Daniil Medvedev (4 ATP) l-a învins pe Rafael Nadal (2 ATP) și va juca finala ediției 2020 a Turneului Campionilor, împotriva lui Dominic Thiem - învingător într-un meci-thriller în fața lui Novak Djokovic.
Preț de un set și jumătate în semifinala începută sâmbătă și terminată dincolo de miezul nopții, Nadal a reușit să limiteze stricăciunile provocate de jocul versatil al rusului. În primul set, un singur game slab al lui Medvedev i-a asigurat victoria lui Nadal, spaniolul având procentaj de sută la sută pe mingile de break: a anulat trei astfel de oportunități ale rusului la 1-1, apoi a profitat din plin de primul moment în care Medvedev nu a mai pus în teren primul serviciu, în game-ul cu numărul opt. În start de meci, rusul jucase cu primul serviciu toate cele 16 puncte pe lansare până la 3-3, însă mai departe au urmat patru puncte disputate pe serviciul său al doilea, pe care le-a pierdut fără excepție. Nadal și-a adjudecat astfel primul set.
Rusul i-a aplicat lui Nadal un prim șoc în debut de set doi, câștigând 12 dintre primele 13 puncte și punând pe tabelă un neașteptat 3-0. Intensitatea lui Nadal scăzuse dramatic, însă în egală măsură jocul rusului devenise brusc irezistibil. La fel de surprinzător însă, odată ajuns la 4-1, Medvedev s-a prăbușit, cedându-și serviciul de două ori consecutiv, astfel încât Nadal a ajuns să servească pentru victorie, la 5-4. De această dată, scurtcircuitul total s-a produs de partea cealaltă a fileului, "Matadorul" predându-și serviciul fără punct câștigat. Chiar dacă a reușit să se adune pentru a ajunge în tie-break, Nadal nu a mai reușit să degaje vreun moment siguranță: Medvedev s-a obișnuit cu multele mingi tăiate venite de pe reverul lui Rafa, și-a capacitat din ce în ce mai clar reverul, dominând cap-coadă tie-break-ul. Creșterea evidentă din jocul rusului s-a transpus, în cifrele statisticii, într-un salt de la 10 lovituri câștigătoare în primul set la 21 în al doilea, numărul de greșeli neforțate rămânând constant, la 10, rusul dominând clar în această secvență a jocului schimburile cele mai lungi.
Tenis
Andy Roddick știe cine e jucătorul care se poate compara cu Federer, Nadal & Djokovic: "E singurul"
IERI LA 11:54
Setul decisiv a stat sub dominația rusului, care după o minge de break ratată în primul game, a reușit să spulbere rezistența lui Nadal la scorul de 3-3. Selecția loviturilor spaniolului a devenit din ce în ce mai puțin eficientă, iar rusul a cules roadele, plusând cu lovituri decisive și inspirație, returul fiindu-i tot mai eficient.
Medvedev a întrerupt astfel o serie de 71 de meciuri consecutive câștigate de Nadal după adjudecarea primului set.

Medvedev - Nadal: 3-6, 7-6(4), 6-3. Desfășurarea semifinalei, cadru cu cadru

Game, set, meci și calificare în finală pentru Daniil Medvedev. Rusul obține un nou break, punând capăt partidei după două ore și 40 de minute, cu 6-3 în setul decisiv.
 • Medvedev este jucătorul mai bun în aceste minute și confirmă lejer break-ul.
Break Medvedev. Este un meci în care cele mai mici ezitări sunt taxate prompt, iar game-ul șapte din decisiv nu face excepție. Medvedev fructifică a treia minge de break, trecând în avantaj, 4-3. La 30-0, Nadal a executat un voleu prea moale, iar rusul a demarat revenirea, pasând energic. Nadal s-a jucat mai departe cu șansele, într-un game în care a părut că nu își poate organiza ideile: după ce a salvat prima minge de break a rusului cu al doilea său as din partidă, spaniolul a continuat să insiste cu urcările la fileu și a irosit minge de game cu un nou voleu ezitant. Nadal a salvat o a doua minge de break a lui Medvedev mizând inspirat pe contre-pied după un serviciu solid, însă rusul a venit mai departe peste el, ca un tăvălug, iar a treia minge de break i-a fost fatală spaniolului, care nu a mai reușit să citească intențiile rusului, facilitându-i acestuia o finalizare facilă cu smash-ul.
