Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sorana Cîrstea, regim draconic de antrenament, încă din copilărie! Dezvăluirile primului ei antrenor

Nicu Savin

Publicat 31/03/2023 la 12:46 GMT+3

Sorana Cîrstea este în fața unei performanțe uriașe la Miami, acolo unde va juca în această seară cu Petra Kvitova pentru un loc în finală. Antrenată în prezent de Thomas Johansson, sportiva noastră a început tenisul la Târgoviște, sub îndrumarea lui Sorin Erlic, care a dezvăluit că Sori a fost încă de mică o muncitoare extraordinară. În opinia primul său antrenor, românca poate câștiga în Florida

Sorana Cîrstea

Credit imagine: Getty Images

Sorana Cîrstea a luat pe sus lumea tenisului mondial la turneele care formează Sunshine Double: Indian Wells și Miami. Dacă în California s-a oprit în sferturi, fiind învinsă de Iga Swiatek, la competiția din Florida este deja în semifinale, unde va da piept cu Petra Kvitova. Românca are suficiente atuuri pentru a spera la o nouă victorie de răsunet și la calificarea în a doua sa finală de turneu WTA 1000, după cea pierdută în fața Serenei Williams la Toronto, în 2013.
Sorana a declarat că parcursul său excelent din Statele Unite se datorează în bună măsură colaborării cu suedezul Thomas Johansson, începută în finalul anului trecut, dar performanțele sale din carieră își au cu siguranță rădăcinile în tot ceea ce a învățat de când a pus racheta în mână. Sori a început tenisul în orașul natal, Târgoviște, iar primul său antrenor a fost Sorin Erlic, ajuns acum la 76 de ani.
Acesta a vorbit pe larg despre cariera sportivei și a dezvăluit cât de mult a muncit încă de pe vremea când era o puștoaică, lucru evidențiat și de mama jucătoarei. Erlic a confirmat că Sorana se antrena din greu, la ore la care alți copii de vârsta sa dormeau, iar încă de la primele apariții pe teren antrenorul a văzut în ea o mare campioană.
"Încă de la început mi s-a părut o fetiță cu foarte multe calități. Era atentă, se putea lucra ușor cu ea. Am zis după primele luni că va ajunge mare.Era foarte muncitoare, nu ceda. Nu împlinise 7 ani și, la un antrenament în sală, am schimbat cu ea o mie de mingi fără să greșească. E ceva special.
Când Sorana avea 10-11 ani, mama o aducea la mine, eu îl luam pe băiatul meu, Laurențiu, care era cu 4 ani mai mare, îi urcam în mașină și mergeam la sală de la 6 dimineața. Erau amândoi somnoroși, primele 10-15 minute erau mai grele, dar acestea erau cele mai bune antrenamente, fiindcă aveau mintea limpede.Avea o mare ambiție, plângea rău când pierdea. La nici 7 ani, făceam și două antrenamente pe zi. Ultimul de la 10 seara până la miezul nopții, că atunci găseam loc în sală.", a spus Sorin Erlic pentru Gazeta Sporturilor.

Sorin Erlic, primul antrenor al Soranei Cîrstea: "Dacă e sănătoasă și merge înainte cu acest antrenor, poate face orice"

Sorana a "explodat" relativ repede în tenisul mare și la doar 19 ani ajungea până în sferturi la Roland Garros. Talentul deosebit o recomandau ca pe o viitoare jucătoare de Top 10, dar impresia a fost că românca nu și-a atins niciodată potențialul maxim, deși calități avea cu carul. Lipsa de constanță și mentalul slab au împiedicat-o să ajungă pe culmi mai înalte în sportul alb, dar, la 32 de ani, pare că a ajuns la maturitatea necesară pentru a obține rezulatate de excepție.
Sorin Erlic crede că dacă va fi sănătoasă, Cîrstea poate câștiga turneul de la Miami și chiar un Grand Slam în perioada următoare. Antrenorul din Târgoviște a evidențiat și el că Thomas Johansson a reușit să scoată din Sorana ce e mai bun, iar rezultatele nu sunt întâmplătoare.
"La 17 ani făcea finală la Budapesta și era pe locul 325 mondial. Apoi a câștigat un turneu în Azerbaidjan, iar la 19 ani a ajuns în „sferturi” la Roland Garros. A avut rezultate, dar, din păcate, oscilante. Însă acum văd că totul s-a schimbat, este într-o formă senzațională.S-a maturizat. Dar a și dat peste acest antrenor suedez, Thomas Johansson, fost campion de Grand Slam. Și cred că i-a dat încredere și se potrivește foarte bine cu felul ei de a fi. Sorana își vede de joc, nu se mai plânge, este focusată.
La cum joacă, orice e posibil. Toate adversarele sunt valoroase, dar cum o văd acum, cu cel mai bun tenis al ei, cu încredere, e posibil. E pe un drum foarte bun. Cred că o să mai joace câțiva ani. Parcă abia acum își arată adevărata valoare.
De ce nu?! (n.r. dacă poate să câștige un Grand Slam). Are calități, are arme. Dacă e sănătoasă și merge înainte cu acest antrenor, poate face orice. Doar a dovedit că nu e cu nimic mai prejos decât numărul 2 mondial. În tenis totul depinde de o minge. Atât e diferența de la agonie la extaz. Eu îi doresc să mergă în continuare așa și să urce cât mai sus.", a adăugat Sorin Erlic.
Sorana Cîrstea va juca azi cu Petra Kvitova în a doua semifinală de la Miami, iar un succes i-ar asigura revenirea în Top 30 mondial. Dacă va trece de Kvitova, românca va lupta pentru trofeu cu Elena Rybakina ți în cazul unui triumf istoric în Florida, de luni va prima rachetă a României, urmând a urca până pe locul 20 în lume, acolo unde nu a fost niciodată în carieră (cel mai sus a ajuns până pe 21 WTA, în august 20113).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo