Novak Djokovic nu joacă la primul turneu de Grand Slam al anului, după un scandal fără precedent în urma căruia a fost expulzat din Australia. În timp ce unii consideră că ceea ce i s-a întâmplat liderului ATP este corect, în contextul în care Nole a refuzat să se vaccineze, alții ar fi vrut ca sportivului din Serbia să i se dea dreptul să joace pentru al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră.
Astăzi, judecătorul-șef James Allsop a dezvăluit care au fost motivele pentru care Tribunalul Federal a decis ca liderul ATP să părăsească Australia. Acestea, care au fost publicate online, sunt în mare parte motive sanitare și se referă la influența pe care Djokovic ar fi putut să o exercite asupra tinerilor în luarea deciziei de a se vaccina împotriva Covid-19.
"O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influența oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii și pe cei impresionabili să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoașterea comportamentului uman dintr-o familiarizare modestă cu experiența umană.
Roland-Garros
Top 3 meciuri de urmărit în prima săptămână la Roland Garros pe tabloul feminin și pe cel masculin
20/05/2022 LA 12:35
Chiar dacă domnul Djokovic nu câștiga Australian Open, capacitatea prezenței lui în Australia jucând tenis, de a-i încuraja pe cei care ar emula sau vor să fie ca el, este o bază rațională pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare.
Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare și că i s-a opus. Deși a spus că 'nu este un expert' și 'și-ar păstra mintea deschisă', se pare că a spus că vrea să aibă 'o opțiune de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul' său.
Domnul Djokovic e perceput ca un erou și simbol al libertății de alegere în ceea ce privește vaccinarea. Nu a fost irațional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri antivaccinare pentru poziția aparentă a domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri și proteste care ar putea duce la creșterea transmiterii comunitare.
Au fost dovezi . . . că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activități, în timp ce era conștient că este pozitiv la Covid-19. A fost lesne să deducem că acest lucru, dacă este emulat, poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică", se arată în documentul publicat de judecători.
Citește și:

NOVAK DJOKOVIC VREA SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERNUL AUSTRALIAN

După ce a fost expulzat din Australia, Novak Djokovic se gândește serios să dea în judecată guvernul australian pentru "rele tratamente", iar pretențiile financiare sunt uriașe. Potrivit presei din Marea Britanie, sârbul, care dacă ar fi jucat și câștigat la Melbourne ar fi primit 1,85 de milioane de euro, vrea de la guvernul australian 3,8 milioane de euro.
O sursă apropiată agentului lui Novak Djokovic, Edoardo Artaldi, a declarat pentru The Sun: "Este bine cunoscut faptul că Novak și familia lui simt că Nole a fost tratat foarte rău în hotelul de carantină din Melbourne. Mama lui a dezvăluit că era plin de purici și viermi. A fost ținut în condiții groaznice." Avocatul Toma Fila a adăugat: "A fost supus unui tratament umilitor. Ar trebui să-i dea în judecată, pentru că ar avea câștig de cauză."
Mai mult, Tennis Australia, organizatoarea primului turneu de Grand Slam al anului, ar fi plătit cheltuielile de judecată pentru sârbul Novak Djokovic după expulzarea sa duminica trecută. Conform cotidianului Daily Mail, citat de ziarul L'Equipe, Tennis Australia ar fi plătit consistenta factură de cheltuieli de judecată a lui Novak Djokovic: "Organizatorii Australian Open, care primesc anual milioane de dolari din fonduri publice, ar fi acceptat să plătească cheltuielile de judecată ale starului sârb expulzat", a scris publicaţia.
Pentru a pleda în favoarea sa în faţa autorităţilor australiene, liderul mondial a angajat o echipă de avocaţi de prestigiu pentru a-l reprezenta în faţa tribunalelor. "Tennis Australia nu a negat informaţia potrivit căreia ar fi plătit cheltuielile, pe care o sursă apropiată de TA a divulgat-o pentru Daily Mail Australia", se mai arată în articol. Costurile estimative nu au fost încă divulgate dar, conform aceleiaşi surse de informaţie, valoarea s-ar ridica undeva la jumătate de milion de dolari australieni (respectiv 318.000 euro).
Australian Open 2022 se vede în exclusivitate pe Eurosport. Toate meciurile de la Melbourne sunt în direct și în exclusivitate pentru România și pe aplicaţia Eurosport Player.
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
18/05/2022 LA 20:44
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51