Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roland Garros. Rafael Nadal câștigă a 13-a oară și e egalul lui Federer, cu 20 titluri de Grand Slam

Cezara Paraschiv

Actualizat 11/10/2020 la 20:52 GMT+3

LIVETEXT | Roland Garros 2020 și maratonul tenisului-spectacol pe zgură s-a încheiat cu o demonstrație de forță a "Regelui" Rafael Nadal. Spaniolul este, de acum, de 13 ori campion la Paris, după o evoluție autoritară în fața liderului mondial Novak Djokovic, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.

Rafael Nadal sărută Cupa Muschetarilor, după a 13-a victorie a carierei sale la Roland Garros

Credit imagine: Getty Images

Rafael Nadal rămâne campionul Roland Garros-ului, după a 13-a victorie în 13 finale disputate. Și a egalat recordul lui Federer: 20 de titluri de Mare Șlem. Spaniolul își păstrează coroana la Paris, învingându-l în finală cu 6-0, 6-2, 7-5 pe liderul mondial Novak Djokovic, după două ore și 41 de minute. Pentru a patra oară în carieră (2008, 2010, 2017 și 2020), "Regele Zgurii" se încoronează la Paris fără set cedat și devine primul om cu 100 de victorii pe zgura de la Paris.
Dacă era cineva care putea să îi administreze prima înfrângere într-un meci complet în acest an intangibilului Djokovic, acesta era Rafael Nadal. Iar ibericul a fost într-o dispoziție de joc fantastică, pentru "cea mai importantă finală din Istoria Erei Open" - cum o numea Brad Gilbert. "Chatrier"-ul a asistat, duminică, la o demonstrație de forță marcă înregistrată a spaniolului, egalată doar de ceea ce Rafa reușea, tot aici, în finala din 2008 cu Roger Federer.
Spaniolul a impus un ritm infernal în startul finalei de la Roland Garros, anihilând armele unui Djokovic suferind pe serviciu. Novak Djokovic a ieșit de la cabine cu o țintă clară: să dea peste cap ritmul marelui campion spaniol cu un geamantan de scurte. Patru astfel de execuții au venit încă din primul game. Nadal a primit însă excelent și a ripostat.
A jucat un tenis aproape perfect timp de două ore, servind la parametri mult mai înalți decât Djokovic (76% față de 42% în primul set), având un rever infailibil, care a scos tot ce a aruncat spre el Djokovic și a produs lovituri câștigătoare când spaniolul avea mai multă nevoie. Returnând lung și cu o constanță de invidiat, Nadal și-a creat oportunități de a face break pe primele șase game-uri pe lansarea lui Djokovic, care nu a controlat în tot acest timp intensitatea de pe rever, comițând erori pe bandă rulantă.
Cu doar două greșeli neforțate în primul set, Nadal a reușit după 48 de minute să câștige toate cele șase game-uri în fața lui Djokovic. Un 6-0 cum se mai regăsise și în startul finalei din 2019, de la Roma, la ultimul meci direct pe zgură dintre cei doi. Nadal nu a scăzut ritmul, iar dintre primele 12 game-uri disputate, el își adjudecase 11. La finalul primelor două seturi, sârbul ajunsese la 30 de greșeli neforțate, spaniolul la 6, cu 21 lovituri câștigătoare.
Răspunsul lui Nadal la scurtele adverse a devenit din ce în ce mai bun. După ce ibericul a reușit break la zero în setul doi, trecând în avantaj la 3-2, Djokovic a adunat toată determinarea din Sparta și până în Atlantida, pentru a salva imaginea dezolantă lăsată. Sârbul a strâns racheta mai ferm în pumn la serviciu, a urcat calitatea lansării și a reușit să preia, din mers, cu agresivitate sporită, controlul în schimburi. A recuperat break-ul, a bubuit tușele, însă Nadal nu și-a pierdut cumpătul. S-a sprijinit în serviciu în cele mai importante momente, a contrat și s-a apărat eroic, iar cu o determinare caracteristică a ridicat din nou nivelul, producând un nou scurt-circuit în mintea sârbului, care s-a curentat din nou în momentul în care mingea sa a ratat tușa la 5-5 și a sucombat. Ferm, Nadal a închis meciul, cu as, al patrulea în partidă. Cu 31 de lovituri câștigătoare și 14 greșeli neforțate, în timp ce contorul lui Djokovic în această rubrică a încremenit abia la 52.
Rafael Nadal nu s-a mai aruncat pe spate la final. A căzut doar în genunchi, pe zgura favorită. După cea mai clară corecție administrată lui Novak Djokovic într-un meci pentru trofeu în Slam-uri. După un meci care l-a făcut pe sârb să spună că - asta e forța Regelui.

