Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dominic Thiem, campion la US Open 2020: a câștigat primul titlu de Mare Șlem și a stabilit un record

Cezara Paraschiv

Actualizat 14/09/2020 la 05:28 GMT+3

Dominic Thiem, campion la US Open 2020: a câștigat primul titlu de Mare Șlem, cu o "remontada" unică în istoria turneului american, devenind primul jucător din Era Open care se impune în finală după ce a pierdut primele două seturi!

Dominic Thiem, campion la US Open 2020

Credit imagine: Getty Images

Dominic Thiem a devenit primul jucător născut în anii '90 care câștigă un titlu de Mare Șlem în tenisul masculin. Jucătorul în vârstă de 27 de ani l-a învins în finală pe mai tânărul german, Alexander Zverev, 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6(8-6 în tie-break), după patru ore plus un minut de joc.
Austriacul a revenit pentru a treia oară în carieră după ce a fost condus cu 2-0 la seturi și a reușit să scape de eticheta de jucător-pierzător al finalelor de Mare Șlem. Acest rezultat îl ajută pe Thiem să scrie istorie nu doar pentru țara sa, care nu mai dăduse niciodată campionul de la Flushing Meadows, ci și să stabilească niște borne memorabile pentru tenisul masculin. Pentru prima dată după 63 de turnee de Mare Șlem consecutive, s-a consemnat o revenire de la 2-0 la seturi într-o finală de Grand Slam și, totodată, tenisul masculin vede în premieră în Era Open o astfel de "remontada" într-un alt Grand Slam decât cel de la Roland Garros (începând cu 1968).
Iată lista completă a jucătorilor care au câștigat un titlu de Mare Șlem în Era Open după ce au pierdut primele două seturi în finală, publicată de "The Guardian":
  • Roland Garros 1974: Bjorn Borg îl învinge pe Manuel Orantes, 2–6, 6–7, 6–0, 6–1, 6–1
  • Roland Garros 1984: Ivan Lendl îl învinge pe John McEnroe, 3–6, 2–6, 6–4, 7–5, 7–5
  • Roland Garros 1999: Andre Agassi îl învinge pe Andrei Medvedev, 1–6, 2–6, 6–4, 6–3, 6–4
  • Roland Garros 2004: Gaston Gaudio îl învinge pe Guillermo Coria, 0–6, 3–6, 6–4, 6–1, 8–6
  • US Open 2020: Dominic Thiem def Zverev, 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6
Trebuie spus că înainte de 1968, când a început Era Open a tenisului și cel mai important turneu din tenisul american a trecut de la vechea denumire de US Championships la cea actuală - de US Open, a existat o revenire similară cu cea a lui Thiem, semnată de Richard "Pancho" Gonzales, care, într-un tenis care nu inventase încă tie-break-ul, l-a învins în finală cu 16-18, 2-6, 6-1, 6-2, 6-4 pe conaționalul Fred Schroeder Jr.

Dominic Thiem, campion la US Open, după un start neașteptat de bun al lui Zverev

După două starturi lente de meci în sferturi și semifinale, Zverev a arătat complet diferit, duminică, în debutul finalei cu Thiem. Jocul său a arătat perfect, precis și degajat, de parcă nu ar fi fost la prima sa finală de Grand Slam a carierei. Germanul și-a calibrat în primul rând serviciul, la cote normale pentru un sportiv înalt, de 1,98 m, a câștigat primele 10 puncte jucate cu primul serviciu, a pus presiune pe adversar prin aceea că turele sale pe lansare au semănat cu celebrele ture-bliț ale lui Roger Federer (a reușit două hold-uri consecutive la zero, unul dintre ele de doar 49 de secunde), în timp ce Thiem a impresionat mai degrabă prin felul în care a luptat pentru fiecare punct, fără a avea însă prea mult succes.
În aceste condiții, primul set s-a încheiat în exact o jumătate de oră de joc, după un as al germanului care a dominat și la capitolul lovituri câștigătoare (16-4).

Dominic Thiem, campion la US Open, după o revenire anunțată încă din setul doi

Alexander Zverev a continuat să pășească la fel de apăsat în setul doi, construindu-și un avantaj insurmontabil, până la 5-1, cu același joc agresiv, în forță.
Thiem "s-a trezit" însă în cele din urmă, anulând pe lansare trei mingi de 6-1 ale lui Zverev. Austriacul a recuperat apoi un break, însă a fost prea târziu pentru a mai salva setul secund, chiar și când Zverev a început să rateze și să readucă pe teren dublele greșeli. Astfel, după ce Zverev a servit a doua oară pentru actul secund, austriacul s-a văzut condus cu 2-0 la seturi, chiar dacă tocmai reușise cea mai bună secvență de joc a sa de până atunci. Zverev, neînvins în carieră în meciuri best-of-five în care a câștigat primele două seturi, îi lansa marea întrebare lui Thiem: poate reveni pentru a treia oară în carieră de la 0-2 la seturi? La începutul finalei de la US Open, Thiem se putea lăuda cu două astfel de reveniri în carieră, o dată chiar la US Open, chiar la ultima ediție care a dat un nu campion în Grand Slam-uri tenisului masculin: 2014, în fața lui Ernests Gulbis.
Abia în setul trei, finala dintre Zverev și Thiem a adus genul de duel feroce, cu schimburi cu adevărat intense și răsturnări de scor, pe care fanii tenisului îl așteptau, după ce în prima oră de joc austriacul nu a arătat tenisul care l-a adus până în finală.
În setul trei, Zverev a reușit, din nou, primul break, însă Thiem a răspuns cu re-break și, la 5-4, a obținut break-ul decisiv, după ce reușise în prealabil să schimbe puțin aspectul jocului, impunând disputarea mai multor schimburi prelungite de mingi.
Thiem a jucat, mai departe, din ce în ce mai bine, în timp ce pentru Zverev a fost tot mai greu să rămână agresiv și să imprime loviturilor sale forța din primele seturi. În aceste condiții, austriacul a reușit un set patru aproape de perfecțiune, presărat cu passing-uri spectaculoase: a comis doar două greșeli neforțate în întreg setul - adică de șase ori mai puțin decât Zverev - și nu a pierdut punct pe serviciul doi! Chiar dacă frecvența primului serviciu a avut-o la doar 45%, Thiem nu a simțit niciun moment presiune pe lansare, nu a pierdut decât două puncte pe serviciu și, de la 3-3, a apăsat cu adevărat accelerația, câștigând trei game-uri consecutiv.
Setul decisiv i-a revenit austriacului, cu 8-6 în tie-break, după o desfășurare de tip roller-coaster. Cei doi jucători au făcut schimb de break-uri în debutul decisivului, apoi Zverev a ratat câștigarea meciului, servind la 5-3. Nu în ultimul rând, chiar Thiem a pierdut break servind la 6-5, după trei game-uri adjudecate consecutiv și o intervenție medicală solicitată în extremis, din cauza unor probleme musculare. Per total, în decisiv, serviciul l-a trădat pe german, care a comis patru duble greșeli și nu a mai reușit să aibă aceeași eficiență în spatele primului serviciu, în fața unui jucător care a returnat de la metri buni dinapoia liniei de fund a terenului, din mantinelă. În cele din urmă, Thiem a reușit să își impună experiența mult superioară la acest nivel, fructificând a treia minge de meci avută în tie-break-ul setului decisiv și încheind meciul cu 43 de lovituri câștigătoare și 55 de greșeli neforțate, față de un raport de 52 / 64 al neamțului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo