Simona Halep a aflat azi că va juca în primul tur de la Melbourne Summer Set 1 împotriva lui Destanee Aiava, sportivă de 21 de ani care a câştigat ultimul meci din calificări, scor 6-4, 6-4, împotriva conaţionalei Taylah Preston (16 ani).
Meciul dintre cele două e programat pentru miercuri, nu înainte de ora 11:30, pe Rod Laver Arena. Simo şi Aiava nu sunt la primul duel direct, cele două fiind faţă în faţă tot în Australia, acum 4 ani, la primul turneu de Grand Slam al anului. Atunci, constănţeanca a trecut peste o accidentare şi s-a impus în două seturi, scor 7-6(5), 6-1.

Cine este Destanee Aiava, sportiva atât de afectată de pandemie

Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
ACUM 6 ORE
Destanee Aiava a fost considerată un copil minune, astfel că la doar 17 ani ajunsese deja între primele 150 de jucătoare din lume. În ultimii doi ani, de când a început pandemia, sportiva australiană a pătimit mult, nereuşind să îşi găsească o cadenţă şi lipsindu-i motivaţia.
Înaltă de 175 cm şi foarte puternică, Aiava s-a remarcat încă de la 12 ani, când s-a impus, pe terenurile de la Roland Garros, la Longines Future Tennis Aces Tournament. A concurat împotriva celor mai bune tinere U13 din lume şi le-a învins, victoria oferindu-i prilejul să participe la un meci demonstrativ în faţa legendarei Steffi Graf.
Federaţia de la Antipozi i-a oferit tot sprijinul necesar, înţelegând că Destanee poate deveni o mare campioană. Aceasta nu a dezamgăit, în 2017 devenind prima sportivă născută în 2000 care participă la un turneu de Grand Slam, pe tabloul principal. Până în 2019, a jucat 8 finale de ITF, reuşind să câştige 4, bifând chiar un succes într-un ultim act contra Barborei Krejcikova (învingătoarea de la Roland Garros 2021). Acel meci s-a jucat chiar pe zgură, în finala de la Mornington, Australia.
Odată cu venirea pandemiei s-a produs şi reculul în jocul sportivei din Melbourne. Aceasta a avut mari probleme să îşi menţină concentrarea la antrenamente şi să îşi găsească motivaţia de a se pregăti ca înainte, ştiind că nu e vreun turneu programat în calendar. În consecinţă, când sezonul s-a reluat, Aiava avea mult de recuperat prin comparaţie cu adversarele întâlnite. Astfel, în ultimul an şi jumătate, ea a coborât constant în ierarhii, ocupând acum locul 316 în clasamentul WTA.
"Sunt cea mai mare luptătoare pe care o cunosc. Sunt incredibil de competitivă, îmi place să lupt. Îmi lipseşte mult atmosfera din arenă, să te antrenezi nu e suficient. Mă plictisesc destul de repede şi simt că nu am o motivaţie, atunci când nu sunt turnee la care să particip", spunea Aiava, în timpul pandemiei, pentru tennis.com.au.
https://i.eurosport.com/2017/01/03/1995964.jpg
Aiava, înainte de pandemie
Lipsa unei pregătiri fizice corespunzătoare s-a tradus şi în câteva kilograme în plus pentru Aiava. Dacă înainte de pandemie aceasta se deplasa perfect, acum ea are ceva probleme la acest capitol, dar şi din punct de vedere al rezistenţei pe durata unui meci.
Duelul Simona Halep - Destanee Aiava are loc miercuri, nu înainte de 11:30, şi poate fi urmărit în format LIVE-SCORE pe eurosport.ro.
Rothesay Classic Birmingham
Simona Halep, anunțată pe lista de start la un turneu important, la care a participat o singură dată
ACUM 7 ORE
Roland Garros
Simona Halep, antrenament de 5 stele la Roland Garros! Rivala alături de care se pregătește la Paris
ACUM 16 ORE