 • Nadal revine de la 15-30, executând din nou magistral o combinație serviciu-voleu și, trecând pe la egalitate, își apără serviciul, pentru 3-2. Spaniolul continuă să insiste și să aibă succes cu serii de execuții slice de pe rever.
 • Deși niciunul dintre jucători nu poate pretinde în acest moment că au un joc curat, ratările venind de ambele părți, costisitor, se merge mai departe pe serviciu în decisiv. Nadal își croiește drum spre 2-1, însă deși începe game-ul de retur excelent, agățând un voleu pe care îl trimite înapoi într-un unghi scurt imparabil, nu îl poate împiedica pe Medvedev să ducă scorul la 2-2. La 30-30, deranjat de mingea lungă a rusului, Nadal a ratat un forehand în lung de linie important.
 • Medvedev își începe evoluția pe serviciu în decisiv cu hold la zero, securizat prin al 11-lea său as. Nadal a ratat din nou ținta de puțin cu forehandul, iar banda fileului pare a fi "made in Rusia" în acest moment. 1-1
Medvedev amenință chiar din primul game al setului decisiv, însă Nadal strânge rândurile și rezistă, anulând o minge de break. 1-0 pentru iberic în decisiv.
Medvedev câștigă setul doi, 7-4 în tie-break, după ce Nadal a servit pentru victorie la set și 5-4! Rusul a reușit din nou să facă ajustările potrivite, reușind să trimită 21 de lovituri câștigătoare în terenul lui Nadal, cu același număr de greșeli neforțate ca în primul set (10). Nadal, cu raport 8-5 winners / UEs, a ezitat când a servit pentru meci și a plătit scump, seria sa pozitivă fiind încadrată de două reprize ucigătoare din partea lui Medvedev.
 • Nadal a închis robinetul de greșeli, însă Medvedev reușește să își adjudece primul punct la retur devreme în tie-break, având lipici la linie și trimițând decisiv spre forehandul lui Rafa. Rusul găsește apoi serviciu câștigător, iar mai departe face spectacol cu un rever executat din săritură, nu doar foarte frumos, ci și foarte eficient, pentru 4-1. Nadal reduce diferența apărându-și serviciul, însă ajuns la retur atacă neinspirat din teren pe direcția lui Medvedev, iar rusul îl pedepsește, deși trimite mingea cu rama! - pentru 5-3. Rusul își oferă trei mingi consecutive de set și obține victoria chiar contra serviciului lui Nadal, după ce defensiva acestuia cedează.
Setul doi se decide în tie-break, după ce Nadal își câștigă serviciul la 15.
Medvedev a revenit la cârma jocului. După ce părea cu un picior și jumătate pe culoarul spre vestiare, Medvedev își recapătă siguranța pe serviciu, asigurându-și tie-break-ul în setul secund printr-un hold la 15. Iar la diferență de doar câteva minute, după ce a servit pentru calificarea în finală, Nadal servește pentru a rămâne în setul doi.
Nadal a servit pentru victorie, dar a cedat break la zero! Numărul doi mondial pare că își pierde concentrarea, ratează consecutiv terenul, iar o execuție complet ratată pune capac evoluției modeste a spaniolului din acest game, în fața unui Medvedev care a returnat mai dezinvolt.
Al doilea break consecutiv pentru Nadal! Rafa a prins exact stilul de joc prin care să îl tulbure pe Medvedev și câștigă break-ul printr-un lob care sancționează un voleu neinspirat al rusului.
 • Nadal pune al treilea game consecutiv pe tabelă, câștigându-și la 15 lansarea. A șters cu buretele startul excelent de set al rusului.
Break Nadal! După ce a fost amenințat pe lansare, ibericul îl hărțuiește pe Medvedev la retur și, după ce rusul s-a salvat în primă fază cu as, spaniolul convertește a doua minge de break avută, printr-un passing de forehand hotărât. Va servi cu mingi noi pentru a egala scorul la 4 în setul doi.
Nadal salvează minge de dublu-break și 5-1 pentru Medvedev! Rafa nu este în siguranță pe lansare nici la 30-0, însă reușește să apere mingea de dublu break a rusului cu servicii aspre.
 • Medvedev lasă impresia că ar fi din nou vulnerabil, după ce deschide tura pe lansare cu dublă greșeală, însă Nadal ratează de puțin linia cu forehandul în punctul următor, iar rusul pune rapid lucrurile la punct, lovind din nou excelent cu reverul în drum spre 4-1. Nadal și-a arătat clar dezamăgirea după ratarea de pe forehand și are și de ce.
 • Nadal se scutură și întrerupe seria lui Medvedev, cu un hold la zero, prin care duce scorul la 1-3.
Ce replică dă Medvedev! Rusul câștigă 12 dintre primele 13 puncte jucate în start de set doi, obținând break-ul după o dublă greșeală a lui Nadal. Sunt minute de aur pentru Daniil, care nu a câștigat până acum vreun meci în fața lui Nadal, însă i-a pus probleme mari ibericului și anul trecut la Londra, și în finala de la US Open 2019: reverul este brici, deplasarea și selecția loviturilor la parametri optimi.
Nadal câștigă primul set al semifinalei cu Medvedev, 6-3! Nu este simplu pentru Nadal nici în acest ultim game, însă ibericul inventează un demi-voleu de excepție și închide setul inaugural după 47 de minute. Este primul set pierdut de Medvedev la această ediție a Turneului Campionilor.
Break la zero obținut de Nadal! După ce în primele trei ture pe lansare a jucat doar cu primul serviciu, rusul suferă un scurtcircuit și pierde toate cele patru puncte începute cu serviciul doi, Nadal simțind imediat și lovind decisiv în două rânduri cu forehandul, convertind în cele din urmă după un raliu în care l-a exasperat pe rus cu slice-ul.
 • Nadal reușește să evite de această dată complicațiile pe serviciu, avansând la 4-3.
 • Medvedev egalează la 3, având o medie de doar 90 de secunde per game de serviciu. Nadal - peste șase minute!
 • Cu o frecvență a primului serviciu abia trecută de 40%, Nadal muncește din greu pentru a-și apăra serviciul, fiind condus din nou în start de game de un Medvedev inspirat din spatele terenului. Spaniolul apelează la serviciu-voleu pentru a lua o necesară gură de oxigen, iar de acolo nu mai are probleme în drumul spre 3-2. Iar imaginea serii: Thiem "spionează" din înaltul tribunei.
 • Medvedev se impune mult mai ușor pe serviciu, în condițiile în care în primele două game-uri a jucat doar cu prima minge (de 11 ori). 2-2
Primele mingi de break apar pe serviciul lui Nadal, dar Medvedev le ratează pe toate trei. Fileul intervine în favoarea rusului în start de game trei, iar tura pe lansare a lui Nadal se transformă rapid într-un semimaraton. Ibericul este nevoit să revină în două rânduri până la 30-30, apoi nu poate fructifica prima minge de game, întrucât Medvedev se apără excelent în fața forehandului său și găsește passingul pentru a duce game-ul la egalitate și prelungiri. După doar 13 minute, Rafa este nevoit să înfrunte prima minge de break, pe serviciul doi: rusul forțează și greșește, însă problemele de pe forehand continuă pentru iberic și astfel rusul obține a doua minge de break. Nadal speculează plecarea anticipată a rusului spre exterior, găsind serviciul decisiv la teu. Medvedev simte că are o șansă în acest game și obține a treia minge de break, lovind decisiv cu dreaota în lung de linie la capătul unui raliu de 20 de lovituri. Din nou, Nadal iese din încurcătură direct prin serviciu, iar mai departe scapă basma curată după o scurtă visătoare și închide jocul cu un nou serviciu în careul de avantaj la cae rusul nu știe cum să se așeze.
 • Medvedev se lansează avântat pe serviciu, își etalează cea mai bună versiune a reverului în diagonală și își face astfel tura pe lansare ușoară. Nadal îi smulge totuși un punct, printr-un forehand marcă-înregistrată.
 • Nadal deschide partida la serviciu, conform dorinței exprimate de Medvedev după câștigarea tragerii la sorți. Vedem deja primele schimburi prelungite, spaniolul îi lansează câteva invitații la atac rusului, folosește slice-ul, iar tactica sa funcționează. Spaniolul se impune la 30.
 • Rafael Nadal și Daniil Medvedev au intrat pe teren, pentru duelul din semifinale. Pe lângă Spania și Rusia, Franța este și ea reprezentantă, de către arbitra de scaun Aurelie Tourte. Turneul Campionilor va încorona un nou campion la despărțirea de Londra, la capătul finalei de duminică, transmisă în direct de Eurosport. Va fi al șaselea câștigător diferit la ATP Finals în șase ediții.

Nadal - Medvedev, al patrulea duel direct

Nadal, care în acest an a ajuns la 20 de titluri de Grand Slam câștigate, este la două victorii distanță de cel mai important trofeu care îi lipsește din palmares și începe duelul din semifinale cu record perfect în fața adversarului direct (3-0). Nadal joacă pentru a șasea oară în semifinalele Turneului Campionilor, având până acum doar două prezențe în meciul pentru trofeu, ambele pierdute.
Această a doua semifinală îi aduce față în față pe cel mai vârstnic și cel mai tânăr semifinalist de la Turneul Campionilor 2020. La fel ca și Djokovic și Thiem, Nadal (34 ani) și Medvedev (24 de ani) se înfruntă pentru al doilea an consecutiv la ATP Finals, dar într-o fază superioară. În 2019, Nadal a salvat o minge de meci în fața lui Medvedev, obținând victoria cu 7-4 în tie-break, după ce fusese condus cu 5-1 în decisiv de rus. Medvedev recunoaște, auto-ironic, că a clacat în acel meci.

Nadal încearcă să dea lovitura la ultima ediție londoneză a Turneului Campionilor

Turneul Campionilor se desparte de Londra având o distribuție stelară în semifinală: este doar a zecea oară în istorie când primii patru jucători din clasamentul mondial ajung în careul de ași la "finala sezonului", anunță statisticienii ATP. Iată care au fost edițiile în care tenismenii din Top 4 au jucat în semifinale:
 • 2020, Londra: #1 Novak Djokovic, #2 Rafael Nadal, #3 Dominic Thiem, #4 Daniil Medvedev
 • 2004, Houston: #1 Roger Federer, #2 Andy Roddick, #3 Lleyton Hewitt, #4 Marat Safin
 • 1990, Frankfurt: #1 Stefan Edberg, #2 Boris Becker, #3 Ivan Lendl, #4 Andre Agassi
 • 1989, New York: #1 Ivan Lendl, #2 Boris Becker, #3 Stefan Edberg, #4 John McEnroe
 • 1986, New York: #1 Ivan Lendl, #2 Boris Becker, #3 Mats Wilander, #4 Stefan Edberg
 • 1984, New York: #1 John McEnroe, #2 Jimmy Connors, #3 Ivan Lendl, #4 Mats Wilander
 • 1983, New York: #1 Ivan Lendl, #2 John McEnroe, #3 Jimmy Connors, #4 Mats Wilander
 • 1982, New York: #1 John McEnroe, #2 Jimmy Connors, #3 Ivan Lendl, #4 Guillermo Vilas
 • 1979, New York: #1 Bjorn Borg, #2 Jimmy Connors, #3 John McEnroe, #4 Vitas Gerulaitis
 • 1973, Boston: #1 Ilie Nastase, #2 John Newcombe, #3 Jimmy Connors, #4 Tom Okker
Tenis
Simona Halep și-a aflat programul de la Cincinnati, ultimul turneu de pregătire pentru US Open
IERI LA 05:42
Tenis
OFICIAL | Novak Djokovic, OUT și de la Cincinnati, după Montreal! Situație imposibilă pentru sârb
12/08/2022 LA 16:31