Rafael Nadal, a 13-a oară campion la Roland Garros. Desfășurarea finalei de record, game cu game

Game, set, meci și al 13-lea trofeu la Paris pentru Rafael Nadal. Spaniolul se impune la zero pe lansare, cu as la minge de meci. 6-0, 6-2, 7-5 în fața lui Djokovic
Break Nadal. Ibericul va servi pentru titlul #13 la Roland Garros și al 20-lea Grand Slam al carierei. Lui Novak Djokovic nu îi vine să creadă: Dumusois intervine din scaun la un lung de linie ce se ducea extrem de incomod spre terenul lui Nadal - rezultând minge de break. Forțează apoi pe serviciul doi, la teu și comite dublă greșeală.
5-5 după 53 de minute de joc în setul trei. Deși începe cu punct pierdut, Nadal obține o confirmare pe serviciu extrem de importantă. Djokovic se plânge din nou de săritura mingii.
Djokovic, 5-4 în setul trei, cu o nouă minge de break salvată. Djokovic servește mult mai bine în aceste momente, însă Nadal, cu forehandul, taxează din nou serviciul doi. Atât de insistent cu scurta, Djokovic se vede păcălit de iberic cu un lob amăgitor - care îi aduce minge de break. Sârbul joacă cu serviciul doi, însă trimite în forță ca și cum ar fi o primă servă. Nadal returnează moale și mingea de break dispare. Liderul mondial obține hold-ul, jucând serviciu-voleu și apoi finalizând în ultimul punct cu smash-ul.
În ultimele minute, Djokovic a devenit stăpân pe teren, lovind tare, plat, pornind avântat cu serviciul. Retururile spaniolului au scăzut ca lungime medie, iar acum Nadal este cel care greșește mai des, pentru câțiva centimetri.
4-4 în setul trei. Nadal răspunde plusului de agresivitate arătat de Djokovic, apăsând pe serviciu. Oprește seria sârbului, devenind mai vocal și incurajându-se mai vizibil cu pumnul strâns.
Novak Djokovic traversează cel mai bun moment de joc din această finală și trece în față pe tabelă în setul 3, la 4-3. Îți ține serviciul la 15, fiind întărâtat de o nouă replică excelentă a ibericului la scurta sa și închide game-ul cu trei winnere. În primele șapte game-uri din acest set, Nadal a comis 7 greșeli neforțate, cât în primele două la un loc.
Djokovic aruncă în aer tribuna de pe Chatrier, reușind re-break-ul. Este întâmpinat cu urale: 0-6, 2-6, 3-3. Pentru prima dată după acel game patru din primul set, Djokovic și-a procurat minge de break, după un atac pripit al spaniolului. Sârbul mizează aici pe soluția sa clasică pentru acest meci - însă Nadal ajunge în ultimul moment și răspunde cu un cross inteligent, pe care Nole îl întoarce doar până în culoarul de dublu de pe partea cealaltă a fileului. Pe a doua minge de break apărută, sârbul mizează însă pe jocul de pe linia de fund, îl aleargă pe Nadal și finalizează în cele din urmă pe contre-pied.
În 93 de secunde, Nadal obține break-ul și preia conducerea în setul trei. 6-0, 6-2, 3-2 per total. Sârbul a greșit de trei ori răspunsul la returul Regelui Zgurii, iar Rafa a completat cu un forehand câștigător excelent, pentru a face break la zero.
Este 2-2 în setul trei, la încheierea primelor două ore de joc. Reverul ibericului produce o nouă super-lovitură pentru a-i aduce victoria în game - o execuție pentru care Nadal a fost nevoit să se lase extrem de joc pe genunchi.
Liderul mondial anulează minge de break și revine în avantaj, la 2-1. Nadal a înlăturat pericolul pe lansare, cu un forehand inside-out feroce la 0-15, temperând învolburarea lui Djokovic - devenit vocal și foarte activat pe picioare. Pe lansare, Djokovic a făcut o nouă greșeală neforțată de pe dreapta, la 30-30, însă ibericul a trimis puțin prea tare returul pe mingea a doua.
Djokovic deschide setul trei cu tură lejeră pe serviciu. Cedează un singur punct, lovind masiv cu dreapta și arătând din nou faptul că la mingile înalte este mult mai sigur decât Nadal azi. De consemnat - este prima dată în această finală când Djokovic face game-uri consecutive pe lansare. Twitter-ul este plin de mesaje, iar unii jucători au ajuns să facă mișto de ceea ce se întâmplă acum pe Chatrier.
Rafael Nadal câștigă al doilea set al finalei cu Novak Djokovic, 6-2, dublându-și avantajul la general, 2-0 la seturi. "Nu l-am văzut niciodată pe Nadal să joace atât de bine", spune Chris Evert. De 12 ori campion la Paris, Nadal a încheiat primele două seturi cu doar șase greșeli neforțate. De pe partea cealaltă a fileului au venit 29 de greșeli neforțate. Iar ibericul are și 23 de lovituri câștigătoare. Până acum, cel mai drastic scor pe care Nadal l-a administrat într-o finală de French Open a fost celebrul 6-1, 6-3, 6-0 din 2008, împotriva lui Roger Federer.
Prim game fără minge de break pentru Djokovic, la 90 de minute de la startul meciului. Sârbul a început să apeleze la glumițele caracteristice - îi mulțumește lui Dumnezeu pentru o greșeală comisă de Nadal cu returul.
Prim game câștigat la zero de Nadal, 6-0, 5-1. Două forehanduri aproape la indigo se duc paralel cu linia spre terenul neacoperit de sârb, pentru a-i aduce game-ul spaniolului.
Nadal, două break-uri avantaj în setul doi, 6-0, 4-1. Nadal a avut minge de break în toate game-urile în care a servit Djokovic. Pe cât de curat e jocul lui Nadal, pe atât de dezlânat e al sârbului, încărcat cu greșeli.
Nadal continuă marșul pe "Chatrier", 6-0, 3-1. Spaniolul joacă impecabil momentele strânse ale meciului: din șapte game-uri cu egalități, șase i-au revenit. A salvat 3 din 3 mingi de break, toate în primul set. Aici, a avut 40-15, Djokovic a forțat prelungirile, cu două execuții excelente de pe rever, ca o reparație pentru multe greșeli neforțate apărute până acum de pe această parte, însă la egalitate spaniolul a trimis o combinație serviciu-forehand imparabilă, iar game-ul s-a încheiat după o nouă eroare de pe forehand a sârbului.
Break Nadal și în setul doi! Ibericul preia conducerea 6-0, 2-1. Nadal continuă să îl țină sub mare presiune pe Djokovic. Sârbul salvează două din trei mingi de break în acest game. Impresionează felul în care pune consecutiv mingea pe tușele laterale, mai întâi spre forehandul lui Nadal, apoi spre rever chiar la una dintre mingile de break. Însă ibericul este "în zonă" și insistă. Unul dintre cele mai bune răspunsuri ale sale de azi la o scurtă a lui Djokovic îi aduce a treia minge de break, iar spaniolul fructifică apoi, printr-un retur care, din nou, îl lasă fără replică pe liderul mondial.
Este 1-1 în setul doi. Nadal revine de la 15-30 pe serviciu, însă Djokovic a ridicat, clar, nivelul de joc. Și primul set a fost înșelător: s-au jucat șase game-uri în 48 de minute.
După 55 de minute, Novak Djokovic punctează în sfârșit pe tabelă în finala Roland Garros 2020, după ultimul game jucat cu mingile inițiale. Sârbul a avut din nou probleme după 40-15, însă a dezlănțuit dreapta și a salvat trei mingi de break ale spaniolului. Joacă mai des cu forehandul Djokovic, protejându-și reverul. Liderul mondial a găsit aici primul serviciu, după un prim set în care frecvența primei mingi a fost la 42%.
Rafael Nadal câștigă primul set al finalei cu Novak Djokovic cu 6-0. Este al doilea meci consecutiv pe zgură în care spaniolul ia primul set la zero în fața sârbului, primul set al finalei din 2019, de la Roma, având același deznodământ. Un detaliu interesant în statistică: uștimele 13 dueluri directe dintre Nadal și Djokovic au fost câștigate de jucătorul care și-a adjudecat primul set. Campionul en-titre a închis primul set cu as și tură pe lansare la 15. 48 minute a durat primul set. Ibericul a evoluat aproape perfect, având doar două greșeli neforțate și 10 lovituri câștigătoare.
picture

Nadal, tenis de zile mari în finala Roland Garros. Game-ul impecabil cu care a încheiat primul set

Nadal, dominație totală în fața lui Djokovic: 5-0. Sârbul ajunge ușor la 40-0, în ceea ce pare a fi cel mai bun al său în acest set. Intervine însă o dublă greșeală, iar Nadal trimite apoi retururi lungi, la care Djokovic acuză săritura ciudată a mingii. Ibericul își procură minge de break, purtat din nou pe creasta valului de forehand, însă Djokovic își construiește perfect atacul spre reverul advers și salvează. O nouă scurtă ratată de Djokovic aduce îngrijorarea pe chipul lui Novak, care înfruntă din nou minge de break. Scurta îl scoate din bucluc, Nadal având probleme necaracteristice azi la fileu (doar 2 din 7 atacuri reușite) și nereușind să închidă puncte pe mingi înalte. O diagonală fără adresă a lui Djokovic îi pune pe tavă lui Nadal al treilea breakpoint, iar spaniolul apasă decisiv reverul.
Nadal, 4-0. Ibericul se apără precis în această fază a meciului, avansând rapid la 30-15. Mai departe însă, game-ul se complică: Nadal pune și el o scurtă, ezitant, pe care Djokovic o trimite înapoi foarte eficient, reușind apoi să își procure minge de break cu un winner de rever în lungul liniei. Nadal revine, redevenind agresorul pe teren, însă Djokovic, după un efort excelent în defensivă, face punct cu passing-ul. Deținătorul titlului trece cu bine spre egalitate, biciuind mingea. La a doua egalitate din game, Nadal îl deplasează excelent stânga-dreapta pe sârb, însă din nou nu finalizează cu smash-ul și îngroapă mingea în fileu după o minge agățată de Nole. Un un-doi anulează a treia minge de break a sârbului, iar de acolo Nadal merge-bliț, încheind game-ul cu primul său as.
  • Djokovic a avut frecvență foarte modestă la primul serviciu în primele două game-uri pe lansare (29%): doar patru prime servicii trimise corect în careul-țintă, din 14. Iar sârbul nu a făcut niciodată punct în spatele primei mingi. Are și 6 greșeli neforțate deja.
Primele 20 de minute din partidă îi aparțin lui Rafa Nadal. Ibericul ia avantaj de două break-uri, la 3-0. Djokovic oferă dublu breakpoint cu dublă greșeală. Se folosește din nou de scurtă, pentru a o anula pe prima, trimițând spre forehandul ibericului. Nadal nu apasă suficient pe lungul de linie și se vede pasat în cele din urmă. Pe a doua minge însă, returul ibericului este suficient pentru a-și adjudeca punctul, srâbul ratând în fileu.
Nadal, 2-0. Djokovic accelerează bine în startul primei ture pe lansare a lui Nadal, reușind winner-ul. Nadal răspunde însă cu un doi marcă-înregistrată, pornind cu serviciu spre exterior, apoi preia conducerea creându-și din nou avantaj cu reverul-cross. Ca și Djokovic mai devreme, spaniolul are emoții la 40-15, greșind un over-head, însă campionul spaniol se apără bine, ia la țintă reverul advers și confirmă avantajul luat anterior, fără ca Djokovic să ajungă la minge de break.
Testat de Djokovic cu patru scurte, Nadal începe cu break prima finală de Roland Garros disputată indoor, revenind de la 40-15 pentru sârb! Djokovic ratează primul serviciu în partidă, însă Nadal cedează punctul, trimițând prea lung. Djokovic folosește deja de trei ori scurta în game-ul inaugural: Rafa ajunge abia la a doua, însă este depășit la fileu, sârbul o ratează pe a treia - trimițând în fileu, la scorul de 40-15 Nadal îl izolează excelent cu forehandul pe Djokovic în zona de rever, mult în afara zonei de confort și duce game-ul la egalitate, cu diagonală câștigătoare de rever. Pe a patra scurtă pusă de Djokovic, Nadal câștigă punctul, revenind în punct cu o minge foarte înaltă - procurându-și minge de break. Deținătorul trofeului se apără excelent și obține break-ul, după un rever scăpat prea larg de sârb. Cameramanii insistă cu imagini din oraș, arătând că este soare în aceste momente în capitala Franței.
Francezul Damien Dumusois este arbitrul de scaun al finalei Roland Garros 2020, dintre deținătorul titlului Rafael Nadal și liderul mondial Novak Djokovic. Sârbul a câștigat tragerea la sorți și va servi primul.
UPDATE: Organizatorii au decis ca finala masculină de la Roland Garros 2020 să se joace în condiții de sală. După prânz au fost averse la Paris și deși în acest moment nu plouă în capitala Franței, iar prognoza arată bine pentru orele ce urmează, cu 14 grade în termometre, acoperișul este închis.

