Rusul Daniil Medvedev se îndreaptă spre Turneul Campionilor fiind jucătorul momentului în ATP, după victoria din sala de la Paris-Bercy. Un tenismen imposibil de inclus în vreun tipar clasic, maestru al smart-tenisului cu o abilitate aparte de a gândi și a construi în timpul partidelor strategii câștigătoare, Medvedev poate fi considerat un specialist al jocului pe hard indoor. De ce? Jumătate dintre titlurile sale au venit în astfel de condiții (Tokyo 2018, Sofia și St. Petersburg 2019, Paris 2020).
Medvedev și-a câștigat statutul de jucător de top prin evoluții pe rapid, în condițiile în care pe zgură pur și simplu are cifre teribile: zero victorii în carieră la Roland Garros, Roma sau Madrid, zero victorii din aprilie 2019 încoace – ajungând la șase înfrângeri consecutive. Pe iarbă, rusul se descurcă decent (26 victorii / 13 înfrângeri, prezențe consecutive în turul trei la Wimbledon în 2018 și 2019), însă nici pe departe la fel de bine ca pe hard.
  • Rusia este singura țară care trimite doi jucători la ediția 2020 a Turneului Campionilor, iar țintarul a făcut ca Medvedev și Rublev să nu se înfrunte în grupe. Rafa Nadal este singurul jucător din lotul ATP Finals 2020 în fața căruia Medvedev nu are încă victorie în carieră, însă rusul intră în aceeași categorie selectă cu Djokovic, Nadal și Thiem, având per total avantaj la meciurile directe față de lotul complet de tenismeni de la Londra(57-37 pentru sârb, 60-38 pentru spaniol, 32-27 pentru spaniol și 17-16 pentru rus).
Tenis
Cristian Jura, vești bune în cazul Simonei Halep: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"
ACUM 15 ORE

Pentru Londra 2019, Medvedev și-a pus singur eticheta "choker"

Medvedev are de luat o revanșă personală la Londra, după ce în 2019, venit pe cai mari după șase finale consecutive în circuit, a rămas dator, pierzându-și toate meciurile din grupă, cu doar un set câștigat. Dacă mai punem la socoteală faptul că Daniil a avut avantaj de 5-1 în decisiv în fața lui Nadal și minge de meci, ratând victoria, atunci e clar că rusul va dori să arate altceva în 2020.
Iar când Daniil Medvedev are o răfuială personală, de regulă își face temele excelent – așa cum s-a întâmplat când s-a certat cu publicul de la New York, sau când a fost atacat de Schwartzman.
Tenisul a avut așteptări uriașe de la Medvedev după finalul incredibil de 2019, însă anul 2020 nu l-a avut în prim-plan pe rus decât la US Open și la Masters-ul de la Paris. La Australian Open, Medvedev nu i-a rezistat lui Wawrinka în decisiv, în sferturi, iar mai apoi rusul s-a văzut învins de sportivi pe care ar fi trebuit să îi devoreze – Pospisil și Simon. La reluarea sezonului, învins de Thiem la US Open, Medvedev a dezamăgit mai ales la St. Petersburg și Viena, unde a fost depășit de Reilley Opelka și Kevin Anderson (111 ATP). La Paris însă, Medvedev a deschis cu o revanșă în fața sud-africanului (abandon al lui Anderson), apoi a trecut, pe rând, de Alex De Minaur, Schwartzman, Raonic și Zverev. Rusul s-a asigurat astfel că ajunge la Turneul Campionilor cu un titlu în buzunar pe 2020, dar și cu o injecție imensă de încredere, care face bine, cu siguranță, înainte de cel mai dur turneu din tenisul masculin.
Știați că...?
Românul Ilie Năstase este primul jucător din istorie care a reușit dubla Paris / Turneul Campionilor, în 1973: l-au urmat Becker (1992), Sampras (1997) și Federer (2011). Între 2013 și 2016, campionul de la Paris Masters a triumfat cu regularitate și la ATP Finals (Djokovic de trei ori, apoi Andy Murray).
Nikolay Davydenko este singurul jucător din Rusia care a câștigat Turneul Campionilor. În total, cinci ruși au jucat la ATP Finals: Davydenko, Marat Safin, Karen Khachanov, Medvedev și Rublev.

Daniil Medvedev în 2020

Poziția în clasament: 4
Titluri: 1 (Masters-ul de la Paris)
Finale pierdute: 0
Victorii / înfrângeri în sezon: 23 / 10
Victorii / înfrângeri versus Top 10 în 2020: 2 / 2
Medvedev în carieră:

Victorii / înfrângeri versus Top 10 în carieră: 11 / 19
Victorii / înfrângeri la Turneul Campionilor: 0 / 3
Titluri în carieră: 8 (dintre care 4 indoor)
Citește și:
Djokovic la Turneul Campionilor. 2020 și deziluziile transformate în succes. De ce e marele favorit
Nadal la Turneul Campionilor. Eterna căutare a spaniolului în “închisoarea” din sală
Thiem la Turneul Campionilor. 2020 a fost anul lui: Poate Dominic să repete performanța lui Hewitt?
Tenis
Nick Bollettieri a încetat din viață. Povestea celui mai cunoscut antrenor de tenis din istorie
ACUM 21 ORE
Tenis
Tsitsipas, mărturie incredibilă: a încercat să îl enerveze pe Rublev ca să joace mai bine
ACUM 21 ORE