Numărul trei mondial Dominic Thiem a luat o opțiune importantă pentru calificarea în semifinalele Turneului Campionilor, după o prestație impresionantă în fața lui Rafa Nadal, tranșată de două tie-break-uri la capătul cărora austriacul a demonstrat o dată în plus că, mental, a ajuns în liga celor mari. 62 de lovituri câștigătoare au dat culoare unui meci de nivel extrem de ridicat, care i-a adus lui Thiem a doua victorie în sezon în fața lui Nadal, după cea din sferturile de la Australian Open, de la începutul anului.
Campionul de la US Open debutase la această ediție a Turneului Campionilor cu victorie 2-1 la seturi în fața grecului Stefanos Tsitsipas, iar în ultimul meci al grupei "Londra 2020" îl va înfrunta pe unul dintre debutanții de la ATP Finals, rusul Andrey Rublev.
37 - 25 a fost raportul loviturilor câștigătoare în partida dintre Thiem și Nadal, iar cel al greșelilor neforțate - 22-16
Australian Open
Naomi Osaka nu este dezamăgită după eliminarea de la Australian Open: "Nu sunt Dumnezeu"
ACUM 2 ORE

Thiem i-a "furat" la fotofiniș primul set lui Nadal, după ce i-a anulat două mingi de 1-0 la general

Dominic Thiem a jucat impecabil monetele-cheie, deși a avut în față poate cea mai bună versiune a lui Nadal în indoor din ultimii ani. Ibericul a fost, în cea mai mare parte a setului inaugural din O2 Arena, jucătorul cu un mic plus într-un duel cu multe schimburi intense, statistica reținând un număr impresionant de atacuri la fileu ale numărului doi mondial: 20, dintre care 14 reușite. Deși a comis doar 7 greșeli neforțate (față de 12 ale austraicului) și a servit de două ori la scorul de 5-2 în tie-break, Nadal s-a văzut totuși depășit de forcing-ul campionului de la US Open, după 72 de minute și 84 de puncte disputate!
Deși Nadal a jucat practic fără primul serviciu game-ul inaugural din partidă, Thiem a fost cel care a avut emoții pe lansare în primele minute, fiind nevoit să revină de la 0-30 în drumul spre 1-1. Cu o agresivitate bine controlată, spaniolul nu s-a sfiit să atace de trei ori consecutiv la fileu înainte de prima pauză a meciului, pentru a trimite un mesaj apăsat spre Thiem, considerat de mulți favorit în acest meci jucat indoor, prin prisma evoluțiilor sale de la Australian Open și US Open 2020.
La încheierea primei jumătăți de oră din meci, citind excelent jocul lui Thiem, Nadal a pus sub presiune serviciul austriacul, revenind de la 15-40 și forțând primele egalități din partidă prin două forehanduri câștigătoare numai bune de pus în secțiunea "highlights" a turneului. Thiem a evitat însă apariția mingilor de break, folosindu-se inspirat de serviciul la teu, dar și lovind excelent cu reverul dintr-o poziție dificilă. Ultima tentativă a lui Nadal de a rupe garda lui Thiem în game-ul cu numărul șase a venit sub forma unei scurte trimise în diagonală, în apropierea fileului, însă contra-scurta lui Thiem a fost perfectă, Dominic împingând astfel în siguranță scorul pe tabelă la 3-3.
Nadal a dat primul examen important pe serviciu tocmai în celebrul game șapte, după ce Thiem a găsit de două ori consecutiv culoarul strâmt de passing. Ibericul a re-echilibrat cu al 11-lea atac al său la fileu (opt reușite), servind apoi excelent pentru a "pensiona" primul set de mingi cu avantaj de 4-3 pe tabelă. În timp ce Thiem degaja din ce în ce mai multă siguranță în spatele serviciului, următoarea tură pe lansare a spaniolului a fost și mai dificilă, Thiem reușind cu o doză de șansă să câștige primele două puncte. Nadal a revenit însă de la 0-30 cu trei servicii câștigătoare, punând capăt game-ului în cele din urmă cu un raliu superb.
Nadal și-a încheiat evoluția pe lansare în primul set cu o comibinație atipică pentru el, serviciu-voleu, iar un lob defensiv excelent al spaniolului a părut că poate destabiliza pe mai departe echilibrul lui Thiem în startul ultimului game, tweener-ul austriacului fiind întors cu un stop-voleu de excepție de Nadal. În punctul următor însă, ibericul a ratat tușa cu atacul de forehand, iar Thiem a defilat de acolo, ferm, împingând decizia primului set la tie-break.
Iar tie-break-ul a fost unul interzis cardiacilor! A început cu unul dintre acele multe puncte extrem de intense ce au dat savoare acestui meci: Nadal a trimis afară scurta de rever în cele din urmă, oferindu-i austriacului primul mini-break, însă spaniolul a recuperat imediat, printr-o execuție-revanșă de pe rever. Nadal a rămas ofensiv și a continuat seria punctelor câștigate la retur în start de tie-break, cu un smash, mai departe făcându-i cadou punctul de 2-2 lui Thiem – prima dublă greșeală a partidei. Nadal a avut nevoie de două smash-uri consecutive pentru a pune pe tabelă primul punct câștigat cu serviciul în tie-break (pentru 3-2) și a schimbat terenurile în avantaj, 4-2, după ce banda fileului a deturnat un atac decisiv al lui Thiem. Nadal și-a majorat avantajul dominând la fileu, însă Thiem a răspuns cu două atacuri fulger pe tușă, care i-au luat ambele servicii lui Nadal, de la 5-2 la 5-4. Dramatismul a continuat în acest tie-break în care opt dintre primele nouă puncte jucate au fost câștigate de jucătorul aflat la retur: după un serviciu câștigător, Thiem i-a oferit minge de set lui Nadal cu o dublă greșeală, însă ibericul a căutat un unghi prea pretențios, mingea sa oprindu-se în fileu și soarta setului fiind resetată la scorul de 6-6. Cu o dreaptă violentă, Thiem a salvat a doua minge de set a spaniolului, pentru 7-7, procurându-și apoi prima minge de set după un retur pe serviciu doi ratat de spaniol. Thiem a declanșat atacul total după serviciul lui Nadal și, cu a 21-a sa lovitură câștigătoare din primul set – o dreaptă în diagonală-bliț, și-a adjudecat manșa inaugurală, cu 9-7.

