Simona Halep și-a găsit din nou "nașa" la Roland Garros: o sportivă tânără, cu lovituri în forță și o agresivitate extremă. Mai întâi a fost Jelena Ostapenko, apoi Amanda Anisimova, acum - Iga Swiatek. Învinsă în 45 de minute anul trecut de Simona, în aceeași fază a competiției, Swiatek a jucat la totul sau nimic. Și i-a ieșit totul. 30 de lovituri câștigătoare, zero emoții pe serviciu, românca nereușind să ajungă măcar o dată la minge de break.
Principala favorită a competiției s-a lovit ca de stâncă de Swiatek, nu a putut replica în primul set, iar în al doilea toate bătăliile s-au dat pe serviciul ei: două game-uri-maraton, unul de opt minute și unul de nouă, unul pierdut, unul câștigat. Per total, Swiatek a avut 14 mingi de break pe serviciul elevei lui Darren Cahill, dintre care s-a ales cu patru.
Poloneza a încheiat meciul având doar câte cinci puncte pierdute pe fiecare dintre cele două servicii. Este prima poloneză în sferturi la Roland Garros după Agnieszka Radwanska (2013). Este prima victorie în fața unei jucătoare din Top 10 mondial pentru Swiatek.
Roland-Garros
Cine e Ana Konjuh, prima adversară a Simonei Halep de la Roland Garros 2022
ACUM 9 ORE
Simona Halep se înclină astfel în optimi, cu un tur mai devreme decât anul trecut, seria sa excelentă fiind frântă după 17 victorii consecutive, de manieră fermă.

Simona Halep la Roland Garros 2020: principala favorită, eliminată în optimi. Filmul meciului, game cu game

Game, set, meci și calificare în sferturi pentru Iga Swiatek, 6-1, 6-2, în 68 de minute
Simona Halep ratează primul retur, apoi Swiatek o execută cu un 1-2 din manual. Românca returnează moale un serviciu doi și se trezește cu o combinație letală, scurtă urmată de lob, înspre care aleargă fără convingere. Sunt trei mingi de meci pentru Swiatek: pe prima o joacă cu mingea a doua, iar Simona retunrează bine și se impune cu forehandul. Pe a doua însă, servește apăsat la tie-break și închide meciul.
1-6, 2-5 Un singular game lin pe serviciu în acest set doi - am fi spus după primele trei puncte, când Halep a trimis primul ei as, pentru 40-0. Vin însă trei greșeli neforțate mari ale Simonei, parcă vlăguite, iar game ajunge într-o clipită parcă la egalitate. Swiatek o ajută pe Simona, trimițând mult în out, punând capăt game-ului. Poloneza va servi pentru calificarea în sferturi.
1-6, 1-5 Iga Swiatek continuă să o alerge pe teren pe Halep. Este într-una dintre acele zile în care câștigă punctul chiar și când alunecă în timpul raliului. Simona a trimis în fileu de câteva ori și pare că i-a cedat puțin mental în acest game polonezei.
1-6, 1-4 Dublu break Swiatek. Simona Halep suferă în continuare pe serviciu, iar după cinci mingi de break anulate, Swiatek leagă două dintre punctele ei ucigătoare și se apropie la două game-uri de victorie. O bătălie de aproape nouă minute, în care Simona a tras, dar a fost surclasată din nou de forța ofensivă "a la Ostapenko" arătată de Iga Swiatek. Românca și-a făcut viața grea cu două duble greșeli, însă "meritul" este sută la sută al acestei puștoaice în zi de grație.
1-6, 1-3 Swiatek domină fileul și are voleuri sigure și aspre chiar și din cele mai dificile poziții. Agață mingi ce par că ar avea marca de passing câștigător pe ele. O surprinde pe Simona și cu execuții din ce în ce mai sigure, încheind game-ul patru cu serviciu nereturnabil la teu.
1-6, 1-2 Ce game salvează Halep! Patru mingi de break anulate, una cu șansă cu fileul, una cu serviciu apăsat, dar de fiecare dată cu determinare. Deși pare pierdută în anumite momente în defensivă sterilă, fără soluții de a prinde trena raliului, românca rămâne aproape de adversară, după un game de 8 minute.
1-6, 0-2 Swiatek confirmă break-ul. Jocul polonezei te face să verifici pentru a treia oară câți ani are Iga Swiatek. Pentru că joacă cu multă maturitate, nu ca o puștoiacă de 19 ani, deși jocul ei e agresiv de tot: scurta funcționează brici, intră și lovitura din săritură. Pe scurt, tot. Hold la zero pentru a confirma break-ul.
1-6, 0-1 Break Swiatek în start de set doi. Poloneza nu încetinește, iar aici Simona arată precipitată: a ratat dreapta în lung de linie, a lovit cu rama și a irosit o poziție extrem de favorabilă, trimițând mingea în fileu.
Iga Swiatek câștigă primul set, 6-1, în 24 de minute! Primul set este unul în care Iga Swiatek face și desface lucrurile: 17 lovituri câștigătoare, doar 7 greșeli neforțate și cinci puncte pierdute pe serviciu (4 din 5 câștigate pe mingea a doua). Poloneza convertește a doua minge de set, cu dreaptă câștigătoare în lung de linie. Halep nu a făcut un joci deslânat, adică a greșit neforțat de doar două ori - cifră excelentă. Însă soarta meciului stă în racheta adversarei, iar românca nu a avut replică. Swiatek a "arestat" meciul.
1-5. Al doilea break pentru Swiatek. Poloneza anulează mingea de game a Simonei Halep cu un unghi fantastic produs cu dreapta. E proptită bine pe linia de fund a terenului, iar la 40-40 intră ferm în teren, pentru finalizare. Convertește mingea de break printr-o scurtă extrem de bine gândită și la fel de bine executată. A ajuns la 13 lovituri câștigătoare cu ușurința cu care Nadal adună victorii pe zgura de pe Chatrier.
1-4 Swiatek continuă să domine. După ce a părut că se pierde, începând game-ul cu două greșeli neforțate, Iga redevine jucătoarea agresivă și precisă, urcând la fileu fiind ea cea care dictează ritmul în schimburile prelungite. Halep este împinsă în defensivă, iar alegerile în raliu ale sportivei de 19 ani sunt cele juste. Reverul polonezei este inestetic, însă eficient.
1-3 Simona punctează, în sfârșit. Un game mult mai bun, în care loviturile încep să plece din racheta ei așa cum și-ar dori - pornind de la serviciul mai variat. Swaitek tot a reușit să o surprindă cu un retur în diagonală, însă seria polonezei e întreruptă.
0-3 Șapte minute surprinzătoare pe "Chatrier". Swiatek are 12 puncte câștigate, Halep - doar 3. Poloneza pare setată cu mentalitatea care a alimentat-o pe Simona în meciul cu Anisimova, iar replica elevei lui Darren Cahill se lasă așteptată. Swiatek a lovit de 8 ori câștigător, a folosit bine contre-pied-ul pentru a anula viteza de reacție a româncei, iar în start de meci e, clar, jucătoarea mai bună. Are deja mai multe game-uri câștigate în fața Simonei decât în 2019.
0-2 Break Swiatek. Poloneze transpune pe tabelă startul agresiv: domină ritmul schimburile, pune scurtă, ia la țintă linia cu dreapta inversă, iar Halep nu câștigă în acest condiții decât un punct cu primul serviciu.
0-1 Iga Swiatek joacă agresiv și degajat, câștigă primul game al meciului, la 15.
0-0 Iga Swiatek are primul serviciu în acest meci. Învingătoarea va juca mai departe, în sferturi, cu Kiki Bertens sau Martina Trevisan (meci programat pe terenul Suzanne Lenglen, de la aceeași oră).
UPDATE: Jucătoarele au intrat pe terenul central. Oficial, începe ziua a opta la Roland Garros 2020.

