În vârstă de 35 de ani, Jo-Wilfried Tsonga s-a devodeit a fi foarte afectat de moartea lui George Floyd, care a fost ucis de un ofițer de poliție în plină stradă. Fostul ocupant al locului 5 ATP, Tsonga, a simțit nevoia să vorbească public despre problemele de rasism pe care le-a înfruntat de-a lungul timpului.
https://i.eurosport.com/2020/06/03/2827365.jpg
Jucătorul în vârstă de 35 de ani a relatat într-un interviu pentru France TV cum a fost discriminat încă din copilărie din cauza culorii pielii sale. "Eram singurul copil al unui imigrant de culoare în clasa mea, vă închipuiți ce a urmat. Mai întâi au fost unele porecle, apoi micile insulte, când am ajuns să joc tenis la un club mereu mi se verificau actele când intram acolo".
Roland Garros
Tsonga s-a retras din tenis după un ultim spectacol la Roland Garros! Momente emoționante la Paris
24/05/2022 LA 16:56
În timp ce colegii mei nu erau niciodată controlați, eu eram mereu luat la întrebări. Au fost locuri în care mi se refuza accesul, deși prietenii mei aveau dreptul să între. Mi se spunea: 'Tu nu intri, dar voi puteți intră.' Am văzut că tată era uneori tratat cu dispreț sau inspira frică. Pentru mine era dureros. Sau am observat cum oamenii își ascundeau gențile când mă vedeau. Erau secvențe care îmi făceau foarte mult rău.Se spunea deja 'franco-camerunezul Yannick Noah', dar, ciudat, nu auzeai niciodată 'franco-românul Cedric Pioline'. Nu e nevoie să fii un geniu că să descoperi eroarea. Îl iubesc pe Cedric, nu are nimic de-a face cu el – Tsonga

Contextul protestelor violente din Statele Unite ale Americii

Pacea aparentă din Statele Unite ale Americii s-a încheiat brusc în momentul în care George Floyd, un bărbat de culoare, a fost “executat” în plină stradă de către polițist alb din Minneapolis. Prin urmare, mii de protestatari au ieșit pe străzi în mai multe orașe din SUA în ultimele zile pentru a protesta față de abuzurile poliției americane asupra persoanelor de culoare. Mai multe personalități din lumea tenisului au transmis mesaje de revoltă în urma moartea lui George Floyd. Naomi Osaka a și ieșit la proteste pe străzile din Minneapolis.
George Floyd ar fi încercat să cumpere țigări cu o bancnotă de 20 de dolari care ar fi fost falsă. Vânzătoarea a chemat poliția, iar Floyd se afla în mașina sa la momentul sosirii ofițerilor. Deși el nu a opus rezistență și era încătușat, unul dintre polițiști a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 9 minute, acesta rămânând într-un final fără aer. Acesta este doar unul dintre multele incidente de acest fel în care polițiștii americani comit abuzuri împotriva persoanelor de culoare din SUA. În cele din urmă, toți cei patru polițiști implicați în acest caz au fost concediați iar cel care și-a pus genunchiul pe gâtul lui Floyd a fost ulterior arestat și pus sub acuzare pentru crimă.
https://i.eurosport.com/2020/06/02/2827070.jpg
Roland-Garros
Tsonga, aplaudat de tot publicul care s-a ridicat în picioare în finalul meciului cu Ruud
24/05/2022 LA 16:11
Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
26/01/2022 LA 08:20