Dominic Thiem va juca pentru al doilea an consecutiv finala Turneului Campionilor, după ce a reușit, sâmbătă, a 300-a victorie a carierei, la capătul unui meci extrem de intens, cu o desfășurare nebună, împotriva lui Novak Djokovic. Thiem s-a impus cu 7-5, 6-7(10), 7-6(5), și așteaptă mai departe învingătorul semifinalei a doua, dintre Rafael Nadal (2 ATP) și Daniil Medvedev (4 ATP), meci transmis în direct pe Eurosport 2, începând cu ora 22:00.
Austriacul în vârstă de 27 de ani a trimis 50 de lovituri câștigătoare de-a lungul a două ore și 54 de minute de luptă crâncenă cu jucătorul care a dominat Turneul Campionilor în ultimii zece ani (șase finale în precedentele șapte participări). Thiem a convertit unica minge de break a primului set, însă nu a reușit să fie la fel de eficient în tie-break-ul setului secund, Djokovic forțând intrarea în decisiv după ce a salvat patru mingi de meci. După 66 de minute, Djokovic își asigura supraviețuirea în turneu, adjudecându-și tie-break-ul cu 12-10, lansându-se spre decisiv cu un plus evident la capitolul moral, prin maniera în care adversarul său a ratat închiderea meciului în minimum de seturi. Dacă pe prima și ultima dintre cele patru mingi de meci avute de Thiem, Djokovic a jucat magistral pe lansare, trimițând mai întâi un serviciu câștigător și lansând apoi unul dintre legendarele sale lovituri de dreapta câștigătoare în clipe de presiune, austriacul a fost unicul "vinovat" la 7-6 și 9-8, când a comis dublă greșeală, apoi s-a pripit cu un atac de forehand.
Thiem a dat o nouă dovadă că s-a maturizat enom în ultimul timp și că, în acest moment, este unul dintre cei mai puternici competitori din punct de vedere mental, nu doar fizic - un aspect al jocului asupra căruia, de altfel, austriacul a insistat în timpul discursului de învingător. Deși semifinala din O2 Arena a început să aducă din ce în ce mai mult cu maratonul dintre Djokovic și Thiem de la Australian Open 2020, de această dată austriacul a avut nervii mai tari, fiind răsplătit în cele din urmă pentru agresivitatea sa, în tie-break, când a răsturnat balanța cu șase puncte consecutive, revenind în forță și decisiv, după ce Djokovic luase avantaj de 4-0.
Wimbledon
S-a întors "mașinăria" Nole? Djokovic e în optimi la Wimbledon, după o victorie clară cu Kecmanovic
ACUM 8 ORE

Thiem - Djokovic, 7-5, 6-7(10), 7-6(5). Desfășurarea partidei, pas cu pas

Primul finalist de la Turneul Campionilor se decide la tie-break! Thiem începe dezamăgitor, cu dublă greșeală (a mai făcut una la minge de meci, în tie-break-ul anterior). Iar Djokovic se desprinde pe tabelă, la 3-0, grație serviciului impecabil. Mai departe, o dreaptă ratată de Thiem îi aduce liderului mondial al doilea punct pe retur și 4-0 pe tabelă. Numărul trei mondial câștigă primul punct în tie-break printr-un as (4-1 pentru Djokovic), apoi recuperează unul dintre mini-break-uri cu o combinație excelentă, încheiată cu cross câștigător. Se schimbă terenurile la egalitate perfectă de puncte câștigate în meci: câte 114, în acest tie-break Djokovic având însă avantaj de 4-2.
Iar revenirea lui Thiem continuă, după un raliu pe care autriacul l-a gestionat perfect, smulgând în cele din urmă greșeala sârbului. Campionul de la US Open egalează la 4, după un rever greșit de Djokovic, apoi trece în avantaj, printr-un serviciu câștigător. Lovind excelent cu reverul, Thiem câștigă al șaselea punct consecutiv și obține a cincea și a șasea minge de meci, la 6-4! Sârbul mai salvează o dată, cu serviciul, însă a șasea minge de meci este cu noroc pentru austriac!
 • Retururile ratate sunt cele care îl înfurie cel mai mult în acest meci pe Djokovic. Unul dintre ele vine la scorul de 5-5 și 30-30, iar strigătul său scutură toate particulele de praf din pustia O2 Arena. Thiem ajunge din nou la un game de victorie, la 6-5.
