Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sorana Cîrstea, victorie sen-za-ți-o-na-lă cu Aryna Sabalenka! Românca e în semifinalele Miami Open

Cristian Mihală

Actualizat 29/03/2023 la 22:02 GMT+3

Cîrstea - Sabalenka, sferturi Miami | Meci mare pentru calificarea în careul de ași al turneului din Florida, între două jucătoare care nu au cedat încă vreun set în drumul spre această fază. Siteul oficial al WTA a prefațat pe larg disputa din această seară, analizând punctele forte ale celor două jucătoare. Disputa va avea loc în jurul orei 20:00 și e în format LIVE-BLOG pe eurosport.ro.

Sorana Cîrstea - Iga Swiatek, în sferturi la Indian Wells

Credit imagine: Eurosport

UPDATE | Cîrstea s-a calificat în semifinalele turneului de la Miami, după o victorie SEN-ZA-ȚIO-NA-LĂ cu Aryna Sabalenka. Este a doua cea mai bună performanță din cariera Soranei, dupa finala Rogers Cup 2013. Românca s-a impus în fața Arynei Sabalenka în două seturi identice, scor 6-4, 6-4, la capătul unei ore și 27 de minute de joc.
Românca va juca în penultimul act împotriva câștigătoarei dintre Ekaterina Alexandrova și Petra Kvitova, meci care se va disputa în jurul orei 2:00 noaptea. Ea a devenit doar a doua româncă din istorie care ajunge în careul de ași la Miami. Sorana este prima jucătoare din afara top 50 WTA care câștigă mai mult de 9 partide pe tablourile principale de la Sunshine Double (Indian Wells și Miami).
6-4. VICTORIEEE SORANA! Cîrstea salvează două mingi de break și închide meciul în două seturi. Rezultat senzațional pentru româncă.
5-4. Sabalenka își face serviciul, dar Sorana Cîrstea va servi pentru câștigarea meciului.
5-3. Sorana își face serviciul, închizând game-ul la 15. Românca este extrem de aproape de calificarea în semifinale.
4-3. Sorana face un nou break și este la doar două game-uri de calificarea în semifinale. Românca returnează excelent, punând-o în mare dificultate pe Sabalenka.
3-3. Sorana a reușit unul dintre cele mai frumoase puncte ale meciului, după o scurtă frumoasă. Românca a salvat o minge de break și a egalat la 3, servind doi ași.
2-3. Numărul 2 mondial a condus cu 30-0, dar a fost egalată de Sorana, înainte de a închide game-ul cu doi ași.
2-2. La fel ca și în primul set, Sabalenka recuperează break-ul pierdut și egalează. Jucătoarea din Belarus urmează la serviciu.
2-1. Sabalenka încheie game-ul la 30. Bielorusa a avut de înfruntat un retur excelent al Soranei, care trebuie să mențină acest ritm pentru a se califica în semifinalele Miami Open.
2-0. Sorana câștigă la 0 pe propriul serviciu și este la doar 4 game-uri distanță de o victorie istorică.
1-0. Sorana Cîrstea începe excelent și setul 2 și face break-ul chiar în primul game. Sabalenka a comis o dublă greșeală, iar sportiva noastră se apropie de un rezultat uluitor.
UPDATE | A început setul 2, cu Aryna Sabalenka la serviciu.
6-4. Sorana Cîrstea câștigă primul set în fața numărului 2 WTA. Românca a servit foarte bine pe toată durata rundei inaugurale și s-a impus după 36 de minute.
5-4. Sorana face un nou break și va servi pentru câștigarea primului set. Românca a fructificat a doua șansă pe serviciul Sabalenkăi, care a făcut o dublă greșeală în cel mai nepotrivit moment pentru ea.
4-4. Sorana Cîrstea cedează pe propriul serviciu și îi permite adversarei sale să egaleze la 4. Românca a făcut prima dublă greșeală a partidei.
4-3. Game alb pentru Sabalenka. Bielorusa și-a găsit serviciul după break-ul Soranei din debutul meciului. Cîrstea e la doar două game-uri de câștigarea primului set.
4-2. Sorana se apropie cu pași mărunți de câștigarea primului set. Românca a servit foarte bine și a închis game-ul cu un nou as.
3-2. Sabalenka rămâne aproape, după ce a reușit doi ași și a închis game-ul la 30.
3-1. Sorana Cîrstea își face serviciul fără probleme și se distanțează la 3-1. Românca a pierdut un singur punct în acest game.
2-1. Game Sabalenka. Numărul 2 mondial și-a reglat serviciul și a câștigat la 15.
2-0. Cîrstea se impune și pe propriul serviciu, după ce a reușit și primul as al partidei. Românca se distanțează la două game-uri în debutul partidei.
1-0. Sorana face break-ul în debutul partidei. Returul româncei a funcționat foarte bine, câștigând la 30.
UPDATE | A început partida dintre Sorana Cîrstea și Aryna Sabalenka. Bielorusa se află la serviciu în deschidere.
UPDATE | Antrenorul Soranei Cîrstea a prefațat duelul din sferturile Miami Open, cu Aryna Sabalenka. Thomas Johansson a punctat la ce trebuie să fie atentă românca, evidențiind punctele mai slabe ale sportivei din Belarus.
"Este esențial ca Sabalenka să nu aibă ocazia să lovească de la șold. Mingi razante în cross pentru ca Sabalenka să fie fixată, în special pe rever. Odată, eviți dreapta ei fenomenală apoi lovești plat, peste partea mai joasă a fileului, astfel încât mingea să aibă o săritură minimală. Practic să alunece.
Primul retur este cheia meciului. Dacă anticipează traiectoria primei mingi cu care Sabalenka servește, Sorana are mai multe avantaje ca opțiuni puse laolaltă: folosește viteza mingii, care după impactul cu terenul de joc are cel puțin 120-130 de kilometri la oră.
Odată ce intuiește plasamentul mingii, are ocazia să creeze criză de timp prin direcționarea execuției la 1,5-2 metri depărtare de corpul bielorusei care are talie și gabarit impersionante dar și alonjă.
Timpul de reacție al bielorusiei este minimalizat și, chiar dacă ajunge să lovească mingea, o face dintr-o poziție instabilă care nu creează comoditatea utilizării forței și transpunerea puterii în execuție", a declarat Thomas Johansson pentru ProSport.
UPDATE | Sorana Cîrstea s-a declarat încrezătoare înainte de meci, spunând că abia așteaptă să stea față în față cu Sabalenka, pe care o consideră una dintre cele mai în formă jucătoare din acest moment.
"Un meci foarte greu, e o jucătoare în formă, poate cea mai în formă, a început anul cu Grand Slam câștigat, săptămâna trecută a făcut finală. E o jucătoare agresivă, cu un serviciu bun, cu o dreaptă destul de în forță.
E o jucătoare căreia îi place să domine. Voi face planul cu antrenorul, trebuie să fiu inteligentă, pentru că va fi greu să o domin contră pe contră. Va trebui să fiu mai inteligentă. E într-o formă bună, poate în cea mai bună formă a carierei.
Victoria de la Australian Open i-a dat multă încredere, de atunci joacă mai liber. Sunt trei jucătoare extrem de în formă, Swiatek, Rybakina, Sabalenka. Nu va fi ușor, dar de asta sunt aici, să găsesc soluții. Sunt nerăbdătoare pentru meci", a declarat Sorana Cîrstea, pentru DigiSport.
UPDATE | Fără îndoială, schimbarea în bine în jocul Soranei este și rezultatul colaborării cu suedezul Thomas Johansson, începută abia acum câteva luni, în final de 2022. Deși rezultatele din startul sezonului nu au fost foarte bune, munca sportivei alături de noul anrenor se vede cu vârf și îndesat în această perioadă, când Sorana a urcat foarte mult în clasament și există loc și de mai bine.
Sorana a fost mereu o jucătoare capabilă de rezultate mari, dar a plătit tribut lipsei de constanță și psihicului slab. Acum, sportiva noastră pare că a ajuns la o maturitate deplină și există premise că jucătoarea din Târgoviște poate ajunge mai sus decât a fost vreodată în carieră, chiar dacă are 32 de ani.
După succesul cu Vondrousova de la Miami, Sorana a recunoscut că Johansson a ajutat-o enorm în ultima vreme, schimbându-i radical concepția despre tenis. Românca a vorbit la superlativ despre noul său antrenor, spunând că a făcut-o să progreseze atât la nivel psihic, dar mai ales tactic, o componentă la care simte că avea mari carențe în trecut, deoarece se concentra exclusiv pe jocul său.
"Thomas Johansson m-a făcut un pic mai conștientă de tot ce înseamnă tenisul. M-a învățat puțin IQ-ul de tenis. Cred că a fost unul dintre cei mai buni jucători la citirea jocului adversarilor când era pe teren și a avut cel mai bun IQ de tenis din circuit. Așa că mi-a împărtășit puțin asta. Era un jucător care își citea foarte, foarte bine adversarul. Așa că mă învață și asta. Mi-am dat seama că acest lucru îmi lipsea complet. Întotdeauna am fost o jucătoare care m-am concentrat doar pe jocul meu și încă fac asta pentru că am un joc agresiv, dar el m-a făcut mai inteligentă.
Cred că din punct de vedere mental, felul în care mă face să văd tenisul este mult diferit de ceea ce eram obișnuită. A venit cu o viziune grozavă și puteți vedea că a fost un jucător de top. Puteți vedea că a câștigat un Grand Slam și puteți vedea de ce. Deci, cu siguranță, cred că este un antrenor de top din toate punctele de vedere, atâr din punct de vedere tehnic, tactic, dar mai ales mental.Cred că a fost o îmbunătățire uriașă în jocul meu și cu siguranță astai se datorează lui Thomas.
Cred că în tenisul de astăzi, există destul de multă tactică și observ că mulți jucători au și analiști în echipa lor. Nivelul, mai ales acum, este foarte aproapiat încât totul se reduce la detalii. Sunt unul sau două lucruri ori unul sau două puncte ici și colo care pot decide un meci. Toți suntem diferiți și aceasta este frumusețea sportului. Cred că asta trebuie să facă un antrenor bun, trebuie să observe ce fel de jucător are. Așa că eu consider că Thomas a fost foarte bun să vadă ce fel de jucătoare sunt, ce funcționează pentru mine", a spus Sorana, citată de firstpost.com.

Cîrstea - Sabalenka - sferturi Miami | Americanii văd un succes pentru bielorusă

UPDATE | Jurnaliștii americani de la Sportskeeda au făcut un preview detaliat al sfertului de finală din această seară și, după ce au pus cap la cap atu-urile fiecărei jucătoare, anticipează că Aryna Sabalenka va avea câștig de cauză, urmând să se impună în două seturi.
"Sabalenka a reușit un alt meci mare în optimi, contra Barborei Krejcikova. Serviciul său a fost impecabil, acesta fiind completat de loviturile extrem de puternice de pe linia de fund. A terminat confruntarea cu 23 de lovituri câștigătoare și doar 12 erori neforțate.
Cîrstea, pe de altă parte, a avut în față o adversară destul de complicată în turul anterior, Marketa Vondrousova. A trecut de aceasta, dar acum va avea o misiune mult mai grea, cel mai dificil test de până acum la Miami. Sabalenka este cea mai bună jucătoare din lume în 2023 și nu și-a cedat serviciul în ultimele două meciuri.
Bielorusa pune mare presiune pe adversare cu loviturile sale puternice, ia mingea din urcare și oferă foarte puțin timp oponentelor pentru a-și pregăti loviturile. Și Cîrstea încearcă să facă aproximativ același lucru și asistăm la o mare creștere în jocul ei. Totuși, forma actuală a Sabalenkăi și modul în care își domină autoritar rivalele din ciruit ne fac să anticipăm un succes în două seturi pentru sportiva care a câștigat Australian Open", notează jurnaliștii sursei citate.

Știrea inițială scrisă de Cristian Mihală

Site-ul oficial al WTA prefațează duelul Cîrstea - Sabalenka

Sorana Cîrstea este într-o formă de zile mari în Statele Unite, unde a reușit să atingă faza sferturilor de finală la cele două turnee care formează Sunshine Double: Indian Wells și Miami. Dacă în California românca s-a oprit în această fază, pierzând cu Iga Swiatek, aceasta speră la un parcurs mai lung în Florida.
Misiunea ei va fi dificilă, deoarece o va întâlni pe Aryna Sabalenka, a doua jucătoare a lumii și una dintre cele mai în formă sportive din circuit. Bielorusa care a cucerit trofeul la Australian Open are doar două eșecuri în acest an, cu Krejcikova, în sferturile de la Dubai, și cu cu Rybakina, în ultimul act de la Indian Wells.
"Aryna Sabalenka și Sorana Cîrstea, două dintre cele mai în formă jucătoare din circuit, se vor întâlni miercuri la Miami, în sferturile de finală ale competiției. Indian Wells și Miami sunt două turnee foarte dificile, unde cele mai bune jucătoare din lume sunt prezente, astfel că să ajungi consecutiv în sferturile ambelor turnee e extrem de greu. Și, totuși, cele două adversare de azi au reușit acest lucru", își începe siteul oficial al WTA previewul la marele meci din această seară.

Cîrstea - Sabalenka, sferturi Miami | Bielorusa, impresionantă cu primul serviciu

Învingătoare la Australian Open (primul Grand Slam din carieră), bielorusa a făcut finală la Indian Wells, iar acum visează la poziția de lider WTA, chiar dacă pentru moment distanța față de Swiatek e încă mare.
În ultima perioadă am asistat la o metamorfoză incredibilă în jocul sportivei din Belarus. Dacă înainte serviciul era o mare problemă, ea risipind puncte importante din cauza dublelor greșeli, acum Sabalenka a ajuns una dintre cele mai bune jucătoare la serviciu din circuit.
"Mereu o jucătoare atletică, Sabalenka are acum un aer extrem de calm. Ea știe mereu ce are de făcut pe teren și își păstrează luciditatea. Iar asta s-a văzut în confruntarea de luni noapte, cu Barbora Krejcikova, pe care a învins-o cu 6-3, 6-2. "Am încercat să stau concentrată și relaxată, chiar dacă partida s-a terminat târziu în noapte. Nu m-am gândit la ce oră e, ci la ce am de făcut pe teren", a spus bielorusa după acea confruntare.
66 de minute a durat întâlnirea Arynei din optimi, iar acea victorie a dus-o la un impresionant raport de victorii/înfrângeri de 20-2 în 2023. Deodată, locul 1 WTA nu mai pare atât de inaccesibil. Swiatek are 3235 de puncte avans, dar aceasta a declarat forfait la competiția din Florida și va pierde cele 1000 de puncte aferente victoriei de anul trecut.
Sabalenka servește superb. Nu a cedat vreun game pe propriul serviciu în ultimele două partide și i-a oferit o singură șansă de break Krejcikovei. A câștigat 87% din mingile jucate cu primul serviciu, fiind pentru a 6-a oară în acest an când depășește procentajul de 80% în acest an. Până în prezent ea a reușit 272 de lovituri direct câștigătoare la Indian Wells și Miami, un număr cu adevărat impresionant", mai scriu jurnaliștii sursei citate.

Cîrstea - Sabalenka, sferturi Miami | Românca are atu-urile ei

În ceea ce o privește pe sportiva noastră, aceasta are o serie impresionantă la Miami, iar victoriile din ultima perioadă au clădit o încredere de fier. Lui Sori îi plac provocările și livrează în general cel mai bun tenis al său atunci când întâlnește adversare de top.
"Cîrstea, care s-a impus cu 7-6, 6-4 în fața Marketei Vondrousova în optimi, e singura jucătoare care nu e cap de serie ajunsă în sferturile competiției. Ea cochetează acum cu pătrunderea în top 50 WTA, după rezultatele impresionante din ultimele săptămâni.
Sportiva de 32 de ani din România nu a pierut vreun set la Miami, deși a avut în față 3 jucătoare de calitate, inclusiv Caroline Garcia, numărul 4 WTA, pe care a învins-o în turul secund.
"Știu că va fi foarte greu cu Sabalenka. Dar am câștigat o mulțime de meciuri la cele două turnee din SUA la care am participat și am mare încredere în jocul meu. Știu ce pot juca și știu că pot ecolua la un nivel înalt", a spus Cîrstea după victoria împotriva cehoaicei Vondrousova", notează sursa citată.
Concluzia jurnaliștilor de la wtatennis.com? "Sabalenka a jucat 5 turnee în acest an și a făcut cel puțin sfert de finală la toate. Este al 15-lea său sfert în competițiile WTA 1000, doar Pliskova având o serie identică în ultimii 5 ani. Sabalenka nu a mai jucat contra lui Cîrstea, dar știe la ce să se aștepte: "M-am pregătit cu ea în pre-sezon, la Dubai. Joacă foarte bine, servește bine și evoluează excelent împotriva jucătoarelor de top. Abia aștept meciul", concluzionează siteul oficial al WTA.
Cîrstea - Sabalenka, partida din sferturile turneului de la Miami, are loc în această seară, în jurul orei 20:00 și poate fi urmărită în format LIVE-BLOG pe eurosport.ro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo