Rafael Nadal, 34 de ani, este în ultimul act la un turneu de Mare Șlem pentru a 28-a oară în carieră. Vineri seară, spaniolul l-a învins pentru a zecea oară în carieră pe argentinianul Diego Schwartzman, după trei ore și 10 minute de joc, obținând totodată a 99-a victorie a carierei pe zgura de la Roland Garros.
Nadal a arătat cel mai bun nivel de joc de până acum în primele două seturi ale semifinalei cu Schwartzman, însă a avut probleme în a închide meciul, având o cădere evidentă de intensitate în a doua jumătate a setului trei. Spaniolul a avut acolo avantaj de un break, însă nu s-a putut impune decât în tie-break, acolo unde, din nou, a arătat un tenis adunat, controlat și eficient.
"Am avut câteva greșeli. El a făcut câteva puncte bune. Am aratat apoi două voleuri. Contra lui Diego e greu până la final, e unul dintre jucătorii care reușește cele mai multe break-uri în circuit. M-a învins data trecută la Roma, mă așteptam la un meci greu. Cred că a fost o evoluție bună, per total", a analizat Nadal, "la cald", la terminarea partidiei.
Roland-Garros
Paula Badosa - Fiona Ferro - Roland-Garros
ACUM 9 MINUTE

Așa a ajuns Nadal în finala de la Roland Garros 2020

În fața unui adversar care în toată cariera nu a pierdut meci de cinci seturi pe zgură după ce a câștigat primul set, Schwartzman a aruncat spre Nadal tot ce a avut în primul set, convins că soarta sa depinde în mare măsură de ce se va întâmpla acolo. Argentinianul l-a târât pe campionul spaniol într-o bătălie extrem de dură în debut. Primul game s-a decis abia după 14 minute, cu o medie de zece lovituri per raliu, iar această luptă titanică a continuat în același ritm timp de cinci game-uri, fiecare cu câte cel puțin o minge de break ivită. Deși Schwartzman a gestionat impresionant schimburile lungi de mingi, Nadal a ieșit pe plus: două break-uri, două ture pe lansare salvate in extremis.
Dramatismul din start de meci a fost prezent și în ultimul game al setului, unul în care Schwartzman a salvat două mingi de set.
Comparativ cu duelul de la Roma, Nadal a arătat complet diferit pe forehand și la serviciu. Spaniolul s-a impus cu lovitura favorită devreme în schimburi, iar serviciul a fost solid. Pornind de la aceste două “ancore”, jocul spaniolului s-a închegat excelent, reverul lui Schwartzman fiind pus sub presiune. Nadal a câștigat break în game-ul trei al setului secund, iar de acolo a dominat din ce în ce mai clar, neoferindu-i adversarului nici măcar o oportunitate pe propriul serviciu. Schwartzman a salvat o dată de la 0-40 în partea finală a setului doi, însă a cedat un nou break la următoarea tură pe lansare.
Venit după un meci infernal, de cinci ore - cu Thiem, Schwartzman nu a mai avut aceeași energie debordantă ca la Foro Italico, iar scorul net obținut de Nadal în ciuda unui joc solid arătat de el a picurat beton în încrederea sa. Schwartzman a reușit puncte spectaculoase în setul trei, a jucat mai degajat și a atacat mai clar, dezinhibat, iar pe fondul unei scăderi evidente în jocul lui Nadal, argentinianul a transformat finalul de meci într-unul incandescent.
De la 2-1 pentru spaniol, greșelile au fragmentat un meci disputat la nivel înalt, s-au reușit patru break-uri consecutive, iar după ce Schwartzman a ratat trei mingi de break la 5-5, manșa s-a decis la tie-break, acolo unde ibericul și-a regăsit tenisul ferm.
Roland-Garros
Madison Brengle - Mihaela Buzarnescu - Roland-Garros
ACUM 14 MINUTE
Tenis
Simona Halep, punct senzațional cu Schunk la Roland Garros! Reacție neprețuită pentru Simo
ACUM 33 MINUTE