Turneul Campionilor 2020 este o nouă piatră de încercare pentru Dominic Thiem, tenismenul dintre generații care pare că are mereu ceva de demonstrat, pentru că lumea tenisului îl vede drept principalul pericol pentru granzii Djokovic, Nadal și Federer. Austriacul este jucătorul cu cea mai constantă evoluție în turneele de Mare Șlem în 2020: a jucat finală în Australia, a triumfat la US Open și și-a adăugat un sfert de finală la Paris – o succesiune mai bună decât a avut chiar și liderul mondial Novak Djokovic (titlu, finală și optime de finală).
La 27 de ani, Dominic Thiem este perceput în continuare drept un tănăr pretendent în "Regatul Tenisului" și asta pentru că puterea aparține în continuare celor trei mari campioni ai acestei ere: Federer (39 ani), Nadal (34 ani) și Djokovic (33 ani). După două finale pierdute consecutiv la Roland Garros, Dominic Thiem a spart gheața în 2020, completându-și CV-ul cu un prim titlu de Grand Slam, așa cum înaintea sa în tenisul austriac mai reușise doar Thomas Muster (campion la Roland Garros în 1995).

Thiem, la Turneul Campionilor: favorit pentru semifinale

Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
ACUM 3 ORE
La începuturile carierei, Dominic Thiem a fost desemnat urmaș de drept al "Regelui Zgurii", Rafael Nadal. Însă "domul" lui Thiem nu mai include de mult doar zgura. Cele mai importante titluri ale carierei sale au venit pe hard – Indian Wells 2019 și US Open 2020, iar în ultimii doi ani Thiem a câștigat de fiecare dată câte un titlu indoor (St. Petersburg și Viena), ceea ce Nadal nu a mai reușit din 2005.
Thiem a jucat mult tenis de la încheierea lock-down-ului, pentru că până la reluarea oficială a sezonului a fost nelipsit din competițiile demonstrative. Odată ce sezonul s-a reluat, Thiem a jucat doar trei turnee: US Open, Roland Garros și Viena, însă țintarul i-a scos în cale jucători tari de la început, iar turul de forță de 11 victorii consecutive în turneele de Mare Șlem au adus un decont dur, vizibil la Viena, unde austriacul s-a confruntat cu probleme mari la picior, din cauza bășicilor. Dacă Erste Bank Open s-ar fi jucat în oricare altă țară decât Austria, Thiem s-ar fi retras cu siguranță. Acasă fiind, Thiem a jucat însă, în sfertul cu Rublev fiindu-i însă aproape incapabil să se deplaseze. De aceea, Thiem este unul dintre cei doi jucători care ajung la Londra cu o doză de incertitudine în ceea ce privește starea fizică – la fel ca și Stefanos Tsitsipas.
Thiem este finalistul de anul trecut de la ATP Finals, fiind învins în finală, în set decisiv, de grecul Stefanos Tsitspas, după ce în grupe câștigase și la Djokovic, și la Federer. În precedentele trei vizite, austriacul obținuse doar câte o victorie în grupă, de ficare dată la cel mai slab clasat dintre jucători (Monfils în 2016, Pablo Carreno Busta – în 2017, Kei Nishikori – în 2018).
Știați că…?
De la începutul anilor 2000, doar trei jucători au câștigat într-un sezon și US Open-ul și Turneul Campionilor: Hewitt (2001), Federer (2004, 2006, 2007) și Djokovic (20015). În 2001, Lleyton Hewitt câștiga la New York primul Grand Slam al carierei, apoi la Sydney - și primul său trofeu ATP Finals.
Stefanos Tsitsipas este singurul jucător prezent la Turneul Campionilor 2020 în fața căruia Thiem are palmares negativ pe hard indoor (0-1). Cu Nadal nu a jucat până acum în aceste condiții.

Dominic Thiem în 2020

Poziția în clasament: 3
Titluri: 1 – US Open
Finale pierdute: 1 – Australian Open, învins de Novak Djokovic
Victorii / înfrângeri în sezon: 25 / 7
Victorii / înfrângeri versus Top 10 în 2020: 5 / 2
Thiem în carieră:

Victorii / înfrângeri versus Top 10 în carieră: 29 / 39
Victorii / înfrângeri la Turneul Campionilor: 6 / 8
Titluri în carieră: 17 (2 indoor)
Meciuricu set decisiv la Turneul Campionilor: 6 (3 victorii, 3 înfrângeri)
Citește și:
Djokovic la Turneul Campionilor. 2020 și deziluziile transformate în succes. De ce e marele favorit
Nadal la Turneul Campionilor. Eterna căutare a spaniolului în “închisoarea” din sală
Medvedev la Turneul Campionilor. Gând de revanșă, după ce a fost ciuca-bătăilor în 2019
Tenis
Nadal promite că Federer va reveni pe teren: "Sunt încrezător că ne veți vedea jucând împreună!"
ACUM 5 ORE
Tenis
Casper Ruud a bifat prima victorie a carierei în fața lui Nadal! Ce "l-a încurcat" pe Rafa
28/11/2022 LA 15:52