Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

La ce să ne așteptăm de la Carlos Alcaraz!? Experții Eurosport România și-au spus părerile

Cristian Mihală

Publicat 04/04/2022 la 12:25 GMT+3

Carlos Alcaraz este omul momentului în tenisul masculin, după victoria de la Miami. 4 dintre comentatorii Eurosport România ne-au ajutat să îi facem o caracterizare cuprinzătoare ibericului de 18 ani, care s-a transformat deja într-un adevărat fenomen.

Carlos Alcaraz (Masters 1000 Miami 2022)

Credit imagine: Getty Images

Apropierea retragerii pentru cei 3 titani - Nadal, Federer și Djokovic - părea că va lăsa lumea tenisului fără vreun jucător exponențial, fără un mare campion capabil să producă un spectacol comparabil cu ce au reușit cei trei mari campioni în ultimii 15-18 ani. Dar, așa cum uriașul Federer a venit să umple golul lăsat de retragerea lui Pete Sampras (și a lui Agassi, deși "The Punisher" a mai evoluat până în 2006), acum tot mai mulți îl văd pe Alcaraz viitorul mare campion din tenisul mondial.
În plus, dacă Federer a avut ghinionul ca, imediat după "explozia" sa, să apară Nadal și Djokovic, sportivi care i-au doborât majoritatea recordurilor, Alcaraz ar putea să nu aibă un rival pe măsura talentului său. Deocamdată putem vorbi doar de supoziții, dar un lucru e clar: spaniolul care a devenit primul jucător din țara sa învingător la Miami este cel mai tânăr campion din istoria turneului din Florida. Ibericul a încetat foarte devreme să fie o promisiune - ca mulți alții din Next Genul ultimilor ani -, devenind unul dintre marii favoriți la majoritatea turneelor la care participă.
CITEȘTE ȘI:

