Novak Djokovic va participa pentru a 13-a oară în carieră la Turneul Campionilor, având 50 de meciuri jucate la cea mai exclusivistă competiție din tenisul masculin și un bilanț de 36 de victorii și 14 înfrângeri, cinci trofee.
În 2020, Djokovic a câștigat primele 26 de meciuri disputate. Și abia pe 11 octombrie a fost învins pentru prima dată pe teren într-un meci complet, de către Nadal, în finala de la Roland Garros. Deși a jucat cam cel mai bun tenis arătat în carieră, iar la US Open a concurat practic de unul singur, în absența lui Nadal, dar și a lui Federer, Novak Djokovic are un singur titlu de Mare Șlem în sezon, din cauza descalificării de la US Open și evident, din cauza unui Nadal în formă supremă în finala de la Paris.

Novak Djokovic, propriul înger și demon în 2020

Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
ACUM 21 ORE
Djokovic a fost principalul său inamic în acest an: a devenit personajul negativ în chestiunea Covid-19, hazardându-se să lanseze polemici despre virus, tratamente, vaccinuri și remedii alternative. A devenit un țap ispășitor universal după fiasco-ul Adria Tour, primul eveniment sportiv organizat cu spectatori și fără vreo urmă de respect pentru regulile de distanțare, ca un scuipat pe obrazul întregii planete. A mers la US Open având pe agendă, puse pe picior de egalitate, câștigarea titlului de Grand Slam #18 și consolidarea unei organizații independente a jucătorilor. A plecat fără trofeu și a primit și multe critici pentru faptul că ignoră nevoia de unitate în fața unei crize fără precedent în tenis.
Iată cotele la câștigarea Turneului Campionilor 2020:
  • Djokovic: 2,5
  • Nadal, Medvedev: 6
  • Zverev: 8
  • Thiem: 9
  • Tsitsipas: 11
  • Rublev: 12
  • Schwartzman: 34
Novak Djokovic nu este însă jucătorul care să se lase doborât. Așa că sârbul a tsabilit câteva recorduri mari de tot pentru a-și obloji orgoliul, părând din nou egoist când a refuxzat sămeargă la Masters-ul de la Paris pentru a contribui la spectacol, așa cum de exemplu a făcut-o Nadal. Djokovic și-a făcut însă calculele cu luciditate, lăsând la o parte sentimentele. Iar acum ajunge la Londra upă ce și-a asigurat terminarea anului pe primul loc și egalarea recordului lui Pete Sampras de șase ani terminați în fotoliul de lider mondial (2011, 2012, 2014, 2015, 2018 și 2020).

ATP Masters Finals - hotshot from Djokovic

Credit imagine: Eurosport

Djokovic a reușit în 2020 al doilea "Golden Masters" al carierei, prin victoria de la Roma, având acum două seturi complete de victorii în cele nouă turnee Masters 1000 din tenisul masculin. De altfel, el a triumfat în ambele turnee din această serie în care a luat startul (dintr-un maxim posibil de 3 în 2020). Acum se îndreaptă apăsat spre doborârea recordului lui Federer pentru cele mai multe săptămâni ca numărul 1 ATP (310), iar la Turneul Campionilor poate egala un nou record al elvețianului, pentru cele mai multe trofee la ATP Finals din istorie (6).
Novak Djokovic este unul dintre cei trei foști câștigători de la startul Turneului Campionilor 2020, fiind și ultimul tenismen care și-a apărat trofeul la Londra (2015). Începând cu 2015, Londra a încoronat cinci campioni diferiți (Djokovic, Murray, Dimitrov, Zverev, Tsitsipas).
Este mai mult decât evident faptul că Djokovic va dori cu ardoare să își pună autograful pe această ediție cu iz aniversar, care marchează totodată despărțirea de la Londra. Însă acest lucru fi o sabie cu două tăișuri: la Viena, Djokovic a tras exact cât să-și îndeplinească obiectivul legat de numărul unu, iar odată atins acest obiectiv a renunțat să mai lupte, alegându-se cu cea mai surprinzătoare și drastică înfrângere din carieră, în timp ce aventura de la US Open 2020, la fel de importantă pentru el, s-a terminat cu un fiasco de proporții.

Turneul Campionilor: Toate indiciile "duc" spre o victorie a lui Djokovic

În afară de Rublev, pe care nu l-a înfruntat până acum în carieră, Novak Djokovic are bilanț pozitiv în duelurile cu toți jucătorii calificați la Londra (un 52-37 per total).
Chiar în 2020, Djokovic l-a învins pe Rafael Nadal în finala ATP Cup, pe Dominic Thiem în finala Australian Open, pe Stefanos Tsitsipas în finala de la Dubai, pe Diego Schwartzman în finala de la Foro Italico, pe Khachanov la Roland Garros și Dubai – cu maxim trei game-uri cedate per set, pe Medvedev – la ATP Cup.
Evident, niciun jucător nu are cifre mai bune în statistică la ATP Finals decât Djokovic, motiv pentru care ediția 2020 a Turneului Campionilor pare o luptă Djokovic versus restul lumii. Însă, la fel de adevărat că așa au stat lucrurile și anii trecuți sau la US Open 2020...

Novak Djokovic în 2020, pe scurt

Poziția în clasament: 1
Titluri: 4 (locul 2 în ATP, după Rublev) – Australian Open, Dubai, Cincinnati, Roma
Finale pierdute: 1 – Roland Garros, la Rafa Nadal
Victorii / înfrângeri în sezon: 39 / 3
Victorii / înfrângeri versus Top 10: 8-1
Djokovic în carieră:

Victorii / înfrângeri ca numărul 1 versus Top 10: 111 / 30
Victorii / înfrângeri la Turneul Campionilor: 36 / 14
Victorii / înfrângeri din postura de număr 1 la Turneul Campionilor: 18 / 4
Premii în bani câștigați la Turneul Campionilor: 13.242.000 dolari
Titluri în carieră: 81
Știați că…?
4 dintre cele 5 trofee câștigate de Djokovic în carieră la Turneul Campionilor au venit în sezoane în care sârbul nu a luat decât un singur Grand Slam: 2008, 2012 și 2013 (cu Australian Open) și 2014 (cu Wimbledon).
2015-le este excepția din cariera lui Djokovic: în acel an, sârbul s-a impus la Australian Open, Wimbledon și US Open, ajungând să se încoroneze la Londra la jumătatea a ceea ce avea să devină "Nole Slam"-ul (Djokovic a câștigat ulterior la Australian Open 2016 și Roland Garros 2016).

Novak Djokovic (ATP World Tour Finals 2016)

Credit imagine: AFP


Citește și:
Nadal la Turneul Campionilor. Eterna căutare a spaniolului în “închisoarea” din sală
Thiem la Turneul Campionilor. 2020 a fost anul lui: Poate Dominic să repete performanța lui Hewitt?
Medvedev la Turneul Campionilor. Gând de revanșă, după ce a fost ciuca-bătăilor în 2019
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51