 • Djokovic nu se lasă intimidat, nici destabilizat de doza mare de șansă pe care Thiem o primește din partea fileului, își trimite dreapta câștigător și duce scorul la 5-5.
 • Thiem nu are nici el un game ușor pe serviciu, după un rever câștigător furios și iute al sârbului, însă scapă și el, ca și Djokovic, fără break-point, trimițând al zecelea său as la 30-30 și pășind ferm mai departe către 5-4.
 • După șapte game-uri disputate în decisiv, vedem un prim game strâns, pe lansarea lui Djokovic. Sârbul iese însă din încurcătură prin servicii decisive. 4-4 în decisiv
 • Scorul devine 3-3. Rubrica din statistică la care Djokovic a crescut constant în partidă este cea a retururilor trimise în teren. De la aproximativ 60% în primul set, a câștigat peste 20 de procente. Însă în decisiv, nu sunt deocamdată probeleme cu apărarea serviciului. Între timp, Thiem a trecut de 40 de lovituri câștigătoare
 • Vedem calmul dintre două furtuni, după un consum mare de energie, dar mai ales după uzura mentală din setul doi, având certitudinea că finalul va fi, oricum, încins. Pentru moment se merge însă cap la cap, rapid, pe serviciu, spre 2-2, cu cel mult un punct smuls la retur. Thiem se remarcă la un voleu ferm, însă nu sunt multe de consemnat.
 • Pentru prima dată într-un set din acest meci, Dominic Thiem servește primul. Se impune autoritar în deschiderea decisivului, la 0. Prima semifinală a intrat în a treia oră de joc.
Deși statistica setului doi îi este favorabilă lui Thiem, austriacul nu a mai gestionat la fel de bine ca în primul set momentele-cheie. Campionul de la US Open a încheiat pe plus, cu 18 lovituri câștigătoare și 16 greșeli neforțate, spre deosebire de sârb (9-11). Djokovic a returnat mai aspru și mai deranjant în final de set doi, a reușit două serii bune în tie-break (4 puncte de la 0-2 și 3 puncte de la 9-10), evitând la limită eliminarea din turneu.
Novak Djokovic câștigă un tie-break roller-coaster în finalul setului doi (12-10) și trimite partida în set decisiv, după ce a salvat patru mingi de meci: pe prima printr-un serviciu uriaș, apoi următoarele două pe greșeli ale lui Thiem, care a comis dublă greșeală la 7-6 și a ratat cu dreapta la 9-8, deși avusese din nou serviciul. Djokovic a găsit un forehand excelent la a patra minge de set avută de austriac, declanșând o serie câștigătoare de puncte ce i-au adus intrarea în set decisiv, după 66 de minute de luptă în setul secund.
 • Având tie-break-ul asigurat, Djokovic pune presiune pe adversarul său încă din startul game-ului, printr-un retur excelent în lung de linie. Thiem comite dublă greșeală și pare că nu mai are mintea lucidă, oferindu-i sârbului două mingi consecutive de set. Fluctuațiile din jocul său sunt evidente în acest moment, însă Dominic răspunde bine și anulează mingile de break avute de sârb, iar apoi, din preajma fileului, convertește a doua minge de 6-6.
 • Djokovic dă "reset" cu hold la zero - la fel ca în start de set doi (pentru 5-4). Thiem egalează (5-5), deși a ezitat la scorul de 30-0, însă mai departe sârbul ajunge tot fără emoții la 6-5, austriacul făcând risipă de efort în defensivă, fără a putea capitaliza.
Thiem salvează minge de break. Jucând cu serviciul doi, Domi devine vulnerabil. La 30-30, austriacul forțează cu dreapta și ratează terenul, oferindu-i lui Djokovic prima minge de break a partidei. Liderului mondial nu îi vină să creadă când ratează returul, iar Thiem sprintează de acolo spre 4-4, lovind din nou decisiv cu superbul său rever cu o mână.
 • Thiem rămâne extrem de concentrat pe serviciu, reușind al doilea hold la zero (în total, are o serie de 11 puncte câștigate consecutiv pe lansare), pentru 3-3. După două ture complicate pe lansare, Djokovic pune lucrurile la punct pe lansare, impunându-se fără emoții la 15.
Prim break point anulat în această semifinală de la Turneul Campionilor. Novak Djokovic scapă dintr-o situație complicată, în momentul în care, după un forcing apăsat, Thiem ratează cu dreapta în lung de linie, irosind astfel minge de break. Elevul lui Nicolas Massu nu își mai poate regla tirul până la final de game, iar Djokovic schimbă terenul având din nou avantaj pe tabelă, 3-2. Iar Patrick Mouratoglou apreciază că liderul mondial este ca o oală sub presiune gata să explodeze.
 • Thiem răspunde cu hold autoritar, la 15, iar Djokovic trece în avantaj la 2-1 după ce înnăbușă cu un as seria sprintul austriacului de la 40-0 spre egalitate.
 • Djokovic are o reacție de mare campion: deschide setul doi cu hold la zero, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Evită repetarea situației din partida cu Medvedev, când seria sa negativă s-a prelungit și i-a compromis total șansele.
Dominic Thiem câștigă primul set în fața lui Novak Djokovic, 7-5, în 51 de minute. Într-un prim set în care diferențele au fost minime, câteva lovituri puse pe tușă în momente importante de Thiem și precizia în fazele finale au făcut diferența în favoarea austriacului. Campionul de la US Open a lovit unul dintre cele mai bune forehanduri din acest meci pentru a-și procura singura minge de break din setul inaugural, a convertit, nelăsându-i apoi nicio șansă sârbului de a recupera break-ul.
Djokovic nu se află într-o poziție prea confortabilă: din 11 meciuri directe cu Thiem, a revenit o singură dată după ce a pierdut primul set.
Break Thiem! Numărul trei mondial preia conducerea pe tabelă, 6-5, reușind să taxeze prompt mingea mai scurtă a lui Djokovic pentru a-și crea avantaj. Austriacul se apără mai departe excelent, iar Djokovic cedează primul break în partidă cu un voleu trimis în fileu.
 • Thiem sărbătorește cu pumnul strâns lovitura meciului - un lob ce aterizează în teren parcă pus cu mâna, oprind la timp revenirea năvălnică a lui Djokovic, pentru a duce scorul la 5-5.
 • La încheierea primelor 35 de minute ale semifinalei, Novak Djokovic păstrează pasul în față pe tabelă, 5-4 în fața lui Thiem, având însă doar un punct în plus (25-24). Austriacul are și mai multe lovituri câștigătoare, și mai multe greșeli neforțate.
 • Djokovic are de gestionat și el un moment delicat, la 0-30 pe serviciu, însă revine chiar mai clar decât a făcut-o Thiem în game-ul precedent, câștigând patru puncte consecutiv. Dominic a sperat să își procure primele mingi de break jucând pe contre-pied, însă a ratat ținta, iar de la 30-30 serviciul lui Novak a funcționat brici. #1 ATP are 4-3.
 • Dreapta îi trădează puțin pe Dominic Thiem în acest start de meci. A cincea greșeală neforțată de pe forehand îi oferă speranțe lui Djokovic, la 0-30, însă reverul îl scoate din încurcătură pe austriac. După un prim game cu egalitate, tabela continuă să arate zero în dreptul mingilor de break, iar Thiem egalează la 3.
 • Cu un singur punct pierdut în spatele primului serviciu, Djokovic ajunge fără emoții la 3-2.
 • Liderul mondial degajă siguranță în start de meci, însă primul hold la zero apare în dreptul lui Thiem, care trimite câteva trasoare cu serviciul, imparabil. Tot austriacul a oferit și faza începutului de meci, accesând la timp frânele și evitând astfel să atingă fileul - lucru interzis de regulament. 2-2
 • Novak Djokovic deschide prima semifinală cu serviciul. Se joacă tare din start, fără tatonare. Sârbul se impune pe lansare, la 30, pentru 1-0. Thiem ratează ținta de două ori, însă risipește emoțiile după ce a fost condus în startul game-ului pe serviciu, încheind la rândul său cu hold la 30.
 • O2 Arena este pregătită pentru duelul dintre Djokovic și Thiem, care își fac intrarea de gală pe teren.

Djokovic - Thiem, al 12-lea meci direct

Sârbul în vârstă de 33 de ani a fost ultimul jucător care a obținut biletul pentru semifinale, vineri după-amiază, prin victoria cu 6-3, 7-6(4) în fața lui Alexander Zverev. Însă Djokovic are un avantaj clar în fața celorlați semifinaliști de la Londra: este singurul care a câștigat în trecut Turneul Campionilor. Și nu o dată, ci de cinci ori, "Nole" vizând acum egalarea recordului absolut de șase victorii deținut de elvețianul Roger Federer.
La ediția aniversară de 50 de ani a Turneului Campionilor, între Novak Djokovic și a șaptea sa finală în ultimele opt participări stă Dominic Thiem, 27 de ani, proaspăt intrat în rândul deținătorilor de titluri de Grand Slam, prin victoria de la US Open. Austriacul a fost primul jucător calificat matematic în careul de ași, grație victoriilor cu Tsitsipas și Nadal, însă a pierdut ultimul meci din grupă, după o evoluție ștearsă în fața lui Rublev.
 • Dominic Thiem încearcă sâmbătă să obțină victoria cu numărul 300 a carierei.
Citește și: Careul oamenilor din umbră. Duelul "lojelor" în semifinalele Turneului Campionilor
Ziua a șaptea de la Turneul Campionilor programează în prima sesiune al 12-lea meci direct dintre Novak Djokovic și Dominic Thiem. Sârbul a câștigat șapte dintre aceste partide, iar Thiem - patru. În cazul unui nou succes, Thiem ar deveni doar al doilea jucător după Andy Murray cu câte cinci victorii în fața fiecărui membru al tripletei Federer - Nadal - Djokovic.
Djokovic și Thiem se înfruntă pentru a treia oară la Turneul Campionilor, victoriile fiind împărțite până acum. Constanta duelurilor lor din O2 Arena: echilibrul. Ambele meciuri au avut nevoie de set decisiv și cel puțin în tie-break. În 2016, Nole a revenit și s-a impus după ce pierduse primul set cu 10-12 în tie-break, în timp ce anul trecut victoria i-a revenit lui "Domi", după ce primul și ultimul set s-au încheiat cu tie-break.
 • În semifinala a doua, transmisă de asemenea în direct pe Eurosport 2 și în format LIVE TEXT pe eurosport.ro, Rafael Nadal (2 ATP) îl înfruntă pe rusul Daniil Medvedev. Spaniolul este la două victorii distanță de cel mai important trofeu care îi lipsește din palmares și începe duelul din semifinale cu record perfect în fața adversarului direct (3-0).
Turneul Campionilor se desparte de Londra având o distribuție stelară în semifinală: este doar a zecea oară în istorie când primii patru jucători din clasamentul mondial ajung în careul de ași la "finala sezonului", anunță statisticienii ATP. Iată care au fost edițiile în care tenismenii din Top 4 au jucat în semifinale:
 • 2020, Londra: #1 Novak Djokovic, #2 Rafael Nadal, #3 Dominic Thiem, #4 Daniil Medvedev
 • 2004, Houston: #1 Roger Federer, #2 Andy Roddick, #3 Lleyton Hewitt, #4 Marat Safin
 • 1990, Frankfurt: #1 Stefan Edberg, #2 Boris Becker, #3 Ivan Lendl, #4 Andre Agassi
 • 1989, New York: #1 Ivan Lendl, #2 Boris Becker, #3 Stefan Edberg, #4 John McEnroe
 • 1986, New York: #1 Ivan Lendl, #2 Boris Becker, #3 Mats Wilander, #4 Stefan Edberg
 • 1984, New York: #1 John McEnroe, #2 Jimmy Connors, #3 Ivan Lendl, #4 Mats Wilander
 • 1983, New York: #1 Ivan Lendl, #2 John McEnroe, #3 Jimmy Connors, #4 Mats Wilander
 • 1982, New York: #1 John McEnroe, #2 Jimmy Connors, #3 Ivan Lendl, #4 Guillermo Vilas
 • 1979, New York: #1 Bjorn Borg, #2 Jimmy Connors, #3 John McEnroe, #4 Vitas Gerulaitis
 • 1973, Boston: #1 Ilie Nastase, #2 John Newcombe, #3 Jimmy Connors, #4 Tom Okker
Wimbledon
Este bun sau nu coaching-ul în ATP? Novak Djokovic a dat verdictul: "Spre asta înclin mai mult!"
ACUM 10 ORE
Wimbledon
Rafael Nadal a vorbit la Wimbledon despre retragere: "Acum câteva săptămâni eram aproape..."
ACUM 14 ORE