Roland Garros 2020: Novak Djokovic - Rafael Nadal. Tot ce trebuie să știi despre finala masculină

“Cupa Muschetarilor” îi zâmbește lui Rafa Nadal, omul care nu a lăsat-o niciodată să-i scape când a jucat finala. De 12 ori Nadal a fost în finală și de 12 ori a câștigat-o. Iar promisiunea pe care “Cupa Muschetarilor” i-o face lui Nadal în 2020 este egalarea recordului lui Roger Federer, de 20 de titluri de Mare Șlem. De când rivalitatea dintre Federer și Nadal a văzut lumina zilei, într-o zi de martie superbă, la Miami, în 2004, Nadal a fost mereu pe urmele elvețianului-perfect, pe care până și unchiul Toni îl plasa veșnic pe piedestal. Învățat exact cum să joace pentru a detrona "Maestrul", Nadal a fost, de la acel prim meci, “challengerul”, omul care îl bătea pe Federer pe unde îl prindea, mai ales pe zgură, chiar și cu 6-0 în finală, dar și omul care mereu pierdea dezbaterea “GOAT” la argumentul suprem al totalului de titluri în Grand Slam-uri. Duminică, Nadal poate schimba definitiv acest detaliu. Pandemia de coronavirus i-a răpit lui Rafa confortul de a ataca acest record absolut în buricul sezonului cald, sub un soare torid, pe terenul favorit. O va face într-o zi de 11 octombrie, în care Sir Bobby Charlton împlinește 83 de ani și în care, conform prognozei, ploaia promite să păsuiască Parisul și “Chatrierul”.
Novak Djokovic s-a impus la Roland Garros doar în 2016
“Cupa Muschetarilor” îl ademenește și pe conflictualul Djokovic, ca o Fata Morgana, care îl amăgește cu privire iubăreață și apoi îi dispare de sub nas. Sârbul a avut de așteptat până în 2016 pentru a străpunge hățișul și a pune mâna ferm pe mânerele Cupei sfioase, ce-i aparține de drept lui Nadal. Djokovic vrea să devină primul tenismen din Era Open cu două seturi complete de victorii în turneele de Mare Șlem. După ce a reușit în premieră “Golden Masters-ul” în ATP, Djokovic are în față cel mai mare record pe care să îl pună la panoul de onoare spre a fi ulterior fugărit de granzii Federer și Nadal, a căror ceafă a fost nevoit să o privească toată cariera, alergând să le egaleze recordurile. Sârbul are deja, în fața celor doi, performanța câștigării a patru turnee de Mare Șlem consecutive, eșuând totuși în atingerea Grand Slam-ului veritabil, calendaristic. Roy Emerson și Rod Laver au această dublă, însă în cu totul alte vremuri ale tenisului.
Nadal, cel ce a părut muritor pe zgură după înfrângerea suferită la Roma în fața lui Diego Schwartzman, a ajuns în finală cu record perfect, fără set pierdut. Și este unicul jucător care a reușit de trei ori în carieră să câștige titlul la Roland Garros fără set pierdut (2008, 2010 și 2017). Este stăpânul “Chatrier”-ului – lucru recunoscut chiar și de sârb, la conferința de presă. Iar prezența sa în finală este, pur și simplu, un semn că tenisul a reintrat în normalul său, în acest anormal an 2020. Djokovic, invincibilul acestui sezon, cu un unic turneu început și rămas fără trofeu – la US Open, unde s-a împins singur, într-una dintre cele câteva crize de nervi înlănțuite, spre descalificare lovind cu mingea în gât o arbitră de linie, a jucat cinci seturi în semifinale cu Stefanos Tsitsipas. Grecul a mărturisit la conferința de presă că marele său regret nu este acela de a fi cedat și a fi fost absent fizic din decisivul cu Djokovic, ci acela de a fi ieșit de la cabine cu un plan pentru a deregla jocul sârbului și nu pentru a-și practica tenisul pe care îl știe. Când Tsitsipas s-a trezit la 0-2 la seturi, a zis un “dă-l dracu’ de plan” pe toate limbile știute în capul său, a dat drumul la braț și i-a câștigat sârbului următoarele două seturi. A plecat din meci cu morala că nu există antijoc pentru Djokovic, ci doar o șansă la o mie de a face meciul vieții tale, cu armele tale și a spera că e suficient pentru a-l bate pe sârbul care se alimentează fără gluten pentru a fi un titirez pe teren.
Rafael Nadal - Novak Djokovic a devenit un clasic al tenisului

