Marile surprize în tenis apar în general în competiția feminină, acolo unde diferențele de valoare sunt mult mai mici și unde forma de moment contează enorm. La masculin, lucrurile sunt mult mai așezate, astfel că nimeni nu ar fi pariat pe succesul final al lui Tim Van Rijthoven, la turneul pe iarbă de la s'Hertogenbosch.
Olandezul de 25 de ani nu câștigase vreun meci în circuitul ATP și era clasat pe locul 205 mondial înainte de competiția din "Țara Lalelelor". Organizatorii i-au oferit un wild-card, iar batavul a realizat una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului contemporan.
Săptămâna de vis s-a tradus în succese la sportivi mult mai bine cotați, 3 dintre ei din top 15 ATP: Taylor Fritz, Felix Auger-Aliassime și Daniil Medvedev. În finala de ieri, contra noului număr unu mondial, olandezul a fost de neoprit: i-a adminsitrat lui Medvedev un 6-4, 6-1 în 61 de minute de joc.
Wimbledon
Marele Pat Cash, atac fără precedent la Nick Kyrgios: "Circul aboslut s-a stabilit în tenis!"
ACUM O ORĂ
Grație succesului de la s'Hertogenbosch, Van Rijthoven a urcat aproximativ 100 de locuri în ierarhia mondială, urmând a fi, de azi, locul 106 ATP. Dacă își va menține forma incredibilă, olandezul are șanse să facă o surpriză frumoasă și la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului.

Nimic nu anunța performanța fantastică a lui Van Rijthoven

Ca să înțelegem la ce nivel era Van Rijthoven înainte de competiția de pe iarbă, din Olanda, trebuie spus că în urmă cu două luni el pierdea la Aguascalientes, în Mexic, contra lui Filip Jianu, reprezentantul nostru clasat în afara top 300 ATP. Românul se impunea atunci în primul tur cu un scor categoric, 6-3, 6-4.
Ulterior, a participat la calificările pentru Roland Garros, dar a fost eliminat de slovacul Gombos, în două seturi încheiate la tie-break. Până la turneul de la s'Hertogenbosch, Van Rijthoven legase o singură dată două victorii în ATP, în 2022: chiar în calificările pentru French Open.
Trebuie spus că succesul său din Olanda a fost cu atât mai surprinzător cu cât nu are un joc care să se preteze extraordinar pe iarbă, în sensul în care serviciul nu îl ajută foarte mult. De exemplu, în finala de ieri, a trimis doar 4 ași, spre deosebire de Medvedev, care, în ciuda eșecului, a servit 6.
Antrenat în trecut de Richard Krajicek, câștigător de Wimbledon în 1996, Van Rijthoven e ghidat acum de Igor Sijsling, un fost dublist excelent din Olanda, care a făcut finală la Australian Open, în 2013. Colaborarea a început anul acesta și se pare că cei doi conlucrează excelent din moment ce jucătorul de 25 de ani a reușit un parcurs atât de bun la s'Hertogenbosch.
Wimbledon
Elevul lui Darren Cahill, "avertisment" pentru Djokovic la Wimbledon: "Mă voi distra pe teren!"
ACUM O ORĂ
Wimbledon
Wimbledon, ziua 9, LIVE BLOG | Halep, Anisiomova, Nadal și Kyrgios, în acțiune la All England Club
ACUM 2 ORE