'Fran', cum este alintată de cei apropiați Francesca Jones, rupe barierele în tenis concurând cu opt degete la mâini și șapte degete la picioare. S-a născut cu un sindrom ereditar rar, displazie ectodermică. Acesta înseamnă, în termeni simpli, existența unor malformații ale mâinilor și picioarelor, defecte ale pielii și așa mai departe. Francesca a fost supusă, de-a lungul anilor, unor multiple intervenții chirurgicale, însă mâinile și picioarele sale nu au putut căpăta forma normală.
Însă 'Fran', fata din Leeds, a mers mai departe cu gândul de a deveni jucătoare profesionistă de tenis, deși este o provocare în sine să obțină o priză eficientă pe rachetă cu doar patru degete la fiecare mână, ori să obțină echilibrul în deplasare având trei degete la piciorul drept. "Spun mereu că cea mai mare plăcere în viață este să faci ceea ce oameni spun că nu poți face", este însă sinteza filosofiei lui 'Fran'.

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Rothesay Open Nottingham
Monica Niculescu și Caroline Dolehide au fost învinse în finala de dublu de la Nottingham
12/06/2022 LA 19:32
Am visuri mari și vreau să schimb percepția oamenilor. Provocările pe care le-am avut m-au făcut jucătoarea care sunt acum. Lumea se holbează la tine, primești tot timpul întrebări, uneori compătimire, alte ori - opusul - ură. | Francesca Jones
Corpul meu nu a fost făcut pentru a practica un sport, dar dacă oamenii pot face o mașină de la zero, dacă poți face un Rolls-Royce de la zero... Asta este atitudinea mea. Medicii mi-au spus că nu voi putea juca tenis. Riscul apariției unei accidentări este mai mare, am făcut deja 10 operații - așa că asta este ceva ce trebuie să iau în calcul și să gestionez. Până acum nu am avut nicio accidentare care să nu fi fost legată de sindromul de care sufăr. | 'Fran' Jones

Francesca Jones a obținut prima sa victorie în calificările unui Grand Slam

Victoria în fața Monicăi Niculescu reprezintă primul succes al Francescăi Jones în calificările unui Grand Slam. Ea mai jucase de două ori în calificările pentru Wimbledon: în 2018 a fost învinsă de a cincea favorită a tabloului Nicole Gibbs, iar în 2019 a cedat în set decisiv în fața polonezei Katarzyna Kawa, după ce reușise să câștige setul secund în tie-break.
Acum, după ce a învins-o la Dubai pe Monica Niculescu, fostă jucătoare de Top 30, Francesca Jones o va înfrunta în turul doi al calificărilor pe croata Jana Fett (fostă jucătoare din prima sută mondială, în prezent #209 WTA).
Primele puncte WTA le-a câștigat în 2016, la doar 16 ani, iar în 2019, după două titluri consecutive în circuitul ITF, și-a câștigat un wild-card din partea AELTC în calificările pentru Wimbledon. Acela a fost anul în care a rupt pentru prima dată bariera Top 300, în timp ce în prezent se află pe cea mai înaltă poziție ocupată vreodată - 241 WTA.
Cred că nimeni nu ar trebui să se lase limitat de ceea ce gândesc ceilalți. Știu că am avut multe de îndurat de-a lungul anilor în tenis și nu mă aștept să văd doar curcubee și unicorni în calea mea, dar sper să ajung în top. Pentru moment, este vorba doar despre multă muncă și împingerea limitelor cât se poate de mult. | Francesca Jones

Francesca Jones

Credit imagine: Getty Images

Vreau să ajung în Top 100, vreau să fiu unul dintre numele mari din tenis. | Francesca Jones
  • În acest moment, Francesca Jones este a cincea britanică în clasamentul WTA și cea mai tânără sportivă din Regat în Top 300 WTA.
  • 31 este cel mai bun loc ocupat de Jones în clasamentul mondial la junioare.
Tenis
OFICIAL | Cine vine în locul Simonei Halep la meciul cu Polonia din Billie Jean King Cup
30/03/2022 LA 15:03
Tenis
Horia Tecău a anunțat lotul pentru meciul cu Polonia! Simona Halep, racheta numărul 1 a României
18/03/2022 LA 16:08