UPDATE: Vineri, 9 octombrie. Roland Garros, ziua a 13-a: Novak Djokovic - Rafael Nadal e marea finală a tabloului masculin.
Liderul mondial a trecut, vineri, de Stefanos Tsitsipas, în cinci seturi (6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1), calificându-se asftfel în a cincea sa finală de French Open. De partea cealaltă, "Regele Zgurii" e în finala de la Paris pentru a 13-a oară în carieră, după 6-3, 6-3, 7-6(0) în fața lui Diego Schwartzman.
Victorie pentru Novak Djokovic. Liderul mondial închide meciul cu un nou break și se impune 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1 în fața lui Stefanos Tsitsipas, la aproape două ore de la prima minge de meci avută în acest meci.
Tenis
Prima reacție a super-campioanei Ashleigh Barty, după ce a câștigat trofeul la Australian Open
ACUM 28 MINUTE
 • Djokovic, autoritar în decisiv: 5-1. Sârbul face uitate ultimele două seturi: servește impecabil, caută atacul decisiv, are precizie.
Două break-uri pentru Djokovic în setul decisiv. Tsitsipas nu se mai concentrează, comite dublă greșeală și îl trimite pe Djokovic la 4-1.
 • Tsitsipas pune presiune pe serviciul lui Djokovic, la 30-30, atrăgându-l la fileu cu scurtă și replicând apoi excelent, după ce a repetat de multe ori în acest meci, de nevoie, lovitura de passing. Următoarea sa scurtă se oprește însă în fileu, iar Djokovic duce prompt scorul la 3-1.
Djokovic obține break-ul (2-1 în decisiv). Sârbul câștigă ușor pe serviciu, iar mai departe obține break-ul, făcând din nou senzație cu scurta, chiar pe minge de break.
 • Tsitsipas intră în setul decisiv cu un ușor avantaj: servește primul. Și apără o nouă minge de break. Grecul a reușit chiar la această ediție a Roland Garros-ului prima victorie în carieră de la 0-2 la seturi. Djokovic nu a pierdut însă niciodată în Grand Slam-uri o partidă de la minge de meci. Și doar o dată a pierdut un meci de la 2-0 la seturi, chiar la Roland Garros, în 2010, în fața lui Jurgen Melzer.
Semifinala intră în decisiv! Stefanos Tsitsipas câștigă setul patru, cu 6-4. Djokovic scapă din mână game-ul de la 40-15 și cedează break, îngropând o scurtă în fileu. A fructificat o minge de break din 11, iar Tsitsipas i-a tocat serviciul doi, cu 7 din 8 puncte câștigate.
 • Tsitsipas joacă din ce în ce mai bine cu forehandul, găsește cea mai bună soluție cu serviciul la minge de break (as la mediană), face punct și cu scurtă. Iar mental stă foarte, foarte bine acum. Are 5-4 în setul patru.
 • Meciul a intrat în a patra oră de joc. Djokovic face spectacol și puncte-cheie aici cu passing-ul, Tsitsipas nereușind să-i citească corect intențiile. Tsitsipas insistă însă cu atacul cu reverul în lung de linie, anulează alte patru mingi de break și avansează la 4-3, în condițiile în care Djokovic nu mai are lungimea optimă în schimburile de mingi.
 • Tsitsipas luptă excelent, reușește să îl surprindă pe picior greșit pe Djokovic, de mai multe ori (iar sârbul alunecă acum pe zgură). Salvează trei mingi de break și revine în avantaj, la 3-2. Grecul cere intervenția echipei medicale și pare a indica o problemă la coapsă. Primește o pastilă, însă nu este un time-out medical de trei minute, ci doar asistență primită în pauza obișnuită de la schimbul de terenuri.
Re-break Djokovic. Sârbul apasă accelerația imediat, adjudecându-și primele două puncte. Tsitsipas ratează încercarea de scurtă și apoi un forehand deloc pretențios. Liderul mondial confirmă și pe serviciu, la 15, egalând pe tabelă, 2-2.
Break Tsitsipas și 2-0 în setul patru. Grecul câștigă a treia oară la rând pe serviciul advers. La zero, de această dată. Djokovic se războiește cu cineva din tribună, comite dublă greșeală, iar reverul în lung de linie nu mai are precizie. În plus, Tsitsipas reușește poate cel mai bun răspuns din acest meci la o scurtă a lui Nole.
Puterea încrederii. Cu trei game-uri câștigate la rând în finalul setului precedent, Tsitsipas reușește să își câștige game-ul inaugural pe serviciu deși nu a beneficiat de primul serviciu decât de două ori. Cu zece puncte jucate pe serviciul doi, grecul salvează minge de break cu o defensivă solidă și face 1-0, ajutându-se de forehand și de o servă câștigătoare.
 • În setul trei, Tsitsipas a jucat doar cinci puncte cu serviciul doi. Și le-a câștigat pe toate.
Stefanos Tsitsipas câștigă setul trei în fața lui Novak Djokovic, 7-5, de la 4-5 și minge de meci pe serviciu pentru #1 mondial. Grecul în vârstă de 22 de ani a prins aripi după reușita de la 4-5 și reușește al doilea break consecutiv, după ce ratase primele 10 mingi de break în partidă. Djokovic a salvat și aici o șansă, trimițându-l mult în defensivă pe Tsitsipas și finalizând cu voleul. A doua oară însă Stefanos prinde un forehand zdravăn și duce semifinala a doua într-un al patrulea set.
Nimeni nu apără 11 mingi de break consecutiv în fața lui Tsitsipas, ar spune grecul, dacă s-ar lua după celebrul Vitas Gerulaitis, celebru pentru cuvintele rostite după ce l-a învins în premieră pe Borg, după 16 înfrângeri la rând. Grecul convertește prima minge de break în acest meci exact când sârbul a servit pentru victorie. Prima minge de break fructificată, din 11 avute. Djokovic a trimis serviciu imparabil la 30-40, a ajuns la minge de meci - pe care Tsitsipas a anulat-o cu un rever câștigător în diagonală. Djokovic a anulat a doua minge de break a grecului cu serviciu doi de 190 km/h, însă în cele din urmă Tsitsipas a răzbit, smulgând o greșeală de pe dreapta lui Nole.
Break, Djokovic. Sârbul vine din nou cu atingerea magică, la o minge de break. Scurta îi iese, lobul, smash-ul - pe linie. Liderul mondial va servi pentru calificarea în finală, la scorul de 6-3, 6-2, 5-4.
 • Tsitsipas trece și de celebrul game șapte, având 19 din 20 de puncte câștigate în spatele primului serviciu.
 • Se merge cap la cap, în viteză. După câte o tură albă pe serviciu, tabela indică 3-3.
 • Djokovic apără o a opta minge de break în acest meci. Procentajul rămâne intact. Noutatea: acum grecul a venit din urmă în game, sârbul ratând două mingi de game. Tactic, Djokovic e fără greșeală, la fel și ca execuție pe mingile care au datul de a decide seturile. 1-1
 • Tsitsipas nu mai risipește nimic la 40-0 pe serviciu. E game alb în start de set trei.
Novak Djokovic câștigă și setul doi, cu 6-2. Sârbul încheie cu tură de 53 de secunde pe serviciu! Trei ași, plus un serviciu câștigător.
Dublu break, Djokovic. Tsitsipas pierde a doua oară consecutiv tura pe serviciu după ce a condus cu 40-0.
Break, Djokovic. Tsitsipas este pe punctul de a exploda. Joacă agresiv și are execuții superbe, însă ratează în acest game o scurtă, se trezește cu un trasor trimis cu dreapta din alergare de Djokovic din străfundurile terenului, ratează un smash din poziție ușoară, apoi pe break-point lovește cu rama o minge a lui Djokovic a cărei traiectorie fusese modificată de banda fileului. Mai adăugăm faptul că grecul a condus 40-0, dar și-a pierdut în cele din urmă serviciul. Djokovic trece în avantaj, 3-2.
 • Spre deosebire de primul set, Tsitsipas acceptă mai bine șansele ratate anterior și își câștigă serviciul, pentru 2-1.
 • Tsitsipas arată tenis și mai bun în start de set doi. Primul său game: winner, winner, as, serviciu nereturnabil. În următoarele nouă minute aleargă după break până îi iese sufletul: înalță un țipăt până la Zeii din Olimp după ce realizează că a ratat un culoar de passing larg deschis de sârb dându-i șansa lui Nole de a executa un voleu ușor. Nu înțelege cum sârbul poate trimite atât de precis serviciul la minge de break. Pentru că la final, concluzia e una și aceeași: Djokovic anulează ambele break-point-uri avute de grec (7 din 7 per total în meci). Din tribună, Carlos Moya - antrenorul lui Nadal urmărește acest duel, ajuns la 1-1 în setul doi.
Novak Djokovic câștigă primul set în fața lui Tsitsipas, 6-3. Sârbul este jucătorul mai agresiv (12 lovituri câștigătoare, 13 greșeli neforțate, față de 7-9), iar diferența s-a făcut la punctele mari: Tsitsipas a ratat 5 din 5 mingi de break, sârbul a convertit 1 din 1.
 • Djokovic se distanțează la 5-2, după o nouă minge de break anulată. Pictează liniile, este rapid pe picioare, este un zid la fileu pe care Tsitsipas nu reușește să îl treacă, iar scurtele pe care le pune sunt pur și simplu ucigătoare. Grecul este la un pas să dea cu racheta de pământ, însă și asta pare inutil în aceste minute.