Thiem, o stâncă de neclintit în fața lui Nadal

Dominic Thiem a etalat același tenis precis în momentele decisive în start de set doi: austriacul a rezistat unui asalt brutal al lui Nadal, salvând prima minge de break ivită în partidă și aducându-l pe Nadal în culmea exasperării, cu execuții ce au prins milimetric tușa.
Cât de strâns a fost duelul dintre Nadal și Thiem în O2 Arena? Să spunem doar că primul game alb a apărut abia după 15 game-uri! Nadal a reușit să se impună la zero pe lansare, pentru 2-2 în setul secund, fiind însă imitat imediat de austriac, după mai bine de 90 de minute de la startul duelului.
Primul break al partidei a intrat în cele din urmă în contul lui Nadal, în game-ul cu numărul șapte al setului secund. Thiem a lăsat ușa întredeschisă pentru spaniol, la 0-30, după o greșeală cu reverul și, deși în primă fază austriacul a revenit, răspunzând cu un raliu dominat cap-coadă ce a frânt în cele din urmă defensiva lui Nadal și doi ași expediați apoi consecutiv, ibericul a găsit breșa în cele din urmă. Două greșeli neforțate ale austriacului i-au adus minge de break lui Nadal, care a fructificat printr-un forehand uriaș, pe care l-a sărbătorit cu un "Vamos" apăsat.
Din nou însă, abilitatea lui Dominic Thiem de a inventa lovituri fantastice s-a văzut în acest meci pe care austriacul l-a abordat cu multă maturitate, fiind totodată protejatul muzelor tenisului în momentele-cheie. Thiem și-a procurat ca la comandă două mingi de re-break, iar după ce i-a epuizat lui Nadal resursele într-un raliu maraton de 21 de lovituri prin care ibericul a anulat in extremis primul break-point al lui Domi, campionul de la US Open a făcut din nou minuni în defensivă, tranformând apoi biciuirea în atac decisiv, pentru a șterge avantajul ibericului de pe tabelă. Scorul a devenit 4-4, apoi austriacul a revenit în avantaj, spre nemulțumirea lui Nadal, vizibil afectat de toate șansele ratate în acest duel.
Jocul lui Nadal a părut că se prăbușește, acolo: un voleu ratat, o minge scoasă în out de fileu l-au dus pe Thiem la două mingi de victorie, acestea fiind urmate de o lovitură cu rama a spaniolului, la un smash relativ ușor, ce a trimis mingea lui Rafa dincolo de linia de fund a terenului, punându-i în față austriacului trei mingi consecutive de victorie. Însă meciul mai avea câteva răsturnări de situație de oferit: patru servicii în care ibericul a pus toată frustrarea și disperarea acumulate au șters avansul lui Thiem, Nadal încheind game-ul de 5-5 cu un punct fabulos, în care a trecut prin toate execuțiile din tenis, de la tweener la smash.
Răspunsul lui Thiem? Hold la zero, care a readus presiunea pe umerii lui Nadal la linia de serviciu, ibericul achitându-se însă cu brio de sarcina de a le oferi fanilor tenisului aflați în fața ecranelor un nou tie-break în acest duel superb.
Ca și în primul set, tie-break-ul a început cu punct făcut pe retur, Nadal pedepsind cu passing un atac scurt al lui Thiem, însă ibericul nu a putut construi un avantaj decisiv: a forțat ruperea de ritm cu o scurtă prea înaltă și a plătit. Seria mini-break-urilor a fost întreruptă însă aici, spre deosebire de primul tie-break al meciului, ambii jucători punctând pe rând în spatele serviciului, cu smash-ul. Thiem și Nadal au schimbat terenul la 3-3, iar la reluare austriacul a găsit passing-ul câștigător, de pe rever, luând avantaj înaintea de două servicii. Reverul i-a făcut mai departe austraicului al doilea punct consecutiv – în diagonală, iar în continuare, bine proptit pe linia de fund a terenului, Thiem a controlat perfect mingea stânga-dreapta, pentru a-și procura alte trei mingi consecutive de meci. A fructificat-o pe a doua, când Nadal a trimis din nou prea larg, ca un rezumat al momentelor decisive din acest meci de două ore și 25 de minute.
Australian Open
Mannarino - Karatsev - Australian Open
ACUM 2 ORE