Articol scris de Tibi Munteanu
La mai bine de jumătate de an după retragerea din tenis, Juan Martin del Potro trece, în continuare, printr-o perioadă delicată. Cariera sa a fost zdruncinată de accidentări, cu toate că potențialul a fost unul uriaș, reușind să ajungă chiar pe locul 3 mondial și să câștige un trofeu de Grand Slam.
Din 9 februarie argentinianul nu a mai pășit pe terenul de tenis, de la un meci jucat cu al său conațional, Federico Delbonis, care a fost și singurul lui meci de tenis din iunie 2019. Timp de trei ani a suferit din cauza accidentărilor atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Tenis
Nadal vede un singur jucător capabil să ducă mai departe moștenirea lăsată de el, Roger și Nole
22/02/2022 LA 06:58

Juan Martin del Potro nu se regăsește nici după retragere

Ajuns la 34 de ani, pe care îi împlinește chiar astăzi, Juan Martin del Potro nu e nici în prezent la o formă fizică corespunzătoare, cu toate că s-a retras din activitate de mai bine de jumătate de an. Fostul număr 3 mondial a povestit cât de greu i-a fost să treacă prin ultimii ani, în care a avut multiple probleme cauzate de accidentări, însă nici acum, după 7 luni de la ultimul său meci, nu se simte bine din punct de vedere fizic.
Fostul tenismen a povestit că încă are de înfruntat dificultăți în activități care pentru un sportiv par de neînchipuit să nu le practice, cum ar fi să alerge sau să poată urca scările.
"Am fost de curând în Elveția pentru un control la un doctor și am început un nou tratament. Mi-a fost recomandat de mai mulți jucători, mi-au spus că au avut rezultate. Imaginați-vă ce frustrare simțeam după fiecare tratament încercat sau după fiecare operație eșuată. Asta am trăit în ultimii trei ani și jumătate.
Astăzi pot merge din nou, dar nu pot alerga pe bandă, nu pot urca scările fără să simt durerea. Nu pot conduce o perioadă îndelungată. Asta e realitatea pe care o trăiesc. E greu, dar încerc să mă adaptez, să trăiesc cât se poate de frumos, în ciuda tuturor problemelor”, a declarat Juan Martin del Potro.

Carieră zdruncinată de accidentări

Argentinianul n-a avut o carieră de invidiat, cu toate că are un palmares impresionant și a fost de multe ori în competiție cu cei mai buni practicanți ai acestui sport, însă de multe ori s-a confruntat cu probleme de sănătate, accidentări, recidive și momente în care a căzut psihic din cauza problemelor întâmpinate. Del Potro a ținut să evidențieze faptul că accidentările suferite i-au influențat în mod decisiv cariera.
"Eu nu pot accepta viața fără tenis. N-am avut o trecere treptată, nu eram pregătit. Habar n-am cum reușesc ceilalți sportivi să treacă prin așa ceva liniștiți.
Eu am fost numărul trei în lume, apoi mi-am rupt genunchii și acum sunt aici, nu mai am nimic. Am tot încercat să mă recuperez, dar după turneul de la Buenos Aires, ultimul la care am jucat, am zis că mi-a ajuns”, a spus argentinianul.
Citește și:

"Del Potro e cel mai ghinionist tenismen din lume"

În urmă cu câteva luni, unchiul numărului 3 în clasamentul ATP, Toni Nadal, îl descria pe tenismenul argentinian ca fiind cel mai ghinionist din lume, având mai tot timpul probleme cu accidentările, de multe ori în momente în care jocul său era unul sclipitor.
"Del Potro e cel mai ghinionist jucător de tenis din întreaga lume. Dacă n-ar fi suferit atât de multe accidentări, ar fi ajuns cu siguranță lider mondial și s-ar fi bătut de la egal la egal cu Djokovic, Nadal, Federerși chiar Murray.
Loviturile lui sunt extraordinare, jocul lui era unul foarte consistent și avea o predispoziție mentală magnifică pentru a concura la cel mai înalt nivel. A fost foarte ghiinionist pentru că a jucat cu probleme fizice de mulți ani. Tot ce a realizat are un merit enorm pentru că e foarte greu să concurezi cu cei mai buni când nu stai bine fizic", a spus Toni Nadal despre del Potro.
https://i.eurosport.com/2022/02/06/3306102.jpg
Juan Martin del Potro a câștigat în total 22 de turnee în întreaga sa carieră, însă unul singur de Grand Slam, US Open în 2009 după o finală cu Rafael Nadal, iar cea mai bună clasare a fost pe locul 3 mondial. De asemenea, sportivul argentinian are și două medalii la Jocurile Olimpice, ambele la simplu, argint la ediția din 2016 de la Rio și bronz la cea din 2012, organizată la Londra.
Tenis
Juan Martin Del Potro și 10 realizări incredibile din cariera sa
09/02/2022 LA 15:18
Argentina Open
Del Potro a disputat ultimul meci al carierei! Gestul care spune totul despre "Turnul din Tandil"
09/02/2022 LA 02:48