La scorul de 6-5 pentru Pablo Carreno-Busta, în primul set, Djokovic s-a enervat după ce a pierdut un punct și a trimis mingea, fără să se uite, în zona din spatele său. Din greșeală, sârbul a nimerit în plină figură un arbitru de linie. Femeia n-a mai putut să respire preț de câteva secunde, iar medicii au intervenit de urgență.
După ce arbitrul și-a revenit, Djokovic a discutat minute în șir cu oficialii turneului, iar în final s-a luat hotărârea ca sârbul să fie descalificat.
US Open
Veste uriașă pentru fanii tenisului! Decizia luată de oficialii US Open
20/06/2021 LA 12:41

Novak Djokovic, descalificat de la US Open 2020, după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

Liderul clasamentului mondial și principalul favorit al tabloului a trimis o minge în spate, în semn de frustrare, după ce a cedat break la scorul de 5-5 în primul set. Arbitra de linie din spatele său, lovită în față, s-a încovoiat la pământ, tușind, sugerând că nu poate să respire. De menționat că Louis Armstrong Stadium - arena principală de la US Open, a fost unul dintre terenurile pe care s-a jucat cu arbitri de linie la US Open 2020, aceștia fiind înlocuiți de un sistem electronic pe terenurile exterioare.
Regulamentul stipulează clar faptul că dacă un jucător lovește un arbitru sau un oficial al turneului cu mingea sau racheta să fie descalificat automat. În trecut, acest lucru i s-a întâmplat argentinianului David Nalbandian, chiar într-o finală ATP, la Queen's, în 2012. Jucătorul nu este descalificat doar în cazul în care incidentul survine în plină desfășurare a punctului, dacă trimite mingea greșit și aceasta lovește arbitrul de linie sau de scaun (cum se mai întâmplă cu serviciul, sau după un retur ratat), ori tot în plin raliu scapă racheta din mână în încercarea de a se întinde după minge.
Djokovic, președinte demisionar al Consiliului Jucătorilor, a mers rapid spre arbitră pentru a vedea ce s-a întâmplat, apoi a parlament minute în șir în apropierea fileului, cerându-le organizatorilor să accepte să nu îl descalifice și să îi dea doar o amendă, motivând că nu a trimis mingea intenționat în arbitră și că nici nu a trimis cu viteză. Supervizorul turneului a aplicat însă regulamentul la literă și a dictat descalificarea lui Djokovic de la US Open 2020.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

Novak Djokovic mai avusese și cu câteva minute în urmă un gest similar de frustrare, fără a lovi pe nimeni.

Djokovic, descalificat de la US Open 2020

Nick McCarvel, reporterul oficial al turneului de la New York, a explicat pe contul său de Twitter de ce organizatorii nu puteau lua altă măsură în afară de descalificarea sârbului.
După o analiză la cald, s-a stabilit că este vorba de un incident major și nu de unul care ar fi putut fi penalizat printr-o sancțiune legată de pierderea unor puncte. Gestul lui Djokovic a periclitat integritatea fizică a unui oficial al turneului și a fost catalogat ca fiind ”o ofensă majoră”.
De notat și faptul că Djokovic va pierde toate punctele acumulate la US Open 2020 după ce a fost descalificat și nu va primi nici suma aferentă fazei turneului în care a acces.

Djokovic, descalificat de la US Open 2020: citește și:

US Open
US Open 2020: Topul celor mai tari lovituri câștigătoare
14/09/2020 LA 21:00
US Open
US Open 2020: Topul celor mai tari raliuri de la Flushing Meadows
14/09/2020 LA 16:55