Novak Djokovic și-a asigurat prezența în semifinalele ediției 2020 a Turneului Campionilor, după ce l-a învins, vineri, pe germanul Alexander Zverev, în grupa "Tokyo 1970", scor 6-3, 7-6(4), după o oră și 36 de minute. Liderul mondial evită astfel o a doua eliminare consecutivă în faza grupelor la ATP Finals, făcând pasul spre semifinale cu bilanț de două victorii și o înfrângere (4-2 setaveraj). Sârbul îl va înfrunta sâmbătă pe câștigătorul grupei "Londra 2020", Dominic Thiem, în timp ce semifinala cealaltă îi aduce față în față pe Rafael Nadal și Daniil Medvedev. Practic, primii patru jucători din clasamentul mondial au acces în semifinale și se vor duela pentru un loc în finală.
Novak Djokovic a început "finala" din grupe cu accelerația la podea, reușind în doar nouă minute să pună pe tabelă un avantaj net, 3-0, care i-a asigurat victoria în primul set. Alexander Zverev a replicat în setul doi atacând cu toate armele, însă în ciuda unui profil al serviciului impresionant și celor 27 de lovituri câștigătoare (38 per total în cele două seturi), nu a reușit să își fructifice șansele ivite: a ratat unica minge de break avută în setul doi, a produs cele mai bune schimburi de mingi când nu avea avantaj pe tabelă, a greșit în momente decisive, iar când nu a făcut-o s-a lovit de un zid mobil care a prins viață exact în momentele oportune. Novak Djokovic a găsit inspirația în tie-break, reușind cele mai bune minute de joc ale sale din setul doi.

Djokovic - Zverev, la Turneul Campionilor, 6-3, 7-6(4). Desfășurarea meciului

Tenis
Presezon plin de evenimente în tenis! Unde vor evolua Alcaraz, Swiatek și Djokovic în decembrie
01/12/2022 LA 11:27
Zverev deschide tie-break-ul la fel de agresiv cum a fost pe întreaga durată a setului doi, instalându-se la 2-0. Djokovic luptă însă aproape eroic în defensivă și re-echilibrează, iar două passing-uri de zile mari sunt highlights-urile acestui tie-break: primul i-a adus primul punct pe serviciu, al doilea desprinderea la 5-3. Un serviciu imparabil la teu îi aduce sârbului două mingi de set, iar mai departe liderul mondial pur și simplu riscă și câștigă, de la serviciul doi până la ultima execuție, asigurându-și un succes în două seturi ce a părut puțin probabil în multe momente ale setului doi.
Soarta setului doi va fi decisă de un tie-break. Un rever în fileu al germanului duce scorul la 6-6.
 • Zverev își asigură cel puțin în tie-break în acest set, cu tură la zero pe lansare. Tloate punctele pierdute de Zverev pe serviciul doi au fost duble greșeli, iar pe prima minge neamțului i-au scăpat doar trei puncte. 6-5 pentru numărul 7 mondial.
 • Djokovic își folosește toată experiența pentru a rămâne în cărți în setul doi: Zverev duce scorul la 40-40, cu trei puncte consecutive, reușind să își creeze avantaj clar cu reverul, însă "Nole" arată din nou că este și un excelent încasator, iar la egalitate accesează servicii mai aspre, atacă mai rapid la fileu și egalează, 5-5.
 • 21 la 2 este raportul loviturilor câștigătoare în setul doi. La game-uri însă, Zverev are avans de un singur game, la 5-4, cu Djokovic urmând la serviciu. Sârbul a câștigat doar trei puncte contra primului serviciu al neamțului.
 • 4-4. Ambii jucători își adaugă în cont câte un hold la 30, Zverev fiind însă în continuare jucătorul care face rotițele să se învârtă în acest set, în timp ce Djokovic se agață de scor și de adversar, fără a juca cel mai bun tenis al său.
 • Djokovic egalează la 3 în setul secund, deși pentru a doua oară consecutiv se vede condus în game-ul pe lansare. Este rândul lui Sascha să își arate frustrarea după ce fileul îi deviază în out mingea trimisă cu reverul, ducând scorul la 30-30. Djokovic face destul cu scurta și echilibrul se menține după șase game-uri.
 • Șansa ratată în game-ul anterior era să îl coste pe germanul antrenat de David Ferrer. După greșeli inexplicabile, Zverev salvează însă tura pe lansare de la 15-40, lovind tare cu reverul, apoi executând un voleu decisiv, evită break-ul și revine în față în acest set, 3-2. Diferența de atitudine dintre cei doi jucători este acum la fel de mare precum ecartul pe care germanul îl are în setul doi la lovituri câștigătoare: Zverev sărbătorește ca un leu mini-victoria obținută, în timp ce sârbul bombăne și își pune mâinile în șold.
 • Djokovic "supraviețuiește" pe lansare celui mai lung game de până acum al partidei, cu trei egalități. Zverev își adjudecă cel mai frumos punct, cu o scurtă pusă din spatele terenului, iar mai apoi beneficiază de o minge de break, după o "dublă" a sârbului. Djokovic însă își adjudecă game-ul, după o serie de puncte spectaculoase.
 • Zverev nu mai repetă în start de set doi greșeala din actul inaugural. Domină cu primul serviciu, câștigând șapte din șapte puncte în primele două ture pe lansare, dar Djokovic nu se clatină nici el. Zverev are avantaj în set, 2-1, grație faptului că a servit primul.
Djokovic câștigă primul set în fața lui Zverev, 6-3, după 33 de minute. Primul serviciu îl ajută pe "Nole" când are mai mare nevoie pentru a evita prelungirile în game, iar un rever câștigător pune capăt manșei inaugurale. Ambii jucători au reușit câte 11 lovituri câștigătoare, statistica oficială reține o greșeală neforțată în plus pentru sârb (5-4), însă diferența s-a făcut în primele zece minute ale meciului - ratate de Zverev și gestionate cu accelerația la podea de jucătorul care va termina anul pe primul loc în clasamentul mondial.
 • Djokovic își conservă avantajul, salvând două mingi de break în drum spre 5-2. Problemele lui Djokovic încep de la o scurtă prea înaltă, pe care Zverev o ajunge confortabil și reușește să o returneze deranjant, germanul găsindu-se astfel în premieră în postura de a conduce pe serviciul lui Djokovic. Sârbul trebuie să înfrunte mingi consecutive de break, după o diagonală trimisă prea tare, însă ridică imediat nivelul, ajunge la egalitate cu puncte făcute direct din serviciu și rezolvă game-ul cu finalizări prompte la fileu. Zverev trece rămâne solid pe serviciu, câștigându-și game-ul la 15, însă liderul mondial va servi pentru câștigarea primului set, la 5-3.
 • Pe lansare, Zverev a găsit soluția pentru a-l scoate din zona de confort, în exteriorul terenului, pe Djokovic. Reduce ecartul la 2-4.
 • Zverev își anunță prezența în meci, lovind decisiv de pe ambele părți. Își câștigă tura pe lansare la zero, însă pe retur nu poate pune încă probleme. Djokovic schimbă terenul la 4-1.
 • Dublele greșeli au fost un semn de slăbiciune pentru Djokovic în fața lui Medvedev. Astăzi, în fața lui Zverev, cvintuplul campion de la Londra trece cu multă lejeritate peste o astfel de scăpare. Alert, sârbul nu lasă să îi scape nici măcar o minge deviată de fileu, etalându-și drop-shot-ul de clasă, pentru a-și asigura desprinderea la 3-0, în nouă minute.
Break Djokovic, pentru 2-0. "Nole" pictează liniile în acest start de meci, iar Zverev îi pune game-ul pe tavă cu o dublă greșeală. Germanul a luat un singur punct din nouă jucate, când sârbul a scăpat mingea în out.
 • Liderul mondial deschide partida la serviciu, setând o notă agresivă, cu atac la fileu încă din primul punct. Jucând doar cu primul serviciu, Djokovic își asigură hold-ul la zero pentru 1-0 în start de meci.
 • O2 Arena este pregătită pentru meciul decisiv al grupei "Tokyo 1975", dintre Novak Djokovic și Alexander Zverev. Arbitrul partidei: suedezul Mohamed Lahyani.

Djokovic – Zverev, duel de foc pentru semifinalele Turneului Campionilor: palmaresul direct

De cinci ori câștigător al Turneului Campionilor, Novak Djokovic speră să își regăsească rapid forma după un joc sub standardele sale în duelul cu Medvedev. Sârbul țintește egalarea recordului de șase trofee la ATP Finals deținut de elvețianul Roger Federer, însămisiunea sa nu este deloc ușoară în fața campionului din 2018. Zverev poate pune mâna pe un record chiar mai rapid decât Djokovic, care ar mai avea nevoie în acest moment de trei victorii pentru a mai scrie un paragraf în cărțile de istorie: cu o victorie în fața lui "Nole", germanul ar deveni primul tenismen din istorie cu victorii la trei ediții consecutive împotriva jucătorului aflat pe prima poziție ATP.
 • Doar patru jucători au reușit de-a lungul anilor să învingă liderul la zi din ATP la ediții consecutive ale Turneului Campionilor: Ivan Lendl (pe McEnroe în 1981 și 1982), Stefan Edberg (pe Wilander în 1988 și Lendl în 1989), Pete Sampras (pe Agassi în 1999 și Safin în 2000) și Zverev (pe Djokovic în 2018 și Nadal în 2019).
Novak Djokovic îl conduce pe Zverev cu 3-2 în meciurile directe, acesta fiind al treilea duel dintre cei doi la Turneul Campionilor (victorii împărțite la ediția 2018, sârbul impunându-se în minimum de seturi în grupe, iar germanul inversând scorul în finală). În trei meciuri disputate pe hard în fața lui Zverev, Djokovic a obținut două victorii în minimum de seturi.
Novak Djokovic a fost considerat marele favorit la ediția 2020 a Turneului Campionilor, prin prisma celor 39 de victorii și patru trofee obținute de-a lungul sezonului, a istoricului său la acest turneu (a jucat șase dintre ultimele opt finale), dar și pentru că lumea a mizat enorm pe foamea de recorduri a sârbului și dorința sa de a termina în forță după criticile pe care și le-a atras la Viena, prin evoluția dezinteresată în fața lui Lorenzo Sonego. Djokovic a debutat în forță la Londra, cu o victorie clară în fața lui Diego Schwartzman, însă a arătat o față palidă a jocului său împotriva lui Daniil Medvedev. De partea cealaltă, Zverev este jucătorul care intră în partidă cu un plus de încredere, după victoria muncită în fața argentinianului Schwartzman.
 • Grupele de la Turneul Campionilor se încheie, vineri, de la ora 22:00, cu partida dintre rusul Daniil Medvedev (4 ATP) și argentinianul Diego Schwartzman (9 ATP), având ca miză 200 de puncte ATP și un bonus financiar 154.000 de dolari. Medvedev a câștigat toate cele patru meciuri jucate până acum împotriva lui Schwartzman.
Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
30/11/2022 LA 14:30
Tenis
Alexander Zverev, avertisment pentru rivali înainte de revenire, după ce a ratat "obiectivul vieții"
29/11/2022 LA 11:22