Simona Halep - Iga Swiatek, LIVE TEXT, Roland Garros 2020

Simona Halep (29 de ani, 2 WTA) și Iga Swiatek (19 ani, 53 WTA) se luptă, duminică, de la ora 12:00, în optimile de finală de la Roland Garros 2020. Este meciul care deschide programul zilei pe terenul central "Philippe Chatrier".
Simona Halep continuă cursa pentru un nou titlu la Roland Garros, având de înfruntat pentru a doua oară consecutiv o sportivă cu care s-a duelat și anul trecut. Pe Amanda Anisimova, jucătoare care o învinsese clar în 2019, Halep a devorat-o ca pe cea mai gustoasă amandină din lume, consolidându-și statutul de mare favorită la trofeu.
Situația stă diferit cu Iga Swiatek, în sensul în care Halep nu mai are de luat o revanșă, ci mai degrabă este așteptată să se impună cu aceeași lejeritate, după ce anul trecut Swiatek i-a câștigat Simonei un singur. Cheia stă în concentrarea Simonei.

Simona Halep - Iga Swiatek, LIVE TEXT, Roland Garros 2020: duelul pentru sferturi

La nivelul declarațiilor, se pare că Iga Swiatek se teme de Simona Halep. Rămâne de văzut dacă își va îndeplini obiectivul și va rezista pe teren mai mult de 40 de minute, așa cum și-a propus. Sau dacă meciul va avea un aer competitiv.
6-1, 6-0 este scorul cu care Simona Halep a câștigat singurul meci direct de până acum cu Iga Swiatek, în 45 de minute, în optimile Roland Garros 2019
Swiatek ajunge la duelul direct cu Halep având un bilanț la Paris comparabil cu cel reușit de Anisimova până să se ciocnească de Simona (doar patru game-uri cedate) - poloneza lăsându-le primelor trei adversare doar 13 game-uri.
https://i.eurosport.com/2020/10/03/2901494.jpg
Roland Garros
Simona Halep și-a aflat adversarele la Roland Garros! Cu cine joacă celelalte românce la Paris
ACUM 13 ORE
Roland Garros
Simona Halep la Roland Garros 2022: "E o nebunie ce a putut să facă Serena cu Patrick alături"
ACUM 17 ORE