Părerile experților Eurosport despre Carlos Alcaraz

Patru dintre comentatorii Eurosport România ne-au ajutat să creionăm "portretul" lui "Carlos Întâiul", așa cum a fost numit el de presa spaniolă azi, aluzie la faptul că e primul iberic care se impune în Florida. Concluziile? Alcaraz are, dincolo de talentul enorm, o mulțime de alte atu-uri pentru a rămâne o perioadă lungă în top: e motivat, are o echipă fantastică lângă el, are arme redutabile în deplasare și în forehand, are o condiție fizică excepțională și o marjă de progres importantă.
Luminița Paul
"Multe lucruri au impact vizual puternic atunci când îl vezi jucând pe Carlos Alcaraz; atât de multe, încât e greu să te oprești la unul singur. Poți spune însă "talent" și asta înglobează totul, însă doar talentul nu e de ajuns. Din punctul meu de vedere, secretul lui Carlitos stă în ceea ce se întâmplă în jurul lui, în ghidajul riguros și profesionist pe care l-a avut de la o vârstă foarte mică, 12, apoi 14-15 ani, când a intrat sub supravegherea lui Juan Carlos Ferrero. Cei care l-au văzut jucând în copilărie spun că uimea printr-o varietate neobișnuită pentru cineva atât de mic și de neinstruit. Echipa pe care o are acum însă, completă, de la antrenor și fizioterapeut, la antrenor de fitness și psiholog, i-a pus în ordine atuurile native remarcabile și l-a învățat să muncească din greu. Cu aceste două aspecte convergând, e aproape imposibil să nu reușești, iar Alcaraz a demonstrat-o prin ascensiunea neîntreruptă, una care va continua cu siguranță".
Radu Abramescu
"Carlos lovește tare de pe ambele părți, forehand si respectiv rever. Spaniolul de 18 ani servește bine și are și scurta în arsenal. Mai mult, Alcaraz este foarte mobil. Forehandul e atuu-ul lui, are o retragere rapidă a rachetei și ia mingea repede. Puștiul încearcă mai mereu să dicteze punctele, dar știe să se și apere când e dominat în punct. La toate acestea se adaugă maturitatea în gândire și răbdarea deși e atât de tânăr. Chiar dacă e crescut pe zgură, cred că victoriile mari o să vină pe hard rapid, așa cum s-a întâmplat la Miami.
Ce urmează? Carlos are concurență! Sunt foștii Next Gen, Medvedev, Zverev, Tsitsipas, dar să nu uităm și de generația lui Sinner sau Sebastian Korda. Spaniolul a câștigat deja turneul Next Gen anul trecut, după o finală împotriva lui Korda. Are toate șansele să fie noul număr 1 ATP. Să vedem însă primul Slam mai întâi".
Dragoș Suciu
"Carlos Alcaraz nu este doar un jucător foarte bun. Spaniolul este un jucător complet, la nici 19 ani. Și faptul că stăpânește toate loviturile, faptul că poate acoperi terenul atât ofensiv cât și defensiv, faptul că reușește să-și adapteze tactica în funcție de realitatea din teren, ne determină să îl includem deja in galeria celor mai buni jucători din lume ai momentului. Nu trebuie să îl comparăm cu cineva, e mult mai indicat să îi urmărim ascensiunea, dar dacă e să fac o paralelă cu fotbalul, l-aș vedea egalul lui Pedri, mijlocașul celor de la FC Barcelona, care e doar cu un an mai mare decât Carlos, însă la fel de valoros și de promițător.
Alcaraz nu mai este doar o promisiune, însă. Este campion de serie Masters, primul spaniol ce se impune la Miami și unul dintre favoriți în mai toate turneele ce vor urma. Înspăimântător pentru rivalii sai este faptul ca există încă mult spațiu de progres până la potențialul maxim. Să-i dăm însă timp și să ne bucuram de prezent fără să proiectam permanent în viitor. Nu știm ce va fi, însă știm ca Alcaraz este deja unul dintre cei mai buni".
Vali Protopopescu
"Carlos Alcaraz Garfia doboară record după record. Cu victoria de la Miami, el devine primul spaniol care câştigă acest turneu şi totodată cel mai tânăr campion din Florida, la vârsta de 18 ani şi 333 de zile, detronându-l astfel pe Djokovic. Dacă privim clasamentul ATP Race, vedem că protejatul lui Ferrero e pe poziţia a doua, cu 1950 de puncte, în urma altui iberic, celebrissimul Rafa Nadal (3350 de puncte). Saltul lui Carlos în clasamentul ATP la simplu este unul major, el avansând cinci poziţii, căci se află pe locul 11.
Ceea ce impresionează însă, dincolo de statistica seacă, este forţa jocului său. Alcaraz a fost comparat adeseori cu Rafael Nadal, şi el un tenismen excepţional de precoce. Observaţie justă, dar există şi destule diferenţe. Cu un serviciu şi o dreaptă mai aspre decât ale idolului său, cu un tenis mai direct, fără "mângâierea" liftului practicat de balear, Carlos pare să aibă un joc mai adaptat suprafeţelor rapide. El poate închide mai rapid punctul şi la vârsta lui vine mai des la fileu decât o făcea Rafa când avea 18 ani. Fizic poate fi comparat cu Nadal, deoarece este foarte rapid şi rezistent. Ca şi Rafa, se dovedeşte un "elev" ascultător, modest şi dispus la muncă dură, lucrând de mulţi ani cu un singur coach ‒ Juan Carlos Ferrero, cu care are o relaţie "fuzională". Sigur, în acest moment, Carlos Alcaraz este încă lipsit de experienţă, dar frecvenţa cu care dispută fazele avansate ale marilor turnee îl poate căli şi maturiza extrem de rapid. Viitorul lui este unul garantat, îl vom vedea sigur în Top 10 în acest sezon şi nu e deloc exclus să dispute o finală de Mare Şlem chiar în 2022. Sănătos să fie...".
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo