniel Dobre și Teo Cercel, Simona Halep a reușit să cucerească în 2019 turneul de la Wimbledon, după două săptămâni perfecte pentru jucătoarea din România.
https://i.eurosport.com/2020/06/29/2841133.jpg
Chiar dacă în mod oficial Darren Cahill nu mai era antrenorul Simonei Halep, australianul i-a fost alături în cele două săptămâni de la All England Club, oferindu-i sfaturi prețioase în parcursul ei spre cucerirea trofeului de la Wimbledon.
Rămâne de văzut ce va decide în viitor Simona Halep și cum va evolua după despărțirea unuia dintre cei mai importanți oameni din cariera sa de până acum. Pentru Simona Halep urmează turneul de la Indian Wells (6-17 octombrie), Kremlin Cup de la Moscova (18-24 octombrie) și Transylvania Open de la Cluj (25-31 octombrie).
Diriyah Tennis Cup
Daniil Medvedev, primul finalist de la Diriyah Cup! Rusul a trecut în două seturi de Stan Wawrinka
ACUM 11 ORE
Tenis
Un tenismen cunoscut, testat pozitiv de două ori în octombrie și noiembrie
ACUM 16 ORE