Născută la Kiev în 2002, Lys a plecat, împreună cu părinţii în Germania, de la o vârstă fragedă. Reprezintă ţara de adopţie, dar inima i-a rămas la Kiev, iar această perioadă reprezintă o adevărată tortură pentru familia tenismenei.
Aceasta a vorbit pe larg despre invazia Rusiei şi a făcut câteva dezvăluiri cu adevărat şocante: unele sportive din circuit le iau peste picior pe ucrainence şi nu arată pic de empatie pentru patimile celor aflaţi sub bombardamentele lui Putin.
"Multe jucătoare manifestă lipsă de respect față de oamenii afectați de războiul din Ucraina. Ele râd de asta, își bat joc de asta, unele se îmbracă ostentativ în treninguri în culorile steagului Rusiei. Este cu atât mai important să răspândim pe scară largă ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo", a spus Lys, într-un interviu pentru eurosport.de.
Roland Garros
Iga Swiatek, deloc afectată de eliminarea favoritelor de la Roland Garros! Verdictul lui Wilander
ACUM 8 MINUTE
CITEŞTE ŞI:
DANIIL MEDVEDEV, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE S-A DEZIS DE RUSIA! CE A SPUS DESPRE STATUTUL DE "SPORTIV NEUTRU"

Ucraina, sub asediul armatei ruse

Prin intermediul mamei sale, Lys ţine legătura cu mulţi ucraineni, care trăiesc un adevărat coşmar. Bunicii ei se află încă în Ucraina, astfel că jucătoarea ştie cu exactitate ce pătimesc compatrioţii săi în faţa invaziei ruse.
"Vreau să înțelegeți un lucru. Acolo se întâmplă ceva îngrozitor! De exemplu, am o poză cu o prietenă a mamei dormind în metrou cu fiica ei. Când vorbim la telefon, bombele se aud prin telefon. Oamenii sunt neputincioși în fața atacurilor, dar sunt incredibil de curajoși", a mai spus sportiva de 20 de ani.
Eva Lys a salutat măsurile luate de ITF, WTA şi ATP, care au interzis sportivilor ruşi să evolueze sub steagul propriei ţări. O măsură mai dură - precum cele luate de UEFA şi FIFA în cazul fotbaliştilor, care sunt suspendaţi din toate competiţiile - nu se impunea, e convinsă tenismena, care a explicat de ce trebuie făcută o distincţie, în funcţie de sporturi.
"În primul rând, cred că este foarte bine că asociațiile de tenis ITF, WTA și ATP au acționat rapid – și pe bună dreptate. Profesioniștii din tenis nu întruchipează o țară în același mod în care o fac echipele naționale. Așa că cred că este corect să interzicem echipele rusești pentru a transmite un mesaj clar. Dar cred că e bine ca în tenis să fie eliminate doar steagurile sau referirea la Rusia, iar jucătorii să aibă voie să îşi facă meseria", a concluzionat Lys.
Roland Garros
Simona Halep, motivată să revină mai puternică după eșecul de la Roland Garros! Ce imagini a postat
ACUM O ORĂ
Tenis
Simona Halep s-a întors la antrenamente, după eliminarea de la Roland Garros
ACUM 2 ORE