Numărul 44 WTA la dublu, Natela Dzalamidze a luat o decizie care cu siguranţă nu va fi privită cu ochi buni la Moscova, oraş în care, de altfel, s-a născut. Cu 29 de finale la dublu, sportiva de 29 de ani nu ar fi avut voie să meargă la Wimbledon. Pentru că toţi sportivii din Rusia şi Belarus sunt interzişi la turneul londonez, ca urmare a războiului declanşat în Ucraina.
Doar că Dzalamidze a hotărât să reprezinte de acum înainte Georgia, astfel că va putea fi prezentă pe iarba de la All England Club.Trebuie spus că demersul sportivei nu a fost unul "la cald", ea evoluând şi la Roland Garros - turneu în care ruşii nu au avut probleme să evolueze - sub steag neutru. Între timp, a obţinut cetăţenia gruzină, graţie tatălui său, care s-a născut în Georgia.
CITEȘTE ȘI:
National Bank Open
Simona Halep și "asul din mânecă", înaintea finalei de la Toronto cu Beatriz Haddad Maia
ACUM 24 MINUTE

Natela Dzalamidze a oferit primele explicații pentru schimbarea de cetățenie

Natela Dzalamidze a comentat schimbarea cetățeniei. Acum ea nu va juca pentru Rusia, ci pentru Georgia, iar acest lucru îi va permite să joace la Wimbledon: "Bineînțeles, sunt împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Sunt pentru pace și cred că în secolul 21 totul trebuie decis la masa negocierilor. Dar am făcut-o pentru mine, pentru cariera mea, pentru că vreau să pot concura la Jocurile Olimpice. Bineînțeles, nu a fost o decizie ușoară, pentru că vremurile sunt dificile.
Pentru prima dată m-am adresat WTA la începutul lunii martie - înainte de eliminarea rușilor de la Wimbledon. Am vrut doar să joc pentru Georgia pentru a putea juca în viitor la Jocurile Olimpice. Și dacă asta îmi va da ocazia să joc la Wimbledon, atunci de ce nu? Prin urmare, am completat documentele înainte de formarea cererilor pentru Wimbledon. Dar nu există un moment perfect pentru astfel de lucruri.
Acesta este ultimul an în care pot începe să joc pentru Georgia. Rusia are o echipă olimpică puternică și există îndoieli că Rusia va putea juca în Cupa Billie Jean King în 2023. Nu am avut niciun contact cu Federația Rusă de Tenis. A fost doar decizia mea, despre care au aflat la final. Nu am făcut-o pentru a mă face remarcată. Și nu pentru Wimbledon, ci pentru viitor. Am 29 de ani, acum am cel mai bun rating, iar în Georgia perspectivele mele vor fi mai bune", a spus ea pentru The Times.

Natela Dzalamidze nu e de acord cu interzicerea rușilor și bielorușilor la Wimbledon

În același timp, Dzalamidze a precizat că nu susține interzicerea jucătorilor ruși la Wimbledon: "Din păcate, toată această situație i-a scufundat pe ruși sub o presiune enormă. Dar ar trebui să nu se mai implice politica în sport. Îmi pare rău pentru toți sportivii ruși care nu pot concura. În afară de tenis și șah, majoritatea sporturilor i-au exclus pe ruși și cred că acest lucru este complet nedrept. Pentru că ei nu au făcut nimic. Pot spune cu siguranță că am avut întotdeauna relații strânse cu ucrainenii. Iar acum ei așteaptă niște declarații din partea noastră, dar noi nu putem influența situația în niciun fel", a declarat Dzalamidze, citat de The Times.
Exemplul Natelei Dzalamidze nu este singular în sportul mare. Cel mai cunoscut exemplu de sportiv care a ales să reprezinte altă ţară, pentru a putea participa la competiţii, este cel al rutierului rus Pavel Sivakov. În vârstă de 24 de ani, rutierul lui Ineos reprezintă acum Franţa.
Turneul de la Wimbledon se va desfășura în perioada 27 iunie-10 iulie 2022 și va fi în direct și în exclusivitate pentru România pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player.
National Bank Open
Simona Halep – Beatriz Haddad Maia, LIVE TEXT în marea finală de la Toronto, de la ora 20.30
ACUM 2 ORE
Tenis
Jessica Pegula a cedat nervos la Toronto! Ce i-a spus antrenorului despre Halep în timpul meciului
ACUM 3 ORE