 • Cu 10 din 11 puncte câștigate în spatele primului serviciu, Djokovic avansează rapid spre 4-1, iar Tsitsipas reduce ecartul, găsindu-și la rândul său ritmul pe lansare.
 • Tsitsipas are nevoie de 18 minute pentru a ajunge pe tabelă în această semifinală, găsind la rândul său winner-ul pentru a închide game-ul. 3-1 pentru Djokovic.
Djokovic sprintează spre 3-0. Tsitspas nu se adună după dezamăgirea celor patru mingi de break ratate și deschide cu o tură modestă pe serviciu. Djokovic se impune la 15 pe retur, cu un forehand din alergare marcă înregistrată, apoi defilează pe serviciu, fără punct pierdut.
Semifinala a doua începe la fel de tare ca și prima. Djokovic și Tsitsipas sunt care pe care, joacă agresiv - cu un plus în cele din urmă pentru sârb, care revine de la 0-40, cu două servicii impunătoare și un winner cu reverul în lung de linie. Tsitsipas mai are resurse pentru a crea o a patra minge de break, dar nu și pentru a finaliza. Sârbul dezlănțuie dreapta, apoi închide conturile cu un passing perfect. 1-0 pentru Djokovic.
Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas încep pe "Chatrier" duelul pentru calificarea în finala de la Roland Garros 2020. Liderul mondial are avantaj 3-2 la meciurile directe și va servi primul.
Nadal se califică pentru a 13-a oară în finala turneului de la Roland Garros. Spaniolul îl învinge pe Schwartzman, 6-3, 6-3, 7-6(0), în trei ore și 10 minute de joc.
 • Atacat încă din primul punct, Nadal trimite passing câștigător pentru 1-0. Profită apoi de serviciul doi al adversarului și smulge primul punct pe retur de la fileu. Schwartzman nu face mai apoi pașii corect spre forehand, iar Nadal își duce avantajul la 3-0. Un smash ratat de Schmartzman, caer îl avea în mână pe iberic duce scorul la 4-0. Nadal continuă marșul, spre 5-0, controlând schimbul cu reverul. Ibericul schimbă terenul la 6-0. Ibericul încheie un tie-break jucat impresionant fără punct pierdut.
Setul trei se decide la tie-break. Schwartzman găsește un unghi scurt cu reverul excelent, intră în teren cu hotărâre și se impune pe lansare la 15. E 6-6.
"Hold" uriaș pentru Nadal. "Piticul" vine ca tăvălugul peste Nadal în start de game, trimițându-l metri buni în spatele liniei de fund a terenului. Schwartzman își procură mingi consecutive de break (2), pe care însă Nadal le anulează cu forehanduri apăsate. Se trece prin toate fazele meciului într-un singur game: Diego se plânge că reverul este tocat de Nadal, ibericul se poticnește la finalizare, primește avertisment petru depășirea timpului, riscă pe al treilea breakpoint avut de adversar - serviciu exterior plus voleu. În cele din urmă, după 11 minute de luptă, Nadal scapă cu bine, spre 6-5.
 • Setul trei intră în prelungiri, la 5-5. Schwartzman se agață cu dinții de acest set, Nadal este din nou neinspirat, iar combinația această animă tribuna. Argetinianul are mingi mai adânci, iar punctele sunt scurte.
 • Nadal depășește momentul slab, revenind cu o evoluție solidă pe serviciu. Nadal trimite servă imparabilă, apoi trimite un "vamos!" de descătușare după un un-doi în forță. Ajunge la un game de victorie, la 5-4, dar cu Schwartzman urmând la serviciu.
 • Un nou schimb de break-uri pe "Chatrier". Cei doi tenismeni se joacă cu oportunitățile: Schwartzman pare deconectat pe serviciu, apoi revine cu determinare pe lansarea lui Nadal, izbutind să convertească a treia minge de break, într-un prim game extrem de lung după finalul primului set. Nadal, la 4-3 în setul trei. Diego întrerupe apoi seria de break-uri, ducând scorul la 4-4, jucând dezinvolt.
Re-break Schwartzman. Nadal face un game modest, presărat cu greșeli și alegeri neinspirate. Schwartzman joacă acum un tenis mai hazardat, mai direct, iar pentru moment este răsplătit și pe tabelă. Va servi pentru 3-3 în setul trei.
Nadal obține break-ul, pe fondul unei scăderi clare a nivelului din partea adversarului. 6-3, 6-3, 3-1.
 • Cei doi jucători își câștigă la 15 serviciile în start de set trei. Au apărut mai multe greșeli, când se intră în a treia oră de joc.
Rafa Nadal se desprinde la 2-0 la seturi, 6-3, 6-3. Timpul de joc: o oră și 48 de minute. După schimbarea mingilor, spaniolul a câștigat opt din zece puncte jucate: hold la zero și break la 30 în final de set doi. Argentinianul a reușit mai multe lovituri câștigătoare decât Nadal (9-8), însă ritmul mult mai ridicat pe care spaniolul îl arată în acest meci pe serviciu, comparativ cu duelul de la Roma, reprezintă un obstacol mare de tot pentru Diego.
 • Schwartzman salvează un game extrem de important pe lansare. A revenit de la 0-40, declanșând atacul devreme. Nadal ajută cu două retururi complet scăpate de sub control, iar la pauză scorul este 4-3 pentru iberic în setul doi.
 • Argetinianul se regrupează la serviciu, se impune, apoi pune presiune la retur. Nadal se păcălește la un passing al lui Schwartzman, lăsând mingea neatacată. Rămas în urmă în game-ul de lansare, 0-30, spaniolul răspune cu forehanduri din ce în ce mai tari și o scurtă perfectă în capătul unei serii de patru puncte, pentru a-și consolida avantajul, la 4-2.
Break Nadal, în setul doi. Ibericul își anunță intențiile cu winner în debut de game, iar reverul lui Schwartzman dă semne clare de slăbiciune. "Regele Zgurii" trece în față pe tabelă, la 2-1, apoi confirmă break-ul cu braț ferm (3-1).
 • Schwartzman deschide setul secund cu tură la zero pe lansare, lovind agresiv. Nadal răspunde cu game luat tot la zero. 1-1 în setul doi.
Pe site-ul nostru puteți citi și ce crede expertul Eurosport John McEnroe despre o potențială finală între Nadal și Djokovic la Roland Garros.
Rafael Nadal câștigă primul set, 6-3, în fața lui Diego Schwartzman. După o secvență a meciului cu trei ture liniștite pe serviciu, duelul se intensifică din nou după ce Schwartzman anulează prima minge de set și forțează egalitatea pe serviciul deținătorului titlului. O sclipire a lui Nadal, de pe rever, îi aduce ibericului a doua minge de set. Schwartzman răspunde însă cu atac pe linie. Mai departe, Nadal inventează o scurtă perfectă, iar a treia minge de set este fructificată de Nadal, la o oră și patru minute de la primul serviciu al partidei. Nadal a avut 16 lovituri câștigătoare, 11 greșeli neforțate. Diego - pe minus, 6-15.
15-10 în favoarea lui Diego Schwartzman este raportul punctelor de peste 12 lovituri în primul set. Argentinianul rezistă incredibil în cele mai tari raliuri ale acestei semifinale.
 • Un forehand în diagonală câștigător îi aduce lui Schwartzman hold-ul, la 15. Jocul avansează acum mult mai rapid. Nadal va servi pentru set la 5-3
 • Schwartzman își câștigă în premieră serviciul. Tot în premieră, aici nu apare nici măcar o minge de break. Nadal scapă și el de emoții pe serviciu, ducând scorul la 5-2. Spaniolul a crescut procentajul la primul serviciu spre 70% și asta îi dă mai multă siguranță.
 • Nadal duce scorul la 4-1, după 39 de minute! După două lovituri greșite la fileu și o minge de break salvată - cu as la teu, spaniolul închide game-ul, după ce fusese întors o dată în plus de la 40-15. Sunt 11 lovituri câștigătoare ale lui Rafa, doar 4 pentru Schwartzman. Forehandul îi funcționează bine spaniolului, care pare mai încărcat pentru un duel lung. Diego face eforturi imense pentru a fi spin în coasta ibericului, însă are și momente în care trădează oboseala.
Al treilea break consecutiv. Nadal câștigă din nou patru puncte la rând pe serviciul lui Schwartzman: a găsit un lung de linie perfect și are 3-1 pe tabelă.
Re-break Schwartzman. În 25 de minute s-au încheiat doar trei game-uri. Argentinianul re-echilibrează, fiind din nou cel care câștigă cel mai lung schimb (25 lovituri) și care face ravagii pe reverul advers. Diego și-a deschis terenul pe minge de break, după ce Nadal a ținut schimbul pe centrul terenului. Replica lui Nadal s-a oprit în fileu.
Break Nadal. "Piticul" - cum este alintat Diego al tenisului - a acuzat efortul din game-ul inaugural. După ce a câștigat primele două puncte, le-a pierdut pe următoarele patru. La 30-30, Schwartzman a comis "dublă", apoi a greșit cu reverul, Nadal trecându-și astfel în cont primul break.
Ce start de semifinală! Nadal are nevoie de 14 minute pentru a-și câștiga prima tură pe lansare și a face 1-0 pe tabelă. Cu opt prime servicii greșite, Nadal a avut probleme în fața unui Schwartzman extrem de concentrat și răbdător, care nu a tresărit când a fost luat la țintă pe rever, a înfruntat cu curaj, ba chiar a căutat cu succes, atacul spre forehandul spaniolului. Argentinianul a trecut în avantaj cu trei puncte câștigate consecutiv și și-a procurat două mingi de break - pe prima, printr-un schimb-maraton de 28 de lovituri, pe a doua - printr-o scurtă. Deja, două schimburi de 20+ lovituri (25 și 28). "Dacă Nadal va câștiga 6-0, 6-0, 6-0, va fi un meci de patru ore și 12 minute", trage concluzia, cu umor, corespondentul New York Times.
 • Rafael Nadal și Diego Schwartzman au intrat pe terenul "Philippe Chatrier". Este soare astăzi la Paris, ceea ce înseamnă că se joacă în condiții favorabile, sub cerul liber. Spaniolul de 12 ori campion la Roland Garros începe meciul la serviciu.
Astăzi, începând cu ora 16:00, se decid finaliștii de la Roland Garros 2020. Mai întâi, deținătorul trofeului Rafael Nadal îl înfruntă pe argentinianul Diego Schwartzman, iar apoi liderul mondial Novak Djokovic se va duela cu grecul Stefanos Tsitsipas. Avem toate detaliile despre aceste două meciuri din ziua a 13-a de la Roland Garros.
https://i.eurosport.com/2020/10/08/2910281.jpg
UPDATE | Joi, 8 octombrie

Roland Garros, ziua a 12-a: Iga Swiatek și Sofia Kenin își vor disputa finala pe tabloul feminin.

Favorita patru a rezistat unei lupte dure, unui asalt prelungit, dar bont în momente-decisive, din partea dublei campioane de la Wimbledon, Petra Kvitova. Sofia Kenin este, fără discuții, specialista turneelor de Mare Șlem în 2020, cu două prezențe în finale și 16 victorii. Poloneza Iga Swiatek, 19 ani, ajunge în finală fără set pierdut, punând capăt parcursului de vis al Nadiei Podoroska, sportivă pornită din calificări!
Sofia Kenin e în finala Roland Garros 2020! Americanca în vârstă de 21 de ani se impune, 6-4, 7-5, în semifinala cu Petra Kvitova, după o oră și 45 de minute de luptă. Cheia meciului: 10 din 12 mingi de break salvate de Kenin, 4 din convertite. Americanca a încheiat meciul cu 23 de lovituri câștigătoare și 20 de greșeli neforțate.
 • Reverul Sofiei rezistă, moralul Sofiei rezistă, per total - Sofia rezistă în acest final de set doi. Și a doua oară închide meciul, chiar dacă, din nou, a avut de înfruntat minge de break.
Sofia Kenin va servi a doua oară pentru victorie, la 6-5. Kenin nu acuză șocul game-ului slab de mai devreme și conduce mingea în poziții imparabile. Își face rost dedouă mingi de break consecutive: pe prima ratează ea lungul de linie cu reverul (prima minge de break ratată de ea în acest meci), pe a doua - ratează Kvitova, astfel încât americanca tot se alege cu break.
Kenin are și ea emoții! Ratează închiderea partidei, iar Kvitova are break-ul pentru 5-5. Americanca greșește de trei ori, surprinsă de retururi inteligente, iar Kvitova speră, la 0-40, că moralul americancei se va tăia la fel ca ultima minge trimisă în fileu. Iar Kvitova obține break-ul.
 • Kvitova rezistă în această semifinală, deși punctul game-ului îi aparține americancei, aceasta reușind un passing spectaculos. Kenin va servi pentru calificarea în finală după pauză, la 5-4 în setul doi.
 • Kenin se apropie la un game de victorie (6-4, 5-3). Fără emoții aici, "hold" la 15.
Fighter-Kenin salvează alte patru mingi de break și face 4-2. Bilanțul game-ului de 12 minute pentru americancă: două duble greșeli, șase lovituri câștigătoare și 100% convingere. Kvitova răspunde cu tură la zero pe lansare, însă marea ei problemă este la a-i smulge game-urile dure americancei. Cehoaica a convertit o singură minge de break dintre cele nouă ivite, în timp ce Kenin are rată de conversie de 100% (3 din 3). Dintre cele șase game-urile trecute pe la scorul de 40-40, cinci au ajuns pe tabelă în dreptul americancei.
Break, Kenin. Americanca va servi la 3-2 în setul doi. Seria game-urilor maraton continuă, iar americanca își face loc cu coatele în acest turneu - lovind pe unde apucă, când apucă. A anulat două mingi de game ale cehoaicei, a trimis năprasnic de pe ambele părți și reușește să livreze în momente decisive, să accepte punctele pierdute și să o ia de la capăt.
 • Scorul devine 2-2 după două game-uri extrem de echilibrate - 18 puncte cumulat. Kenin apără minge de break cu un serviciu doi uriaș - după ce tot primul set s-a chinuit cu această lovitură.
 • Kvitova, cu siguranță, va lupta și ea. Iar startul setului doi demonstrează acest lucru. Cehoaica se impune ferm pe lansare, apoi amenință la retur, însă tabela reține un scor de 1-1.
Sofia Kenin câștigă primul set al semifinalei cu Petra Kvitova, 6-4. Americanca revine de la 0-30, comite dublă greșeală pe prima minge de set, însă nu cedează, așa cum nu a făcut-o niciun moment la Paris. Iar efortul ei, determinarea și "răutatea" pozitivă îi sunt răsplătite.
Este rândul Sofiei Kenin să "tremure", Kvitova având minge de 4-4. Kenin oferă minge de break cu un voleu ratat la 30-30, însă americanca revine imediat cu două puncte câștigate direct din serviciu, iar jocul îi revine după un nou forehand fără țintă al Kvitovei. Kenin duce însă scorul la 5-3. Kvitova prelungește setul cu tură autoritară pe serviciu, adjudecată la zero.
Kvitova strânge scorul, de la 1-4, la 3-4. În aceste momente, cehoaica reușește mai multe puncte bune, însă la 30-15 tot apare o greșeală uriașă, când se afla în deplin control. Doi ași, de 153 și 167 km/h o ajută să închidă game-ul. Problema de până acum a Kvitovei: cele șapte greșeli neforțate adunate. Problema lui Kenin: zero puncte câștigate cu serviciul doi.
Re-break Kvitova. Jucătoarea din Cehia convertește a treia minge de break, într-un game pe care l-a început perfect, cu retururi extrem de deranjante pentru Kenin. Kvitova a ratat apoi de două ori, însă pe a treia minge de break a pus toată concentrarea la bătaie: a ajuns cu eforturi la o scurtă a Sofiei, apoi a urmărit și a reacținonat excelent o minge ce a țupăit pe banda fileului, prăvălindu-se în terenul ei.
Kenin, patru game-uri la rând! Kvitova nu se regăsește în aceste momente. Este lentă în primul punct pe serviciu, previzibilă pe al doilea, iar Kenin întrevede o nouă oportunitate bună, la 0-30. Un serviciu apăsat o ajută pe Kvitova, însă Kenin tot beneficiază de două minge de break, iar cehoaica ratează o dată în plus lungul de linie de pe rever. Americanca are două break-uri avantaj, la 4-1.
 • Kenin confirmă break-ul, fiind jucătoarea mai solidă în raliu. Kvitova a pus presiune cu două retururi câștigătoare, însă evoluția ei nu convinge în aceste momente.
Break Kenin. Americanca găsește o soluție neașteptată pentru a câștiga primul punct pe serviciul Kvitovei - scurtă din retur. Iar de acolo, totul a curs în favoarea campioanei de la Australian Open. Vântul o deranjează mai departe pe Kvitova, care vrea să facă punct cu reverul în lung de linie și ratează ținta de două ori, apoi greșește și cu forehandul, Sofia preluând conducerea, 2-1.
 • Petra Kvitova deschide semifinala a doua cu serviciu câștigat la zero: primul serviciu este impresionant, cum și-ar dori, forehandul este bine. Iar răspunsul lui Kenin este pe măsură, punând de fiecare dată prima minge în teren. 1-1
Game, set, meci, Iga Swiatek: 6-2, 6-1, în 70 de minute, în fața Nadiei Podoroska. Poloneza continuă să mărșăluiască pe zgura de la Paris, după un meci în care a reușit cinci break-uri și 23 de lovituri câștigătoare. Este prima sportivă din Polonia care ajunge într-o finală de Grand Slam.
 • Swiatek răspunde însă cu re-break, sancționând servicii surprinzător de moi ale argentiniencei. Este la un game de victorie, la 6-2, 5-1.
 • Podoroska recuperează un break, după o luptă aprigă pe serviciul polonezei! Swiatek a salvat trei mingi de break, însă pe a patra scapă un forehand prea tare.
 • Swiatek punctează fantastic și cu lobul în acest meci! Această frumoasă execuție îi aduce minge de dublu break, iar după următorul retur, scorul devine 4-0.
Swiatek face break și în start de set doi, desprinzându-se la 2-0. Taxează atât de prompt mingea mai scurtă, trimisă pe centru de Podoroska, încât, din nou, surporinde prin faptul că are doar 19 ani. 30 de break-uri la ROland Garros 2020, adică poloneza a câștigat 70% dintre game-urile jucate la retur. În acest meci, a ajuns la 15 lovituri câștigătoare. Confirmarea vine rapid, fără punct cedat pe serviciu, în drum spre 3-0.
 • Swiatek începe ferm și setul doi, cu serviciul: trei lovituri câștigătoare, puncte de până la 9 lovituri și o atitudine impecabilă. Este al treilea game câștigat consecutiv pe Iga.
Iga Swiatek câștigă primul set al primei semifinale de la Roland Garros 2020, 6-2 în fața Nadiei Podoroska, în 36 de minute. A treia minge de set este cu noroc pentru tânăra jucătoare de 19 ani, după un asalt în forță spre reverul advers. Swiatek și-a impus agresivitatea în acest duel surprinzător din careul de ași: 10-5 a fost raportul loviturilor câștigătoare în acest set.
 • Ambele jucătoare încheie prima jumătate de oră de joc cu ture sigure pe serviciu, poloneza ajungând la un game de câștigarea primului set.
 • Primele emoții pentru Swiatek pe lansare. Nadia Podoroska prinde ceva ritm pe forehand și pleacă mai prompt spre fileu, însă după ce a fost atâtea minute pe scaunul din dreapta în acest meci, forțează cu forehandul pe minge de break și ratează. După o nouă greșeală a argentiniencei, Swiatek reia seria de lovituri câștigătoare, pentru a reface diferența de trei game-uri (4-1).
 • Swiatek joacă atât de agresiv, încât Podoroska nu poate arăta prea multe din ce s-a văzut că poate face, în duelul cu Svitolina. Swiatek este mereu cu un pas în teren sau gata să facă acel pas în față, iar Podoroska are din nou emoții pe serviciu, la egalitate. Sportiva din Argetina punctează însă în cele din urmă pe tabelă, cu primul său game (1-3).
 • Procentajul la primul serviciu este un aspect pe care Swiatek va dori cu siguranță să îl îmbunătățească în minutele ce urmează, însă chiar și cu frecvență de 50%, confirmă ușor break-ul și se distanțează la 3-0.
Break Swiatek și 2-0. Poloneza returnează excelent, lung, obținând al 28-lea său break pe zgura de la Paris. Dreapta merge și azi impresionant.
 • Se joacă sub cerul liber, pe vânt, cu tânăra Swiatek - prima la serviciu. Iga pune un picior ferm peste emoțiile din start de meci, dar și peste dezamăgirea pierderii unui schimb prelungit adjudecat inteligent de Podoroska printr-o scurtă: revine de la 0-30 pe lansare, trimițând spre zona de highlights două forehanduri câștigătoare.
Jucătoarele și-au făcut apariția pe zgura de la Paris. Polonia nu a mai avut niciodată o sportivă în această fază a competiției de la Paris, în timp ce Argentina își aduce aminte de anii de glorie ai Gabrielei Sabatini (5 semifinale) sau de ultimul parcurs până în semifinale reușit în 2004 de Paola Suarez.
Ziua a 12-a de la Roland Garros programează duelurile pentru accederea în finala feminină. Aflăm pe cine vom vedea sâmbătă, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player, dând bătălia finală pentru cupa "Suzanne Lenglez" și titlul deținut în prezent de Ashleigh Barty.
https://i.eurosport.com/2020/10/07/2909502.jpg
UPDATE: Miercuri, 7 octombrie

Roland Garros, ziua a 11-a: s-au stabilit semifinalele

Nadia Podoroska și Iga Swiatek, apoi Sofia Kenin și Petra Kvitova se vor înfrunta, joi, începând cu ora 16:00, cu gândul la un loc în finala feminină. În careul de ași de la masculin regăsim doar jucători din Top 15 mondial: Tsitsipas, ajuns în premieră în careul de ași la Paris, îl va înfrunta pe Novak Djokovic, grecul devenind primul adversar din Top 10 al sârbului într-un meci oficial de la reluarea circuitului. Semifinala a doua de pe tabloul masculin îi va aduce față în față pe "Regele de la Roland Garros" - Rafael Nadal și Diego Schwartzman.
Novak Djokovic a lăsat mult în urmă grimasele și semnele de disconfort fizic din start de meci și îl învinge pe spaniolul Pablo Carreno Busta în patru seturi, 4-6, 6-2, 6-3, 6-4, calificându-se pentru a zecea oară în semifinale la Roland Garros.
 • Djokovic înfruntă două mingi de re-break: pe prima o anulează cu una dintre combinațiile preferate din acest meci, scurtă plus lob, apoi Carreno Busta trimite prea larg lungul de linie. La egalitate, spaniolului redevine zmeu și trimite un passing inspirat, dar la punctul decisiv Djokovic joacă din nou ultra-agresiv. Sârbul patinează în stilul caracteristic pe zgură, încarcă dreapta inside-out, iar la scurtă amortizează perfect. Se intră în ora a patra de joc. Carreno Busta nu ovește corect nici când are tot terenul liber, după ce l-a scos pe Djokovic în culoarul de dublu. Sârbul scapă și de acest game pe lansare, spre 5-3 în actul patru. Sârbul are deja 50 de lovituri câștigătoare.
 • După două ore și 49 de minute de joc, suferindul Djokovic continuă să reziste, iar Carreno Busta îi face cadou break-ul, ratând ineplicabil. Djokovic a renunțat între timp la taping-ul de pe spate și e la două game-uri de semifinale.
 • Se merge cu serviciul în setul patru. Carreno Bysta a salvat cinci mingi de break, având avantajul de a fi servit primul, 3-2. Sârbul trece mai lejer de turele pe lansare, inclusiv la zero.
Djokovic câștigă setul trei, 6-3, încheind manșa cu un as de 193 km/h!
 • Djokovic își ridică o dată în plus nivelul de joc, după ce Pablo Carreno Busta forțează cu dreapta realizarea break-ului. Sârbul câștigă șapte din opt puncte jucate, obține break-ul la 15 și va servi pentru 2-1 la seturi.
 • Break Carreno Busta. De la 3-0 pentru Djokovic, scorul se strânge la 3-3, spaniolul recuperând break-ul cu o doză de șansă cu fileul.
 • Djokovic, 2-0 în setul trei. E incredibil ce face sârbul pe teren: apără două mingi de break, rezistă în raliuri de 30 de lovituri, pune scurte ferme acum, tirmite fix pe tușă și își adjudecă două game-uri disputate, pentru 2-0 în start de set trei.
Djokovic câștigă setul al doilea cu 6-2, obținând un nou break alb. A pus scurtă cu dezinvoltură, joacă inspirat și pare că a uitat de durere. Domină și raportul loviturilor câștigătoare în acest set, 13-10, iar serviciul său a urcat aproape de 200 km/h.
 • Djokovic se apropie la un game de câștigarea primului set, la 5-2, închiend cu winner! un raliu de 25 de lovituri, trimițând serviciu imparabil și un un-doi letal.
 • Sârbul salvează o nouă minge de break, adaugă câțiva km/h pe ambele servicii și confirmă break-ul. 4-1.
Djokovic l-a scos din ritm pe Pablo Carreno Busta și se desprinde la 3-1 în setul secund. Fost număr 10 mondial, Carreno Busta este propriul său adversar. Deși mingile vin moale de la Djokovic - pe serviciu, pe smash, de la baseline, spaniolul risipește puncte, fiind surprins în repetate rânduri. A irosit două mingi consecutive de break în game-ul trei, apoi imediat pierde pe serviciu.
 • Fizioterapeutul îi face un masaj lui Djokovic în pauza dintre primele două seturi.
Pablo Carreno Busta câștigă primul set în fața lui Novak Djokovic, 6-4, în 48 de minute! Spaniolul închide setul inaugural cu trei atacuri câștigătoare și are 1-0 la general în fața liderului mondial. Este primul set pierdut de Djokovic la această ediție a French Open-ului: scurtele nu îi funcționează liderului mondial, gâtul are bandaj, frecvența primului serviciu e la 40%... însă sârbul nu cedează pe teren.
Carreno Busta obține un nou break și va servi pentru câștigarea primului set, la 5-4. Djokovic nu mai dă cu mingea în arbitrul de linie, ci cu racheta în propriile picioare. Frustrarea sa e evidentă, iar spaniolul obține cu mare greutate break-ul, după ce ratează o finalizare la îndemână pe prima minge de break. Opt minute i-a luat spaniolului să "rupă" serviciul lui "Nole", el având deja 9 greșeli neforțate, față de cinci lovituri câștigătoare.
Djokovic recuperează break-ul. După câteva ratări necaracteristice, sârbul începe să dea drumul la lovituri și pare că a lăsat în urmă durerea. Sârbul citește bine jocul și reușește un passing ca și când ar fi 100%, iar în finalul unui game de șapte minute, Carreno Busta îi face cadou break-ul, cu dublă greșeală. Spaniolul joacă crispat și nu taxează "accidentarea" sârbului, reușind să trimită primul serviciu în teren doar cu frecvență de 60% și neobținând mai mult de 60% dintre puncte pe niciunul dintre servicii. 4-4 în primul set.
Break Carreno Busta. Spaniolul câștigă pe serviciul lui Djokovic, preluând conducerea, 3-2 în primul set. Djokovic este mai rigid decât de obicei și se arată neliniștit, pierzându-și serviciul după ce trimite dreapta în fileu.
În start de meci Novak Djokovic repetă câteva gesturi prin care trădează prezența unui disconfort fizic: duce mâna la spate și masează ușor de-a lungul coloanei, scutură mâna stângă. La antrenamentul de dimineață, sârbul a primit îngrijiri medicale pentru dureri la zona cervicală.
După o minge de meci ratată la retur, Tsitsipas închide ferm duelul din "sferturi" cu voleu câștigător și "hold" la zero: 7-5, 6-2, 6-3 în fața lui Andrey Rublev.
Tsitsipas obține break-ul în game-ul patru al setului trei (7-5, 6-2, 3-1). După acel unic break reușit de rus la 2-2 în setul inaugural, Tsitsipas a fost de neatins pe serviciu, iar felul în care trimite mingea este din ce în ce mai dificil de gestionat pentru Rublev.
Stefanos Tsitsipas controlează duelul cu Rublev în acest moment și își dublează avantajul la seturi, 7-5, 6-2, după o oră și 20 de minute de joc. Are 7 din 7 puncte câștigate la fileu și procentaj de reușită în raliu bun, 21 lovituri câștigătoare cu 13 greșeli neforțate. Un alt capitol la care impresionează în statistică: 4 din 5 mingi de break convertite.
Tsitsipas obține break-ul în setul doi. Spre satisfacția lui Patrick Mouratoglou și a tatălui său, Apostolos, favoritul cinci traversează o perioadă de joc excelent: revenirea de la 0-30 pe serviciu, din game-ul cinci, funcționează ca o infecție cu încredere, Stefanos câștigând 12 dintre următoarele 13 puncte spre un 5-2 autoritar.
 • Meciul rămâne sub semnul echilibrului și în start de set doi, chiar dacă, din nou, Stefanos iese din blocstarturi cu o tură albă pe serviciu. Urmează însă două jocuri disputate, cu egalități, jucătorii având un profil al serviciului asemănător. Rublev obține o foarte necesară gură de oxigen, reușind să ducă scorul la 2-2 cu o primă tură lejeră pe lansare de la momentul în care a făcut 5-3 în primul set.
Și Tsitsipas câștigă primul set, 7-5, revenind apăsat de la 3-5. După un start de meci în care a făcut legea cu reverul în lung de linie și a dictat ritmul raliurilor, Rublev se vede luat pe sus de Tsitsipas, din ce în ce mai sigur pe loviturile sale. Duelul la fileu este, de asemenea, câștigat net de grec, iar scenariul din setul decisiv al finalei de la Hamburg se derulează aici în oglindă.
Tsitsipas recuperează break-ul. Rublev nu poate închide setul: după ce a câștigat 15 din 17 puncte jucate pe serviciu din momentul în care a avut de înfruntat minge de break, favoritul 13 scapă loviturile de sub control și, cu trei greșeli neforțate consecutive, scorul devine 5-5 în primul set.
 • Rusul îl ține la distanță pe Tsitsipas pe lansare, ajungând la un game de victorie în primul set (5-3) cu un singur punct cedat pe serviciu după realizarea break-ului. Pentru moment, jocul său este mai articulat, mai precis și mai matur, Tsitsipas fiind nemulțumit de condiții - plângându-se că nu vede mingea.
Rublev obține primul break, în game-ul cu numărul cinci, preluând conducerea, 3-2. Tsitsipas a început promițător, cu "hold" la zero, apoi a fost cel care și-a procurat prima minge de break. Grecul însă nu fructifică și simte imediat presiunea pe propria lansare, rusul impunându-și încet-încet ritmul de pe linia de fund a terenului și fructificând al treilea break-point, după ce în primă fază Stefanos îl ținuse la distanță de break, cu lungul de linie de rever și un atac perfect la fileu.
 • Pe Eurosport 1 ne mutăm atenția către duelul dintre Stefanos Tsitsipas (#5) și Andrey Rublev (#13). Grecul deschide meciul cu serviciul și lovește câștigător cu forehandul încă din primul punct. Va fi spectacol pe "Chatrier", garantat.
Sofia Kenin câștigă setul decisiv al duelului sută la sută american cu 6-0, câștigându-și biletul pentru semifinale (6-4, 4-6, 6-0). O va înfrunta pentru un loc în finală pe dubla campioană de la Wimbledon, Petra Kvitova.
 • Collins cere ajutor din partea echipei medicale a turneului, la 0-4 în setul decisiv. Meciul este întrerupt, jucătoarea primind tratamentul la vestiare.
Kenin, ce start în decisiv! Tânăra americancă resetează rapid și deschide cu break la zero, o dublă greșeală a lui Collins ducând-o la 1-0. Confirmarea vine prompt pe serviciu, Kenin ducând scorul la 2-0.
Danielle Collins împinge duelul cu Sofia Kenin în set decisiv, adjudecându-și cu 6-4 setul secund. Collins s-a activat în sfârșit, își anunță prezența apăsat cu un țipăt de eliberare după tura pe lansare care o duce la 5-4, apoi declanșează atacul total la retur. Kenin se apără cu două servicii bune (unul imens pe mingea a doua) la 15-40, iar abia pe a patra minge de break a game-ului Collins găsește returul lung prin care o învinge pe favorita 4 a tabloului.
Primul break vine în game-ul cu numărul cinci al setului doi, în contul Sofiei Kenin. Collins se plânge pe teren că nu are pic de noroc, iar Sofia se hrănește din suferința adversarei sale, jucând când "baloane", când slice, stânga-dreapta, știind exact ce vrea de la acest duel (6-4, 3-2). Collins are însă replica pregătită, joacă cel mai bun game al său pe retur și obține re-break-ul, confirmând apoi pe serviciu.
 • Problemele lui Collins pe serviciu se amplifică în start de set doi. frecvența primului serviciu e la 50%, apar patru duble greșeli, însă anulează o minge de break în primul game. Kenin înfruntă și ea primele mingi de break în partidă, însă break-ul nu vine încă. Collins rezistă în față, 2-1.
Sofia Kenin câștigă primul set în fața conaționalei Danielle Collins, 6-4, în 46 de minute. A degajat multă siguranță pe serviciu, câștigând 15 din 18 puncte cu primul serviciu. Collins nu a avut nici măcar o minge de break în primul set și pare marcată de efort.
 • Kenin se impune pe lejer pe serviciu, în timp ce Collins înfruntă minge de break pentru a treia oară consecutiv în primul set. Fără zi de pauză între meciurile din optimi și sferturi, americanca de pe locul 57 mondial se salvează în acest game, găsind as-ul, apoi un forehand câștigător, rămânând la distanță surmontabilă, 3-4.
Sofia Kenin reușește primul break în partida cu Danielle Collins. Campioană de la Australian Open se impune la zero pe serviciul advers, profitând de lipsa de idei a conaționalei, preluând conducerea cu 3-2. Collins a comis "dublă" la 0-40, iar emoțional nu arată intensitatea din meciul cu Ons Jabeur, unul în care s-a încurajat extrem de vocal.
 • Pe Eurosport 1 se joacă acum ultimul sfert de finală de pe tabloul feminin: Sofia Kenin (#4) versus Danielle Collins. Startul de meci este unul fragmentat, iar eleva lui Nicolas Almagro pare mai nesigură, reușind totuși să apere prima minge de break a partidei, ivită în game-ul cu numărul trei, cu un rever câștigător de toată frumusețea. Kenin se apără, Collins este responsabilă cu atacul, așa cum era de așteptat.
Petra Kvitova se impune cu dublu 6-3 în fața Laurei Siegemund, calificându-se pentru a doua oară în carieră în semifinale la Roland Garros (la opt ani distanță una de alta). Jucătoarea din Cehia și-a impus per total jocul de forță, dominându-și adversara (22 la 12 lovituri câștigătoare, 15-20 greșeli neforțate). Dubla campioană de la Wimbledon rămâne fără set pierdut la această ediție a turneului de la Roland Garros.
 • "A fost un exercițiu mental, după un meci încărcat de emoții în optimi. Întotdeauna este greu în sferturile unui turneu de Mare Șlem. Acum sunt în semifinale și asta înseamnă mult pentru mine", a declarat Kvitova la interviul de pe teren.
 • Kvitova întrerupe seria break-urilor, iar o dublă greșeală a Laurei Siemund pune capăt duelului în game-ul următor, după 80 de minute.
 • Seria break-urilor continuă. Laura Siegemund este extrem de impredictibilă în aceste momente. După pauza medicală, pare deconectată în startul game-ului de retur, apoi pune toată furia acumulată într-un retur în lung de linie cu reverul, prin care se impune din nou pe serviciul Kvitovei, pentru 3-3. Kvitova răspunde cu aceeași monedă, accelerează din nou și smulge break la zero, trecând în avantaj 4-3.
Kvitova obține un nou break și revine în avantaj, la 3-2, după o decizie controversată din scaun. Siegemund revine superb de la 0-40, salvând trei mingi de break, însă o intervenție nefericită a arbitrei Marijana Veljovic, care o oprește pe nemțoaică chiar în momentul lansării serviciului, dându-i avertisment pentru depășirea timpului alocat, schimbă, practic, soarta game-ului. Siegemund și-a pierdut cumpătul și pierde ambele puncte disputate după acel moment. Sigemund decide imediat să ceară îngrijiri medicale, pentru o problemă la spate.
 • Siegemund recuperează break-ul și pare capabilă să relanseze lupta. Pe fondul unei ușoare scăderi a calitățiii serviciului Kvitovei, Siegemund prinde curaj și preia inițiativa în câteva raliuri importante. Două duble greșeli îi aduc prima minge de break aici, însă Kvitova luptă pentru fiecare punct. Fructifică a patra minge de break și duce scorul la 2-2 în setul secund.
 • Break în start de set doi pentru Kvitova. Sportiva din Cehia își continuă evoluția excelentă din primul set, punând-o sub presiune constantă pe Siegemund. Break-ul este confirmat prompt, iar semifinalele îi zâmbesc din ce în ce mai clar Kvitovei.
Kvitova câștigă primul set al sfertului de finală cu Siegemund, 6-3, în 32 de minute. Jucătoarea din Cehia și-a impus jocul agresiv de manieră clară, a servit excelent (93% eficiență cu prima minge) și a reușit să impună schimburi scurte de mingi, trimițând 14 lovituri câștigătoare și greșind neforțat de doar 5 ori. Siegemund a reușit să pună probleme cu variații doar în partea finală a setului, insuficient însă pentru a o întoarce pe Kvitova din drumul spre 1-0.
 • Favorita șapte confirmă break-ul, chiar dacă de această dată Siegemund îi dă o replică pe măsură cu returul. Nemțoaica a dus game-ul la egalitate, atrăgând-o inspirat pe Kvitova la fileu, cu scurtă și finalizând apoi spectaculos cu lobul. Petra răspunde însă inteligent, risipind emoțiile cu două "winnere". Conduce 4-1.
Kvitova începe excelent! După 12 minute, dubla campioană de la Wimbledon are 3-1 pe tabelă: a câștigat primele opt puncte pe serviciu, a reușit deja trei ași, iar după ce și-a anunțat intențiile pe serviciu a obținut și break-ul, punând sub presiune reverul adversarei sale, parcă un pic anesteziată de miza partidei.
Start-joc în ziua a 11-a de la Roland Garros 2020. Petra Kvitova deschide meciul cu Siegemund la serviciu, în direct pe Eurosport 1.
Astăzi aflăm distribuția completă a semifinalelor de la ultimul turneu de Mare Șlem al anului. Petra Kvitova și Laura Siegemund deschid programul, pe "Chatrier", de la ora 13:00. Toate detaliile despre meciurile zilei sunt aici.
UPDATE: Marți, 6 octombrie

Roland Garros 2020, ziua a 10-a: Schwartzman - Nadal și Swiatek - Podoroska, primele semifinale de la Paris

Rafael Nadal s-a calificat în a 13-a sa semifinală la Roland Garros, a 34-a per total în turneele de Mare Șlem. Ibericul s-a impus cu 7-6(4), 6-4, 6-1 în fața tânărului Jannik Sinner, după două ore și 49 de minute de joc. Italianul i-a dat o replică excelentă "Regelui Zgurii" în primele două seturi. Și, dacă din palmaresul impresionant al spaniolului mai lipsea ceva la Paris, Nadal își trece numele și în rubrica pentru meciul terminat cel mai târziu la Roland Garros (ora locală 1:26).
Concluzia lui Tim Henman, în "Cubul Eurosport": "Jannik Sinner va fi în Top 10 anul viitor pe vremea asta". Iar Chris Evert, tot la microfonul Eurosport, a concluzionat că "a fost un test foarte necesar pentru Nadal înainte de semifinale".
 • GAME, SET, MECI, NADAL. "Regele Zgurii" trece lin de tura pe lansare, apoi închide meciul cu un nou break, adus de patru lovituri câștigătoare de pe forehand. Au fost șapte game-uri câștigate de Nadal de la 3-4 în setul doi și nouă dintre ultimele zece game-uri adjudecate de spaniol.
 • Sinner îl duce din nou la egalitate pe Nadal pe serviciu, cu revenire de la 15-40, însă ajunge să câștige primul game abia pe lansare, reducând puțin din ecartul lui Nadal (4-1).
Două break-uri avantaj pentru Nadal în setul trei. Acesta pare a fi momentul în care Sinner acuză șocul. Jocul i se împrăștie, trimite două duble greșeli în startul game-ului pe lansare, iar mai departe mingea pleacă fără perspective din racheta sa. Nadal obține break alb și se distanțează la 3-0 pe tabelă în setul trei.
Start-bliț pentru Nadal în setul trei. Italianul face o vizită la vestiare, însă acest lucru nu îl ajută. Deschide setul cu dublă greșeală, iar Nadal simte "miros de sânge" și pornește din blocstarturi cu break la 15, confirmat apoi pe serviciu, după o ezitare la 40-0 și o trecere pe la egalitate.
În setul secund, Rafa Nadal și Jannik Sinner au arătat un nivel de joc și mai ridicat decât în primul. Istoria însă s-a repetat: Sinner a reușit primul break (pentru 3-1), iar ibericul a apăsat accelerația reușind să răstoarne imediat balanța, italianul nereușind să își păstreze totuși concentrarea în momentele în care scorul îi era favorabil.
Rafa Nadal ajunge la 2-0 la seturi, impunându-se în 54 de minute în actul secund, cu 6-4. Spaniolul a închis cu emoții setul, debutând în game-ul de serviciu cu un voleu ratat cum rar i se întâmplă în carieră. Chiar dacă Nadal lovește impresionant cu forefandul, Sinner replică cu lovituri tari, de excepție și, luând la țintă chiar forehandul lui Rafa, anulează prima minge de set a spaniolului. Nadal însă găsește din nou o viteză în plus și închide conturile.
Break Nadal, pe final de set doi. Sinner marchează borna "două ore de la primul serviciu" cu o accelerare cu forehandul letală și pare în controlul game-ului. Italianul servește la 4-4 în setul doi, însă pierde un tempo la 40-15. Nadal egalează cu ajutorul fileului, apoi spaniolul face minuni în defensivă, sfredelind adânc în încrederea lui Jannik, care trimite în fileu în puncte consecutive, cedându-și serviciul. Nadal va servi la 5-4, pentru 2-0 la seturi.
 • Și terenul "Philippe Chatrier" e prea mic pentru Nadal! Ibericul urmărește un voleu al lui Sinner până când banca de odihnă îl oprește. Spaniolul se oprește la timp, evitând contactul direct în genunchi, însă revine la linia de fund a terenului mai montat, reușind să ducă scorul la 15-30. Jocul este în creștere, iar Sinner are parte de game cu prelungiri pe lansare. Italianul taxează o minge scurtă a lui Nadal cu lungul de linie și pune apoi în punctul următor o scurtă fermă, la care Nadal ajunge, lasând însă culoar pentru o atingere fină a italianului (pe care o vedeți mai jos). Sinner conduce 4-3 în setul doi.
Re-break Nadal. Istoria din primul set se repetă: după un game excelent la retur, Sinner face un game pe serviciu modest, cu multe greșeli, risipind avantajul.
Break Sinner, în setul doi. Vântul crește în intensitate, iar tânărul Sinner se descurcă din nou mai bine decât Nadal în aceste condiții. Nadal anulează două mingi de break de la 0-40, însă Jannik îl execută pe a treia și se desprinde la 3-1. Jurnalistul Matthew Willis remarcă, inspirat, că în aceste condiții dure de joc, Nadal a comis mai multe greșeli neforțate într-un set și patru game-uri decât în trei seturi în tururile anterioare.
 • Sinner evită bine capcanele lui Nadal în start de set doi, revine în primul game de la 15-30, apoi de la 0-30 în al doilea (cu patru puncte consecutive după ce a schimbat racheta!) și conduce 2-1.
Rafa Nadal și-a adjudecat la fotofiniș primul set, după o luptă dură, de 72 de minute. Sinner i-a făcut față cu brio deținătorului trofeului, fiind chiar jucătorul mai periculos timp de aproape o oră, având și o tactică de joc bine definită, și un ajutor important în condițiile de joc. După ce italianul a reușit însă break-ul la 5-5, diferența uriașă de experiență s-a văzut din plin, Rafa reușind să ridice mult nivelul, după ce până atunci nu amenințase deloc serviciul puștiului de 19 ani. Nadal a găsit forehandurile câștigătoare fix când a avut mai mare nevoie de ele, la egalitate, iar în tie-break și-a dominat adversarul, mai ales mental. La limită, campionul campion a încheiat setul în avantaj și la loviturile câștigătoare (14-13), iar statistica este foarte clară: Nadal nu a pierdut niciodată un meci "best of five" după ce a câștigat primul set.
Nadal câștigă primul set al sfertului de finală cu Jannik Sinner, 7-4 în tie-break. Spaniolul obține primul punct la retur chiar înainte de schimbul de terenuri, când Sinner plesnește prea tare o dreaptă pe centrul terenului. Italianul greșește din nou la reluare, iar ibericul joacă cu multă maturitate, reușind să se impună.
Primul set dintre Nadal și Sinner se decide la tie-break! Sinner își arată emoțiile, iar Nadal nu îl iartă, chiar dacă primele două mingi de break, consecutive, îi scapă printre degete, ibericul trimițând mai întâi un retur prea lung și apoi nereușind o exceuție extrem de pretențioasă cu reverul în lung de linie, din culoarul de dublu. La egalitate însă, Nadal face furori cu forehandul, trimițând de două ori câștigător.
După 54 de minute de joc, Jannik Sinner are break în fața lui Rafa Nadal. Italianul face un game de retur excelent, profitând de faptul că are vântul în spate. Nadal pune la bătaie dublu break-point, fiind taxat pentru un atac indecis la fileu. Spaniolul scapă aici, anulând prima minge de break datorită unui prim serviciu masiv, pe care îl fructifică imediat cu a doua lovitură, apoi italianul îl iartă, ratând voleul la o scurtă visătoare a ibericului. Sinner revine însă cu două puncte în forță și trece în avantaj. Va servi pentru set, la 5-4, ibericul neavând până acum minge de break în acest meci.
 • Primul set este unul echilibrat, iar în condițiile în care Nadal ratează câteva prime servicii, returul italianului arată din ce în ce mai bine. Totuși, ibericul aflat la meciul cu numărul 100 al carierei la Roland Garros trece din nou în avantaj, 5-4, urmând ca Sinner să dea un prim test sub presiune pe serviciu.
 • Deținătorul titlului întrevede o primă oportunitate pe serviciul lui Sinner, la 15-30, după un schimb prelungit, de 18 lovituri. Vântul și condițiile dificile de joc îl incomodează însă pe iberic, până la un retur complet ratat, Sinner revenind astfel cu trei puncte consecutive pentru a duce scorul la 4-4 în primul set.
 • Nadal "pensionează" mingile cu care s-a început partida după exact 30 de minute de joc, cu un game solid pe serviciu. Sinner insistă cu scurtele, iar după câteva execuții pe care ibericul nici nu le urmărește, găsește răspunsul perfect, sub forma unui lob bine arcuit, pentru 30-0. Sinner îi smulge totuși un punct, cu un excelent passing de rever, în diagonală. Spaniolul conduce 4-3.
Prima minge de break apare pe serviciul lui Nadal! Spaniolul are probleme în a-și direcționa forehandul în lung de linie, iar acest game cinci începe cu două greșeli neforțate. Deținătorul titlului scapă la limită de dublu break-point, când Sinner ratează voleul cu terenul liber, după o scurtă prin care îl surprinsese pe Rafa. Sinner surprinde din nou, de pe linia de fund a terenului, creând prima minge de break a meciului, însă mai departe italianul se precipită, iar Nadal scapă din strânsoare. 3-2
 • Pe lansarea sa, Sinner arată ce știe să facă mai întâi cu scurta, apoi cu voleul, spaniolul negăsind culoarul de passing în lung de linie. Nadal ratează apoi ținta de două ori, iar scorul devine 2-2.
 • Nadal începe agresiv game-ul trei, alegând să facă rapid pasul în teren. La 30-30, abandonează această tactică, mai ales în condițiile în care forehandul său în diagonală i-a dat șansa unor lovituri cu reverul periculoase italianului. Rafa este împins la egalitate pe serviciu, însă risipește emoțiile cu un contre-pied inspirat, care îl duce la 2-1.
 • Start iute de meci: ambii jucători își câștigă serviciul la zero. 1-1
"Regele", start târziu pe "Chatrier"
Începe ultimul meci al zilei a 10-a de la Roland Garros. De 12 ori campion la Paris, Rafa Nadal intră pe terenul central abia la ora locală 22:30. E noapte și sunt doar 12 grade Celsius la Paris, "asortate" cu numărul de trofee ale ibericului - pe scurt, condiții departe de idealul lui Rafa pe terenul său favorit. Pare mai degrabă un episod din US Open Series. Nadal însă pășește apăsat, în stilul caracteristic și deschide confruntarea cu tânărul Sinner cu serviciul.
Iga Swiatek, în semifinale la Roland Garros, la doar 19 ani!
Poloneza Iga Swiatek confirmă victoria excelentă din fața Simonei Halep cu un nou parcurs impresionant, în duelul cu italianca Martina Trevisan, închis în 78 de minute, scor 6-3, 6-1. Jucătoarea în vârstă de 19 ani are o serie impresionantă la Paris, fără set pierdut: doar Su-Wei Hsieh a reușit să îi câștige patru game-uri într-unul dintre seturi.
Swiatek câștigă primul set. Poloneza a revenit după ce Trevisan a obținut primul break și s-a impus cu 6-3, chiar dacă a avut mai multe erori neforțate decât adversara sa, cea care a jucat mai agresiv, dar a și greșit mai mult.
Primele declarații ale lui Schwartzman după succesul cu Thiem
”Dominic este unul dintre cei mai buni din lume, el a câștigat US Open, suntem prieteni și avem un respect deosebit unul pentru celălalt. Tocmai de aceea meciul a fost foarte important pentru mine.
Să câștig după 5 ore este incredibil, este pentru prima oară când câștig un meci de cinci seturi aici pe Chatrier, dar cred că am meritat să câștig în această seară!”, a declarat Schwartzman.
Dominic Thiem - Diego Schwartzman 7-6(1), 5-7, 6-7(6), 7-6(5), 6-2
 • Thiem suferă la capitolul prospețime, iar semnele de oboseală să văd în deplasare și selecția loviturilor. Lui Schwartzman îi iese totul, iar argentinianul face încă un break și îl elimină astfel pe favoritul numărul 3 după un meci maraton.
 • Thiem nu reușește să îi pună probleme argentinianului pe serviciu și Schwartzman face 5-2. Austriacul va servi pentru a rămâne în meci.
 • Schwartzman a făcut break-ul la 0 și se desprinde în setul decisiv cu 4-2. Thiem se află într-o situație extrem de dificilă, rămâne de văzut cum va gestiona austriacul acest moment.
 • Un game mai echilibrat pe serviciul lui Schwartzman, însă argentinianul reușește să se impună în cele din urmă și preia conducerea.
 • Dominic Thiem face 2-2 după un game în care a servit impecabil.
 • Se joacă de aproape cinci ore iar setul al cincilea a început cu fiecare jucător apărându-și serviciul. Este 2-1 pentru Schwartzman, urmează Thiem la serviciu.
 • Dominic Thiem și Diego Schwartzman au intrat în setul decisiv în direct pe Eurosport 1. Duelul este unul cu adevărat spectaculos, austriacul a preluat conducerea pe tabelă, 2-1 la seturi, după ce și-a ridicat nivelul excelent în tie-break-ul setului trei, însă Schwartzman a răspuns impecabil și a câștigat următorul tie-break, al treilea al meciului, pentru a forța decisivul.
Thiem sau Schwartzman? În direct pe Eurosport 1, a început duelul dintre Dominic Thiem și Diego Schwartzman. Argentinianul de buzunar din ATP va încerca să profite de oboseala acumulată de campionul de la US Open în ultimele săptămâni, trăgându-și o dozî mare de încredere și din victoria obținută în trecut în fața austriacului, pe zgura de la Buenos Aires, după minge de meci salvată.
Elina Svitolina, OUT!
Favorita trei, Elina Svitolina, părăsește Roland Garros-ul în sferturi, fiind eliminată de jucătoarea de pe locul 131 WTA (6-2, 6-4). Nadia Podoroska a devenit prima jucătoare calificată în semifinale la Roland Garros 2020, dar și prima sportivă din Era Open care pleacă din calificări și ajunge în careul de ași. Jucătoarea numărul unu a Argentinei în acest moment a fost felicitată imediat de Gabriela Sabatini, pe rețelele de socializare. Podoroska s-a născut la câteva luni după ce frumoasa Sabatini, cu cinci semifinale pierdute la Roland Garros în carieră, se retrăsese din tenis.
Nicio zi ușoară pentru favorite!
Se conturează o nouă mare surpriză la Roland Garros. Nadia Podoroska, locul 131 WTA, a câștigat primul set al duelului cu Elina Svitolina, din "sferturi", 6-2. Ucraineanca nu se adaptează condițiilor de joc pe vânt: nu și-a câștigat serviciul nici măcar o dată în primul set și este dominată copios la capitolul lovituri câștigătoare: 17-2! Podoroska este stăpână pe situație, chiar dacă nu a reușit să își fructifice nici ea lansarea, la 5-1. S-a impus însă lejer la retur, încheind setul cu un retur câștigător în lung de linie care, cu siguranță, zdruncină și mai mult încrederea favoritei trei. Jucătoarea venită din calificări a atacat constant, joacă excelent cu forehandul, aruncă o scurtă ici și colo, având și procentaj bun de reușită, încheind setul inaugural pe plus: 17 lovituri câștigătoare / 15 greșeli neforțate.
Dacă vă întrebați... Minnen, Putintseva, Schmiedlova și Krejcikova sunt jucătoarele învinse pe tabloul principal de Podoroska.
Elina Svitolina (#3) și Nadia Podoroska sunt protagonistele primului sfert de finală de la Roland Garros 2020. Jucătoarele au ieșit pe terenul central, iar meciul este în direct pe Eurosport 1. Partida se dispută cu acoperișul deschis: nu există amenințare de ploaie, însă vântul nu este de neglijat.
Go, Collins! Știm și numele celei de-a opta sfertfinaliste
Danielle Collins completează sferturile de finală, pe tabloul feminin. Jucătoarea din Statele Unite s-a impus cu 6-4, 4-6, 6-4 în fața favoritei 30, Ons Jabeur, după o oră și 58 de minute. "Am simțit că am meciul sub control până la set și 3-0. Dar, ea a venit cu niște lovituri mai bune. Scurte... Poate face asta. A trebuit să lupt mai mult. Mi-a stricat ritmul, nu au mai mers loviturile care îmi mergeau în start de meci, dar sunt foarte fericită acum, după ce am câștigat", a declarat americanca la interviul de pe teren. Au fost șase break-uri în primele șapte game-uri ale setului decisiv, iar în cele din urmă Collins a reușit break-ul decisiv în game-ul cu numărul zece, la 5-4. Ea completează un duel sută la sută american pentru semifinale, cu Sofia Kenin (#4).
Tabloul complet al sferturilor de finală pe tabloul feminin la Roland Garros 2020:
 • Iga Swiatek - Martina Trevisan (Q)
 • [3] Elina Svitolina - Nadia Podoroska (Q)
 • [4] Sofia Kenin - Danielle Collins
 • [7] Petra Kvitova - Laura Siegemund
Duelurile pentru semifinale încep marți, în jurul orei 13:30, după terminarea partidei restante din optimi dintre Ons Jabeur (#30) și Danielle Collins, meci transmis în direct, acum, pe Eurosport 1.
Roland Garros 2020 spune povești diferite pe cele două tablouri de simplu, când jucătorii sunt deja la trei victorii distanță de trofeu.

Roland Garros 2020: bătălia pentru "Cupa Muschetarilor" îi are în prim-plan pe Nadal, Djokovic și Thiem

Întrecerea masculină vorbește, până la urmă, despre confirmări la startul sferturilor de finală, chiar dacă surprize au existat pe parcurs și chiar dacă trei debutanți au ajuns în optimi - un număr record pentru ultimii ani (doi dintre ei - în afara Top 200 ATP la startul turneului). Însă marii favoriți, în frunte cu Rafael Nadal și Novak Djokovic, urmați de Dominic Thiem și Diego Schwartzman, și-au croit drum spre sferturi. Dintre aceștia, doar Dominic Thiem a pierdut set pe zgura de la Paris - și, culmea, nu în meciurile care păreau, pe hârtie, cele mai grele de pe întreg tabloul, ci împotriva francezului-revelație al turneului, Hugo Gaston, "omul-cu-scurtele" la această ediție a French Open-ului. Djokovic a fost testat abia în optimi, de rusul Kachanov, în timp ce Nadal și Schwartzman ajuns la cele mai grele meciuri fără a-și fi măsurat puterile cu rivali puternici.
În sferturi au mai ajuns jucătorii care și-au disputat finala turneului ATP de la Hamburg, din duminica în care s-a dat start-joc pe tablourile principale la Roland Garros - Andrey Rublev și Stefanos Tsitsipas, cei doi urmând să se înfrunte din nou, chiar în sferturile de la Paris. Dar și puștiul de 19 ani, Jannik Sinner, cel care a cochetat mai întâi cu o carieră de schior profesionist, înainte de a se dedica tenisului: italianul a devenit primul jucător de la Nadal încoace, în ultimii 15 ani, care atinge faza sferturilor de finală la Roland Garros la prima sa prezență pe tabloul principal. Distribuția sferturilor este completată de Pablo Carreno Busta, mereu parcă ignorat pe tablouri, dar care a reușit o tranziție excelentă spre Roland Garros, după semifinala jucată la US Open, spaniolul ieșindu-i din nou în cale lui Novak Djokovic, la fel ca la New York - acolo unde duelul lor s-a terminat abrupt, lansând o undă de șoc incredibilă, după descalificarea sârbului.
Tabloul complet al sferturilor de finală pe tabloul masculin la Roland Garros 2020:
 • [1] Novak Djokovic vs. [17] Pablo Carreño Busta
 • [5] Stefanos Tsitsipas vs. [13] Andrey Rublev
 • [3] Dominic Thiem vs. [12] Diego Schwartzman
 • [2] Rafael Nadal vs. Jannik Sinner

Roland Garros 2020: bătălia pentru Cupa "Suzanne Lenglen", cu Svitolina, Kvitova, Kenin și Swiatek

La feminin, Roland Garros 2020 va încorona o nouă campioană, niciuna dintre jucătoarele rămase în cursă nemaiavând nici măcar o finală jucată în trecut la Paris. Simona Halep a fost considerată cea mai clară favorită la trofeu într-un Grand Slam de la Serena Williams încoace, însă românca a fost surprinsă din nou de o puștoaică în zi de grație - Iga Swiatek (19 ani), în optimi (6-1, 6-2 scorul victoriei polonezei).
Petra Kvitova și Sofia Kenin, ambele pe jumătatea inferioară de tablou, sunt jucătoarele care au mai jucat finale de Grand Slam și au și trofeu în vitrină (la Wimbledon și, respectiv, Australian Open). Acestea, împreună cu Elina Svitolina, sunt singurele jucătoare de pe lista capilor de serie ajunse în sferturi.
Două jucătoare din calificări și-au croit drum până în sferturi și trebuie spus că nicio sportivă din calificări nu a reușit vreodată să treacă de sferturi la Roland Garros, Martina Trevisan și Nadia Podoroska având o imensă șansă de a scrie istorie.
Tabloul complet al sferturilor de finală pe tabloul feminin la Roland Garros 2020:
 • Iga Swiatek - Martina Trevisan (Q)
 • [3] Elina Svitolina - Nadia Podoroska (Q)
 • [4] Sofia Kenin - [30] Ons Jabeur sau Danielle Collins
 • [7] Petra Kvitova - Laura Siegemund

Roland Garros 2020: ce recorduri putem vedea

Deținător al trofeului, Rafael Nadal are șansa, pentru prima dată în carieră, să îl egaleze pe Roger Federer la totalul de titluri de Mare Șlem (20). Totodată, ibericul încearcă să își corecteze recordul pentru cele mai multe titluri câștigate într-un Grand Slam, cu un al 13-lea triumf (următorii în top sunt Roger Federer cu opt titluri la Wimbledon și Novak Djokovic - cu opt titluri la Australian Open). Rafa este și la trei victorii de borna istorică de 100 de meciuri câștigate la Open-ul Francez, o performanță similară fiind obținută doar de Roger Federer, la Wimbledon și Australian Open.
Novak Djokovic are și el un record uriaș la orizont, după ce a devenit jucătorul cu al doilea cel mai mare număr de meciuri câștigate la French Open, devansându-l pe Roger Federer. Sârbul încearcă să devină primul jucător din Era Open cu cel puțin două titluri la fiecare dintre cele patru turnee de Mare Șlem. În istoria tenisului, doar Roy Emerson și Rod Laver au mai reușit această performanță. Djokovic a fost ultimul dintre "Big 3" care și-a completat "career Grand Slam-ul" prin victoria din 2016 de la Paris, având alte trei finale disputate pe zgura pariziană. De la triumful din urmă cu patru ani însă, sârbul s-a oprit de două ori în sferturi și o dată în semifinale - anul trecut.
Dominic Thiem vânează și el o performanță unică în Era Open: niciun jucător nu a reușit după primul titlu de Mare Șlem al carierei să câștige și următorul Grand Slam în care a luat startul. Austriacul a împlinit 27 de ani în timpul US Open-ului, turneu pe care l-a și câștigat, și a jucat ultimele două finale de Roland Garros, fiind învins de fiecare dată de Rafael Nadal (în minimum de seturi în 2018 și în patru seturi anul trecut). Până acum, în Era Open, nouă jucători au reușit dubla Roland Garros - US Open într-un sezon.

Roland Garros 2020 | Ediția schimbărilor majore la Paris

1. Roland Garros a schimbat în premieră anotimpul. Turneul de Mare Șlem parizian și-a avut, de la debut, locul bine stabilit în calendar, la finalul primăverii. Chiar dacă în trecut șase ediții au fost anulate din cauza celor două Războaie Mondiale, 2020 consemnează prima ediție amânată din istoria Roland Garros și prima ediție organizată într-un alt anotimp, un lucru care schimbă nu doar decorul din complex (cromatic, zona bucurându-se de vegetație din belșug), ci și datele meteo.
2. A fost inaugurat acoperișul retractabil. Roland Garros este ultimul dintre cele patru turnee de Mare Șlem care și-a montat acoperiș retractabil pe terenul central, primul meci oficial jucat sub acoperiș fiind cel dintre Jannik Sinner și David Goffin, soldat cu o mare surpriză. Chiar și așa, pentru că ploaia a fost omniprezentă, s-a ajuns ca o optime de pe tabloul feminin să fie reportată pentru prima zi a sferturilor de finală. Terenul "Philippe Chatrier" a fost modernizat și adus la standarde actuale, lucrările începând în mai 2017 și fiind finalizate pe data de 5 februarie 2020. Închiderea acoperișului durează 15 minute.
3. În premieră, s-a jucat și în nocturnă. Roland Garros a început o nouă eră, apărând în premieră posibilitatea de a termina partide și dincolo de asfințit. Clara Burel (19 ani) și Arantxa Rus au stabilit recordul pentru meciul încheiat cel mai târziu la French Open, cu duelul lor din ziua a doua de întreceri, încheiat cu victoria tinerei Burel, la 12 minute după miezul nopții în Franța.
4. Mingi noi. Roland Garros 2020 a introdus mingi Wilson în locul mingilor Babolat, devenite un veritabil simbol al turneului. Acest aspect a fost îndelung dezbătut la Paris, însă în cele din urmă jucătorii s-au adaptat la noul comportament al mingilor.
Australian Open
Kuzuhara - Mensik - Australian Open
ACUM 31 MINUTE