În ultimele două săptămâni, după ce Emma Răducanu a câștigat US Open fără să piardă set, venind din calificări, lumea tenisului s-a grăbit să vină cu o mulțime de sugestii și sfaturi pentru aceasta. Lucru de înțeles, în contextul în care vorbim de o puștoaică de 18 ani, care mai evoluase la un singur Grand Slam înainte (Wimbledon 2021) și care, în iunie, era în afara top 300 WTA.
Mulți au discutat despre cum va gestiona Emma succesul, despre cum trebuie să se pregătească mental și ce greșeli trebuie să evite pentru a nu își irosi talentul enorm, așa cum au făcut-o în trecut atâția jucători cu mare potențial. Andy Murray nu se va afla printre ei, deși, prin natura relației pe care o au, sunt foarte apropiați (Nigel Sears, fostul antrenor al lui Răducanu, e socrul scoțianului).
Murray a explicat cât de mult a fost deranjat în trecut de oamenii care credeau că știu mai bine decât el ce e de făcut și a promis că nu va fi intruziv și nu îi va oferi sfaturi Emmei Răducanu decât în măsura în care aceasta va cere special acest lucru.
Tenis
Nadal, Djokovic și Murray, avertizați după retragerea lui Roger Federer: "Va fi efectul de domino!"
03/10/2022 LA 17:19
"Nu o să îi dau sfaturi Emmei niciodată din proprie inițiativă. Nu mi-a plăcut niciodată cum foștii jucători britanici veneau și își dădeau cu părerea după fiecare victorie sau înfrângere pe care o aveam. Veneau cu sfaturi despre ce am de făcut, poate că erau bine intenționați, dar eu nu le-am cerut opinia. Mi s-a părut extrem de iritant la vremea respectivă și încă sunt de aceeași părere. Așa că, nu vreau să mă transform într-o astfel de persoană, care crede că știe ce e mai bine de făcut în locul Emmei. Ce a realizat ea e incredibil, sper să continue la fel, am mare încredere în ea. Dacă vreodată va dori să vorbim sau dacă familia ei mă va suna, evident că voi fi lângă ea, dar nu voi pătrunde eu din proprie inițiativă în viața și cariera ei", a explicat Murray pentru BBC.

Cum gestionează britanicii fenomenul "Emma Răducanu"?

Emma Răducanu inspiră o întreagă generație și a devenit eroină peste noapte în Marea Britanie. Ca atare, oamenii din Federația de Tenis trebuie să profite la maximum de acest vibe și să investească în viitor, pentru a atrage copiii în sportul alb. Până la Murray, în 2012 (când a cucerit primul dintre cele 3 Grand Slamuri din carieră - US Open), britanicii nu mai avuseseră un campion într-un Grand Slam din 1977, de la celebra Virginia Wade. La masculin, situația era și mai dezastruoasă, Fred Perry, în 1936, câștigând ultimul trofeu major pentru Marea Britanie.
"Suntem o țară care are în portofoliu câteva dintre cele mai mari turnee din lume. Cu siguranță că nu ne lipsesc banii, trebuie să profităm de această oportunitate pentru a pune bazele a ceva, pentru a îndrepta copiii către tenis. Sper să nu se ajungă iar la o așteptare de nu știu câți ani până apare un nou campion britanic. Toți trebuie să înțelegem că trebuie să profităm la maximum de ceea ce a realizat Emma Răducanu", a mai spus scoțianul.
CITEȘTE ȘI
ROMÂNUL CARE A ANTRENAT-O PE EMMA RĂDUCANU, DEZVĂLUIRI SAVUROASE: "MI-A CERUT SĂ VORBIM ÎN ROMÂNĂ"
Tenis
Djokovic știe ce ar trebui să facă Roger Federer după retragerea din tenis! "Are multe de oferit"
27/09/2022 LA 14:14
Laver Cup
Sorana Cîrstea, mesaj emoţionant după retragerea lui Roger Federer
25/09/2022 LA 07:02