Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rafa Nadal, interviu pentru Eurosport. Singurul moment când s-a simțit "aproape de neînvins"

Cristian Mihală

Actualizat 04/06/2020 la 20:12 GMT+3

Rafa Nadal a oferit un amplu interviu pentru Eurosport, în care a vorbit despre ce s-a întâmplat în perioada de pandemie, despre ce urmează pentru el, despre cum pot fi ajutați jucătorii mai slab cotați, dar și despre cele mai bune meciuri din carieră.

Rafa Nadal a cucerit 12 trofee la Roland Garros

Credit imagine: Getty Images

La o zi după ce a împlinit 34 de ani, "Matadorul" a stat de vorbă cu reporterii Eurosport, cărora le-a împărtășit concluziile de după una dintre cele mai grele perioade din carieră. Deși mulți consideră că o astfel de pauză îi va ajuta pe jucătorii aflați la apusul carierei, Rafa nu e de acord cu acest lucru și și-a adus argumentele în acest sens.
Totodată, jucătorul originar din Manacor a intrat și în jocul Eurosport, care transmite în această perioadă cele mai importante confruntări din istoria recentă a tenisului. Nadal este, evident, unul dintre eroi, iar ibericul a vorbit despre cea mai bună perioadă a carierei. Singurul moment în care deținătorul a 19 Grand Slamuri s-a simțit aproape de neînvins a fost în 2008. După titlurile de la Monte Carlo, Barcelona și Hamburg, Rafa a defilat și la Roland Garros. L-a învins cu 6-4, 6-2, 7-6(3) pe Djokovic, în semifinale, pentru ca apoi să îi predea o lecție de tenis lui Federer, într-una dintre cele mai dezechilibrate finale din istoria turneelor de Mare Șlem: 6–1, 6–3, 6–0. A doua parte a sezonului a fost la fel de plină de succese, spaniolul impunându-se la Wimbledon, la Rogers Cup, cucerind aurul olimpic la Beijing și câștigând Cupa Davis. A avut o serie de 32 de partide la rând fără înfrângere, dar cel mai bine s-a simțit, evident, pe zgura pariziană.

Interviu cu Rafa Nadal, la 34 de ani

Ești campionul en-titre atât la US Open, cât și la Roland Garros. Vor fi două turnee care se vor desfășura unul după altul, după pauza generată de pandemia de coronavirus. Cât de dificil va fi să îți aperi titlurile?
Sincer, s-au întâmplat atât de multe lucruri în ultima perioadă, astfel încât nici nu mai am în cap că sunt campionul în exercițiu la vreun turneu. Mă simt ca și cum aș începe totul de la 0, nu simt presiunea că trebuie să îmi apăr punctele. Nu știu exact ce se va întâmpla, nici nu cunosc foarte în amănunt calendarul în acest moment. Ce mă interesează acum în primul și în primul rând este sănătatea la nivel mondial. Trebuie să mai așteptăm puțin, astfel încât să evoluăm fără riscuri. Când ne vom întoarce în competiții, e nevoie ca riscurile să fie minime, nu vreau să reînceapă turneele doar pentru că trebuie să se reia.
Rafa Nadal, US Open 2019 trophy
US Open e în calendar și sperăm cu toții că se va putea ține. Vei fi confortabil să mergi la New York, având în vedere situația de acolo?
Astăzi dacă mă întrebi, nu. Dar, peste două luni, sper ca lucrurile să stea diferit. Dar sunt chestii pe care nu am cum să le anticipez, nu știm ce ne rezevă viitorul. Fiecare dintre noi vrea să reînceapă turneele, fiecare vrea să joace tenis din nou. Dar e o situație fără precedent, astfel că e greu să faci predicții în legătură cu ce se va întâmpla.
Cred că e dificil să simți că nu ești în control. Pe teren, joci așa cum ți-ai planificat, înainte de fiecare sezon îți faci un program al turneelor la care vei merge. Acum, cele mai multe lucruri nu mai depind de tine.
Am fost în control doar parțial înainte de pandemie. Corpul meu nu m-a lăsat să fiu în control total (n.r. zâmbește).
Acest lucru e cel mai greu în acest moment, nu? Să îți aduci corpul la nivelul de competiție.
Sunt relaxat și nu îmi fac griji din acest punct de vedere. E clar că toți suferim, dar cum am mai spus-o, mintea mea nu e setată în acest moment pe tenis. Nu mi-am pus problema așa, că vreau neapărat să se țină US Open sau Roland Garros. Încerc doar să mă bucur de viață, să fiu alături de cei apropiați. Dacă cineva vine mâine și îmi spune "E oficial, US Open se ține", atunci cu siguranță că mintea mea se va reseta și mă voi apuca de muncă, astfel încât să am un plan bine definit pentru viitor. Dar în momentul acesta nimic nu e clar, așa că nu vreau să mă stresez inutil. Nu vreau să pun presiune pe mine. Încerc pur și simplu să mă bucur de fiecare moment de relaxare, atâta tot.

Nadal, despre tenisul fără spectatori

Ce îți lipsește cel mai mult din circuitul ATP? Îți lipsesc meciurile de pe Philippe Chatrier, îți lipsește suportul publicului?
Întotdeauna te simți deosebit când ieși pe teren și vezi cum spectatorii te susțin. Acea senzație a unei arene pline e deosebită, e plăcut când spectatorii sunt vocali și abia așteaptă să vadă meciul. Îmi lipsește freamătul tribunelor, da. Înțeleg că se pune problema să jucăm fără fani în arene la revenire, ceea ce va fi greu și ciudat. Eu sper să nu se întâmple așa, dar cel mai probabil e nevoie de astfel de măsuri de siguranță.
picture

Rafael Nadal, interviu pentru Eurosport

Cum ar trebui să arate pregătirea ideală pentru Roland Garros? Îți dorești să joci în câteva turnee înainte sau iei în considerare să mergi la Paris și să evoluezi direct acolo?
Pregătirea ideală ar fi să joc la Monte-Carlo, Barcelona, Madrid și Roma. Și să câștig o mulțime de meciuri (n.r. râde). Dar acest lucru nu e posibil după această perioadă. Nu știu să spun în acest moment cum ar trebui să arate o pregătire ideală, dar fiți siguri că, de îndată ce vom ști cu siguranță cum arată calendarul competițiilor, eu și echipa mea vom face tot posibilul să construim forma pentru Roland Garros.
Cum crezi că va fi afectat circuitul de coronavirus, la revenire? Vom vedea premii mai mici, vor fi mai puține turnee începând de la anul?
Cu toții suntem în aceeași barcă. Jucătorii, organizatorii, toți din lumea tenisului trebuie să fim împreună. Trebuie să fim deștepți și să privim în perspectivă, să nu ne gândim doar la interesul nostru personal. Dacă noi, jucătorii, vom vrea să fie aceleași premii, s-ar putea să punem o presiune prea mare pe organizatori. S-ar putea să reușească să le asigure, dar ar putea să aibă probleme în viitor din punct de vedere financiar. Trebuie să înțelegem că s-ar putea să fie necesar ca unele turnee să micșoreze premiile. E necesar să gândim flexibil și să fim foarte deschiși din acest punct de vedere. Pentru că mai mult ca sigur de la anul, când situația economică o va permite, iar turneele vor obține iar profit, premiile vor reveni la normal. Trebuie să ne intereseze în primul rând succesul turneelor. Dacă acestea vor reuși să treacă peste perioada dificilă, vor putea în viitor să devină foarte profitabile, iar acest lucru va avea repercusiuni și asupra noastră, a jucătorilor. Trebuie să gândim în perspectivă, dincolo de nevoia noastră imediată.
Dominic Thiem verlor gegen Rafael Nadal schon zwei French-Open-Finals
În ultima vreme s-a vorbit despre ajutarea cu bani a jucătorilor mai slab clasați astfel încât să treacă mai ușor peste perioada asta. Tu unde te situezi, pentru că s-au creat polemici?
Nu pot să fac foarte multe în această direcție. Am încercat să discut cu diferite companii prin întâlniri pe Zoom despre această problemă. Am promovat o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea sportivilor care trec printr-o perioadă financiară dificilă. Sunt și în Consiliul jucătorilor și sunt unul dintre cei care militează pentru ajutarea jucătorilor mai slab clasați. Cred că e un moment în care e nevoie să fim toți uniți. Trebuie să ne intereseze să avem un sport sănătos. Și mă refer aici la întregul lanț, de la rezolvarea problemelor financiare pentru jucătorii care o duc greu, până la protejarea turneelor, care suferă enorm din punct de vedere al banilor în actuala perioadă.
Din nefericire, Roland Garros, nu se dispută în această perioadă. Așa că Eurosport le-a oferit telespectatorilor o mulțime de meciuri clasice. Printre ele și finala de la Madrid 2014, când l-ai învins pe Kei Nishikori. Îți mai aduci aminte de acel meci?
Mi-l amintesc, da. Am fost norocos să câștig acea partidă. Țin minte că el s-a accientat, altfel nu cred că aș fi putut câștiga acea partidă. Asta țin minte, Kei a jucat fantastic. Nu știu sigur, dar s-ar putea ca în acel an să fi câștigat la Barcelona, cu o săptămână înainte. Juca pur și simplu fantastic. În momentele în care evoluează așa, e greu să îl oprești.
Nadal, la Roland Garros 2008

Momentul în care Nadal s-a simțit aproape de neînvins

Am transmis și multe meciuri cu tine de la Roland Garros. Care crezi că e cea mai bună partidă a ta la Paris?
E dificil să aleg. Probabil în 2008, am jucat niște partide la un nivel foarte bun. Țin minte semifinala cu Nole, am avut primele două seturi excelente, cred că a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale mele la Roland Garros. Ar mai fi și 2017, când am câștigat fără să pierd vreun set. Dar e greu să aleg un singur meci. M-am simțit în foarte multe momente foarte sigur pe jocul meu la Roland Garros, dar niciodată nu m-am considerat de neînvins. Dar dacă e să aleg un moment când m-am apropiat de senzația asta, că nimeni nu mă poate învinge, cred că ar fi în 2008, atunci am jucat niște partide cu adevărat foarte bune.
În încheiere, voiam să te întreb dacă vezi ca această pauză generată de coronavirus să te ajute pe termen lung în carieră, în sensul în care ar putea să o prelungească. De 20 de ani nu ai mai beneficiat de o vacanță, astfel că mulți sunt de părere că această perioada de pauză îi va ajuta mai mult pe jucătorii cu mai multă experiență.
Nu, nu cred că mă va ajuta să îmi prelungesc cariera. Am mai avut perioade lungi în care nu am jucat din cauza accidentărilor. Dacă simțeam nevoia să rămân fresh, pentru a evolua mai mulți ani, alegeam să particip la mai puține turnee. Găseam o modalitate personală, dar niciodată nu o să spun că mă bucur că s-a întâmplat așa. Pentru jucătorii aflați spre finalul carierei e mereu complicat să revină după o perioadă atât de lungă. Corpul e obișnuit într-un anumit ritm, iar acum ne va fi foarte greu să revenim la 100%. Trebuie multă disciplină, trebuie o atitudine corectă, trebuie să începi să muncești zi de zi având un obiectiv clar și fiind foarte motivat.
You Say We Play
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo