Ashleigh Barty, jucătoarea care a dominat de o manieră categorică ultimele două sezoane în tenisul mondial, a făcut în această săptămână un anunț care a luat prin surprindere pe toată lumea. Sportiva de pe locul 1 WTA a anunțat că se retrage la doar 25 de ani.
Vestea a făcut înconjurul lumii și a fost comentată de mai multe voci din tenis. Printre cei care și-au exprimat părerea despre retragerea lui Barty, se numără și Alize Lim. Experta Europort a vorbit despre cum a primit anunțul liderului WTA și despre motivele care au dus, în opinia ei, la această decizie.
"Primul meu gând a fost: ce curajoasă! Pentru că este în vârf de formă, este liderul clasamentului WTA, este în cea mai bună perioadă a carierei, abia a câștigat un titlu de Grand Slam acasă, dar, în același timp, știe că nu va fi fericită dacă va continua și are curajul de a spune 'stop'.
Tenis
Simona Halep, în top 10 conform "clasamentului adevărului" din tenis! Cum arată ierarhia
16/04/2022 LA 07:20
Urmărind interviul pe care l-a dat, m-am gândit că este foarte echilibrată. Știe ce vrea, iar asta o face să se simtă bine. Este realistă și lucrul ăsta o face fericită. A spus mereu că iubește să petreacă timp acasă, că îi este greu să plece pentru perioade lungi de timp.
Australienii pleacă de acasă în aprilie și joacă până după US Open, astfel că se întorc acasă abia în septembrie. Turneele sunt extrem de lungi, mai lungi decât pentru americani sau europeni pentru că Australia este prea departe pentru ca ei să meargă acasă oricând vor.
Eu cred că ăsta a fost un factor care a dus la retragerea sa. Nu a ascuns niciodată faptul că îi place să fie acasă, așa că eu cred că nu este nimic surprinzător în decizia ei.
Înainte de a se retrage, nu a fost liniștită. A căzut în capcana de a se uita la rezultatele celorlalți, o capcană în care cad toți sportivii la un moment dat, când sunt devorați de presiunea punctelor, a rezultatelor, a turneelor, a competiției cu alți sportivi și a tot ceea ce se întâmplă în jur.
Cred că, într-un final, această latură a tenisului profesionist nu a interesat-o și nici i s-ar fi potrivit să fie nevoită să revină în punctul în care trebuia să-și apere punctele, să evite oscilațiile în clasament", a declarat Lim.
Citește și:

"Are o capacitate de anticipare incredibilă!"

În cadrul unui interviu exclusiv, experta Eurosport și-a amintit de meciurile pe care le-a jucat în 2013, la dublu, alături de Ashleigh Barty. Alize Lim a spus că a fost impresionată de australiancă, aceasta dând dovadă de maturitate în joc și ghidând-o pe teren în ciuda faptului că este mai tânără.
"Să joc la dublu cu ea a fost o experiență grozavă. Nu vreau să spun nimic greșit, dar cred că deja era într-o perioadă foarte bună. Am fost sub o presiune foarte mare, dar ea era atât de prietenoasă și de detașată de rezultat încât a luat acea presiune de pe umerii mei. Totul a fost despre joc, despre distracție și pentru mine a fost grozav pentru că eram ca un roboțel și jucam așa.
Ea îmi spunea mereu ce să fac, deși este mai mică decât mine. A fost senzațional. M-am simțit ca și cum aș fi fost copilul ei. 'Ce fac acum? Unde stau? Tu stai acolo.' A fost ca un profesor, ca un antrenor. Era tânără, dar deja avea acea ușurință în a se exprima", a spus franțuzoaica de 31 de ani.
În plus, Lim a mărturisit și că Ash Barty este una dintre jucătoarele împotriva căreia i-a plăcut cel mai mult să joace, declarând ce i-a plăcut cel mai mult la jocul liderului WTA.
"Când am jucat împotriva ei pe tabloul de simplu, ce m-a șocat a fost că am petrecut mai mult timp urmărind-o cum joacă decât am jucat pentru că întotdeauna am avut impresia că are o capacitate de anticipare incredibilă. Vreau să spun că știa unde o să dau mingea înainte ca eu să o lovesc. Mi-a dat dureri de cap.
Am spus mereu că cei doi jucători cu care mi-a făcut plăcere să joc sunt Martina Hingis și Ashleigh Barty, în special pe iarbă, unde am avut câteva antrenamente bune cu Ash", a completat Alize Lim.

Interviu cu Alize Lim despre retragerea lui Ash Barty și amintirile pe care le are cu aceasta

Tenis
Ash Barty a anunțat ce va face după anunțul șocant al retragerii! Surpriza pregătită de australiancă
12/04/2022 LA 12:43
Tenis
Suma ridicolă încasată de Barty pentru titlul cucerit în golf, la 11 zile după retragerea din tenis
04/04/2022 LA 14:57