Simona Halep a început convingător sezonul 2021, cu un scor bun (6-4, 6-4), un meci de durată ideală (o oră și 22 de minute) și o evoluție promițătoare. Primele semne ale faptului că eleva lui Darren Cahill arată bine la început de an au venit în partida demonstrativă de la Adelaide, cu Ash Barty, pe care Simona și-a adjudecat-o la super-tie-break. O victorie în fața liderului mondial, fie ea și doar pentru amuzamentul fanilor, fără miză, este importantă. Însă un meci oficial rămâne un meci oficial, cu alte date. Iar dacă primul meci este recunoscut ca fiind dificil într-un sezon care respectă toate reperele familiare, de la pregătire la program competițional, iar uneori te poți trezi rapid cu o înfrângere dacă ai "ghinionul" de a da peste o Barty din prima (cum i s-a întâmplat Simonei în 2019), atunci cum ar putea să nu fie dificil un prim meci într-un sezon care și-a tot împins linia de start, din mers?
După un sezon precum 2020, orice scenariu părea posibil în tenis: să se răstoarne ierarhii, să se prăbușească oamenii cocoțați cel mai sus în circuit, să se egalizeze și mai mult nivelul, sau, din contră, să se adâncească ecartul "granzilor". Când Andreescu stă în Top 10 fără meci disputat în 2020, când Halep se bazează de șapte ani pe constanța unui tenis solid, întreținut de meciuri și jocuri câștigate, cum să nu te întrebi ce efecte va produce o zguduire din temelii a tenisului?

Trei concluzii după primul meci oficial jucat de Simona Halep în 2021

Tenis
Simona Halep revine pe teren în 2022! Marele anunț al fostului lider mondial: "E o onoare!"
ACUM 19 ORE
1. Simona Halep a progresat enorm la serviciu și are acolo o ancoră de nreprețuit
La începuturile carierei ei, Simona Halep avea un serviciu care nu depășea nivelul mediu în circuit. Iat-o însă în 2021 reușind să "rezolve" un meci în fața unei puștoaice cu aplomb și care vrea să demonstreze câte ceva în tenis, tocmai cu serviciul, devenit sursă de încredere pentru ridicarea generală a nivelului de joc. La fel ca și în cazul lui Nadal, care a muncit toată cariera pentru a construi un serviciu eficient, Halep poate surprinde prin felul în care își prezintă serviciul în acest moment, după o pauză lungă, la parametri aproape de maximul arătat vreodată.
Halep a servit cinci ași în partida cu Potapova, însă în momente decisive ale meciului (minge de break sau 30-30 / 40-40 pe serviciu). Serviciul la teu a ajutat-o chiar când românca a mizat consecutiv pe aceeași rețetă, iar servele spre exterior din careul de avantaj au mers la fel de bine. Serviciul este un capitol al jocului la care Halep are opțiuni în acest moment, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani - ceea ce este important într-un tenis care caută să își recâștige "normalitatea".
2. Halep joacă în "liga mare" și are în "rezervă" un nivel superior
Meciul de luni dimineață a început cu trei break-uri, două în contul Simonei Halep și unul pentru Potapova. Tatonarea tipică a unui start de meci. Halep a controlat mai departe manșa inaugurală, evoluând constant, mult mai constant decât Anastasia Potapova, exact tipul de jucătoare care vrea să rupă agresiv orice minge, care joacă un astfel de meci cu mentalitate "ori la bal, ori la spital". Halep a alergat, a combătut ținând în câteva rânduri mingea pe centrul terenului, a contra-atacat. Iar atacurile ei se dovedesc a fi, per total, mai bune decât ale altor jucătoare.
Potapova a ratat destul, apoi crescut nivelul de joc amenințător, s-a desprins la 3-1 în setul doi, moment care a declanșat o reacție tipică pentru un Federer, un Nadal, un Djokovic sau o Serena Williams din vremurile bune: Halep a accesat imediat un nivel superior, ca nivel de concentrare, de joc, a smuls imediat re-break-ul și și-a construit mai departe victoria hărțuind-o pe Potapova în game-uri pe lansare în care rusoaica părea în deplin control, la scoruri de 40-0 și 40-15, Simona inventând unghiuri și lovituri din poziții incomode. una dintre consecințe a fost și că a împins-o pe Potapova spre starea inițială, când ratările alternau reușitele. Iar Halep, în acest moment, are soluții creative, soluții unice în raliu, care surprind adversara și încântă fanii.
Pentru fanii Simonei Halep și pentru provocările care urmează, este un semn bun faptul că românca a reușit retur câștigător la minge de break, as contra break-point și răspunsuri din defensivă supraomenești.
3. Simona Halep rămâne în top după haoticul 2020
De șapte ani în Top 10, Simona Halep nu pare afectată în acest moment de haosul ce a guvernat anul 2021. Nivelul la care a ajuns se menține, plusurile sale nu pălesc, reverul este aceeași armă letală în lung de linie, iar diagonalele ei despică aerul așa cum o fac în toate zilele ei bune. Evident, este doar începutul. Însă în sport, un început ratat poate declanșa o derivă și doar un început bun îți dă șansa de a avansa.
Pentru Simona Halep, în optimile de la Gippsland Trophy, urmează un duel cu favorita 16 Laura Siegemund sau Destanee Aiava (Australia, 20 de ani).
  • Openul Australian... toate meciurile în direct și fără reclame numai pe Eurosport Player

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Tenis
Patrick Mouratoglou, mesaj emoționant de ziua Simonei Halep! Ce a postat antrenorul
IERI LA 07:46
Tenis
Simona Halep, la 31 de ani. Cu ce rămâne după un sezon în care ne-a adus aminte de "vintage Simo"
27/09/2022 LA 09:59