În ziua în care împlineşte 35 de ani, Nadal va păşi din nou pe Philippe Chatrier, arena atât de îndrăgită unde a pierdut de doar două ori în întreaga carieră. Cu 13 titluri la Roland Garros, campionul spaniol este cel mai titrat jucător din istorie (deşi şi Federer are acelaşi număr de Slanuri, Rafa are mai multe turnee Masters câştigate şi e dublu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice).
În urmă cu 20 de ani, specialiştii anticipau că istoria tenisului va fi scrisă altfel, mulţi considerând că duelul Nadal - Gasquet va ţine capul de afiş pentru mult timp, înlocuind celebra rivalitate Sampras - Agassi. Francezul e cu siguranţă unul dintre cei mai talentaţi sportivi din istorie, însă în acelaşi timp e exemplul perfect că, dacă nu există şansă (a suferit câteva accidentări grave) şi nu munceşti enorm pentru obiectivele tale, nu poţi ajunge la cel mai înalt nivel.

Nadal - Gasquet, o rivalitate tranşată categoric de "Matador"

Australian Open
Rafa Nadal a vorbit deschis despre starea sa fizică! Ce l-ar determina să-și încheie cariera
ACUM O ORĂ
Câştigător al Roland Garros la juniori, în 2002, Gasquet l-a dominat pe Rafa la juniori. Duelul din finala de la Tarbes, câştigat de jucătorul din Hexagon (când ambii aveau 12 ani), a devenit extrem de popular pe YouTube. Odată făcut pasul spre circuitul ATP, evoluţia celor doi a fost antagonică. Gasquet nu a trecut niciodată de semifinale în turneele de Grand Slam (are 3 prezenţe în penultimul act, de două ori la Wimbledon şi o dată la Roland Garros) şi nu a urcat mai sus de locul 7 ATP. Evident, nu e puţin lucru să ajungi la performanţele lui Richard, dar senzaţia generală e că jucătorul din Franţa putea mult mai mult, fiind considerat unul dintre cei mai talentaţi puşti din istoria tenisului, la finalul anilor '90 - începutul anilor 2000.
"Toată lumea îmi spunea de Rafa la juniori, dar reuşeam să îl înving deşi îl vedeam unul dintre cei mai buni din "grupa mea de vârstă". Asta e o problemă în Franţa: când eşti tânăr, trebuie mereu să demonstrezi, e presiune mare şi poţi ceda. În Spania, te dezvolţi mai uşor ca jucători. A fost o rivalitate cu Nadal, dar el a devenit un adevărat "monstru" la seniori", îşi aducea aminte peste ani Gasquet în L'Equipe.
https://i.eurosport.com/2013/09/06/1087641.jpg

Roland Garros, teatrul primului duel Nadal - Gasquet într-un Grand Slam

Primul lor duel direct la un Grand Slam a avut loc în 2005, când Nadal deja luase cu asalt tenisul mondial (făcuse optime la Australian Open şi jucase o finală epică, de 5 seturi, contra lui Federer, la Miami). În sezonul de zgură, Rafa bifa 24 de victorii la rând, depăşind recordul lui Agassi, astfel că la Roland Garros era văzut printre favoriţi, în ciuda faptului că avea doar 19 ani. În primele două dispute directe cu Gasquet, Nadal s-a impus, dar mereu francezul a ţinut aproape, împingând meciurile în decisiv.
Ca atare, la Roland Garros 2005, presa franceză a făcut din duelul lor din turul 3 un adevărat blockbuster, iar Richard a cedat.
"S-a scris enorm înainte de acea dispută. Nimeni nu îşi aminteşte, probabil doar eu. S-a jucat pe o căldură insuportabilă, iar Rafa a câştigat. A fost pur şi simplu prea puternic. Apoi, a câştigat turneul, prinul lui Grand Slam", şi-a amintit Gasquet.
În cele din urmă, ceea ce trebuia să fie o mare rivalitate s-a transformat într-un galop de sănătate al lui Nadal. În 16 întâlniri oficiale, ibericul s-a impus de tot atâtea ori. Mai mult, i-a cedat doar 4 seturi francezului, ultimul tocmai în 2008.
Nadal, Federer şi Djokovic au abilitatea să găsească mereu ceva nou, să îşi îmbunătăţească jocul cu fiecare an care trece. E o nebunie, nimeni în rest nu a putut să crească de la an la an, ajungi la un moment dat la un nivel maxim. Ei nu, joacă mai bine şi mai bine | Richard Gasquet
Nadal - Gasquet se va juca în această seară, în turul doi la Roland Garros, începând cu ora 22:00. Confruntarea va fi în direct pe Eurosport 1 şi Eurosport Player.
Orice lovitură de la Roland Garros de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
Tenis
Djokovic încearcă să-și spele imaginea după scandalul provocat în Australia! În ce investește sârbul
ACUM 2 ORE
Australian Open
Știm deja 5 dueluri de vis din turul 3 la Australian Open 2022. Programul de vineri
ACUM 7 ORE