Djokovic a coborât până pe poziția a 3-a în clasamentul ATP, după ce punctele aferente Roland Garros 2021, turneu câștigat de Nole, au fost "șterse". Sârbul, care a acumulat un impresionant număr de 372 de săptămâni ca lider ATP, va fi privat de punctele de la Wimbledon, după ce ATP a decis să nu acorde puncte în acest an, din cauza climatului politic existent. Concret, jucătorii ruși și bieloruși nu au dreptul să participe și, pentru a se menține un echilibru în ierarhii, turneul de pe iarba londoneză nu va fi unul punctat anul acesta. Astfel, după competiția de la All England Lawn, Nole va mai pierde 2000 de puncte (aferente victoriei din 2021) și va fi la aproximativ 3000 de puncte în spatele lui Medvedev.

Medvedev are o mulțime de puncte de apărat, dar Djokovic va avea foarte mult de recuperat

Chiar dacă după Wimbledon distanța dintre Medvedev și locurile 2-3 va crește (rusul a făcut doar optime la Londra, în 2021), ulterior liderul actual din clasamentul ATP va avea mari probleme să își apere punctele din 2021. Pentru că Daniil a avut anul trecut o a doua parte de sezon fabuloasă: titlu la Montreal, semifinală la Cincinnati, titlu la US Open, finală la Paris și finală la Turneul Campionilor. Dacă punem la socoteală că în ultimele luni Medvedev a fost departe de nivelul arătat în 2021, e greu de crezut că acesta va reuși să își apere foarte multe din punctele puse în joc.
Wimbledon
Halep a băgat frica în spanioli! Ce scriu ibericii înaintea duelului cu Badosa de la Wimbledon
ACUM O ORĂ
Ca atare, după ce Wimbledon va fi trecut, Djokovic va începe să micșoreze ecartul, dar cele 3000 de puncte care îi vor despărți par o misiune prea grea pentru Nole, care visează să termine și 2022 în fruntea clasamentului. Sârbul are la rândul său puncte importante de apărat: finala de la US Open, titlul de la Paris și semifinala de la Turneul Campionilor.
Zverev ar avea o șansă bună să acumuleze mai multe puncte decât Medvedev - în 2021 a reușit "doar" titlu la Cincinnati, semifinală la US Open și titlu la Turneul Campionilor -, dar e greu de crezut că germanul va reveni în timp util pentru a participa la turneele din US Open Series. După operația suferită se vorbește chiar de posibilitatea ca neamțul să nu mai revină pe teren în 2022, deși în acest moment nu e vreo informație oficială în legătură cu durata absenței lui Sascha.

Nadal e favorit să termine anul pe primul loc în ATP

Contextul face ca Rafael Nadal să aibă în acest moment, cel puțin pe hârtie, cele mai mari șanse să termine 2022 în fotoliul de lider. Evident, toate calculele depind de starea de sănătate a "Matadorului" și de modul în care acesta va răspunde noului tratament.
Evident, Rafa nu va participa la multe turnee, chiar dacă noua terapie va fi un succes, dar având în vedere câte puncte au de apărat rivalii, nici nu va fi nevoie. În condiții normale, Nadal ar trebui să aibă de îndeplinit o simplă formalitate pentru a termina anul pe 1 ATP, în condițiile în care în 2021 el nu a participat la aproape niciun turneu în a doua jumătate a anului. Astfel, ibericul are de apărat doar un tur 3 la Washington (eliminat de Harris), astfel că o prestație solidă la 2-3 competiții din US Open Series i-ar putea garanta poziția unu la final de 2022.
Trebuie spus că, dacă Rafa nu va putea fi pe teren în a doua parte a anului, Carlos Alcaraz pare să fie un candidat serios pentru titlul de număr unu mondial la finalul sezonului. Ibericul are foarte puține puncte de apărat - un sfert la US Open, o semifinală la Winston-Salem și tot un penultim act la Viena -, astfel că, dacă va rămâne la nivelul arătat în primăvară, ar avea o șansă istorică. El ar deveni cel mai tânăr jucător care să încheie anul pe primul loc, depășind recordul lui Lleyton Hewitt, care reușea această performanță la 20 de ani și 8 luni. Carlitos ar avea doar 19 ani și 7 luni la finalul acestui sezon.
De altfel, Nadal și Alcaraz domină ATP Race, clasamentul făcut în paralel pentru stabilirea celor mai buni 8 jucători ai anului, care urmează să participe la Turneul Campionilor. Rafa are 5620 de puncte, în timp ce Alcaraz ocupă poziția a doua, cu 3820 puncte. În acest moment, Medvedev prinde in-extremis un loc pentru ATP Finals (e pe 8), în timp ce Djokovic nu s-ar califica la Turneul Campionilor, dacă acesta ar începe mâine (e abia pe 9, dar are alibiul excluderii de la Australian Open, turneu unde ar fi plecat din postura de mare favorit, dar și a altor competiții unde nu a putut participa, din cauza faptului că e nevaccinat).
Clasamentul actual în ATP
1. Daniil Medvedev - 7950 puncte
2. Alexander Zverev - 7075
3. Novak Djokovic - 6770
4. Rafael Nadal - 6525
5. Casper Ruud - 5050
6. Stefanos Tsitsipas - 4945
7. Carlos Alcaraz - 4893
8. Andrey Rublev - 4125
9. Felix Auger-Aliassime - 3895
10. Matteo Berrettini - 3570
Wimbledon
Novak Djokovic a construit la Wimbledon "tenismenul perfect"! Ce arme a luat de la Federer și Nadal
ACUM O ORĂ
Wimbledon
Marele Pat Cash, atac fără precedent la Nick Kyrgios: "Circul aboslut s-a stabilit în tenis!"
ACUM 2 ORE