Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#MeciuriMemorabile Australian Open. 1969: Rod Laver – Tony Roche. Pasul 1 spre Marele Șlem

Cezara Paraschiv

Publicat 07/02/2021 la 16:17 GMT+2

#MeciuriMemorabile Australian Open: Rod Laver – Tony Roche (1969) 7-5, 22-20, 9-11, 1-6, 6-3. După 7 ani, Rod Laver revenea la Grand Slam-ul de acasă, după ce Era Open ridicase embargoul împotriva jucătorilor profesioniști. Finala din semifinale, cu încărcătură emoțională uriașă pentru Australia, scor imposibil în tenisul modern și primul pas către unicul Mare Șlem veritabil din tenisul masculin.

Rod Laver (stânga) și Ken Rosewall, împreună pe terenul de tenis în 1969

Credit imagine: AFP

Rod Laver, simbolul tenisului din Australia, este singurul jucător care a reușit să câștige toate cele patru turnee de Grand Slam într-un sezon în Era Open. O făcuse și în 1962, ca jucător amator, egalând practic performanța lui Don Budge din 1938. În 1969 era însă jucător profesionist, iar revenirea sa la Australian Open era un eveniment în sine, întrucât până atunci Grand Slam-urile din tenis se aliniau filosofiei de la Jocurile Olimpice, acordând drept de participare doar amatorilor.
Australian Open - UNIBET
Imediat după ce reușise Marele Șlem în 1962, Laver alesese să îmbrățișeze statutul de jucător profesionist. Se stabilise în Statele Unite, în California, iar în consecință șase ani a avut "interzis" la cel mai important turneu din țara natală.
Laver împlinise deja 30 de ani și revenea în Queensland-ul natal pentru prima dată în trei ani pentru a-și vizita părinții. Marele campion australian a mărturisit pentru ATP că a fost o onoare pentru el să participe în 1969 la ultima ediție de Australian Open găzduită de Brisbane, chiar dacă condițiile de joc lăsau de dorit, complexul fiind 'exact așa cum și-l amintea din copilărie', 'terenurile peticite' provocând sărituri ciudate ale mingilor, iar temperaturile - pur și simplu insuportabile.

#MeciuriMemorabile Australian Open: Laver – Roche, semifinala care l-a făcut curios pe Roger Federer

În cartea "The Greatest Tennis Matches of All Time", istoricul tenisului Steve Flink pune semifinala dintre Laver și Roche în Top 20 meciuri de tenis din istorie, pe poziția a 16-a.
picture

#MeciuriMemorabile Australian Open | Reîntoarcerea lui Rod Laver și primul pas spre Marele Șlem

Într-o perioadă în care era antrenat de Tony Roche, Roger Federer dezvăluia că întrebările jurnaliștilor australieni despre acest mult-lăudat meci l-au făcut curios să investigheze pe cont propiu, întrucât antrenorul său nu apucase să îi vorbească decât despre finala US Open din același an 1969 împotriva lui Rod Laver.
Semifinala dintre Laver și Roche, doi stângaci, s-a jucat într-o zi cu temperaturi de 39 de grade Celsius. Puținele mărturii despre acel duel, culese din cărți, scot la iveală faptul că Laver a folosit frunze de varză drept căptușeală pentru cele trei șepci pe care le avea la el în ziua meciului pentru a lupta contra caniculei. Meciul a început la prânz, iar Laver a povestit cum fratele său care ținea un magazin de produse sport într-un alt oraș, îl rugase într-o convorbire telefonică să nu fie prea expeditiv în semifinală, pentru a-i da timp să ajungă la terenuri să îl urmărească măcar câteva game-uri. Trevor anticipa că va ajunge la ora 14:00 la complexul de tenis din Brisbane, însă meciul dintre Laver și Roche nu a durat 'puțin peste două ore' - cum se ruga cu voce tare fratele marelui Rod, ci patru ore și 40 de minute!
Fizic, a fost cel mai greu meci al anului, cu siguranță cel mai greu meci din drumul spre Grand Slam. Dar acolo a lipsit presiunea. Bătălia pentru Grand Slam nu începuse încă. Nu pentru mine. Voiam Grand Slam-ul, dar încă nu câștigasem nimic.” | Rod Laver
Tie-break-ul a apărut în tenis abia în 1970, astfel încât în super-echilibrata semifinală dintre Laver și Roche setul secund s-a încheiat după 42 de game-uri și nu mai puțin de două ore și cinci minute de joc! Per total, a fost cel mai lung meci al carierei lui Rod Laver, iar australianul recunoștea că s-a îndopat cu glucoză și sare pe durata partidei, tot se simțea sfârșit.
Deși câștigase primele două seturi, Laver nu a reușit să încheie meciul cu Roche, cu șapte ani mai tânăr decât el, decât în set decisiv. "Tony era mai bine pregătit fizic decât mine. Simțeam oboseala după setul doi, iar după ce l-a câștigat pe al treilea cu 11-9, vedeai cum adună încredere", povestea Rod Laver.
După trei seturi, jucătorilor li s-a permis să meargă la vestiare pentru a face un duș, iar Roche a revenit mai bine pe teren, torpilând terenul advers cu servicii puternice și voleuri înțepate. "Tony mă avea în mână. Mă învinsese și la Sydney, era pe cale să o facă din nou. Încrederea face însă diferența în tenis, așa cum cred că se întâmplă în orice alt sport. Tony avea încredere, apoi într-o clipită a pierdut-o la un moment dat în decisiv, deși n-a fost vina lui. Eu nu mă pot pronunța, dar știu că Tony Roche își va trăi toată viața convins că a avut ghinionul să fie deturnat din drumul spre victorie de o decizie greșită de la linie. Poate că așa a fost", povestea marele Rod Laver, potrivit "World Tennis Magazine". Se referea la punctul de la 15-30 din game-ul al optulea al setului decisiv, când Roche așteptase anunțul de 'out' de la linie la un rever cross al lui Laver, dar s-a trezit în schimb cu două mingi de break împotriva sa.
Rod Laver mai spune că a luptat ca un nebun în setul patru să își facă serviciul la 5-0 pentru Roche, știind că dacă va servi primul în decisiv va avea un avantaj. Și consideră că oboseala mentală de a fi nevoit constant să revină pe tabelă i-a venit de hac lui Roche în ultimul set. De asemenea, pus în gardă de retururile extrem de agresive contra serviciului doi, Laver a explicat în detaliu cum și-a impus să joace cu prima minge în decisiv, pentru a profita cât mai mult de ajutorul terenului modest calitativ în a-l învinge pe Roche. Laver a mizat, evident, și pe plusul de experiență, iar așa cum intuia, un break a fost suficient în decisiv pentru a se impune.
  • 5 victorii din 9 meciuri a reușit Tony Roche în fața lui Rod Laver în 1969
  • Rod Laver puncta că meciul cu Roche a fost cu atât mai greu cu cât, în timpul petrecut în circuitul profesioniștilor, timp de șase ani, nu avusese de înfruntat nici măcar un jucător de mâna stângă.
Laver și-a comandat la schimbul de terenuri de la 4-3 în decisiv să forțeze desprinderea în game-ul de retur ce urma. Își repeta că are nevoie de un efort supraomenesc pentru a opri chinul, că nu este loc de mândrie sau delicatețuri. A renunțat să țintească retururi decisive, preferând returul blocat spre picioarele adversarului. Rod Laver nu se încumetă să dea verdictul dacă reverul său de la 4-3, 15-30 a prins sau nu terenul. Știe că a fost o decizie la limită, simțise pentru o clipă cum mingea zboară prea tare, însă nu văzuse locul în care aterizase aterizase aceasta. Mai spune și că într-o zi atât de toridă, niciun arbitru de linie nu ar fi putut fi acuzat la o astfel de minge... 'Mingea va rămâne bună pentru totdeauna, pentru că așa a decis arbitrul', concluzionează Laver.
Furia i-a încețoșat finalul de meci lui Tony Roche, iar de acolo a mai fost loc doar pentru una dintre cele mai importante performanțe din istoria tenisului.
După ce am câștigat Wimbledon 1968, i-am spus soției mele, Mary, pe final de sezon, că vreau să joc toate cele patru turnee de Mare Șlem anul următor. Când am ajuns la Brisbane visam la un al doilea Grand Slam reușit după șase ani de îmblânzit jungla profesioniștilor. | Rod Laver

Australian Open memorabil: Rod Laver și primul pas spre Marele Șlem

Lumea tenisului face o distincție clară între Grand Slam-urile realizate înaintea Erei Open, precum cele ale lui Don Budge și 'Little Mo' Maureen Connolly, și cele reușite în Era Open de Rod Laver, Margaret Court și, apoi, Steffi Graf.
Însă în 1969, cele patru turnee de Mare Șlem presupuneau totuși doar evoluții pe două suprafețe: iarbă (Australian Open, Wimbledon, US Open) și zgură (Roland Garros).
Rod Laver ridica trofeul Australian Open 1969 după cinci victorii, tabloul de concurs având pe atunci doar 48 de poziții, cu jucători calificați automat în turul doi. Desemnat principal favorit la ediția 1969, australianul care dă numele principalei arene din complexul Melbourne Park, devenit gazdă tradițională a primului turneu de Mare Șlem al anului, nu a avut totuși un traseu ușor. Iată cum a câștigat Rod Laver titlul Australian Open 1969:
  • Tur 1: liber
  • Tur 2: 6-2, 6-2, 6-3 cu Massimo Di Domenico (Italia)
  • Optimi: 6-2, 6-4, 3-6, 9-7 cu Roy Emerson (Australia, de șase ori câștigător între 1961 și 1967 la AO)
  • Sferturi: 6-4, 18-16, 6-4 cu Fred Stoll (Australia, campion la Roland Garros 1965 și US Open 1966)
  • Semifinală: 7-5, 22-20, 9-11, 1-6, 6-3 cu Tony Roche (Australia, campion Roland Garros 1966)
  • Finală: 6-3, 6-4, 7-5 cu Andrés Gimeno (Spania)
Rod Laver a declarat la aniversarea de 50 de ani a Grand Slam-ului reușit în 1969 că, din cauza durerilor provocate de o accidentare din 1968, a fost nevoit să facă o injecție cu cortizon în cotul drept înaintea partidei sale de debut de la Australian Open 1969.
  • 8 zile a durat primul Australian Open disputat în Era Open.
  • 4.500 de dolari a fost premiul campionului la Australian Open 1969.
  • Rod Laver a mai jucat o singură ediție de Australian Open după triumful din 1969, în 1971. În anii ’70 a participat însă de patru ori la US Open, iar ultima sa prezență într-un Grand Slam a fost la Wimbledon 1977.
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
picture

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo