"Roland Garros-ul surprizelor" continuă joi. Dintre cele 128 de jucătoare aflate la start pe tabloul feminin au mai rămas doar patru, toate visând acum la o calificare în premieră în carieră în finală la French Open. Iată ce dueluri vedem în această a 12-a zi a ultimului turneu de Mare Șlem al anului.

1. Roland Garros, ziua a 12-a, semifinale feminine: Iga Swiatek - Nadia Podoroska, primul meci direct, pe Eurosport și Eurosport Player

Pentru a șaptea oară în Era Open, în finala de la Roland Garros vom regăsi o jucătoare din afara listei capilor de serie. În acest "Club 7" select o vom regăsi fie pe poloneza de 19 ani Iga Swiatek, care a oprit seria de victorii consecutive a Simonei Halep și a confirmat cu vârf și îndesat ajungând în finală fără set pierdut - cu o tolbă plină cu 27 de break-uri, fie pe fata-minune din Argentina, Nadia Podoroska, cea care și-a început cursa în calificări și a adunat de atunci opt victorii consecutive. Trebuie spus însă că ultimele ediții de French Open ne-au obișnuit cu așa ceva: 2020 va fi a treia ediție din ultimele patru în care o jucătoare "unseeded" va fi la startul finalei feminine.
Roland-Garros
French Open 2022: informații, premii și favoriți
ACUM 7 ORE
  • Printre cele șase jucătoare amintite se numără și o româncă: Florența Mihai. Helen Gourlay (1971), Renata Tomanova (1976), Florența Mihai (1977), Mima Jausovec (1983), Jelena Ostapenko (2017) și Marketa Vondrousova (2019) sunt jucătoarele care au disputat finale la Paris fără a fi fost capi de serie: doar letona Ostapenko a reușit să câștige trofeul.
Podoroska, 23 de ani, nu avea meci câștigat pe tabloul principal într-un Grand Slam la startul French Open-ului, nici vreo semifinală jucată în circuitul WTA în carieră. Aflată pe locul 131 WTA, Podoroska, noua mândrie a Argentinei, este jucătoarea cu cel mai slab clasament mondial ajunsă în semifinale la Roland Garros în Era Open. Ea are asigurat acum debutul în Top 50.
Dintre cele patru semifinaliste, Iga Swiatek a reușit cel mai rapid serviciu la această ediție a French Open-ului (179 km/h), dar și cel mai curat parcurs, adunând doar 90 de greșeli neforțate (nici Podoroska nu stă rău la acest capitol, fiind a doua în acest top, cu 129 greșeli neforțate, cu două seturi pierdute pe tabloul principal). Un capitol la care Podoroska este în dezavantaj clar față de celelalte semifinaliste este legat de siguranța conferită de serviciu. Jucătoarea de 23 de ani a câștigat doar 60% dintre game-urile pe serviciu la Paris, față de 72% Kenin, 75% - Swiatek și 77% Kvitova. Iar acest lucru poate fi decisiv în această fază a competiției, mai ales în condițiile în care apare și presiunea unui imens rezultat, iar Iga Swiatek a făcut ravagii la retur până acum.

2. Roland Garros, ziua a 12-a, semifinale feminine: Sofia Kenin - Petra Kvitova, 0-2 la "directe", pe Eurosport și Eurosport Player

A doua semifinală este un duel între campioane de Grand Slam.
Kvitova speră la o a doua prezență într-o finală de Mare Șlem de la revenirea după atacul de cuțit din decembrie 2016, având un parcurs impresionant la Paris. Ca și Swiatek, Kvitova nu a pierdut set până acum la Paris și este lider la ași, având o prestație în general foarte solidă la serviciu. Sportiva din Cehia este neînvinsă până acum în semifinalele de Grand Slam disputate. Kvitova a revenit în careul de ași la Paris după opt ani.
De partea cealaltă însă, Sofia Kenin este o veritabilă expertă a turneelor de Mare Șlem în acest complicat 2020, fiind singura jucătoare cu două prezențe în semifinale și 15 victorii adunate, mai mult decât în toate celelalte turnee disputate la un loc (11). Este o jucătoare ce fusese scoasă din orice discuție despre lista posibilelor câștigătoare înainte de turneu, după ce Azarenka a învins-o cu 6-0, 6-0 la Roma. Kenin s-a activat însă impresionant la Paris, a luptat cu îndârjire pentru fiecare punct și iat-o în semifinale, cu aproape 100 de lovituri câștigătoare trimise cu reverul în cinci meciuri.
Programul meciurilor de la Roland Garros de pe Eurosport vă este oferit de OPPO.
https://i.eurosport.com/2020/10/07/2909502.jpg
Rothesay Classic Birmingham
Simona Halep, anunțată pe lista de start la un turneu important, la care a participat o singură dată
ACUM 8 ORE
Tenis
Mihaela Buzărnescu e în ultimul tur al calificărilor la Roland Garros. Victorie cu Bandecchi
ACUM 12 ORE