Neînvins în acest sezon, cu 23 de victorii în tot atâtea meciuri oficiale disputate, Novak Djokovic tocmai a devenit primul jucător din istoria tenisului care a reușit de două ori Golden Masters-ul. Dincolo de faptul că a pretins că ar putea termina sezonul neînvins, sârbul din fruntea clasamentului ATP are planuri ambițioase și în afara terenului, folosind ziua de pauză luată de tradiționalul Masters de la Cincinnati pentru a pune la punct plecarea sa din fruntea ATP Council. Djokovic are ambiția de a schimba normele în tenisul masculin.
Veșnic preocupat de moștenirea pe care o lasă în tenis și în sport, Novak Djokovic pare a orchestra un moment de referință în tenis, mizând pe tipul de impact pe care l-au avut în urmă cu câteva decade pionierii acestui sport, atât la feminin, cât și la masculin.Însă, o dată în plus, așa cum se întâmplă și pe teren, Novak Djokovic îi va avea ca opozanți pe Roger Federer și Rafael Nadal, care pentru moment cel puțin rămân la conducerea ATP Council.

Un "hit and run" de zile mari

Tenis
Cristian Jura, vești bune în cazul Simonei Halep: "Una dintre condiții a fost îndeplinită"
ACUM 16 ORE
Novak Djokovic a făcut marele anunț că părăsește Consiliul Jucătorilor, aflat sub tutela ATP, înainte de startul semifinalei Masters-ului mutat în acest an, din rațiuni sanitare, la New York. Fără a oferi detalii, sârbul a transmis că va înființa o asociație-sindicat alternativă, independentă, numită "Professional Tennis Players' Association".
Numărul unu mondial a sărit însă peste conferința de presă de după semifinală, staff-ul său comunicând că este vorba despre “recomandarea medicilor”. Djokovic a lansat o informație cu potențial de a aduce furtuna într-un tenis puternic lovit de criza de coronavirus, însă a evitat să dezvolte polemica înaintea celui mai important meci al său de la Western & Southern Open.
Prin intermediul rețelelor de socializare, canadianul Vasek Pospisil și americanul John Isner au declarat, simultan, că i se alătură lui Novak Djokovic în noul proiect, canadianul demisionând la rândul său din ATP Council.

Djokovic, tanc pe teren și în afara lui

Novak Djokovic își zdrobește concurența în acest moment pe teren, chiar și atunci când nu este la sută la sută din punct de vedere fizic sau la formă maximă. În afara terenului, Nole are aceleași ambiții mari și speră să sporească forța jucătorilor în fața organizației care guvernează tenisul.
Ales în fruntea Consiliului Jucătorilor în 2016, sârbul a militat pentru creșterea premiilor în bani, diferite schimbări importante în tenis, însă așa cum i s-a întâmplat în trecut și lui Rafael Nadal – care și-a dorit implementarea unui clasament bazat pe doi ani în loc de 52 de săptămâni, rezultatele au fost minime.
Din motive similare, Roger Federer a renunțat la prezența sa în ATP Council în 2014, după ce devenise președintele acestuia în 2008. De manieră similară, Rafael Nadal s-a retras din ATP Council în 2012, declarând: „simt că nu pot face diferența așa cum mi-aș dori, iar energia necesară pentru a fi parte din Consiliu este prea mare, iar eu am acum multe probleme”.
Consiliul Jucătorilor a întâmpinat însă probleme majore anul trecut, iar în august, Roger Federer și Rafael Nadal au revenit în acest for, pentru a lupta împreună pentru normalitate și pentru a întări poziția celui mai îndreptățit for de a vorbi în numele tenismenilor. Mandatul lor a fost validat până la Wimbledon 2020, însă în contextul actual al pandemiei, turneul londonez fiind anulat, întâlnirea tradițională pentru noi alegeri nu a mai avut loc.
Pe de altă parte, trebuie spus că Novak Djokovic a fost aspru criticat de mulți jucători pentru un alt proiect demarat în această vară – mai exact controversatul Adria Tour, care s-a soldat cu infectarea cu coronavirus a cel puțin zece persoane din tenis, ca urmare a faptului că Djokovic și invitații săi au ignorat toate regulile de distanțare fizică. Sârbul și-a scos colegii în club, s-a îmbrățișat cu cine a dorit și a făcut show ca și cum COVID-19 ar fi fost o invenție. Mai mult, sârbul a preferat să se distreze și să își vadă de Adria Tour în loc să participe la cea mai importantă ședință ținută online de reprezentanții ATP și un număr uriaș de jucători de tenis – în care s-a discutat pe larg planul de reluare a sezonului. În aceste condiții, Djokovic a fost luat la țintă de colegii din circuit, care au pus la îndoială seriozitatea cu care Djokovic își asumă rolul de președinte al Consiliului Jucătorilor. Au fost voci care au mers până într-acolo încât i-au cerut lui Djokovic să demisioneze din fruntea ATP Council.
În cele din urmă, sârbul le-a făcut pe plac, propunând o alternativă, sârbul convocându-i pe toți jucătorii care doresc să i se alăture la discuții chiar sâmbătă seară, după finala sa din turneul Masters cu Milos Raonic.

Nadal, prompt: "Acum, avem nevoie de unitate"

Chiar dacă nu este prezent la New York, Rafael Nadal a reacționat imediat la mutarea-surpriză a lui Novak Djokovic. Spaniolul va rămâne în Consiliul Jucătorilor împreună cu Roger Federer, iar mesajul său a fost cât se poate de clar, mai ales în condițiile în care tenisul va trece printr-o inevitabilă criză, turneele anunțând deja, în frunte cu dubla de la New York organizată de USTA, micșorarea premiilor în bani acordate la turnee. "Este un moment în care trebuie să fim mult mai solidari și să colaborăm mai bine, nu să fim dezbinați", a scris Nadal pe rețelele de socializare. Roger Federer a răspuns imediat, dându-i dreptate lui Nadal.
Abia la conferința de presă de după finală, Novak Djokovic a vorbit în treacăt despre ceea ce se dorește a fi un moment zero în ATP: "Am citit în scrisoarea trimisă de ATP că ei nu consideră că ATP-ul poate coexista cu această asociație. Respectuos, trebuie să nu fiu de acord. Legal, suntem sută la sută acoperiți. Nu îndemnăm la boicot, nu vrem răscoală, nu vrem să înființăm un circuit paralel (n.r. – a existat în anii ’70-‘80, iar Federația Internațională de Tenis a interzis în câteva rânduri prezența sportivilor participanți la circuitul rival în turnee de Mare Șlem). Vrem să avem o asociație care să fie sută la sută a noastră. Mi-ar plăcea să îi avem alături pe Federer și Nadal, dar înțeleg dacă ei sunt de altă părere."
"Scopul nu este să fim combativi, să întrerupem activitatea circuitului, să provocăm vreo criză în lumea tenisului. Vrem doar să unim vocile jucătorilor și să ne facem auziți, să avem un cuvânt de spus în deciziile care ne afectează viețile", a transmis și Vasek Pospisil pe rețelele de socializare, canadianul urmând a fi co-președinte al "Professional Tennis Players' Association", alături de Djokovic. În cele din urmă, nouă jucători de tenis vor face parte din conducerea acestei formațiuni propuse de Novak Djokovic.
  • Turneul de la US Open începe luni, 31 august, Novak Djokovic fiind singurul membru din "Big 3" prezent la start pe tabloul masculin. Turneul va fi transmis pe canalele Eurosport.
Tenis
Nick Bollettieri a încetat din viață. Povestea celui mai cunoscut antrenor de tenis din istorie
ACUM O ZI
Tenis
Tsitsipas, mărturie incredibilă: a încercat să îl enerveze pe Rublev ca să joace mai bine
ACUM O ZI