Novak Djokovic - Rafael Nadal, de 14 ani, meciul-laitmotiv din tenis

De 14 ani nu plouă cu rouă în tenis, ca-n cântecul Alinei Manole, ci Nadal și Djokovic au lansat rivalitatea lor. Aceasta a început chiar la Roland Garros, în sferturi, când Djokovic a abandonat duelul după ce Nadal a pus un scor de 6-4, 6-4 pe tabelă, fiind lansat spre victorie. De atunci, s-a făcut 6-1 la general pentru Nadal în fața lui Djokovic la Paris.
De 14 ani, duelul dintre Nadal și Djokovic este meciul cel mai des văzut pe terenurile de tenis din lumea întreagă. Niciodată doi jucători nu au mai disputat 56 de meciuri oficiale. Nadal și Djokovic vor juca această partidă cu numărul 56, duminică, pe zgura de la Paris, având garantat un record uriaș pentru tenis.
Iată topul celor mai stufoase rivalități din tenis:
  • Djokovic versus Nadal, de 56 de ori* (29 la 26) - cu meciul de duminică
  • Djokovic versus Federer, de 50 de ori (27 la 23)
  • Nadal versus Federer, de 40 de ori (24 la 16)
  • Jimmy Connors v Ivan Lendl, de 36 de ori (23 la 13)
  • Novak Djokovic v Andy Murray, de 36 de ori (25 la 11)
  • Ivan Lendl v John McEnroe, de 36 de ori (21 la 15)
Finala Roland Garros 2020 este sinonimă cu al 16-lea duel direct dintre Nadal și Djokovic într-un turneu de Mare Șlem, ibericul având avantaj de 9-6. Va fi a 9-a finală de Grand Slam dintre cei doi (4-4 scorul pănă acum), ceea ce înseamnă că niciun alt duel nu a apărut mai des într-o finală de turneu de Mare Șlem, doar Nadal și Federer având la rândul lor nouă dueluri directe în finale de Grand Slam.
Djokovic și Nadal încearcă, fiecare, să câștige al șaselea lor titlu de Mare Șlem după împlinirea vârstei de 30 de ani, niciun jucător din istorie nemaireușind acest lucru.
picture

Păreri împărțite între specialiștii Eurosport. Wilander și Henman au prefațat finala Djokovic-Nadal

De 14 ani "păsările din pieptul" fanilor tenisului "nu mai tac", de când Nadal și Djokovic își tot încleștează mușchii unul împotriva celuilalt. Sunt jucătorii care și-au administrat unul celuilalt cele mai multe înfrângeri în Grand Slam-uri. Iar când te gândești câte ore a stat pe teren Nadal pentru a-l învinge în trei seturi pe Schwartzman, cât a luptat Djokovic cu Tsitsipas vineri sau cât a durat duelul dintre sârb și spaniol din finala Australian Open 2012 (5 ore și 53 de minute), putem pune pariu că păsările astea din piept nu au să tacă niciun moment nici duminică, pentru multe, multe zeci de minute.
  • Margaret Court, Serena Williams, Steffi Graf și Roger Federer au reușit să câștige cel puțin 20 de titluri de Mare Șlem la simplu în istoria tenisului. Nadal este la borna 19, în căutarea Grand Slam-ului cu numărul 20, în timp ce Djokovic are în prezent 17 astfel de trofee.
  • Cu un succes, Rafa Nadal va ajunge la 100 de victorii pe zgura de la Roland Garros, bornă atinsă la un Grand Slam în întreaga istorie a tenisului de doar patru oameni: Chris Evert (101 victorii la US Open), Federer (102 victorii la Australian Open și 101 victorii la Wimbledon), Navratilova (120 victorii la Wimbledon) și Serena Williams (106 victorii la US Open).

Novak Djokovic (#1) - Rafael Nadal (#2): ce indică ultimele meciuri directe înainte de finala Roland Garros 2020

Djokovic și Nadal oferă tenisului a 49-a confruntare într-un Grand Slam între #1 și #2 mondial (25 la 23 bilanțul până acum în tenisul masculin între primii doi jucători din ATP), al zecelea astfel de duel din istoria Roland Garros-ului.
picture

Roland Garros 2020: Nadal vs Djokovic, rivalitate superbă

Rafael Nadal a câștigat ultimele trei confuntări pe zgură în fața lui Djokovic. Sârbul nu l-a mai învins pe “Regele Zgurii” pe suprafața favorită a acestuia de la Masters-ul de la Roma, din 2016, în sferturi. Pe zgură, Nadal are 17 victorii în fața lui Djokovic și 7 înfrângeri. Djokovic a câștigat însă ultimele trei meciuri directe cu Nadal în Grand Slam-uri (Roland Garros 2015 / sferturi și Australian Open 2019 / finală – în minimum de seturi, Wimbledon 2018 / semifinale – 10-8 în decisiv), precum și ultimul meci direct din circuit (ATP Cup 2020).

Parcursul lui Rafael Nadal spre finala Roland Garros 2020

Turul 1: d. Egor Gerasimov 6-4, 6-4, 6-2
Turul 2: d. Mackenzie McDonald 6-1, 6-0, 6-3
Turul 3: d. Stefano Travaglia 6-1, 6-4, 6-0
Optimi: d. Sebastian Korda (Q) 6-1, 6-1, 6-2
Sferturi: d. Jannik Sinner 7-6(4), 6-4, 6-1
Semifinale: d. Diego Schwartzman (#12) 6-3, 6-3, 7-6(0)

Parcursul lui Novak Djokovic spre finala Roland Garros 2020

Turul 1: d. Mikael Ymer 6-0, 6-2, 6-3
Turul 2: d. Ricardas Berankis 6-1, 6-2, 6-2
Turul 3: d. Daniel Elahi Galan (LL) 6-0, 6-3, 6-2
Optimi: d. Karen Khachanov (#15) 6-4, 6-3, 6-3
Sferturi: d. Pablo Carreno Busta (#17) 4-6, 6-2, 6-3, 6-4
Semifinale: d. Stefanos Tsitsipas (#5) 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1
Finala Roland Garros 2020, Novak Djokovic - Rafael Nadal va fi de la ora 16.00 la Eurosport 1.
Programul meciurilor de la Roland Garros de pe Eurosport vă este oferit de OPPO.
Oppo
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo